Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.7.1997

Η πορεία της οικονομίας της χώρας, η διαμόρφωση του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου και οι νομισματικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου,στην οποία ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συζήτησε την κατάσταση της οικονομίας με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρήστο Πάχτα και τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη με αντικείμενο την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μερική αναθεώρηση του Β΄πακέτου Ντελόρ, ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, προτού αρχίσει να ισχύει το τρίτο πακέτο μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αργότερα ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά. Σήμερα ο κ. Παπαντωνίου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σε ανάλυση της παρούσας φάσης του Κυπριακού, προέβη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με το Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη σαραντάλεπτη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι με το Βρετανό Πρωθυπουργό έκανε μία ανάλυση του Κυπριακού προβλήματος, τις δυσκολίες του και πως μπορούν να υπερπηδηθούν αυτές. Χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ φιλική ανταλλαγή απόψεων και σε βάθος ανάλυση της σημερινής φάσης του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ήταν φυσικό να συζητήσουν και το θέμα της πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βρετανική κυβέρνηση, πρόσθεσε, είχε δηλώσει και δημόσια ότι υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. και ότι θα εξακολουθήσει να την υποστηρίζει.

Χρήσιμο ξεκίνημα αποτέλεσαν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό στο Τράουτμπεκ, της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, τονίζοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουν. ''Εγινε ένα χρήσιμο ξεκίνημα και έτσι υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να κτίσουμε. Σίγουρα το υποστηρίζουμε'', είπε ο Αμερικανός πρέσβης. Ο κ. Μπριλ επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις τόσο του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όσο και του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες του ΟΗΕ, και είναι ικανοποιημένη για τα σχέδια για συνέχιση των απευθείας συνομιλιών την Ελβετία.

Στην ανάγκη οικονομικής αναβάθμισης των δικαστικών λειτουργών, συμφώνησαν όλοι οι βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ως ένα πρώτο βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση απονομής της Δικαιοσύνης. Πάντως, κατά τη συζήτηση, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη δυνατότητα που δίνεται από το συντακτικό ψήφισμα του 1974, να εξομοιώνονται οι αποδοχές των βουλευτών με αυτές των δικαστών. Τόσο το ΚΚΕ, όσο και το ΔΗΚΚΙ, ζήτησαν να ανασταλεί η ισχύς του ψηφίσματος, τονίζοντας ότι σε εποχές σφιχτής οικονομικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, η ψήφιση του ειδικού μισθολογίου για τους δικαστικούς, ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο για διεκδικήσεις από τους βουλευτές. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών προβλέπει ότι "εφεξής παύει κάθε παραπομπή ή σύνδεση των αποδοχών τους με τα μισθολόγια άλλων κατηγοριών υπαλλήλων ή λειτουργών του δημοσίου", που άνοιγε το δρόμο για τις δικαστικές αποφάσεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη της Καστοριάς πραγματοποίησαν αστυνομικοί από την περιοχή με βασικό αίτημα την ενίσχυση των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνοαλβανικά σύνορα για την αντιμετώπιση των ενόπλων επιθέσεων από συμμορίες Αλβανών. Για πρώτη φορά στα χρονικά της ακριτικής πόλης περισσότεροι από πενήντα αστυνομικοί - στην πλειοψηφία τους ένστολοι - πραγματοποίησαν πορεία η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο της Νομαρχίας, όπου αντιπροσωπεία αστυνομικών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους στο Νομάρχη και στη συνέχεια στο δήμαρχο Καστοριάς. Οι αστυνομικοί διαδηλωτές ζητούν να αναλάβει κατά κύριο λόγο ο στρατός τη φύλαξη των συνόρων με τη μόνιμη εγκατάσταση ελικοπτέρου στην περιοχή για περιπολίες, ενώ δηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τετρακόσια πλαστά πεντοχίλιαρα κατέθεσε σε υποκατάστημα τράπεζας στη Φλώρινα έμπορος που συνελήφθη και κρατείται από την ασφάλεια. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας ο 24χρονος Στυλιανός Τάχος στις 9 Ιουλίου πήγε στο υποκατάστημα της τράπεζας Πίστεως στην ακριτική πόλη και κατέθεσε το ποσό των 2.000.000 δραχμών. Λίγες μέρες αργότερα οι υπάλληλοι εντόπισαν την παρτίδα με τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα και μέσω της αστυνομίας άρχισαν να αναζητούν τον έμπορο. Στην κατάθεση που έδωσε στο τμήμα ασφάλειας ο 24χρονος ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Κορυτσά, από κάποιον Αλβανό ονόματι Έλταν Τριανταφίλι, με τον οποίο διατηρεί εμπορικές συναλλαγές.

Ο πολιτισμός κάνει "απόβαση" στα λιμάνια της Μακεδονίας, της Θράκης και των Νησιών του Αιγαίου και συνενώνει σε μια κοινή διαδρομή τις παραδόσεις, καλλιτεχνικές ανησυχίες και τρόπους πνευματικής έκφρασης του Ελληνισμού. Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" δρομιολογεί, στη γόνιμη γραμμή του πολιτισμού, ένα καράβι που θα "πιάσει" όλα σχεδόν τα λιμάνια της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, φτάνοντας ως τη Μύκονο. Σε κάθε σταθμό του, το "Πολιτιστικό καράβι" θα "στήνει" καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, που θα μεταφέρει από τόπο σε τόπο, αλλά και του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού.

Η ίδρυση ενός Διαβαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου, ένα είδος πανβαλκανικής συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος ¨Βαλκανικές Ωδές¨ του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ¨Θεσσαλονίκη ' 97¨. Στο δίκτυο αυτό θα διατυπώνονται οι απόψεις των ελληνικών και άλλων βαλκανικών φορέων, θα χαράσσεται η στρατηγική και θα μελετώνται τρόποι πολιτιστικής δράσης για τα επόμενα χρόνια. Ήδη προγραμματίζεται το ¨Βαλκανικό Συνέδριο Πεζογραφίας¨, μια συνάντηση πεζογράφων από κάθε γωνιά της Βαλκανικής, που θα γίνει στο Κέντρο Πληροφόρησης του Οργανισμού ¨Θεσσαλονίκη ' 97¨ στη Διαγώνιο, από τη 1 έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Ενας ακόμη Αλβανός, ο Μπλιάμ Νταούτι, υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών στους τέσσερις, από τα επεισόδια στο Γκόστιβαρ. Πάντως, εντείνεται και η κρίση στην πολιτική σκηνή, αφού τα δύο κυριότερα αλβανικά κόμματα, το PDP και το νεοϊδρυθέν Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών των Σκοπίων, έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους και δεν πρόκειται να ακολουθήσουν ίδια τακτική. Συγκεκριμένα, το PDP, κάλεσε τα δημοτικά συμβούλια όλων των πόλεων, όπου οι Αλβανοί έχουν υψώσει την αλβανική σημαία, να σεβαστούν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ αντίθετα το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών των Σκοπίων του Αρμπεν Τζαφέρι, διοργανώνει συλλαλητήρια.

Την ανυπαρξία του Κουρδιστάν και του Κουρδικού προβλήματος ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα "Le Soir" ο πρέσβης της Τουρκίας στις Βρυξέλλες Γκιουνέρ Οζτέκ, ο οποίος αρνήθηκε ακόμα και ότι υπάρχει πόλεμος στα νοτιοανατολικά της χώρας του. "Το Κουρδιστάν και τ' ανθρώπινα δικαιώματα, μαζί με την Κύπρο, αποτελούν τα δύο κυριότερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ένταξης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας", επισημαίνει η εφημερίδα σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τούρκου διπλωμάτη και προσθέτει πρόκειται για "δύο αγκάθια που η Άγκυρα κινδυνεύει να τρενάρει ακόμα για πολύ. Ο βρώμικος πόλεμος της Ανατολίας δεν φαίνεται να τελειώνει και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όλων των δικαιωμάτων, σκοντάφτει προφανώς σε ένα πρόβλημα προσέγγισης, αντίληψης, νοοτροπίας".

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από χθες το απόγευμα είναι ο νέος Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Τα δύο σώματα της Ομοσπονδιακής Βουλής αποφάνθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα αυτό. Για την εκλογή του Προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, ήταν απαραίτητη η απλή πλειοψηφία των δύο σωμάτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου: του Συμβουλίου Πολιτών (Κάτω Βουλή), το οποίο αριθμεί 138 βουλευτές και του Συμβουλίου των Δημοκρατιών (Άνω Βουλή), το οποίο αριθμεί 40 βουλευτές.

Δυο διακρατικές συμφωνίες που αφορούν στην αποφυγή της διπλής φορολογίας και στον κτηνιατρικό - υγειονομικό έλεγχο ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Κροατία, υπέγραψαν στη Σόφια οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και Μάτε Γκράνιτς. "Οταν δυο λαοί έχουν τους ίδιους στόχους, πολύ εύκολα βρίσκουν και κοινή γλώσσα. Μεταξύ Βουλγαρίας και Κροατίας δεν υπήρχαν ποτέ προβλήματα", επισήμανε η κ. Μιχάιλοβα, ενώ ο Κροάτης ομόλογός της πρόσθεσε πως οι δυο χώρες έχουν "κοινούς στρατηγικούς σκοπούς - συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ".

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αλβανία, επηρεάζει καταλυτικά όλους τους τομείς του δημόσιου βίου και τη λειτουργία των μηχανισμών, με συνέπεια να υπάρχει δυσλειτουργία ακόμα και στο τελωνειακό σύστημα και να παρουσιάζεται μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, δια μέσω της Ιταλίας και της Ελλάδας, ανέλαβε τον έλεγχο των τελωνείων και την καταγραφή όλων των εισαγόμενων προϊόντων. Από τις αρχές Ιουνίου, συστάθηκε και λειτουργεί ειδική επιτροπή, από Αγγλους, Ελβετούς, Δανούς και Ιταλούς, με πρόεδρο την Ιταλίδα Ναταλία Τσέα, ανώτερο υπάλληλο της ιταλικής διεύθυνσης τελωνείων.

Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 217 εκ. δολαρίων (61,8 δισ δραχμές) ενέκριναν η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Αναδόμηση και την Ανάπτυξη, για την Ρουμανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων, όπως μεταδίδει το ρουμανικό πρακτορείοι ειδήσεων ROMPRESS. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την επισκευή 900 χλμ σιδηροδρομικής γραμμής, για την ανανέωση του εξοπλισμού συντήρησης των σιδηροδρόμων, για την επισκευή μηχανών και για την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών μέχρι το έτος 2000. Η εταιρεία εξετάζει ακόμα το ενδεχόμενο αντικατάστασης 100 αμαξών και περίπου 1000 φορτηγών. Το ρουμανικό κράτος θα συμμετάσχει στις δαπάνες με κεφάλαια ύψους 163 εκ. δολαρίων το οποίο θα προκύψει τόσο από τους πόρους του εθνικού οργανισμού σιδηροδρόμων όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην Ιταλία θα συνεχίσει την καριέρα του ο μέχρι πρότινος παίχτης του Ολυμπιακού Δημήτρης Παπανικολάου, αφού αποδέχτηκε την πρόταση της Κίντερ. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο διεθνής παίχτης σε συνέντευξη τύπου, αφήνοντας αιχμές κατά του τέως προπονητή του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Ο Παπανικολάου, ισχυρίστηκε επίσης ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που κατέχει ο Ολυμπιακός, δεν έχει τη δική του υπογραφή, άρα είναι πλαστό και έκανε προσφυγή στη FIBA. Η απόφαση της FIBA αναμένεται να βγεί σε 20 με 25 μέρες και αν κάνει αποδεκτή την προσφυγή, ο παίχτης από το Σεπτέμβριο θα παίζει στην Κίντερ. Αν όμως η FIBA δεν κάνει αποδεκτή την προσφυγή, τότε ο Παπανικολάου θα αγωνιστεί στην ιταλική ομάδα από το Φεβρουάριο, ενώ το μεσοδιάστημα δεν θα μπορεί να παίζει πουθενά.

Έλληνας κολυμβητής θα επιχειρήσει για πρώτη φορά τον διπλό διάπλου του Τορωναίου κόλπου. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Παπαρνάκη, ο οποίος θα ξεκινήσει από την παραλία της Νικήτης Χαλκιδικής 3, στις 2 το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου, θα κολυμπήσει ως την Αφυτό της Κασσάνδρας και θα επιστρέψει στη Νικήτη, χωρίς να πατήσει καθόλου το πόδι του στη στεριά. Είναι ένα εγχείρημα , που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στην ιστορία του διάπλου του Τορωναίου κόλπου, που έφτασε στον 27ο χρόνο της διοργάνωσης του. Ο Αθανάσιος Παπαρνάκης έχει λάβει μέρος έξι φορές στο διάπλου του Τορωναίου και είναι κάτοχος του ρεκόρ με 5 ώρες και 29 λεπτά. Έχει συμμετάσχει σε παρόμοιους κολυμβητικούς μαραθώνιους στην Αίγυπτο και στην Αργεντινή, όπου κολύμπησε απόσταση 88 χιλιομέτρων σε ένα ποτάμι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 16 July 1997 - 11:04:54 UTC