Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-5.8.1997

Νέα σελίδα ανοίγει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με την σημερινή επίσκεψη στα Τίρανα πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου για συνομιλίες εφ' όλης της ύλης με τη νέα κυβέρνηση της Αλβανίας. Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο και τους υφυπουργούς, Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη, Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρο Μπαλτά, ΠΕΧΩΔΕ Χρήστο Βερελή και Εργασίας Χρήστο Πρωτόπαπα. Το θέμα πάντως που θα κυριαρχήσει στις επαφές της ελληνικής πλευράς με την αλβανική, θα είναι το πρόβλημα των Αλβανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 250.000. Αλλα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι: -Η φύλαξη της μεθοριακής γραμμής και η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος. -Η αναδιοργάνωση της αλβανικής αστυνομίας με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας με ανάλογη ελληνική βοήθεια. -Η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην ελληνική μειονότητα.

Την ακύρωση της απόφασης για τον τρόπο διαχείρισης του "τοπικού πόρου ανάπτυξης" στις περιοχές όπου λειτουργούν ατμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ, ζητά με επιστολή της προς την Υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Κοζάνης. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Κοζάνης, για να συζητηθεί το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης. Οι συντάκτες της επιστολής, υποστηρίζουν ότι η νέα απόφαση τορπιλίζει την προσπάθεια εμπέδωσης του ευνοϊκού κλίματος, που απαιτείται στις σχέσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και βιομηχανίας, εντείνοντας τις διαφορές και τη δυσπιστία των φορέων.

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση να αλλοιωθεί το καθεστώς στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, έδωσαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των αεροφωτογραφιών του καμένου δάσους, που τράβηξε η γεωγραφική υπηρεσία του στρατού. Με το υλικό των αεροφωτογραφιών θα αποκτήσουμε μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και σημείωσε ότι το Γ' Σώμα Στρατού θα αναλάβει την ευθύνη να λαμβάνονται αεροφωτογραφίες στο Σέιχ Σου σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εντοπιστούν οποιεσδήποτε μεταβολές επιχειρηθούν.

Συνεχίζεται η ένταση στο χώρο της Παιδείας, που έχουν δημιουργήσει οι εξαγγελίες του υπουργού, Γεράσιμου Αρσένη, για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Το προεδρείο της ΟΛΜΕ δήλωσε χθες , ότι οι καθηγητές αντιδρούν έντονα στο σύνολο των αλλαγών και αναμένεται το Σεπτέμβριο να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ καλεί το Σεπτέμβριο τους καθηγητές σε Γενικές Συνελεύσεις να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, ενώ ο πρόεδρός της, Νίκος Τσουλιάς, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό της πραγματοποίησης απεργίας. Η ΟΛΜΕ διαφωνεί στο σύνολο των αλλαγών του Υπουργείου, επειδή όπως υποστηρίζει, διατυπώθηκαν χωρίς διάλογο και χωρίς καμία προετοιμασία. Σημείο τριβής των δύο πλευρών είναι η κατάργηση της επετηρίδας, για την οποία η ΟΛΜΕ προτείνει πέντε μέτρα για τη μείωση των αδιόριστων καθηγητών, που σήμερα ο αριθμός τους φτάνει τους 120.000.

Λίστα με 486.000 ονόματα επιτηδευματιών που εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια, θα δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο υφυπουργός, Γιώργος Δρυς, ο οποίος πρόσθεσε ότι κατά τις διασταυρώσεις των οικονομικών στοιχείων για το έτος 1993 προέκυψε ότι 60.000 επιχειρήσεις έστειλαν εσφαλμένα στοιχεία, έχοντας την εντύπωση ότι δε θα ελεγχθούν. Η διασταύρωση των στοιχείων έγινε συνολικά σε 1.113.000 επιτηδευματίες.

Εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι δράστες του άγριου εγκλήματος, του βιασμού και της ληστείας εις βάρος δύο νεαρών ζευγαριών από την Ρουμανία, που έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής σε δασική περιοχή της Αξιούπολης Κιλκίς. Πρόκειται για τρεις Γεωργιανούς, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τα θύματα και ομολόγησαν τις πράξεις τους. Ο 50χρονος Νικολόζ Μαντάργεφ, ο 24χρονος γιος του Μαλκάζ και ο 22χρονος Ιβάν Μαντάνιεφ, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών τα δύο νεαρά ζευγάρια από τη Ρουμανία που είχαν μπει λίγες ώρες νωρίτερα κρυφά στην Ελλάδα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Οι δράστες αφού πήραν τα χρήματα, τα χρυσαφικά και τα διαβατήρια τους, τους έδεσαν χειροπόδαρα, βίασαν την 22χρονη Ρουμάνα και όταν ο φίλος της κατόρθωσε να απελευθερωθεί και προσπάθησε να τους εμποδίσει τον πυροβόλησαν με περίστροφο και τον τραυμάτισαν. Ο άτυχος Τζοάν Μπόγκατ, 21 χρόνων, ο οποίος ήταν πρωταθλητής κολύμβησης στη χώρα του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του από ακατάσχετη αιμορραγία. Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι μάρκας "Μπράουνιγκ" και δύο πιστόλια αερίου, ενώ με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους οι τρεις Γεωργιανοί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Κριτική στη συμπεριφορά μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων, στη διάρκεια των εργασιών του Έβδομου Παγκόσμιου Συνέδριου των Αποδήμων Μακεδόνων, που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, άσκησε από τη Μελβούρνη, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης. "Οι Μακεδόνες διέπραξαν τρία ατοπήματα", σχολίασε ο κ. Νιώτης μιλώντας προς τους συνέδρους της Β Παγκόσμιας Συνάντησης των ερευνητικών ιδρυμάτων του Ελληνισμού, που συνεχίζει τις εργασίες του στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης."Πρώτο ατόπημα", είπε ο πρώην Υφυπουργός," η επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξαιτίας της απουσίας του από την τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου των Παμμακεδονικών στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερο ατόπημα , η επίθεση σε βουλευτές πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν μερίδα του ελληνικού λαού στη βουλή των Ελλήνων, βουλευτές του Συνασπισμού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τρίτο ατόπημα , η επίθεση με απαράδεκτα σχόλια στον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και οι δημόσιες εκκλήσεις τους για απομάκρυνση του από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στον ανακριτή απολογείται σήμερα ο μουσικοσυθνθέτης Ακης Πάνου , που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του φίλου της κόρης του Σωτ.Γιαλαμά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ακης Πάνου στην κατάθεσή του χθες στον εισαγγελέα, υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει το Γιαλαμά, αλλά πυροβόλησε για να τον αναγκάσει να φύγει από το σπίτι και να διακόψει τις σχέσεις με την κόρη του. Αντίθετα η κόρη του λαϊκού συνθέτη Ελευθερία, υποστήριξε ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένο έγκλημα και κατηγόρησε για συνέργεια και την μητέρα της.

Δεν υπάρχει θέμα στράτευσης των γυναικών, ούτε η Παλλαική Αμυνα προβλέπει κάποια ειδική μεταχείριση τους, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απένειμε συγχαρητήρια στις γυναίκες που υπηρετούν εθελοντικά στο στρατό και ως προς την Παλλαική Αμυνα παρατήρησε τα εξής: "Η Παλλαική Αμυνα δεν προβλέπει καμιά ειδική μεταχείριση των γυναικών. Είναι ένα ωραίο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει την πολιτική εθνικής άμυνας, την οποία ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ. Και θα δείτε τότε πως τοπικές κοινωνίες (π.χ. στο Αιγαίο, στη Θράκη) εντάσσονται μέσα σε μια αμυντική πολιτική, ως κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να διευρύνουν την αμυντική τοπική επάρκεια. Αυτό, όμως, θα το δείτε με το νομοσχέδιο που θα καταθέσω το Φθινόπωρο στη Βουλή".

Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προχωρεί στην εφαρμογή του πιλοτικού Προγράμματος Τηλεπιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που διδάσκουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η πρωτοβουλία αυτή του ΥΜΑ-Θ, υλοποιείται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια "Αριστοτέλειο" και "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, "Δημοκρίτειο" της Θράκης, καθώς και με το 1ο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο Πρόγραμμα, το οποίο, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, δίνει τη δυνατότητα της διδασκαλίας από την απόσταση με τη δημιουργία των λεγόμενων "Τηλετάξεων" στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές (δάσκαλοι και καθηγητές) των τηλετάξεων που έχουν δημιουργηθεί στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Φλώρινα και την Καστοριά, θα παρακολουθούν από γιγαντοοθόνη τους επιμορφωτές, οι οποίοι από το Κέντρο Τηλεκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, θα τους διδάσκουν, θα τους παρέχουν το διδακτικό υλικό (μέσω δικτύου), θα παρεμβαίνουν στις δραστηριότητές τους, ώστε κάθε φορά και σε κάθε στιγμή του μαθήματος να καλύπτουν τις διαφαινόμενες ανάγκες.

Ο αγώνας του ελληνικού λαού, μέσα από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο 1941- 1944, θα συμπεριλαμβάνεται στο μάθημα της Ιστορίας των βιβλίων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Στο βιβλίο θα συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για τις μάχες και τους ηρωισμούς των Ελλήνων, τα σαμποτάζ εναντίον των κατακτητών, για τους νεκρούς, τις καταστροφές της οικονομίας, για τους 52.500 εκτελεσμένους, για αντίποινα, ομηρίες και φυλακίσεις. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έδωσε εντολή στον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, να συνεργαστεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, και τις αντιστασιακές οργανώσεις για το θέμα.

Άτυπα έγγραφα για τις απευθείας συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Ελβετία, έχει ετοιμάσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης, σε συνεργασία με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών. Τα άτυπα έγγραφα εργασίας, όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Μαρκίδης, υποβλήθηκαν ήδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να κάνει τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά του προτού συνεχιστεί η εργασία.

Με συντριπτική πλειοψηφία οι Σέρβοι της Βοσνίας επικροτούν την πολιτική του Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον οποίο θεωρούν "φυσικό τους ηγέτη" και αποδοκιμάζουν την τακτική που ακολουθεί η σημερινή πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Με μια ιδιότυπη έρευνα που πραγματοποίησε η κρατική τηλεόραση των Σέρβων της Βοσνίας, το 66,8% των Σέρβων δήλωσε ότι θεωρεί "φυσικό ηγέτη" τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ενώ μόλις το 5,7% δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στην σημερινή πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Σε μια προσπάθεια αντιστροφής του διεθνούς κλίματος γύρω από το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί σειρά σχετικών προτάσεων, συναντώντας τις αντιδράσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Το πακέτο των προτάσεων βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ ελάχιστη πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα, έχει διοχετευτεί στον τουρκικό τύπο.

Επεισόδια δημιούργησαν οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, όταν κατά τη διάρκεια της τελετής εορτασμού της "εξέγερσης του Ίλιντεν και της 53ης επετείου της ανακήρυξης της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ", που πραγματοποιήθηκε στο Κρούσοβο στις 2 Αυγούστου, μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο παρακολουθούσε την χαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου Κίρο Γκιλγκόρωφ κατέβασαν και ποδοπάτησαν την κρατική σημαία. Η συμπεριφορά των οπαδών του VMRO προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών παραγόντων της χώρας αλλά και των πολιτών, ενώ κατηγορίες κατά της ηγεσίας του κόμματος εκτόξευσαν και ορισμένοι οπαδοί του.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 5 August 1997 - 7:05:23 UTC