Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.7.1997

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες καταναλωτές, σημειώνουν οι αστυκτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας μετά τις αποκαλύψεις για παράνομη εξαγωγή από τη Βρετανία χιλίων τόνων βόειου κρέατος, παρά το ότι είχε επιβληθεί εμπάργκο λόγω της ασθένειας των "τρελών αγελάδων". Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Βάντερμπας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για παράνομες εξαγωγές στην Ολλανδία και πιθανόν προς τη Ρωσία και την Αίγυπτο, ενώ οι Ολλανδικές αρχές κατάσχεσαν 700 τόνους βόειου κρέατος. Ωστόσο, ο κ. Βάντερμπας σημείωσε ότι δεν έγιναν παράνομες εξαγωγές στην Γαλλία και την Ισπανία και διέψευσε τις πληροφορίες για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, όπως η Βοσνία. Οι υγειονομικές αρχές όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν κινητοποιηθεί και διεξάγουν εντατικούς ελέγχους, ενώ ο Υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, έδωσε εντολή στις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για να διαπιστωθεί, αν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα ποσότητες βρετανικού κρέατος. Σήμερα στις δέκα και μισή το πρωί ο υφυπουργός κ.Γερανίδης θα δώσει συνάντευξη τύπου.

Ο Βούλγαρος Προεδρος Πέταρ Στογιάνοφ πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Αγιον Ορος. Ο κ.Στογιάνοφ που έφθασε χθες στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τον υπουργό μακεδονίας Θράκης Φιλ.Πετσάλνικο και το απόγευμα επισκέφθηκε την έκθεση κειμηλίων του Αγίου |Ορους, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τη Βουλγαρία, εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την επίσκεψη του Βούλγαρου Προέδρου, Πέταρ Στογιάνοφ, στην Ελλάδα. "Γενικώς επιβεβαιώθηκε με την επίσκεψη αυτή, η οποία είναι η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια, το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και η κοινή επιθυμία να προχωρήσουμε από κοινού, αντιμετωπίζοντας μεγάλα θέματα της περιοχής", είπε ο κ. Ρέππας.

Το σύνολο σχεδόν των αποτελεσμάτων για ολόκληρη την Αλβανική επικράτεια ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα παίρνει 52% των ψήφων, το Δημοκρατικό 26,32%, το Μοναρχικό Κίνημα για τη Νομιμότητα, 3,66%, η σύμμαχος των Σοσιαλιστών, Δημοκρατική Συμμαχία, 2,86%, το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 2,59% και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 2,49%. Εξάλλου, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις εκλογές 63,7% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της Δημοκρατίας και 36,3% υπέρ της επαναφοράς της Μοναρχίας. Στο μεταξύ, τον έλεγχο των κυβερνητικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων στην Αλβανία, ανέλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο σε μια επίδειξη δύναμης παρέταξε τεθωρακισμένα στους δρόμους των Τιράνων. Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της μάχης για τον έλεγχο των μηχανισμών του στρατού και της αστυνομίας, καθώς δυνάμεις του Σαλί Μπερίσα φυλάσσουν την Τράπεζα της Αλβανίας και άλλες αστυνομικές δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση Φίνο προστατεύουν τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τη θέση ότι αναπτύσσονται και τριβές μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης κατά την δραστηριότητα που αναπτύσσουν για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ υπουργών. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για διαφωνία μεταξύ των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη και Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, ο Υπουργός Τύπου σημείωσε: "Η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των υπουργών στην κυβέρνηση λογικό είναι να δοκιμάζεται κάθε μέρα, επειδή κάθε μέρα υπάρχει αξιόλογη δραστηριότητα η οποία κατατείνει στην αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων. Όταν υπάρχει δράση, όταν υπάρχει κίνηση, λογικό είναι να αναπτύσσονται και τριβές. Αλλά ουαί και αλίμονο αν επιλέξουμε, προκειμένου να επιτύχουμε την ηρεμία, να μην ενεργούμε".

Ξεπέρασαν το στόχο του προϋπολογισμού οι εισπράξεις του Δημοσίου κατά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις τον Ιούνιο κινήθηκαν κοντά στο 16%, έναντι του 15,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Σημαντική -προς την κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων- ήταν η συνεισφορά του ΟΤΕ, αφού η μετοχοποίησή του απέδωσε 150 δισεκατομμύρια δραχμές στο Δημόσιο, μόνο κατά τον μήνα Ιούνιο. Στην αύξηση των εισπράξεων συνέβαλαν ακόμη η επιτάχυνση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και η πληρωμή των επτά πρώτων δόσεων από τους οφειλέτες του Δημοσίου, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου και του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Nίκου Σκουλά, αρχίζει σήμερα στο Ποσείδι το 4ο Οικολογικό Συνέδριο Χαλκιδικής, που αποτελεί πλέον θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας, με σημαντική παρέμβαση σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και τουρισμού. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν νέες πτυχές και καινούρια στοιχεία για την οικολογία στη χώρα μας.

Πρωτοφανή έκτροπα σημειώθηκαν χθές το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.Για πρώτη φορά η ομάδα του δημάρχου Κων.Κοσμόπουλου φάνηκε διασπασμένη, αφού επτά μέλη της δεν ακολούθησαν τη "γραμμή" του δημάρχου και ψήφισαν υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης, με την οποία έπρεπε να συζητηθεί το θέμα των εργαζομένων στο δήμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.Η πρόταση τελικά δεν πέρασε,για δύο ψήφους, αλλά αντιδήμαρχος επιτέθηκε φραστικά στον προέδρος του δημοτικού συμβουλίου Σωτ.Καπετανόπουλο, τον οποίο αποκάλεσε υποστηρικτή του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διεκόπη, ενώ οι εργαζόμενοι αρχίζουν απο σήμερα κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου.

Η στάση της Αγκυρας για τις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, θα καθοριστεί σήμερα σε κυβερνητική σύσκεψη που θα συγκληθεί υπό την προεδρία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως ένδειξη των αλλαγών, που θα επιχειρηθούν από την νέα τουρκική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξωτερικής της πολιτικής. Οι αλλαγές αυτές, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την τουρκική στάση στο Κυπριακό, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Και σε άλλα σκάνδαλα, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, φέρεται να πρωταγωνιστεί η Τανσού Τσιλλέρ. Ένα από αυτά, με τα οποία ασχολείται εκτενώς ο τουρκικός τύπος, είναι και οι ισχυρισμοί για "διαρροή πληροφοριών από το Γενικό Επιτελείο προς τη Διεύθυνση Πληροφοριών της Γενικής Ασφάλειας", στο οποίο εμπλέκεται το όνομα της Τσιλλέρ. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο σύζυγός της Οζέρ Τσιλλέρ, κλήθηκε και κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα, για παραποίηση δημοσίου εγγράφου. Το νέο σκάνδαλο έχει ώς κεντρικό πρόσωπο τον διοικητή της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Γενικής Ασφάλειας Μπουλέντ Οράκογλου. Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Οράκογλου εξασφάλιζε πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο μέσω κάποιου δεκανέα, ο οποίος έχει ήδη προσαχθεί στον στρατιωτικό εισαγγελέα και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο υποδιοικητής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Γενικής Ασφάλειας, Χανεφί Αβτζί, που απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε, ότι ένα από τα καθήκοντα της υπηρεσίας του είναι να συγκεντρώνει στοιχεία για το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ανοδική πορεία ακολουθούν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Σκοπίων- Βελιγραδίου, επισήμαναν οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και Ράντογιε Κόντιτς, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και για τις διμερείς σχέσεις ΠΓΔΜ- Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, ενώ εξέτασαν επίσης και το θέμα του καθορισμού της συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών.

Το ποδόσφαιρο, συνεχίζει να παραμένει ο βασιλιάς των αθλημάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΟΠΑΠ και παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Γιώργος Δέδες. Η έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα 8.132 ερωτηθέντων, απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο επανακτά την προτίμηση και την εμπιστοσύνη των φιλάθλων και προηγείται με ποσοστό 35,3%, έναντι των υπολοίπων αθλημάτων. Ακολουθεί, με μικρή διαφορά το μπάσκετ με 33,8%. Τα δύο αυτά αθλήματα κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα των προτιμήσεων, ενώ τα υπόλοιπα σπορ περιορίζονται σε μονοψήφια ποσοστά. Τον στίβο, προτιμά το 8, 6%, το βόλει το 4,6%, ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα συγκεντρώνουν το 7,4%.

Βαθμιαία άνοδο θα παρουσιάσει από σήμερα η θερμοκρασία στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ το Σαββατοκύριακο η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 39 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι, και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 20 έως 37 βαθμούς και κατά τόπους 38 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 μέχρι 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 4 July 1997 - 7:40:18 UTC