Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.6.1997

Άρχισαν το απόγευμα στο Μάλμοε της Σουηδίας οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες απασχολούν η Διακυβερνητική Διάσκεψη και η πορεία των ευρωπαϊκών κρατών για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού θα γίνει αύριο το απόγευμα. Το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Σουηδό βασιλιά Κάρολο Γκουστάβο και είχε διαδοχικές συναντήσεις με την ομοσπονδία ελληνικών συλλόγων Σουηδίας και τον Βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Νίκο Παπαδόπουλο. Στο μεταξύ, η κατάσταση που διαγράφεται λίγο πριν από την έναρξη της τελικής διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θα αποτελέσει το αντικείμενο ενημέρωσης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την Ολλανδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Ιουνίου στο Στρασβούργο, πέντε μέρες πριν από την κρίσιμη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Άμστερνταμ.

Την εκτίμηση ότι ο ορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του ειδικού μεσολαβητή για το Κυπριακό αποτελεί σαφή ένδειξη του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος της Μεγαλονήσου, διατύπωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Είναι διαφορετικό θέμα το Κυπριακό, διαφορετικό θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων" διευκρίνισε, εξάλλου ο υπουργός Τύπου ο οποίος πρόσθεσε ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον μόνο για το Κυπριακό.

Την αποφασιστικότητα της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας μας στην κάλυψη των κριτηρίων του Μάαστριχτ υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Ο κ. Καραμανλής στην πρώτη του ομιλία στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ν.Δ. ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας στο εξωτερικό έχει ενιαία φωνή. "Δεν είμαι εδώ για να κάνω κριτική στην κυβέρνηση της χώρας μου. Είμαι εδώ για να σας πω ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίξουμε την προσπάθεια να επιτύχουμε, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, την κάλυψη των κριτηρίων ώστε να μπορούμε να συμμετάσχουμε μαζί με όλους τους άλλους λαούς στο μεγάλο αυτό όραμα", είπε ο κ. Καραμανλής ο οποίος εξάλλου ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πτώση σημείωσε τον μήνα Μάιο ο πληθωρισμός όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Έτσι, τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% έναντι 5,9% που ήταν τον Απρίλιο. Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Δεν πρόκειται να υπάρξει διαφοροποίηση στη φορολογική μεταχείριση που ισχύει σήμερα για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς σε σχολεία του εξωτερικού. Ωστόσο η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα που αφορά στη φορολόγηση του επιδόματος του επιμισθίου ώστε να υπάρξει ένα οικονομικό αντιστάθμισμα για την απώλεια του 15% που είχαν πράγματι στο επίδομα τους από τη φορολογική ρύθμιση. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων επίλυσης προβλημάτων των εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Παναγιώτου, να διατηρηθεί το αφορολόγητο εισαγωγής αυτοκινήτου, δήλωσε κατηγορηματικά ότι το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να εισηγηθεί φορολογική διαφοροποίηση για τους εκπαιδευτικούς, σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία μέσα από το πλαίσιο ενός διακομματικού διαλόγου και θα παρουσιάσει την πρόταση της σε ότι αφορά το νόμο 2429 του 1996 για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών. Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Πέτρου Κουναλάκη, για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, τις προτάσεις της επιτροπής ελέγχου αλλά και της διακομματικής. Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι παρατηρήθηκαν κενά στην εφαρμογή του νόμου, συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως απέτυχε.

Το άρθρο 18 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αφορά στη στρατιωτική θητεία, ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή με 130 ψήφους υπέρ και 81 κατά. Το σχετικό άρθρο καθιερώνει εναλλακτική κοινωνική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ και καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής και Κυριάκος Σπυριούνης. Παρών ψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κηπουρός. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

Μηνύματα για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος απηύθυναν σήμερα τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επισημαίνει ότι προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία του ανθρώπου, ενώ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καλεί την κυβέρνηση να περάσει από τα λόγια σε υπεύθυνες πράξεις. Το ΚΚΕ σημειώνει την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένος αγώνας των μαζικών φορέων για την προστασία του ανθρώπου και της εργασιακής του σχέσης. Ο μόνος τρόπος για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος είναι η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών σε πολύμορφα κινήματα οικολογικής εγρήγορσης, τονίζει ο Συνασπισμός.

Tριάντα ένα προϊόντα που κυκλοφορούν παράνομα και διακινούνται μέσω εισαγωγικών εταιρειών, γυμναστηρίων και καταστημάτων υγιεινής διατροφής, εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενήργησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς, ενώ, με απόφαση του, ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διακίνηση και διάθεση των προϊόντων αυτών και ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς. Πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής και για ειδικά προϊόντα που προορίζονται για άτομα που καταβάλουν έντονη σωματική προσπάθεια, κυρίως αθλητές. Από τις δειγματοληψίες που έγιναν αποδείχτηκε ότι μερικά από τα παράνομα προϊόντα που εντοπίστηκαν, περιέχουν εφεδρίνη, καφεΐνη, αναβολική και κρεατίνη.

Τεσσεράμισι δισεκατομμύρια δραχμές διατέθηκαν από το 1994 μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για εργασίες αναστηλώσεων, συντηρήσεων και αποκατάστασης κτισμάτων στην Αθωνική Μοναστική Κοινότητα. Από αυτό το ποσό, τα 2,8 δισ δρχ. διατέθηκαν στο Αγιον Όρος από το ΥΜΑΘ κατά τη διετία 1995- 1996, ενώ το τελευταίο διάστημα δόθηκαν 303 εκατ δραχ. για διάφορα έργα στις Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου, Αγίου Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου και Φιλοθέης. Παράλληλα, το Υπουργείο χρηματοδότησε την αγορά έξι ηλεκτρονικών υπολογιστών για τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου Πληροφορικής της Αθωνιάδας Σχολής.

Με βασικό αίτημα τη λειτουργία του νοσοκομείου των δυτικών συνοικιών, κάτοικοι του δήμου Ευόσμου διαδήλωσαν σήμερα έξω από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στους αρμόδιους φορείς. Η πρωτοβουλία της κινητοποίησης αυτής ανήκει στη δημοτική αρχή που θεωρεί "ανεπίτρεπτη την παρατεινόμενη αχρησία του νοσοκομείου" και συμμετείχε στη διαδήλωση, με επικεφαλής το δήμαρχο Παναγιώτη Αλεξανδρίδη.

Στις αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της Βαλκανικής θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των Βαλκανίων, που θα συναντηθούν, παρουσία των υπουργών ιδιωτικοποιήσεων των χωρών της περιοχής, την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία για τις επιχειρηματικές επαφές, που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανίων τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανήκει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οργανωτική υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

Η καρδιά του προγράμματος "Οικουμενικός Ελληνισμός" θα χτυπήσει τη Δευτέρα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ σε μία πανηγυρική εκδήλωση με συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν η ηθοποιός Μιμή Ντενίση και ο Θανάσης Ευθυμιάδης, ενώ θα μιλήσουν εκπρόσωποι των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πανεπιστημιακοί. Το πρόγραμμα "Οικουμενικός Ελληνισμός", το οποίο παρουσιάστηκε και στη Θεσσαλονίκη σε συνέντευξη τύπου, είναι μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Γραμμής και του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού που αποσκοπεί στην προώθηση και προβολή των εθνικών μας θεμάτων, τη διάδοση της ελληνικής ιστορίας και στην καταγραφή - απογραφή των ομογενών που είναι σκορπισμένοι σε όλα τα μέρη της γης.

Κλίμα έντασης και ανασφάλειας επικρατεί στην Αλβανία, η οποία εισήλθε στην ευθεία των εκλογών της 29ης Ιουνίου, καθώς οι καθημερινές πλέον, εδώ και μια εβδομάδα, βομβιστικές ενέργειες αλλά και οι συνεχείς φάρσες για ύπαρξη βομβών ακόμη και σε σχολεία, προκαλούν έντονες ανησυχίες στους πολίτες που ζουν υπό καθεστώς τρόμου, ενώ παράλληλα αυξάνει την ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Δύο μέρες μετά τις βομβιστικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο των Τιράνων και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών, το κλίμα επιδείνωσε η χθεσινή δολοφονική απόπειρα κατά του Σαλί Μπερίσα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Ρασμπούλι. Την απόπειρα χαρακτήρισε ως ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια και την καταδίκασε ο Αλβανός Πρόεδρος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πήραν θέση για το επεισόδιο ωστόσο στελέχη τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο και της προβοκάτσιας.

Κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου στίβου παίρνουν μέρος στο διεθνές μήτινγκ "Γκόλντεν Γκάλα" που διεξάγεται από το απόγευμα στη Ρώμη. Τη χώρα μας εκπροσωπούν στο ύψος η αργυρή Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη και στο μήκος η Νίκη Ξάνθου, όπου οι δύο πρωταθλήτριες θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν καλές εμφανίσεις ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που θα γίνει στην Αθήνα. Επίσης θα λάβουν μέρος οι Σπύρος Βασδέκης, Κατερίνα Κόφφα, και Δημήτρης Κοκκότης, με κύριο στόχο μια καλή επίδοση.

Πολύτιμη νίκη πέτυχαν σήμερα οι Σικάγο Μπουλς απέναντι στους Γιούτα Τζαζ, στο δεύτερο τελικό του ΝΒΑ, με σκορ 97 - 85 και έκαναν τις νίκες 2 - 0. Ο πρώτος αγώνας που έγινε στο Σικάγο έληξε υπέρ της γηπεδούχου ομάδας με 84 - 82. Κορυφαίος παίχτης για μια ακόμη φορά ήταν ο Μάϊκλ Τζόρνταν, ο οποίος πέτυχε 38 πόντους, πήρε 13 ριμπάουντ, ενώ έδωσε και 9 ασίστ. Οι Σικάγο Μπουλς βρίσκονται μόλις δύο νίκες μακριά από την κατάκτηση του πέμπτου τους τίτλου. Ο επόμενος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που στα δυτικά θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, βαθμιαία θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα αλλά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 27 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 29 και στα νησιά από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη για αύριο προβλέπονται νεφώσεις με παροδική βροχή και πιθανή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 5 June 1997 - 16:40:18 UTC