Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.6.1997

Διέψευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, από τη Μήλο, δημοσιεύμα αθηναϊκής εφημερίδας το οποίο υποστηρίζει ότι πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμα του για λόγους υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την προεδρία της δημοκρατίας, διαψεύδεται το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως "μη σοβαρό". Ο κ.Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στις Κυκλάδες, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός δήλωσε "το είδα το δημοσιεύμα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ευχαριστήσω το δημοσιογράφο, διότι με κατέστησε συμπαθέστερο". O κ. Στεφανόπουλος σχολίασε και την πρόταση του προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, να είναι και δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι καιρός για προεδρολογίες.

Η έμπρακτη μεταμέλεια και η συγνώμη της Τουρκίας για το έγκλημα της γενοκτονίας των Ποντίων θα ήταν μια πράξη χρήσιμη για την διαμόρφωση ενός κλίματος ειρήνης και ενός διαφορετικού περιβάλλοντος στις διεθνείς σχέσεις. Αυτά τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης σε εισήγησή του στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού. O υπουργός προβάλλοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που κατόρθωσε να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που είχε δημιουργηθεί εις βάρος της αναγνωρίζοντας το έγκλημα που διέπραξε εις βάρος των Εβραίων και καταβάλλοντας αποζημιώσεις κάλεσε την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Ο κ Καστανίδης επισήμανε ότι το ζητούμενο από την Τουρκία δεν είναι να καταβάλει αποζημιώσεις αλλά μόνο να δείξει μεταμέλεια και να ζητήσει συγνώμη αναγνωρίζοντας της γενοκτονία των Ποντίων. Ο υπουργός κάνοντας εκτενή αναφορά στην στάση που τήρησε και τηρεί η Γερμανία παρουσίασε σειρά γεγονότων με τα οποία αποδεικνύεται ότι η χώρα με τις πράξεις της προσπαθεί να επανορθώσει αυτά που διέπραξε στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ Καστανίδης δεν παρέλειψε να αναφέρει και το παράδειγμα του Βίλλι Μπραντ που στο κατά το παρελθόν , όταν ακόμη ήταν καγκελάριος, γονάτισε μπροστά στο μνημείου του γκέτο της Βαρσοβίας απονέμοντας με τον πιο συμβολικό τρόπο αυτό που αναλογεί στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Κορυφώνεται σήμερα το μεσημέρι -μετά το κλείσιμο των καταστημάτων- η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος των Θεσσαλονικέων στην ύπαιθρο ενόψει του εορταστικού τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς εκμεταλλευόμενοι και την άνοδο της θερμοκρασίας άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη με κάθε μεταφορικό μέσο, ενώ η πρώτη μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού συμπίπτει φέτος και με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών το 70% περίπου των εκδρομέων θα κινηθεί και πάλι προς τα παραθαλάσσια στη Χαλκιδική και την Πιερία, ενώ μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων περνάει από το πρωί από το Δερβένι με προορισμό την Καβάλα και τις Σέρρες.

Οι υπουργοί Άμυνας των 16 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στη χθεσινή τους συνάντηση ενεργοποίησαν τη λειτουργία του Ευρω-ατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας, που θεσμοθετήθηκε στη πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στην Πορτογαλία. Στο αναφερόμενο συμβούλιο συμμετέχουν εκτός των κρατών- μελών, τα μέλη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και η τετράδα της Αυστρίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελβετίας. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα “Συνεργασία για την Ειρήνη” υλοποιήθηκε μετά από αμερικανική πρωτοβουλία και με κεντρικό στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα συνεργασίας μεταξύ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και χωρών που στο μέλλον επιθυμούν να έχουν καθεστώς πλήρους ένταξης. Στη μέχρι σήμερα εξέλιξη του, περιελάμβανε τη διεξαγωγή κοινών τακτικών ασκήσεων σε ειρηνευτικές αποστολές περιφερειακής και διεθνούς εμβέλειας, αλλά και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης προς τις χώρες που συμμετέχουν σε θέματα άμυνας και εξοπλισμών.

Με φόντο τα σοβαρά θέματα που παραμένουν υπό συζήτηση όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αρχίζει τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ η Διακυβερνητική Διάσκεψη των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η ολλανδική προεδρία προτείνει την αναβολή της λήψης αποφάσεων γύρω από θεσμικά θέματα. Ανήσυχος όσον αφορά την τύχη της Διακυβερνητικής, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, ενώ το αρνητικό κλίμα εντείνεται και από το γεγονός ότι δεν κατέληξε σε συμφωνία η χθεσινή γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής για την ανεργία. Αναφερόμενος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για ένα διήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων. Πάντως, πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο της αναθεωρημένης συνθήκης του Μάαστριχτ -που δημοσίευσε η ολλανδική προεδρία- είναι σχετικά ικανοποιητική την ελληνική πλευρά.

Εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο είχε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, ο οποίος πήρε μέρος στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των 16 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των 27 κρατών-μελών του προγράμματος "Συνεργασία για την ειρήνη", που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων στον αμυντικό τομέα και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων Στρατού των δύο χωρών. Εξέφρασαν, επίσης, την επιθυμία να πραγματοποιήσουν στο μέλλον επίσημη συνάντηση στα Σκόπια ή στην Αθήνα. Ο κ.Τσοχατζόπουλος και ο κ.Κιτάνοφσκι αντάλλαξαν απόψεις για την αμυντική κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων και επικεντρώθηκαν κυρίως στην κατάσταση στην Αλβανία.

Την ομαλή διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων απειλεί η συνεχιζόμενη κόντρα υπουργείου Παιδείας και υπαλλήλων του υπουργείου που μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο υπουργείο Ανδρέας Μαζαρης, απείλησε ότι εάν το υπουργείο τους παρακάμψει εκείνοι θα μπλοκάρουν τη διενέργεια των γενικών εξετάσεων. Οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τη στάση τους τη Δευτέρα σε γενική συνέλευση. Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο και πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εισαχθεί φέτος ένας στους τρεις υποψήφιους. Θα εισαχθούν συνολικά 5.015 περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι.

Πολύ σοβαρό χαρακτήρισε το έργο που επιτελεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του και ξεναγήθηκε σ' αυτές και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές του, από το Γενικό Διευθυντή του, Σπύρο Κουζινόπουλο. ''Το έργο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Τσοβόλας, θα συμβάλλει ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της πληροφόρησης όλης της περιοχής των Βαλκανίων και όλου του κόσμου. Επίσης θα συμβάλει ώστε να υπάρχουν υπεύθυνες πληροφορίες τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους ξένους - των άλλων βαλκανικών χωρών - ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα και οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις καλύτερα και πιο τεκμηριωμένα απ' ότι μέχρι σήμερα''. Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις από το Δ' Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και του οποίου την τελετή έναρξης παρακολούθησε χθες, ο Πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., απάντησε πως εκείνο που τον εντυπωσίασε περισσότερο, είναι η αγωνία όλου του ποντιακού ελληνισμού, που είναι και αγωνία όλου του ελληνισμού απανταχού της γης, για να μπορέσει η Ελλάδα και να επιβιώσει αγωνιζόμενη προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και να μην επιτρέψει σε κανέναν ξένο να σκεφτεί ότι μπορεί να συρρικνώσει το ελληνικό έθνος και τον ελληνισμό. Εξέφρασε δε την πίστη του ότι τα συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου, θα βοηθήσουν ώστε και τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να έχουν τεκμηριωμένες απόψεις για τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνισμό, είτε αυτός ζει εντός των ελληνικών συνόρων, είτε εκτός.

Στην απόφαση της κυβέρνησης για δραστική μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 15%, αντιδρούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι την Τρίτη θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την εξοικονόμηση 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως και την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, αποφάσισε τη δραστική μείωση της τιμής των εισαγώμενων φαρμάκων μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με βάση την κατώτερη τιμή για κάθε φάρμακο που ισχύει στην Ευρώπη. Μειώνονται επίσης, οι εισφορές υπέρ τρίτων καθώς και τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών.

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει στην έκθεση του ο ΟΑΣΕ. Γενική διαπίστωση της εξαμινιαίας έκθεσης του διεθνούς οργανισμού, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, είναι ότι η μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων στην Ελλάδα ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών. Τονίζεται όμως ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 6% το 1997 και όχι στο 4,5% με 5% που προβλέπει το πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ρυθμός ανάπτυξης 2,5% εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικός, ενώ επισημαίνεται ότι αυξήθηκε και η απασχόληση κατά 1,5% εάν και το ποσοστό της ανεργίας από 10% που ήταν το 1995 έφθασε στο 10,4% το 1996.

Την κατοχύρωση της προστασίας προέλευσης τριών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υιοθέτησε χτες σχετική οδηγία για μια σειρά γεωργικών προϊόντων των κρατών-μελών. Τα τρία ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το ελαιόλαδο Καλαμάτας, ελαιόλαδο Καλυμβαρίου Χανίων Κρήτης και τα μήλα "Ντελίσιους'' του Πιλαφά Τριπόλεως.

Κατά 10% θα αυξάνεται ετησίως η ελληνική βιομηχανική παραγωγή μέχρι το 2010, συμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Ιάσονα Στράτου. Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση του επικεφαλής του ΣΕΒ βασίζεται, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στην έντονη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στον νευραλγικό χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Αύξηση κατά 37% παρουσίασαν οι ακάλυπτες επιταγές το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαϊου 1997 σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές μειώθηκαν κατά 3%. Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας η αξία των ακάλυπτων επιταγών ήταν 113 δισ δρχ, ενώ οι απλήρωτες συναλαγματικές έφθασαν τα 42,3% δισ δρχ. Νέα μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ανακοίνωσε η Κτηματική Τράπεζα. Το επιτόκιο των δανείων του στεγαστικού ταμιευτηρίου θα κυμαίνεται από 11 έως 13,5% ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορίστηκε στο 23,5%.

Kατά τρεισίμισι φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια εγγραφή για την έκδοση της μετοχής του ΟΤΕ, οι διαδικασίες της οποίας έληξαν χτες. Οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές έφτασαν τους 230 χιλιάδες και ζήτησαν μετοχές αξίας 330 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ μέχρι αργά το βράδυ κατατίθεντο προσφορές από τους θεσμικούς επενδυτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ 6500 και 6700 δραχμών αναμένεται να κυμανθεί η τελική τιμή της μετοχής για τους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το αντίστοιχο εύρος για τους ιδιώτες θα διαμορφωθεί γύρω στις 6300 έως 6500 δραχμές. Οσον αφορά τον αριθμό των μετοχών που δικαιούται να αγοράσει ο κάθε επενδυτής, θεωρείται βέβαιο ότι αυτές δεν θα ξεπερνούν τις εκατό, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι αποταμιευτές. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα ή τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συγκαλείται γενική συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Καταστροφικές για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ήταν οι συνέπειες της αναβολής της ΟΝΕ, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Munchner Merkur". Εμφαση δίνεται στο γεγονός ότι η καθυστέρηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης θα προκαλούσε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αφού θα "πυροδοτούσε" μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας στα 15 κράτη-μέλη. Πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκης Ενωσης φαίνεται ότι επικροτεί την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος. Σύμφωνα με έρευνα του "Ευρωβαρόμετρου", που διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 100 ατόμων ανά χώρα και δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της ίδιας εφημερίδας, οι Ιταλοί επιθυμούν περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο πολίτη την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, αφού το 78% τάσσεται υπέρ. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Ιρλανδία, όπου το 66% υποδέχεται θετικά την προοπτική της ΟΝΕ.

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμεντίν Ερμπακάν δήλωσε ότι αναμένει ο πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ώστε να παρέμβει για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Ο κ.Ερμπακάν θα παραιτηθεί εως την Τετάρτη και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα την πάρει η πρόεδρος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ. Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ απήυθυνε προειδοποίηση προς τους Τούρκους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως "λαϊκή δημοκρατία".

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα της μετάλλια, αναμένει σήμερα η Ελλάδα, αφού στην πρεμιέρα των Μεσογειακών αγώνων, που διεξάγονται στο Μπάρι της Ιταλίας, οι αθλητές Λεωνίδας Σαμπάνης και Γιώργος Τζελίλης θα μας εκπροσωπήσουν στην άρση βαρών. Η αυλαία της άρσης βαρών ανοίγει με τους Σαμπάνη και Κιλιγκαρίδη στην κατηγορία των 59 κιλών, ενώ στα 64 κιλά θα αγωνιστεί ο Τζελίλης. Με στόχο τη διάκριση και ένα μετάλλιο, αρχίζουν τις προσπάθειες τους και οι αθλητές της ελληνορωμαϊκής πάλης. Σήμερα ξεκινούν τους αγώνες οι Μουρατίδης, Θεοδοσιάδης, Ρουμπινιάν, Κολιτσόπουλος, Κατσαρός, Θάνος και Σοφιανίδης. Με τη συμμετοχή 14 κολυμβητών και κολυμβητριών ρίχνεται σήμερα στη μάχη για μετάλλια, η εθνική μας ομάδα. Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε 5 ατομικά και 2 ομαδικά αγωνίσματα. Πρεμιέρα θα κάνουν επίσης στο Μπάρι, οι εθνικές ομάδες της κωπηλασίας, της πυγμαχίας και του πίνγκ -πόνγκ. Στους 13ους Μεσογειακούς αγώνες θα πάρουν συνολικά μέρος 3.369 αθλητές από 21 χώρες.

Την πρώτη θέση στο 11ο τουρνουά "Ακρόπολις" θα διεκδικήσει σήμερα το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, η οποία θα αντιμετωπίσει στον τελευταίο αγώνα της διοργάνωσης την Ιταλία. Οι δύο ομάδες, μετά τις δύο νίκες που πέτυχαν ισοβαθμούν στην κορυφή της βαθμολογίας. Σήμερα άλλωστε, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στην Αθήνα, το 1987. Με την ευκαιρία αυτή, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα θα βραβευτούν όλοι οι παίχτες και οι παράγοντες που συμμετείχαν στην ομάδα που μας έκανε υπερήφανους. Στο μεταξύ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε άνετα χθες επί της Γαλλίας. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, έπαιξαν πολύ καλά στην άμυνα, ενώ είχαν άριστες επιλογές στην επίθεση. Ηδη από το 8' λεπτό η εθνική μας είχε πάρει μια διαφορά 13 πόντων, ενώ σε κανένα σημείο του αγώνα δεν απειλήθηκε από τους Γάλλους, οι οποίοι ήταν πολύ άστοιχοι στα τρίποντα, έχοντας 0/14. Κορυφαίοι παίχτες για την Ελλάδα ήταν οι Αγγελος Κορωνιός με 17 πόντους και 4/5 τρίποντα και ο Νίκος Οικονόμου με 10 πόντους. Το τουρνουά "Ακρόπολις" αποτελεί ίσως το καλύτερο τεστ για την εθνική μας ομάδα, ενόψει του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης που θα διεξαχθεί από τις 25 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου. Στη συνέχεια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα δώσει δυο φιλικά παιχνίδια με τη Γιουγκοσλαβία στο Βελιγράδι στις 16 και 17 Ιουνίου.

Την Ισπανία θα αντιμετωπίσει σήμερα στην ημιτελική φάση των Μεσογειακών Αγώνων, μία άλλη εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, με στόχο ένα μετάλλιο. Η εθνική μας νίκησε εύκολα χθες την Τουρκία στον τέταρτο και τελευταίο αγώνα του για την προκριματική φάση με σκορ 60 - 51 και τερμάτισε αήττητη στον όμιλο της. Κορυφαίοι παίχτες της εθνικής μας στον αγώνα με την Τουρκία ήταν οι Κικίλιας με 19 πόντους και ο Σούλης με 15. Ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας και από την προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίχτες του εμφανίστηκε ο προπονητής Γιώργος Τσίσκαρης. Η ελληνική ομάδα νίκησε κατά σειρά τη Βοσνία, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία και σε περίπτωση που κερδίσει σήμερα θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό της διοργάνωσης, που θα γίνει την Κυριακή.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 14 June 1997 - 16:05:25 UTC