Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.7.1997

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αφετηρία μιας νέας εθνικής και κοινωνικής πορείας, αναφέρει στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και το Εκτελεστικό Γραφείο της Κ.Ε, με αφορμή την 23η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. "Η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον και την προοπτική της. Στις μέρες μας, το δημοκρατικό πολίτευμα δεν κινδυνεύει πλέον από θλιβερούς πραξικοπηματίες. Σήμερα προχωρούμε με γοργά βήματα στη συνολική ανασυγκρότηση των δημοκρατικών αντιπροσωπευτικών θεσμών και της οικονομίας μας", υπογραμμίζεται στο μήνυμα του κ. Σημίτη. Καταλήγοντας, επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης όλων "των ζωντανών, παραγωγικών, δημιουργικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας, για να επιτευχθούν οι μεγάλοι στόχοι και τα οράματα της νέας εποχής, που δίνουν νόημα και περιεχόμενο στην ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων και των θυσιών του αντιδικτατορικού αγώνα για μια Ελλάδα ειρηνική, ανεξάρτητη, σύγχρονη και προοδευτική".

Ανάλογα είναι τα μηνύματα και των άλλων πολιτικών αρχηγών, που επισημαίνουν ότι η δημοκρατία έχει εδραιωθεί στη χώρα μας, αλλά χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, για τον εμπλουτισμό της και την εμβάθυνσή της. Στο μεταξύ, απόψε ο Προεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα δώσει δεξίωση στο Προεδρικο μέγαρο, με την ευκαιρία της επετείου.

Με τη έκδοση πορισμάτων και ψηφισμάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των περιφερειακών συνεδρίων των Παμμακεδονικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών Αυστραλίας , Αμερικής, Καναδά και Ευρώπης. Κοινό χαρακτηριστικό των ψηφίσματων είναι ότι εκφράζεται η αντίθεση όλων των Μακεδόνων στην αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγά του. Οι Μακεδόνες της Αμερικής και της Ευρώπης εκφράζουν την αντίθεσή τους στο χειρισμό του "Μακεδονικού" ενώ παράλληλα αποδοκιμάζουν τη συμφωνία της Μαδρίτης, την οποία χαρακτηρίζουν ως υποχώρηση της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά. Το πορίσματα και τα ψηφίσματα των περιφερειακών συνεδρίων των Παμμακεδονικών Ενώσεων θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου που αρχίζει το πρωί στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ. Παράλληλα θα κατατεθούν προτάσεις και θα γίνουν εισηγήσεις για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη στρατηγική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τους ανά τη γη Ελληνες της διασποράς θεωρήθηκε η δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού από τους εκπροσώπους των οργανώσεων που μετείχαν στο συνέδριο της Ομοσπονδιας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας. Στα πορίσματα που εκδόθηκαν με την λήξη των εργασιών του συνεδρίο επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί με μεγάλη προσοχή το θέμα του επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και να μην επιτρέπει την προπαγάνδα των Σκοπιανών μέσα στον Ελλαδικό χώρο.

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με τη σύνταξη και την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, μέσω της οποίας θα αποδοκιμάζονται οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου για το θέμα των Σκοπίων και θα ζητείται η παραίτησή του, ανακοίνωσαν οι Πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Ευρώπης και Αυστραλίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". Παράλληλα οι Πρόεδροι των Παμμακεδονικών του εξωτερικού έκαναν γνωστό ότι θα προχωρήσουν σε συσκέψεις ενημέρωσης για τις θέσεις και τα ψηφίσματά τους προς τους Μακεδόνες υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους, τους οποίους θα καλέσουν να λάβουν θέση επί των "απαράδεκτων και επιζήμιων για τα εθνικά θέματα", όπως τις χαρακτήρισαν, δηλώσεων του υπουργού εξωτερικών Θ.Πάγκαλου, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των Προέδρων με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλο .

Τις επόμενες κινήσεις τους με κύριο στόχο την άμεση παραίτηση Πάγκαλου, προγραμματίζουν οι Μακεδόνες της Ομογένειας, που κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών για σειρά από υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. "Δεν είναι μόνο οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για το Σκοπιανό. Είναι μια σειρά από υποχωρήσεις που ανησυχούν τους συνέδρους, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία της Μαδρίτης", είπε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά, Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, στο περιθώριο του 51ου Εθνικού Συνεδρίου της Ενωσης.

Την αντίθεσή της στους μέχρι τώρα χειρισμούς του "Μακεδονικού" θέματος, στις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών και στην πρόσφατη ελληνoτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης εκφράζει με ψήφισμά της η Παμμακεδονική Ενωση Ευρώπης. "Καταγγέλλουμε την ασκούμενη ¨κρυφή¨ διπλωματία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και την προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Προβληματιζόμαστε για την επιτηδευμένη αλλαγή του κλίματος και τις βεβιασμένες προσπάθειες για μία ευκαιριακή και πρόχειρη λύση , η οποία πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί όλα τα άλλα πλην των ελληνικών συμφερόντων" ανφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος που εκδόθηκε με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ευρώπης.

Κατέπλευσε στις 7 το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αρματαγωγό "Χίος" που μετέφερε τους άνδρες του εκστρατευτικού σώματος, το οποίο συμμετείχε στην πολυεθνική δύναμη της Αλβανίας.

Με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έκανε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης σε ορισμένα άρθρα, ψηφίστηκε από τη Βουλή, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο που αφορά στην ''εκλογή των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στο μεταξύ, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς, Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Πέτρος Τατούλης, που είχαν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους και δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, τόνισαν ότι η θέση τους αυτή δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά έκφραση ελεύθερης γνώμης. Μάλιστα ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι σε κάποιο σημείο της τοποθέτησης του ότι ''τη δύναμη που έχουμε στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές, να μην συμβιβαζόμαστε, δεν την αξιοποιούμε''.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελβετικών Τραπεζών, η Ενωσή τους εγκατέλειψε την αρχή της μη αποκάλυψης του τραπεζικού απορρήτου και έδωσε πολυσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εφημερίδες όλου του κόσμου με κατάλογο ονομάτων Εβραίων καταθετών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που οι λογαριασμοί τους έμειναν χωρίς κίνηση για πάνω από 50 χρόνια, γεγονός που πιστοποιεί οτι δεν ήταν γνωστοί σε συγγενικά πρόσωπα για να διεκδικηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης μελετούν ενδελεχώς τα ονόματα ώστε να καταλήξουν αν υπάρχουν και ονόματα αδικοχαμένων ελλήνων εβραϊκής καταγωγής, ώστε να ανευρεθούν τυχόν συγγενείς τους.

Την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την άσκηση της επιρροής του, στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, προκειμένου να προχωρήσει την οικονομική και ηθική αποκατάσταση 16 Ελληνίδων που υπήρξαν όμηροι σε γερμανικά στρατόπεδα κατά την χιτλερική περίοδο, ζητά με αναφορά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Σε αναφορά των 16 Ελληνίδων, την οποία ο κ. Αλαβάνος γνωστοποίησε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται ότι "δεν αποζημιωθήκαμε ποτέ από το γερμανικό δικαστήριο και ζητούμε την αποζημίωσή μας για την εργασία, την οποία καταναγκαστικά προσφέραμε και η οποία έχει μείνει μέχρι σήμερα απλήρωτη και για τις λοιπές βαρύτατες συνέπειες που είχε η ομηρεία αυτή στη ζωή μας". Καταλήγοντας, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στηρίξει το αίτημά τους, το οποίο "κινείται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνδέεται με τις αρμοδιότητες της Ε.Ε".

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην οικία του Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν ''καθαρά ανθρωπιστικά θέματα'', όπως αυτό των αγνοουμένων και της εγκλωβισμένης δασκάλας της Καρπασίας, Ελένης Φωκά, στην οποία το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει να επιστρέψει στο σπίτι και τους μαθητές της, από τον περασμένο Μάιο, που μετέβη στις ελεύθερες περιοχές για ιατρικούς λόγους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, χαιρέτισε το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εντείνει τις προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και να ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα προς την κατεύθυνση αυτή. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ψήφισμα αυτό μπορεί να ενταχθεί στις αμερικανικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

''Δεν είναι δουλειά δική μας να υποδείξουμε στη βρετανική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε κυβέρνηση τί πολιτική θα ακολουθήσει, αλλά σίγουρα είναι δουλειά δική μας να ζητήσουμε να ακολουθήσει καλύτερη πολιτική απ' ότι στο παρελθόν και σύμφωνα με τις διακηρύξεις του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία''. Στη δήλωσε αυτή προέβη ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, κατά την άφιξή του στην Κύπρο, από το Λονδίνο, όπου είχε μεταβεί μετά από πρόσκληση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, για να μιλήσει σε συλλαλητήριο με την ευκαιρία των μαύρων επετείων.

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα Τίρανα, η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές της 29ης Ιουνίου. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παρεβρίσκονταν εκτός από τους βουλευτές και εκπρόσωποι των ξένων διπλωματικών αρχών, καθώς και οι ηγεσίες των θρησκευτικών κοινοτήτων. Απουσίαζαν από την αίθουσα της Βουλής, ο Σαλί Μπερίσα, αφού λίγες ώρες νωρίτερα παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας και η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, εφαρμόζοντας έτσι την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος την περασμένη Κυριακή. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο συγγραφέας Ντριτερό Αγκόλι, ο πιο ηλικιωμένος από τους Σοσιαλιστές βουλευτές. ''Τελικά'', είπε ο κ. Αγκόλι, ''μετά από μια βασανιστική αναμονή ανοίγουμε σήμερα τη νέα Σύνοδο της Λαϊκής Βουλής. Θεωρώ τιμή για μένα να ανοίγω τις εργασίες της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 29ης Ιουνίου και 6ης Ιουλίου. Και πρώτα πρώτα, να σηκωθούμε όλοι όρθιοι και να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή, ως ένδειξη σεβασμού για τους σκοτωμένους, παιδιά, αδέλφια και αδελφές μας, εδώ στην Αλβανία, αλλά και στο Κόσοβο, στο Γκόστιβαρ ή όπου άλλου έχει Αλβανούς''.

Δώδεκα ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με Βούλγαρους συναδέλφους τους όλο το φάσμα των σχέσεων της Σόφιας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου της Μικτής Επιτροπής Βουλγαρίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία άρχισε στη βουλγαρική πρωτεύουσα. "Ελπίζω η συνεδρίαση αυτή στη Σόφια, που έρχεται σε τόσο επίκαιρη στιγμή, να βοηθήσει για την κατάρτιση μιας νηφάλιας, υπεύθυνης και ρεαλιστικής στρατηγικής για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που να οδηγήσει στην αναβάθμιση και στην ανάπτυξη της Ενωσης και όχι στην εξασθένισή της". Με αυτά τα λόγια ο Ελληνας ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής, Νίκος Παπακυριαζής, κήρυξε την έναρξη της Τετάρτης Συνόδου.

Νομοσχέδιο το οποίο προωθεί την απελευθέρωση 12 εκ των 78 δημοσιογράφων, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές επειδή δημοσίευσαν άρθρα επικριτικά προς την κυβέρνηση, κατέθεσε στην τουρκική Βουλή η κυβέρνηση Γιλμάζ, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι θα απελευθερωθούν αμέσως, ενώ θα δοθεί παράταση τριών ετών στις νομικές διαδικασίες που εκκρεμούν εις βάρος τους. Οι δίκες και οι έρευνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί εις βάρος συντακτών θα αναβληθούν και σε περίπτωση που δεν προκύψουν νέες κατηγορίες εναντίον τους, θα διακοπούν οριστικά. Αν, όμως ένας υπόδικος δημοσιογράφος ξανασυλληφθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αμνηστείας, τότε θα εκτίσει το υπόλοιπο της προηγούμενης ποινής, που του έχει επιβληθεί συν την ποινή που θα οριστεί για το νέο αδίκημα.

Δύο ακόμα ανώτατα στελέχη του κόμματος της Ευμερίας και του κόμματος του "Όρθού Δρόμου" υπέβαλαν την παραίτησή τους, την ίδια ώρα που στην Άγκυρα εκκρεμούν νομικές διαδικασίες εις βάρος, τόσο της Τανσού Τσιλλέρ, όσο και του κόμματος της Ευημερίας. Πρόκειται για τους Σεντάτ Αλογλού και Γκιουρτσάν Νταγκντάς μέλη του "Ορθού Δρόμου" και της "Ευημερίας" αντίστοιχα.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν κρατικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολυάριθμοι δημοσιογράφοι, ενώ απουσίασαν βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τους βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος του Βόισλαβ Σέσελι. Στον χαιρετιστήριο λόγο του, ο κ. Μιλόσεβιτς ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικά για την ανάπτυξη και ενίσχυση της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της Γιουγκοσλαβίας θα κάνουν το παν για τη διαφύλαξη και την πρόοδο της χώρας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 24 July 1997 - 5:40:35 UTC