Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:49 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.6.1997

Σε κλίμα τρομοκρατίας και υπό τη σκιά των αμφιβολιών για το αν η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και με διαφάνεια, άνοιξαν οι κάλπες στην Αλβανία. Χθές τα μεσάνυχτα, ένοπλοι επιτέθηκαν στην κατοικία του Ελληνα προξένου στο Αργυρόκαστρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο σωματοφύλακας Χρήστος Κόλλας, απο τη Δερβιτσιάνη. Τα μεσάνυχτα αφέθηκε ελεύθερος και ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Αργυροκάστρου, Θόδωρος Μπεζιάνης, που είχε απαχθεί πρίν απο τρείς μέρες και οι απαγωγείς ζητούσαν λύτρα 50.000.000 δραχμών. Αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των 565 διεθνών παρατηρητών που έχουν αναπτυχθεί στην αλβανική επικράτεια για να εποπτεύσουνα την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο οι παρατηρητές δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων. Τις 155 έδρες του νέου κοινοβουλίου διεκδικούν τριανταδύο κόμματα εκ των οποίων μόνο δέκα αναμένεται ότι θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Οι 115 βουλευτές εκλέγονται με το πλειοψηφικό σύστημα ενώ οι 40 ως βουλευτές επικρατείας με το αναλογικό σύστημα.

Την ικανοποίησή του για την πολιτική ζωή του τόπου εξέφρασε ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος από χθες το απόγευμα βρίσκεται στις Σέρρες συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 84η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό και βουλγαρικό ζυγό. Ο κ.Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης και παραλαμβάνοντας το χρυσό κλειδί της πόλης χαρακτήρισε τις Σέρρες "εφαλτήριο ανάπτυξης της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια". "Η χώρα μας με την ιδιότητά της ως το μοναδικό κράτος των Βαλκανίων που είναι ταυτόχρονα μελος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην πρωτοπορία των προσπαθειών ανάπτυξης των βαλκανικών χωρων", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την παρέλαση για την απελευθέρωση της πόλης και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το οχυρό Ρούπελ και θα ξεναγηθεί στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου.

"Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα κριτήρια συμμετοχής της στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση στο τέλος του 1998 και θα συμμετάσχει στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ το 2001", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα "Η ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία τον 21ο αιώνα-Ανάπτυξη, απασχόληση και συνοχή στην Ευρώπη του 2000". Ο κ.Σημίτης υποστήριξε ότι για όλες τις χώρες θα πρέπει να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια ένταξης, ενώ παρατήρησε ότι η αρχιτεκτονική της Ευρώπης πρέπει να επανεξεταστεί λαμβανοντας σοβαρά υπόψη την επικείμενη διεύρυνσή της ώστε να μην αγνοηθούν οι ιδιαιτερότητες των μικρών χωρών. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Στη συνάντηση των σοσιαλιστών υπουργών μετείχε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ.Παπαντωνίου στην ομιλία του παρουσίασε πρόταση για τη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα στην απασχόληση, την περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις συντάξεις. Αύριο

Διευθυντές και αρχισυντάκτες των πενήντα σημαντικότερων μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, για να πάρουν μέρος στο Διαβαλκανικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου SUN BEACH, στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997". Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι παρουσίες στο συνέδριο του ΜΠΕ διευθυντών ΜΜΕ από όλα τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όμως έντονο ενδιαφέρον, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που σημειώνονται εκεί, παρουσιάζουν οι συμμετοχές από δύο γειτονικές χώρες, την Αλβανία και την Τουρκία.

Στα Μαθηματικά θα διαγωνιστούν αύριο Δευτέρα οι υποψήφιοι της Α΄ Δέσμης, ενώ οι υποψήφιοι της Β΄στη Βιολογία και της Γ' στην Ιστορία. Την 1η Ιουλίου οι υποψήφιοι της Δ΄Δέσμης διαγωνίζονται στην Πολιτική Οικονομία, στις 2 Ιουλίου οι δύο πρώτες δέσμες θα δώσουν εξετάσεις στη Χημεία και η Γ΄ στα Λατινικά. Στις 3 Ιουλίου οι υποψήφιοι της Δ΄δέσμης θα διαγωνιστούν στα Μαθηματικά. Στο διάστημα από 4 έως 9 Ιουλίου θα γίνουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Χθες οι υποψήφιοι της Δ΄δέσμης διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Ιστορίας, ενώ τα θέματα χαρακτηρίστηκαν βατά και δεν δυσκόλεψαν τους μαθητές. Στο μεταξύ συνεχίζεται η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων στην Έκθεση ενώ σήμερα άρχισε η διόρθωση των γραπτών της Φυσικής, των Αρχαίων και των Μαθηματικών των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων.

Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία εξήρε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις ΗΠΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές της Κυριακής θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην γειτονική χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη να προκύψει κυβέρνηση που εκφράζει την πλειοψηφία του αλβανικού λαού. "Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με τη συνεχή παρουσία τους εκεί συμβάλλουν υπηρετώντας τους όρους ασφάλειας και σταθερότητας με έναν πολύ θετικό τρόπο, όπως αναγνωρίζεται από όλους", σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος. "Ελπίζω ότι οι Αλβανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα θα μπορέσουν να μετακινηθούν και να πάνε να λάβουν μέρος στις εκλογές έτσι ώστε να υπάρξει ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα ανασυγκρότησης, συνεργασίας, σοβαρότητας και σταθερότητας", πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας.

Την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο των αυριανών εκλογών υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση κομματικών στελεχών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαφορετικά, είπε ο κ. Καραμανλής, ελλοχεύει κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή. Η Ελλάδα ελπίζει ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν έναυσμα ώστε η Αλβανία να βγει από την κρίση και να βρεθεί στο δρόμο της ομαλότητας, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Διεθνής Κοινότητα, η ειρηνευτική δύναμη αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, στο μέτρο που της αναλογεί, θα εξασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβαση των Αλβανών ψηφοφόρων στη χώρα τους.

Την παραίτηση του από το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ υπέβαλε χθες άλλος ένας βουλευτής του κόμματος. Τα δεδομένα αυτά φέρνουν τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ πολύ κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης καθώς ο συνασπισμός των κομμάτων που συγκεντρώνεται γύρω από το Ισλαμικό Κόμμα και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου αριθμεί 272 βουλευτές έναντι 275 που εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν τον Γιλμάζ. Την 1η Ιουλίου ο Γιλμάζ αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του και στις 13 Ιουλίου προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα υποβάλλει τον κατάλογο με τους υπουργούς στον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος αναμένεται, να τον επικυρώσει. Μέχρι τις 8 του μηνός θα παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές του δηλώσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Χαλκίδας η νέα, τρίτη κατά σειρά νεκροτομή της σορού του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου που έχασε τη ζωή του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε στρατόπεδο στον Έβρο. Ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Ξάνθης σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οποιαδήποτε πληροφορία δημοσιοποιείται γύρω από την υπόθεση δεν πηγάζει από τις ανακριτικές αρχές.

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει στις 28 Σεπτεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η ημερομηνία άφιξης του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στη Θεσσαλονίκη, οριστικοποιήθηκε σε συνάντηση που είχαν στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον αντιπρόεδρο του Ο.Π.Π.Ε.Θ, Δημήτρη Σαλπιστή, το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Βασίλη Καλφόπουλο, την εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού, Μιλένα Αποστολάκη και τον Μητροπολίτη Περγάμου π. Ιωάννη. Είναι η πρώτη φορά, μετά από 35 χρόνια, που ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τη Λιθουανία θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 23:30 η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, στον πρώτο παιχνίδι του δευτέρου γύρου του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Ισπανία. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, μετά την εκπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησαν στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, επιθυμούν τη νίκη για να εξασφαλίσουν και οριστικά την είσοδο τους στην οχτάδα. Οι Λιθουανοί αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στο δρόμο για τα προημιτελικά. Σε περίπτωση νίκης, οι διεθνείς μας κατά πάσα πιθανότητα θα τερματίσουν πρώτοι στον όμιλο τους και θα αποφύγουν τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως είναι η Γιουγκοσλαβία και η Ιταλία.

Αίθριος θα είναι ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στη στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 29 June 1997 - 7:40:19 UTC