Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 23.6.97

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τις γενικές εξετάσεις, που αρχίζουν μεθαύριο.Ηδη πραγματοποιούνται γενικές δοκιμές, με την αποστολή θεμάτων απο το υπουργείο Παιδείας σ΄όλα τα εξεταστικά κέντρα. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η κεντρική εξεταστική επιτροπή.Περίπου 170.000 υποψήφιοι ρίχνονται στη μάχη για μια θέση στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.

Το πολιτικό μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε χθές το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας. Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στην πολιτεία του ηγέτη, που σημάδεψε την μεταπολεμική ιστορία της χώρας.Μίλησε ακόμη και ο Γάλλος πρώην υπουργός πολιτισμού Ζακ Λάνγκ.

Χθες το πρωί εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Α' νεκροταφείο της Αθήνας. Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο Α΄νεκροταφείο έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής και σεβασμού για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Να τιμήσουμε το μεγάλο του έργο για την Ελλάδα. Να αναλογιστούμε τι μας προσέφερε, τι προσέφερε στο αριστερό κίνημα και στις προοδευτικές δυνάμεις, τι προσέφερε για τον τόπο."

Επιμνημόσυνη δέηση εψάλη και στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Παρέστησαν υπουργοί ,βουλευτές και πλήθος κόσμου. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευαγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι "είναι μέρα περισσυλογής και συστολής" και επεσήμανε ότι αυτή η τελευταία πρέπει να σηματοδοτεί τις σκέψεις όλων. Απο την πλευρά του ο βουλευτής, Γιάννης Μαγκριώτης, δήλωσε πώς "θα συνεχίσουμε το έργο που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Την έκθεση "οι θησαυροί του Αγίου Ορους" επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού απο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο και τον αντιπρόεδρο του οργανισμού, Δημήτρη Σαλπιστή. Θαύμασε τα εκθέματα και δήλωσε πώς είναι χρέος κάθε Ελληνα και Ελληνίδας να επισκεφθεί την έκθεση. Είπε ακόμη, ότι μέσα απο την έκθεση κειμηλίων αναδεικνύεται η διαχρονικότητα του ελληνισμού, που τείνει να καταστεί συνώνυμος του πολιτισμού.

Την έκθεση των θησαυρών του Αγίου επισκέφθηκε χθες και ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώρια της Αυστραλίας Τζεφ Κέννετ, που είναι γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις.Σήμερα, ο κ.Κέννετ αναχώρησε για το Αγιον Ορος.

Ημέρα ταλαιπωρίας η χθεσινή για όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν, κυρίως για τα νησιά με την ολυμπιακή Αεροπλοϊα. Πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν ,κυρίως λόγω της στάσης των τεχνικών της εταιρίας, που αρνήθηκαν να κάνουν υπερωρίες για τον έλεγχο των αεροσκαφών και κατηγόρησαν την εταιρία ότι δεν προχώρησε στην πρόσληψη εποχιακού τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών που είναι αυξημένες λόγω της θερινής σεζόν.Η διοίκηση της Ολυμπιακής για να προλάβει τυχόν ανωμαλίες στο σημερινό πρόγραμμα με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, όσων δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις τους.

Τη δυσαρέσκειά του για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ ,σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας των Ιμίων, εξέφρασε με δήλωσή του στο μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής και πρώην υπουργός Στ.Παπαθεμελής. Ο πρώην υπουργός αναρωτήθηκε "πόσο ισχυρό είναι αυτό το τουρκικό λόμπι της προπαγάνδας, που κατάφερε να αλλάξει την αρχική επίσημη στάση του εκπροσώπου του Πενταγώνου".

Στις 2 και 3 Ιουλίου αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα φαρμακεία της χώρας, οι φαρμακοποιοί. Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθές και κράτησε δέκα περίπου ώρες, οι φαρμακοποιοί δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τα κονδύλια που δίνονται απο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τα φάρμακά, που τώρα φθάνουν τα 600 δισεκατομμύρια δραχμές.Παράλληλα, είναι αντίθετοι με τον περιορισμό του κέρδους.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, έστειλε την οικογένειά του, τη συζυγό και τα δύο του παιδιά, στην Ελλάδα, μετά το κύμα βίας που ξέσπασε στη χώρα, μια μόλις εβδομάδα πριν απο τις βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα. Στον πυρετό της εκλογικής αναμέτρησης ζει και η ελληνική μειονότητα. Ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Ομόνοιας, Γιωργος Λαμποβητιάδης και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος "Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων " που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία θα μιλήσουν σήμερα σε συγκέντρωση ,που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στην Θεσσαλονίκη στη λεωφόρο Νίκης, κάτω απο τα γραφεία της Ηπειρωτικής Εστίας.Παράλληλα, δρομολογούνται λεωφορεία απο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη για την μετάβαση των βορειοηπειρωτών στην Αλβανία για να ψηφίσουν.Χθές πραγματοποιήθηκε ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα.

Στην Τουρκία συνεχίζονται οι προσπάθειες του Μεσούτ Γιλμάζ για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Τανσού Τσιλέρ απέρριψε χθές την πρόταση συνεργασία και παράλληλα τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να της "αποσπάσει" βουλευτές για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της βουλής. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο Γιλμάζ που έχει τη συνεργασία των Ετσεβίτ και Μπαϊκάλ διαθέτει 267 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο και θέλει άλλους δέκα βουλευτές ώστε να είναι σε θέσει να πάρει η κυβέρνησή του ψήφο εμπιστοσύνης.

Ναυαγεί η προσπάθεια των Σκοπίων να κατασκευάσουν σιδηροδρομική γραμμή πρός τη Σόφια. Τα έργα έχουν σταματήσει και αποχωρούν οι κατασκευαστικές εταιρίες, αφού έκριναν ασύμφορο το έργο. Παράλληλα, όμως και η Γερμανία, που προωθούσε την κατασκευή του, μετά τη λήξη του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, άλλαξε τα σχέδιά της και προσανατολίζεται σε υπάρχουσες λύσεις.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 23 June 1997 - 6:40:18 UTC