Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.7.1997

Τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Απολυτήριο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τους ελεύθερους κύκλους σπουδών, την ίδρυση σχολείων ειδικής αγωγής και κρατικών εκπαιδευτηρίων γλωσσομάθειας καθώς και την εξέλιξη και το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Το Εθνικό Απολυτήριο θα ισχύσει από το 2000, χρονιά κατάργησης των Γενικών Εξετάσεων ενώ από τον Σεπτέμβριο οι μαθητές της Α Λυκείου θα διδαχτούν ένα νέο διδακτικό υλικό και οι βαθμοί τους θα λαμβάνονται υπόψη στο Εθνικό Απολυτήριο. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο και θα δίνει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας θα χορηγήσει 250 με 300 εκατομμύρια δραχμές σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα εφαρμόσει τους ελεύθερους κύκλους σπουδών. Σε πρώτο στάδιο οι σπουδαστές θα μπορούν να επιλέξουν ως και επτά μαθήματα και η διάρκεια των σπουδών θα είναι από 6 μέχρι 8 έτη. Στο νομοσχέδιο για την εξέλιξη και το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών θα συνδέεται η πλήρης ή μερική απασχόληση των καθηγητών με τις αμοιβές τους. Τα σχετικά νομοσχέδια θα εξεταστούν στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής ωστόσο οι συνδικαλιστές διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των νέων μεταρρυθμίσεων στην παιδεία καθώς σημειώνουν ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εκπαιδευτικούς σε τόσο κρίσιμα θέματα για την παιδεία.

Την πολύτιμη και αποφασιστική συμβολή των ξενιτεμένων Μακεδόνων στη διαφύλαξη των δικαίων του Ελληνισμού εξήρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο μήνυμά του, με το οποίο άνοιξαν οι εργασίες του 51ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ και Καναδά, στο πλαίσιο του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Στεφανόπουλος, που διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι η Μητέρα Πατρίδα παρακολουθεί πάντα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και υπερηφάνεια τα επιτεύγματά τους στις νέες πατρίδες τους, μίλησε με θαυμασμό για την εγρήγορση και την αποφασιστικότητα με την οποία οι Μακεδόνες της Αμερικής "διατρανώνουν την ελληνικότητα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, δίνοντας έτσι αποστομωτική απάντηση σε κάθε προσπάθεια πλαστογράφησης", για να καταλήξει: "Το έργο σας καθίσταται ιδιαιτέρως πολύτιμο, συν τοις άλλοις, και από το γεγονός ότι φροντίζετε να μεταλαμπαδεύετε στους νέους βλαστούς της φυλής μας, την αλήθεια για την ιστορία του τόπου μας. Μια ιστορία μακραίωνη, ένδοξη και αποκλειστικά ελληνική, όσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να την οικειοποιηθούν".

Ευκαιρία να σταλεί μήνυμα "στον κ. Γκλιγκόροφ και την παρέα του ότι η ιστορία ενός λαού δεν κλέβεται και ότι η εθνική συνείδηση δε βαφτίζεται και δεν επιβάλεται" αποτελεί το συνέδριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής, Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, που άφησε αιχμές εναντίον της ελληνικής πολιτείας, γιατί δεν "εισάκουσε τους ομογενείς όταν εδώ και δεκαετίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το Μακεδονικό ζήτημα, αλλά και γιατί δε μεριμνά για την υπαρκτή ελληνική μειονότητα που ζει σήμερα στη FYROM". Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, που τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας των απανταχού Μακεδόνων, η οποία "είναι απαραίτητη για να αντικρούσουμε τις προκλήσεις των γειτόνων".

Η νέα στρατηγική της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά και κύρια η στάση της τόσο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. όσο και στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της γείτονος χώρας με τους εταίρους, ήταν αντικείμενο της σύσκεψης του υπουργείου Εξωτερικών, με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Το τελικό πλαίσιο της ελληνικής στάσης θα διαμορφωθεί σε νέα σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η κοινή εκτίμηση πάντως -σύμφωνα με πληροφορίες- της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τη θετική της στάση απέναντι στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και μέσα από γενικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης. Ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει η Αθήνα είναι η σχετική εισήγηση που έχει υποβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, και με την οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποτελεσματικότερη τακτική της ελληνικής κυβέρνησης με βάση τα συμφέροντά της. Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση, προτείνεται -μεταξύ άλλων- να παίξει η Ελλάδα πρωτοποριακό ρόλο με δεδομένο και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Τουρκίας με τους εταίρους αλλά και να επηρεάσει θετικά το μοντέλο ειδικής σχέσης που φαίνεται ότι θα διαμορφώσει η Άγκυρα με την κοινότητα. Η Αθήνα λοιπόν θα συνεχίσει να επιδεικνύει τη διάθεση καλής θέλησης σύμφωνα και στο πνεύμα της συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη.

Η δράση εγκληματικών ομάδων Αλβανών στην ελληνοαλβανική μεθόριο και η παρουσία Αλβανών λαθρομεταναστών στη χώρα μας αποτελεί το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενίσχυση της φρουράς στα σύνορα, την αύξηση των περιπολιών και τη σύναψη ειδικής συμφωνίας με όλα τα γειτονικά κράτη για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Εξάλλου τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων μετά τα τελευταία επεισόδια στην ελληνοαλβανική μεθόριο έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι το φυλάκιο στην Κακκαβιά λειτουργεί κανονικά και παρέμεινε κλειστό μόνο για λίγες ώρες λόγω της σύλληψης ενός εμπόρου ναρκωτικών και λόγω πληροφοριών για επίθεση Αλβανών ενόπλων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος του Σέϊχ - Σου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης, που διενεργεί η εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Π. Ραυτόπουλο, κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Ευγένιος Χαϊτίδης, για την πυρκαγιά που κατέστρεψε το περιαριστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. "Κατέθεσα φωτογραφίες και έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία, προκύπτει βαρύτατη αμέλεια, αλλά και ευθύνες και παραλείψεις που δεν έχω δικαίωμα να αποκαλύψω", δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, εξερχόμενος του γραφείου του εισαγγελέα. Ο κ. Χαϊτίδης υπέβαλε μήνυση εις βάρος του δασάρχη Θεσσαλονίκης, μια ημέρα μετά την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς, για παραλείψεις και ευθύνες που τον οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή. Στις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσει στον εισαγγελέα για την υπόθεση της πυρκαγιάς και ο δασάρχης Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Θεοδωρούδης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ζήτησε και πήρε αναβολή, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα για την κατάθεση του στοιχεία.

Η καλύτερη προβολή των εθνικών μας θεμάτων μπορεί να γίνει και διά των φιλελλήνων όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι Γερμανός δώρισε 7000 καρτ-ποστάλ με περιεχόμενο που προβάλλει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στις κάρτες που τυπώθηκαν στον γερμανικό εκδοτικό οίκο Herzberg αναγράφεται "Σ αναζητώ Makedonien- 4000 years of greek civilization" (δηλ. Σ αναζητώ Μακεδονία-4000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού) και απεικονίζονται αρχαίες επιτύμβιες στήλες, το μακεδονικό αστέρι με το ελληνικό εθνόσημο, το χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου, ο Λευκός Πύργος, ο Παύλος Μελάς, ψηφιδωτό με το κεφάλι του Αγίου Δημητρίου, ο μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου, η Παναγία Χαλκέων, οι προτομές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου και το άγαλμα του Αριστοτέλη. Οι κάρτες διανέμονται στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ όπου διεξάγονται οι εργασίες του συνεδρίου.

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και θέματα που αφορούν τον ορεινό - οικολογικό τουρισμό, τον πολιτισμό και την παιδεία, θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αναπτυξιακού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Τσοτύλι Κοζάνης, στις 26 και 27 Ιουλίου. Στο συνέδριο, θα αναπτύξουν τις θέσεις τους ειδικοί επιστήμονες και πανεπιστημιακοί, καταγόμενοι κυρίως από την Κοζάνη, αλλά υπάρχουν και διεθνείς συμμετοχές. Τη διοργάνωση του συνεδρίου, ανέλαβε το Συμβούλιο Περιοχής της 12ης Εδαφικής Περιφέρειας Νομού Κοζάνης και η Εταιρεία Μελετών Ανω Βοϊου, ενώ οι εργασίες του θα διεξαχθούν στην αίθουσα του παλιού ιστορικού Οικοτροφείου Τσοτυλίου.

Συναυλία για την ενίσχυση του Διεθνούς Ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος", θα δώσουν αφιλοκερδώς η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης Σχοινάς, την Πέμπτη 24 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ζ' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων. Το Θέατρο Δάσους έχει παραχωρηθεί για την εκδήλωση από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Τα εισητήρια κοστίζουν 2.000 και 4.000 δραχμές και διατίθενται στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, όπου διεξάγονται τα περιφερειακά συνέδρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων, Ευρώπης, Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας

Την ιδιαίτερη χαρά του για το ότι θα δώσει μια παράσταση, "στην πόλη, η οποία υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών για αιώνες", εξέφρασε ο διάσημος Ρώσος χορευτής, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, κατά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σημείωσε οτι "η Θεσσαλονίκη είναι πιστή στο ένδοξο παρελθόν της. Η θέση της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αποδεικνύει ότι το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν αρμονικά". Ο Μ. Μπαρίσνικοφ θα δώσει την παράσταση, αύριο στο Θέατρο Δάσους. Σημειώνεται ότι τα εισητήρια έχουν εξαντληθεί.

Το υφιστάμενο κλίμα των συνομιλιών επηρεάζεται αρνητικά από την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη σχετική διακήρυξη μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, καθώς και την παράνομη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της εισβολής και σημερινού αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Κληρίδης, είπε επίσης ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα συζητηθεί τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και κατά την προσεχή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την Πέμπτη. Κληθείς να αναφέρει πώς επηρεάζεται το κλίμα των συνομιλιών από τις τελευταίες εξελίξεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε πως ''ασφαλώς επηρεάζεται αρνητικά''.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσουν κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους. Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ένωσης, Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτη Λαμπρία, ο κ. Πόος κατέστησε σαφές ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Τη θέση ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο, όλοι οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να υπάρξει πληροφόρηση για την τύχη των αγνοουμένων, εκφράζει σε μήνυμά του ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής, Σίτνεϊ Τσιάπμαν, προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας, Χάρη Σοφοκλείδη. Στο μήνυμα, που στάλθηκε με την ευκαιρία των εκδηλώσεων καταδίκης της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, ο κ. Τσιάπμαν διαβεβαιώνει επίσης ότι θα εργαστεί με τους συναδέλφους του όλων των κομμάτων για την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης με την οποία θα επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου.

Την πρόθεσή του να μη συμμετέχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της Αλβανίας ανακοίνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη του κόμματος Σαλί Μπερίσα της απόφασης του να συγκλιθεί το νέο κοινοβούλιο την Τετάρτη. Το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ το οποίο μεταδίδει τη σχετική είδηση, σημειώνει ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου θα επιλεγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργος. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP από τα Τίρανα κάνει λόγο για κίνηση που θεωρείται πιθανόν να παρατείνει την αστάθεια στη χώρα και καταγράφει δήλωση του Γκέντς Πόλο, γενικού γραμματέα του Κόμματος ο οποίος απέδωσε την απόφαση του κόμματος σε πρόθεση "διαμαρτυρία για τις παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας". Την ίδια ώρα ωστόσο, ο κ. Μπερίσα δε φαίνεται διατεθειμένος να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις του να παραιτηθεί από το αξιώμά του εάν το ΔΚ έχανε, όπως συνέβη τις εκλογές.

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Βουλής της Σερβίας, την περασμένη Παρασκευή, για την αύξηση των εκλογικών περιφερειών της χώρας από εννέα σε 29. Εναντίον της απόφασης αυτής τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση το εθνικιστικό κόμμα του Σέσελι), γιατί θεωρούν ότι η απόφαση αυτή εξυπηρετεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατηγορούν ότι μεθόδευσε την αλλαγή αυτή για να διασπάσει τις περιοχές, όπου συγκέντρωνε μικρά ποσοστά.

Διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί η πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Ρίτα Ζίσμουτ. Η επίσκεψη εκφράζει τις συνεπείς και σταθερά καλές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Γερμανίας, τόνισε η Γερμανίδα αξιωματούχος στη Σόφια, ενώ ο Βούλγαρος ομόλογός της Ιορντάν Σοκόλοφ, χαρακτήρισε την επίσκεψη ως ένδειξη εμπιστοσύνης στις δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα του και της επιθυμίας της Βόννης για ένταξη της Βουλγαρίας στις ευρωατλαντικές δομές.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 22 July 1997 - 6:05:20 UTC