Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.7.1997

Την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τις αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία δεν δέχεται την ελληνική πρόταση να υπάρξει μορατόριουμ στο Αιγαίο ως τις 15 Σεπτεμβρίου. "Εμείς έχουμε προτείνει να υπάρξει αυτή η περίοδος, κατά την οποία δε θα γίνονται ασκήσεις και η Τουρκία δεν το δέχεται. Η Τουρκία συνδέει ακριβώς αυτό το θέμα με την ικανοποίηση διαφόρων προϋποθέσεων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ισχύσει η αποφυγή στρατιωτικών γυμνασίων γι΄αυτή την περίοδο χωρίς αυτό να το συνδέουμε με άλλα θέματα", είπε ο κ. Ρέππας, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συζητούνται ακριβώς, γιατί η Αγκυρα με τις προκλήσεις της δημιουργεί την ένταση στο Αιγαίο.

Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το πρωί ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνoφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Το μεσημέρι ο κ. Στογιάνoφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των προέδρων Ελλάδας και Βουλγαρίας, επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και η κοινή τους πρόθεση για την επίσπευση διαδικασιών για τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων παλαιότερων συμφωνιών. Κοινή θέληση είναι η προώθηση της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Στεφανόπουλος σημειώνοντας ότι μόνο έτσι τα Βαλκάνια θα μπορούν να αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι τμήμα των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για σχετικά σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου. "Η κυβέρνηση δεν έχει θέσει και δεν τίθεται τέτοιο θέμα μεταβολής του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση. Η συζήτηση, η οποία αναπτύχθηκε, αναπτύχθηκε επειδή ακριβώς η κυβέρνηση είναι σε μια κατεύθυνση τέτοια, ώστε να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες, νέοι όροι και συνθήκες για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης που θα προσφερθούν σε νέους, που είναι σήμερα άνεργοι", είπε ο κ. Ρέππας. Τις θέσεις αυτές εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: "Είναι φανερό ότι ένας σημαντικός συντελεστής στο να αυξήσουμε την απασχόληση των νέων ανθρώπων είναι να περιορίσουμε την εργασία των συνταξιούχων".

Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν και σήμερα οι πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις. Στη Χημεία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της πρώτης και της δεύτερης δέσμης και στα Λατινικά της τρίτης. Aπό διάφορα κεφάλαια της οργανικής και ανόργανης Χημείας άντλησαν τη θεματολογία τους τα ερωτήματα που τέθηκαν στους υποψηφίους της πρώτης και της δεύτερης δέσμης. Το πρώτο ζήτημα προερχόταν εξ'ολοκληρου από το 2ο κεφάλαιο της ανόργανης Χημείας και αφορούσε την ταχύτητα αντίδρασης και τη Θερμοχημεία. Από τα κεφάλαια 15, 28, και 35 της διδακτέας ύλης των Λατινικών, επελέγησαν τα θέματα, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της τρίτης δέσμης. Τόσο το προς μετάφραση κείμενο, όσο και τα ερωτήματα Γραμματικής και Συντακτικού θεωρήθηκαν ικανοποιητικά από τους διαγωνιζομένους. Ποσοστό 9,25% των υποψηφίων των τριών δεσμών απείχαν από τις εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ανακοινώνονται από ώρα σε ώρα τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία. Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, πάντως, επιβεβαιώνουν τη σαρωτική νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την είσοδο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Βουλή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε 50 από τις 115 εκλογικές περιφέρειες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα παίρνει ποσοστό 47,6% των ψήφων, το Δημοκρατικό 30%, το φιλοβασιλικό 3% και η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της ελληνικής μειονότητας, ποσοστό 2, 21%. Χθες, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο, ζήτησε την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα, ενώ διέρρευσε η πληροφορία, ότι ο Μπερίσα θα παραιτηθεί μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών, την προσεχή Κυριακή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ των Τιράνων τη μεγάλη νικητήρια συγκέντρωσή του, που είχε αναβάλλει χθες.

Νέα μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων αστυνομικών της δίωξης ναρκωτικών. Οι αρχές συνέλαβαν, μετά από καταδίωξη, τέσσερα άτομα που προσπαθούσαν να διαφύγουν όταν έγιναν αντιληπτά την ώρα που προσπαθούσαν να παραλάβουν από Αλβανούς λαθρέμπορους μεγάλη ποσότητα κάναβης. Το επεισόδιο διαδραματίστηκε στις δύσβατες περιοχές των συνόρων κοντά στο χωριό Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων. Τα τέσσερα άτομα στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν, πέταξαν έξω από το αυτοκίνητο περισσότερα από εκατό κιλά κάναβης, ενώ στο σημείο παράδοσης άλλοι αστυνομικοί βρήκαν 245 κιλά ναρκωτικών, ένα ''Καλάσνικοφ'', μια ξιφολόγχη και μια γεμιστήρα με 29 σφαίρες. Εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη σπείρας, καθώς για τη μεταφορά των ναρκωτικών υπήρχαν τουλάχιστον άλλα δύο αυτοκίνητα που αναζητούνται.

Το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα συζήτησαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Βρετανός ομόλογός του, Μαρκ Φισερ. Ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε στον κ. Φίσερ μνημόνιο με τις ελληνικές θέσεις για την επιστροφή των μαρμάρων, ενώ γνωστοποίησε ότι η χώρα μας ετοιμάζει διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το ελληνικό αίτημα. "Η απάντηση του κ. Φίσερ ήταν μια απάντηση που κινείται στο πλαίσιο των βρετανικών θέσεων, αλλά διατηρεί τη συζήτηση ανοιχτή, αποδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην επιστροφή της Βρετανίας στην Unesco ως πλήρους μέλους και πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην εμβάθυνση και την επίταση της ελληνοβρετανικής πολιτικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς", είπε ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ότι η διεκδίκηση των Μαρμάρων τίθεται κυρίως στο όνομα της ακεραιότητας του ίδιου του μνημείου, αλλά και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Έλληνας υπουργός προσκάλεσε τον Βρετανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα και την έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη.

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα ονόματα των προσωπικοτήτων, στις οποίες απονέμονται τα διεθνή βραβεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" για το 1997. Το βραβείο "Ωνάση" για τη διεθνή συνεννόηση και την κοινωνική προσφορά απονέμεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρτνάτζε, ενώ στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, το βραβείο για το Περιβάλλον. Τα βραβεία θα επιδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά την επίσημη τελετή απονομής στις 16 Σεπτεμβρίου.

Υποχρεωτική καθίσταται στο εξής η χορήγηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου από τις ΔΟΥ για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων, μηδενός εξαιρουμένου, σύμφωνα με τροπολογία που κατέτεθε χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Όπως προβλέπει η τροπολογία, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, υποχρεωτικά θα διαθέτουν πλέον ΑΦΜ όλοι όσοι έχουν αποκτήσει με οποιονδήποτε τρόπο περιουσιακά στοιχεία ή εισόδημα ή έχουν διενεργήσει πράξεις που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον. Εξάλλου, σε συστηματική καταγραφή των οφειλετών του δημοσίου προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών, που ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με άλλη επείγουσα εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Δρυ, μέσα σε τριάντα μέρες οι εφορίες της χώρας καλούνται να ετοιμάσουν και να αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών, λίστες με όλους τους ιδιώτες οφειλέτες, με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο πάνω από 5 εκατομμύρια δραχμές, καθώς και με τους οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα με χρέη προς το Δημόσιο.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται αύριο ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος το μεσημέρι θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου των Δικηγορικών Συλλόγων, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". Το απόγευμα, αντιπροσωπεία του Συνασπισμού με επικεφαλής τον κ.Κωνσταντόπουλο, θα επισκεφτεί το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ στις 8 το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος θα προεδρεύσει σε σύσκεψη των Νομαρχιακών Επιτροπών της Α' και Β' Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού.

Επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου των Βαλκανικών χωρών αλλά και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, πρόκειται να έχει το επόμενο διάστημα η "Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων" (ΑΒΝΑ), επιδιώκοντας ευρύτερη στήριξη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής ειδήσεων. Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπ. Κουζινόπουλος, αναλαμβάνοντας αργά το βράδυ της Τρίτης 1η Ιουλίου την προεδρία της "Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων", στη διάρκεια της Συνόδου των Γενικών Διευθυντών των πρακτορείων ειδήσεων - μελών της ΑΒΝΑ, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της ΠΓΔΜ, καθώς και την υπουργό Πληροφοριών της Σερβίας Προγραμματίζονται δε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου των υπολοίπων Βαλκανικών χωρών, αλλά και εκπροσώπους διεθνών Οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, η UNESCO και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλειστά θα είναι σήμερα και αύριο τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική διακίνησης των φαρμάκων, που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα οδηγήσει σε αφανισμό χιλιάδες καταστήματα του κλάδου. Παράλληλα, νέα εικοσιτετράωρη απεργία, που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη ξεκίνησαν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων υγρών καυσίμων Μακεδονίας-Θράκης, προβάλλοντας θεσμικά αιτήματα. Ήδη από σήμερα παρουσιάστηκαν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα, εξαιτίας της πρώτης 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προειδοποιητικές τρίωρες στάσεις εργασίας των εργαζομένων στους κλάδους σταθμαρχών, ελιγμών, αμαξοστοιχιών και μηχανοεργοστασίων του ΟΣΕ Βορείου Ελλάδας. Οι στάσεις εργασίας, που ξεκίνησαν χτες και θα συνεχιστούν και αύριο, διαρκούν από τις 5 ως τις 8 το πρωί, από τις 12 έως 3 το μεσημέρι και από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ.

Περισσότερες από 20 χιλιάδες καταγγελίες, που αφορούν κυρίως νοθευμένα ή ακατάλληλα τρόφιμα, κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997 το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των καταγγελιών που αφορούν αλλοιωμένα και νοθευμένα τρόφιμα (2328 καταγγελίες), ενώ μεγάλος αριθμός παραπόνων (2137) διατυπώθηκε για το υψηλό κόστος ζωής. Παράλληλα, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 1997 καταγράφηκε κλιμάκωση των παραπόνων για τα διαρκή προϊόντα (1470 καταγγελίες), την ένδυση και την υπόδηση (1348) και τα συνεργεία αυτοκινήτων (865).

Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών οργανώσεων του Εξωτερικού θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου. Παράλληλα, θα εορταστούν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Παμμακεδονικής Eνωσης Αμερικής. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, καθώς και του 50ου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Eνωσης Αμερικής-Καναδά θα γίνει την Κυριακή 20 Ιουλίου, παρουσία επισήμων. Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου θα γίνει έναρξη των εργασιών των Περιφερειακών Συνεδρίων και του 50ου Τακτικού Ετήσιου Συνεδρίου Παμμακεδονικής Eνωσης Ευρώπης. Tο πρόγραμμα της ημέρας αυτής θα περιλαμβάνει απολογισμό του έργου της Eνωσης, συζήτηση για οικονομικά θέματα, εισηγήσεις συνέδρων σχετικά με τους τρόπους καλύτερης οργάνωσης και επικοινωνίας μεταξύ των συλλόγων, προγραμματισμός μελλοντικών ενεργειών και τροποποίηση καταστατικού.

Μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε από διαρροή σε υπερδεξαμενόπλοιο το οποίο προσέκρουσε σε ύφαλο ανοιχτά του Τόκιο. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Ιαπωνικής ακτοφυλακής κάνουν λόγο για διαρροή 13.400 τόνων αργού πετρελαίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της χώρας.

Συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί στη Χεβρώνα, μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες, ενώ οι στρατιώτες πυροβόλησαν προκειμένου να τους απομακρύνουν.

Βόρειοι ισχυροί άνεμοι θα πνέουν αύριο στην Ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς στα ηπειρωτικά από 18 έως 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 2 July 1997 - 17:40:17 UTC