Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.8.1997

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, παραδέχτηκε σήμερα ότι υπάρχει ποινικό και πολιτικό θέμα σε ότι αφορά την ποινική δίωξη των υπαιτίων του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το 1974. Κατά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τον εκπρόσωπο του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος συνοδευόταν από συγγενείς των δολοφονηθέντων κατά το πραξικόπημα, ο κ. Γιαννόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να υπερβεί το νομικό κώλυμα της παραγραφής, λόγω παρέλευσης εικοσαετίας, του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας που έχει διαπραχθεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το νομικό πρόβλημα προέκυψε όταν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 ανέστειλε την ποινική δίωξη, χωρίς όμω;ς να αναστείλει ταυτόχρονα την παραγραφή των αδικημάτων με το αιτιολογικό να μην υπάρξει κίνδυνος διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας μας με τα ξένα κράτη. Ακόμα ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι για το θέμα αυτό θα έχει αύριο επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σωκράτη Κοσμίδη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, προκειμένου να δοθεί η νομική ερμηνεία στη διαδικασία της δίωξης ή μη των υπαιτίων. Από την πλευρά του ο κ. Γιαννάκης Ομήρου, επανέλαβε το αίτημα του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Κύπρου να υπάρξει δικαστική εκκαθάριση αυτού του ανομήματος, όπως το χαρακτήρισε, ενώ έκανε λόγο για δικαστικό έλλειμμα.

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και ένα τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή των Τεμπών όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαντάκι. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το δυστύχημα οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός του οχήματος. Επί τόπου σκοτώθηκαν οι τρεις από τους πέντε αλλοδαπούς που επέβαιναν στο μοιραίο όχημα, ενώ ο τέταρτος τραυματίας υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Λάρισας. Εξάλλου το πρωί σε μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στην περιοχή Κουλουρίου Λάρισας, τρία άτομα σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠ, Ελευθέριος Τζέλας ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι εξαιτίας της αύξησης του δολαρίου, η βενζίνη θα πωλείται κατά τέσσερις δραχμές το λίτρο ακριβότερα, το πετρέλαιο κίνησης κατά δύο δραχμές ακριβότερα. Ο κ. Τζέλας τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα αν χρειαστεί. Πάντως για την ώρα δεν συζητιέται περαιτέρω μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων εκ μέρους του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα θέσουν το θεσμό σε τροχιά επέκτασης και αναβάθμισης, τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΚΘ. Οι νέες δραστηριότητες που δρομολογεί το ΧΚΘ, περιλαμβάνουν τη σύσταση επενδυτικής επιτροπής και την προετοιμασία για την εισαγωγή στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΚΘ, Σπυρίδωνα Κουνιάκη, η τετραμελής επενδυτική επιτροπή θα αναλάβει τη διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Χρηματιστηρίου -που σήμερα ανέρχονται σε 300 εκατ.δραχ- τοποθετώντας σε πρώτη φάση 100 εκατομμύρια δραχμές. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Κέντρου κατά 500 εκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, χάρη στη συνεργασία του Κέντρου με τις εταιρείες "ΑSIC Α.Ε" και "FORTHNET A. E" επισπεύδονται οι διαδικασίες on-line σύνδεσης των χρηματιστηριακών εταιρειών με το ΧΑΑ. Μεταξύ των άμεσων αποφάσεων του ΧΚΘ, ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή που αφορά την εκμετάλλευση του ισόγειου χώρου του κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, με την παραχώρησή του σε εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακές κ.ά. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο ΧΘΚ, το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Iδιαίτερο ενδιαφέρον, άλλωστε, παρουσιάζει το γεγονός ότι διαμορφώνεται σταδιακά το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία Αγοράς Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών.

Ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα, που απευθύνεται κυρίως στον αστικό χώρο και συμπληρώνει την παρουσία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στον τομέα της στεγαστικής πίστης, ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΤΕ, Χρήστος Παπαθανασίου. Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες. Τα δάνεια, που καλύπτουν το 70% της συνολικής δαπάνης, χορηγούνται για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση, επισκευή, επέκταση, συμπλήρωση και βελτίωση πρώτης και δεύτερης κατοικίας ή για αγορά οικοπέδου. Αλλά βασικά σημεία του προγράμματος είναι: -Ο πελάτης επιλέγει ανάμεσα σε σταθερό για τρία χρόνια, ή κυμαινόμενο επιτόκιο. Το σταθερό επιτόκιο είναι 11% όταν η εξόφληση του δανείου γίνεται με μηνιαίες δόσεις και 12% όταν γίνεται με τριμηνιαίες.. -Η διάρκεια των δανείων μπορεί να φτάσει μέχρι τα 15 χρόνια και προβλέπεται επιπροσθέτως περίοδος χάριτος μέχρι 12 μηνών, ανάλογα με την περίπτωση. -Οι δανειολήπτες, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ασφαλίζονται έναντι προσωπικού ατυχήματος στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕΕΓΑ. Σημειώνεται ότι η ΑΤΕ εφαρμόζει συγκεκριμένα για τους αγρότες στεγαστικό πρόγραμμα που προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων επιδοτούμενων δανείων (επιτόκια 6,50-12, 25%).

Η πρώτη διεθνής έκθεση φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία "POLIS '97", που θα συγκεντρώσει στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκθέτες από όλη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 Νοεμβρίου 1997 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τη διοργάνωση της έκθεσης έχουν αναλάβει η Ελληνική Επιτροπή Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και η HELEXPO, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης-Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης και με τη συνεργασία της ΚΕΔΚΕ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δυνητικοί εκθέτες ξεπερνούν τους 10.000, με αποτέλεσμα η POLIS '97, να διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης κλαδικής έκθεσης από την πλευρά αυτή. Στη διοργάνωση μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι οργανισμοί και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες, τράπεζες, πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, επιμελητήρια, ΔΕΚΟ), αλλά και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διεθνές "πρόσωπο" της "POLIS '97", αφού η έκθεση θα λειτουργήσει ως βήμα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και ως γόνιμο έδαφος για την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Εξαήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και με αφορμή τις εκδηλώσεις "Μέγα Γιορτή" που γίνονται κάθε χρόνο, στις 2 Αυγούστου, στο ελληνικό χωριό Τσερμαλίκ. Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν την Οδησσό, ελληνικά χωριά της Μαριούπολης και το Ντονιέτσκ. Παρέδωσαν στο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Βασίλη Σημανταράκη, χρηματική βοήθεια για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Σαρτανάς και είχαν επαφές με κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, καθώς και ομογενείς επιχειρηματίες και προέδρους ελληνικών συλλόγων. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού και του Ντονιέτσκ. Με τον πρύτανη του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης κ. Μπαλαμπάνοφ συμφωνήθηκε να ιδρυθεί στο Ινστιτούτο Κέντρο Ελληνικής Παιδείας το οποίο θα αναλάβει την επιμόρφωση αυτοδίδακτων δασκάλων, την ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε φοιτητές και τη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων.

Κηδεύτηκε το απόγευμα από το Α΄ νεκροταφείο Αθηνών ο Γρηγόρης Γιάνναρος, 61 χρόνων. Το ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού και της Αριστεράς πέθανε χθες μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Γνωστές και άγνωστες πτυχές από την ιστορία της κοινότητας των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, "φωτίζει" το πρόγραμμα "Εκ Περάτων της Γης" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", μέσα από τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Με τα δικά τους μάτια: Ελληνο-Αυστραλοί", που συνυπογράφουν η φωτογράφος Έφη Αλεξάκη και ο κοινωνιολόγος-ιστορικός Leonard Janiszewski. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική περιοδεύουσα έκθεση, που αποτελεί την πρώτη ενότητα μίας μεγάλης έκθεσης, με τον ενιαίο τίτλο "Πολλαπλές Διαδρομές του Ελληνισμού"-η δεύτερη ενότητα επτά ιστορικών εκθέσεων παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελληνισμού της Διασποράς. Η έκθεση της Έφης Αλεξάκη θα λειτουργεί έως τις 4 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρες λειτουργίας καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Μέσα από σύγχρονες φωτογραφίες, ντοκουμέντα αρχείου και συνοδευτικά κείμενα κοινωνικής ιστορίας στα ελληνικά και τα αγγλικά, η έκθεση παρουσιάζει το Eλληνοαυστραλιανό στοιχείο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Αυστραλίας.

Ένα μοναδικό εύρημα του 5ου π.Χ αιώνα, που θεωρείται σημαντικότερο ακόμη και από την ανακάλυψη του Λυκείου του Αριστοτέλη, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής που πραγματοποιείτο προκειμένου να ανεγερθεί θέατρο στην οδό Σαλαμίνος 35, ανακαλύφθηκε το περίφημο "δημόσιο σήμα", δηλαδή ο δρόμος που ξεκινούσε από το Δίπυλο και κατέληγε στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον οποίο θάβονταν τον 5ο π. Χ αιώνα οι επιφανείς Αθηναίοι και οι πεσόντες ήρωες του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα διεξαχθεί σε ένα χώρο κοντά στο Μοντρέ, μία τοποθεσία παρόμοια με εκείνη του Τράουτμπεκ, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης μυστικότητα, μακριά από τους δημοσιογράφους. Χθες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, είχε επιβεβαιώσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε ξενοδοχείο στη μικρή ελβετική πόλη Κλιόν, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μοντρέ.

Επισκέψεις Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα και Ελληνοκυπρίων στον Απόστολο Ανδρέα αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 8 και 15 Αυγούστου, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων καλής θέλησης. Σύμφωνα με το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου, οι επισκέψεις συμφωνήθηκαν από τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στην τελευταία τους συνάντηση, στη Λευκωσία.

Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Ουέστεντορπ, δέχτηκε τα πυρά του State Department, που τον κατηγόρησε για ελλιπή συνεργασία με την Ουάσινγκτον. Από την πλευρά του ο Ουένστεντορπ, αντέκρουσε τις κατηγορίες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί εξοργίστηκαν, επειδή ο αναφερόμενος αξιωματούχος διέκοψε τις επαφές του με τους εκπροσώπους της Βοσνίας, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει για τις κινήσεις του, το State Department, που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γκρατζανιν" του Βελιγραδίου υποστηρίζει ότι σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας στο Πάλε, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα ζητήσει την Παρασκευή από τον Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς την έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές ο Χόλμπρουκ θα έμενε ικανοποιημένος και στην περίπτωση απομάκρυνσης του Κάρατζιτς από το Πάλε, ώστε να πάψει να ασκεί καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Βοσνία.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και πιθανόν να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, προβλέπει για αύριο, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 6 August 1997 - 16:05:42 UTC