Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ -9.6.1997

Η Θεσσαλονίκη είναι το σταυροδρόμι στην βαλκανική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και γι αυτό επιλέχθηκε ως τόπος συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών. Αυτό δήλωσε χθές το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος, αμέσως μετά την άφιξή του. Η ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και η κατοχύρωση της ειρήνης στους βαλκανικούς λαούς αποτελεί το αντικείμενο της Διήμερης Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Τις εργασίες της διάσκεψης θα παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι είκοσι άλλων χωρών μεταξύ των οποίων οι Η.Π. Α., η Ρωσίας, η Βρετανία και η Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα προτείνει τη δημιουργία κοινής αγοράς των χωρών της βαλκανικής. Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Πάγκαλος αναμένεται να συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογό του Μπλάγκογιε Χάντζισκι, που έφτασε χθές το βράδυ.. Παράλληλα με την διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επιχειρηματίες από όλες τις χώρες θα συζητήσουν στη Θεσσαλονίκη το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων επιχειρήσεων.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται λίγο πριν την έναρξη της τελικής διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται απο σήμερα μέχρι τις 13 Ιουνίου στο Στρασβούργο. Η Ολλανδική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο για τη Σύνοδο Κορυφής στο Άμστερνταμ και θα συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βρετανία και τη Γαλλία. Στο μεταξύ σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι θα ήταν καταστροφικό η Ελλάδα να χαλαρώσει την πορεία σύγκλισης, όπως αυτή προδιαγράφεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Για οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας κάνει λόγο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία "Μέτρον - Ανάλυσις", το 42% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία σκληρή αλλά αναγκαία. Εξάλλου το 42% εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ενώ το 20% πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Σε ότι αφορά στις συνέπειες της επικράτησης των σοσιαλιστών στη Βρετανία και τη Γαλλία το 41% θεωρεί ότι αυτές θα είναι θετικές για τις διακρατικές συμμαχίες που μπορεί να συνάψει η χώρα μας ενώ το 37,9% τις θεωρεί ευνοϊκές για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών προβλημάτων. Το 49% επιθυμεί τη συμμετοχή και της δραχμής στο Euro ενώ το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι θα είναι χειρότερο το μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, το 50% εκτιμά ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ μόνο το 1,9% θεωρεί ότι είναι επαρκώς ενημερωμένο για το Μάαστριχτ.

Συζήτηση για τον κοινωνικό διάλογο θα διεξαχθεί αύριο στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος συζητώνται την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής. Το κυβερνών κόμμα προτείνει την αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και τη δυνατότητα της Βουλής να διαπιστώνει την αδυναμία του πρωθυπουργού να ασκεί τα καθήκοντά του. Μεταξύ των προτάσεων της Ν.Δ. περιλαμβάνονται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, η σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, η κατάργηση της θανατικής ποινής και η προστασία του πολίτη από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τις αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Προς τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινής". Το ύψος των χρεών προς ρύθμιση φτάνει το 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές και αφορά παλαιές οφειλές, φόρο εισοδήματος και φόρο προστιθέμενης αξίας.

Οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, Ακης Τσοχατζόπουλος και Θεόδωρος Πάγκαλος, θα είναι ομιλητές σε ημερίδα με γενικό τίτλο "Η εθνική στρατηγική σήμερα", που οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO-ΔΕΘ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα "Η πολιτική ασφάλειας και άμυνας σήμερα, βραχίονας της εθνικής στρατηγικής" και ο κ. Πάγκαλος εισήγηση με θέμα "Η εξωτερική πολιτική μας σήμερα. Προκλήσεις και προοπτικές".

Στα Τίρανα βρίσκεται απο χθες ο πρώην αυστριακός καγκελάριος και εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία Φραντς Βρανίτσκι. Ο κ. Βρανίτσκι είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και τον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα καθώς και με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων από τα μικρά κόμματα προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για κατάργηση δύο παραγράφων του άρθρου 4 του εκλογικού νόμου που έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν μέρος στην αναλογική κατανομή εδρών τα κόμματα που συγκεντρώνουν πάνω από 2,5% των ψήφων αντί του 2% που ήταν έως χθες.

Πενήντα νεκροί και εκατό τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα σε ινδουιστικό ναό του 11ου αιώνα, στην νότιο Ινδία. Όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά οι προσκυνητές καταλήφθηκαν από πανικό με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν στην προσπάθειά τους να βγουν από τον ναό.

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ιρλανδική Βουλή μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα. Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι ο Ιρλανδικός Στρατός IRA αποκτά για πρώτη φορά πολιτική αντιπροσώπευση στη Βουλή καθώς το κόμμα Σιν Φέιν που τον αντιπροσωπεύει κέρδισε μία έδρα. Επειτα από την κατάσταση που διαμορφώθηκε καθοριστική θα είναι η στάση των μικρών κομμάτων στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Με αποκαλυπτικές μαρτυρίες, που ενέχουν χαρακτήρα ντοκουμέντου, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, επιχειρεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκρυπτογράφηση της πολιτικής ιστορίας των ετών 1961-1967 μέσα από το βιβλίο του "Η ταραγμένη εξαετία", στο οποίο περιγράφει τον αγώνα της Ένωσης Κέντρου κατά του ελέγχου της εξουσίας από το παρακράτος των ανακτόρων. Το βιβλίο του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου θα παρουσιαστεί σήμερα το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από το δικηγόρο Στέλιο Νέστορα, το δημοσιογράφο Νίκο Μέρτζο, τον καθηγητή Παύλο Πετρίδη και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Η καρδιά του προγράμματος "Οικουμενικός Ελληνισμός" θα χτυπήσει απόψε στις 9 το βράδυ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ σε μία πανηγυρική εκδήλωση με συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν η ηθοποιός Μιμή Ντενίση και ο Θανάσης Ευθυμιάδης, ενώ θα μιλήσουν εκπρόσωποι των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πανεπιστημιακοί.Το πρόγραμμα "Οικουμενικός Ελληνισμός" είναι μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Γραμμής και του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού που αποσκοπεί στην προώθηση και προβολή των εθνικών μας θεμάτων, τη διάδοση της ελληνικής ιστορίας και στην καταγραφή - απογραφή των ομογενών που είναι σκορπισμένοι σε όλα τα μέρη της γης.

Δεκαήμερο αθλητικών εκδηλώσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 30 Ιουνίου, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ' 97". Συγκεκριμένα, από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου θα διοργανωθεί το Ευρωπαϊκό ανοιχτό σκακιστικό πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή 20 ατόμων από την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Λιθουανία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 9 June 1997 - 6:05:13 UTC