Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 21.7.97

Δεν θα υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορίας, του δικαίου και της αλήθειας, κατά της παραχάραξης που επιχειρείται από τους Σκοπιανούς υπερεθνικιστές για την ιστροία της Μακεδονίας, διακήρυξαν χθες οι απόδημοι Μακεδόνες. Το Ζ' παγκόσμιο συνέδριο των παμμακεδονικών ενώσεων άρχισε χθές το πρωί με την επίσημη τελετή, που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ομάδες , ωστόσο, μελών των ενώσεων , αποδοκίμασαν έντονα τους εκπροσώπους του Συνασπισμού και του ΚΚΕ, για τη στάση τους στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι εργασίες του συνεδρίου, θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 25 Ιουλίου με την απόφαση για τη δημιουργία τριτοβάθμιου συντονιστικού οργάνου, της "Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ένωσης", η οποία θα συντονίζει τη δράση των διάσπαρτων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα απόδημων Μακεδόνων και θα προβάλει τα δίκαια της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, απαντώντας έμμεσα στις προτροπές που απηύθυναν οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι η σημειούμενη καθυστέρηση ζημιώνει τα ελληνικά συμφέροντα, παρατήρησε ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Ελλάδα συμμετέχει με στόχο την ικανοποίηση των γνωστών παγίων θέσεών της "και αυτό όχι γιατί η χώρα μας και ο λαός μας εμφορείται από εθνικισμούς, σωβινισμούς ή άλλες παρόμοιες νοοτροπίες, αλλά διότι η ιστορική αλήθεια και η ιστορική πραγματικότητα- τόσο η απώτερη, όσο και η εγγύτερη-προβάλλουν ως αδιάψευστοι μάρτυρες των δικαίων θέσεών μας".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εγκαινίασε χθές το απόγευμα τα νέα γραφεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που στεγάζονται στο κεντρικό κτίριο διοίκησης της Τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης. Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, οι πρόεδροι των περιφερειακών παμμακεδονικών ενώσεων , βουλευτές και οι τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης.Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε πώς , η κυβέρνηση επανεξετάζει συνολικά την πολιτική έναντι της Τουρκίας, στα πλαίσια των νέων δεδομένων , που διαμορφώνονται μετά την έκθεση "ατζέντα 2000" της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης εξήγγειλε την καθιέρωση ετήσιων βραβείων με την επωνυμία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης". Τα βραβεία, είπε, θα απονέμονται σε αλλοδαπούς πολιτικούς και επιστήμονες, που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό. Για φέτος, ύστερα απο προτάσεις των παμμακεδονικών οργανώσεων επελέγησαν και θα τιμηθούν με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" ο Μπένζαμιν Γκίλμαν, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πολ Κίτινγκ, πρώην πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας και ο Βρετανός βουλευτής Εντι Ο΄Χάρα. Με το βραβείο "Αριστοτέλης θα τιμηθούν οι Τεντ Μακ Γουίνι απο τον Καναδά, καθηγητής πανεπιστημίου διεθνολόγος, ο Αυστραλός αρχαιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Νόρμαν Τζορτζ Αστον και ο επίσης αρχαιολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Χανς Σβάμπλ, απο την Αυστρία.

Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής τελέσθηκαν χθες πάνδημα μνημόσυνα για τους πεσόντες σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου. Εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο πραγματοποίησαν κόμματα, οργανώσεις, δήμοι και σωματεία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, παρέστη το πρωί σε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες που έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στο μνημόσυνο των πεσόντων και στην παράκληση για ανεύρεση των αγνοουμένων στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία. Στο μνημόσυνο παρευρέθη και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων που ήρθε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής. O δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της Ελλάδας και τόνισε οτι απαιτούνται σταθερά βήματα προς τρεις κατευθύνσεις: την προώθηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, της εισόδου της Κύπρου στην ΕΕ και της οικονομικής συνεργασίας. Στο μεταξύ, το πρωί αναρτήθηκαν μεσίστιες οι σημαίες σε όλες τις εκκλησίες και στις 12 το μεσημέρι ήχησαν πένθιμα για 15 λεπτά οι καμπάνες όλων των ιερών ναών της ελεύθερης Κύπρου.

Σε νέα προκλητική κίνηση προέβησαν οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, αμέσως μετά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, που οργάνωσε ο "Αττίλας".Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Ραούφ Ντενκτάς, σε κοινή διακήρυξή τους αναφέρουν, ότι δεν απομένει παρά η προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και αντίθετα να μην δεχθεί την Τουρκία, ως υποψήφιο πλήρες μέλος.

Αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι , χθές το βράδυ, ύστερα απο ... διαβουλεύσεις με τους Αλβανούς απαγωγείς, οι τέσσερεις αγρότες απο την περιοχή της Διποταμίας Καστοριάς, που είχαν απαχθεί απο 4 Αλβανούς οπλισμένους με καλάσνικοφ. Οι Απόστολος Αρσενόπουλος (23 χρονων), Ιωάννης Πρασσάς (32 χρονων, από τη Βαμβακου Λάρισας), Χρήστος Τασόπουλος (40 χρονων, από τη Χαρα Λάρισας) και Ιωάννης Καραγιαννίδης (60 χρονων, από τη Διποταμία) , επέτσρεψαν στα σπίτια τους χωρίς να καταβληθούν τα λύτρα των 2.500.000 δραχμών, που είχαν ζητήσει αρχικά οι απαγωγείς.

Δεν άλλαξε η κατάσταση στους εθνικούς δρόμους, απο τους περιορισμούς στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων. Οι νεκροί απο τα περίπου 300 τροχαία δυστυχήματα ανήλθαν σε 28 και σε 300 οι τραυματίες. Απο την τροχαία έγινε γνωστό, ότι ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί, η απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν.

Αλλος ένας νέος βρέθηκε νεκρός απο χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας σε τέσσερις τον αριθμό των θυμάτων του λευκού θανάτου , μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι αστυνομικοί ,αλλά και οι ιατροδικαστές πιστεύουν ότι , θα θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς, είτε απο παρτίδα "καθαρής ηρωίνης" που διοχετεύθηκε στην αγορά, είτε γιατί, πολλοί απο τους ναρκομανείς έχουν συμπληρώσει τον φυσικό βιολογικό κύκλο αντοχής ενός οργανισμού στα ναρκωτικά.

Ενας χρόνος πέρασε χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Χθες στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών εψάλη επιμνημόσυνη δέηση παρουσία της μητέρας, των αδελφών της και του γυιού της, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, του Κώστα Σπυρόπουλου, πολλών συναδέλφων της ηθοποιών και εκατοντάδων θαυμαστών της που αψήφισαν τη ζέστη για να την τιμήσουν.

Σε δηλώσεις του σε ξένο ραδιοφωνικο σταθμό ο Φάτος Νάνο, νικητής των εκλογών της 29ης Ιουνίου, απορρίπτει την πρόσκληση Μπερίσα για διαβουλεύσεις σχετικά με το διορισμό του νέου Πρωθυπουργού και τη σύνθεση της Βουλής. Ο κ. Νάνο δήλωσε πως "σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν αναλαμβάνει ο Πρόεδρος να διαβουλευτεί με τα πολιτικά κόμματα για την σύγκληση της Βουλής που προέκυψε από τις αναγνωρισμένες εκλογές της 29ης Ιουνίου, ούτε να διαβουλευτεί με τα κόμματα για το διορισμό του Πρωθυπουργού, ειδικά όταν η πλειοψηφία έχει τα 2/3 της Βουλής, όταν τώρα πια έχει έτοιμη τη κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της. Δεν θέτουμε κανένα λόγο", συνεχίζει η δήλωση, "πολιτικό ή συνταγματικό να συναντηθούμε για κάτι τέτοιο με τον Μπερίσα. Απαιτούμε από τον Μπερίσα", καταλήγει η δήλωση, "να συγκαλέσει αμέσως τη Βουλή και ν' ανοίξει το δρόμο στην καθιέρωση νέων θεσμών".

Καλές καιρικές συνθήκες θα υπάρχουν ως την Παρασκευή. Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος με ανέμους βόρειους 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 18-33 βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 21 July 1997 - 6:05:15 UTC