Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.8.1997

Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η αιφνιδιαστική "συμφωνία σύνδεσης" που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος και η οποία θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ενσωμάτωσης των κατεχομένων. "Η Τουρκία παρά την αλλαγή κυβέρνησης επιμένει σε ένα μοναδικό παγκοσμίως ύφος διεθνούς συμπεριφοράς περιφρονώντας νόμους και κανόνες τους οποίους υπογράφει για να τους ποδοπατά αναλόγως με το συμφέρον της" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι με τη συμφωνία σύνδεσης θεσμοποιείται και λαμβάνει απροκάλυπτη μορφή αυτή που εδώ και χρόνια συμβαίνει δηλαδή ο πλήρης έλεγχος των κατεχόμενων από την Αγκυρα.

Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Αγκυρας και του ψευδοκράτους για μερική ενσωμάτωση των κατεχόμενων με την Τουρκία αποσκοπεί στην πρόκληση αντιδράσεων από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε να μην μεταβεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης σχολιάζοντας την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, είπε ότι "γίνεται για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, για να δικαιολογηθεί η απόφαση μετάβασης της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Ελβετία, παρά τις προηγούμενες απειλές της". Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Αγκυρας και του ψευδοκράτους.

Με 53 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 4 "παρών" ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην εξαγορά της ποινής φυλάκισης για έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εναντίον τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της Ν.Δ ψήφισαν "παρών". Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που είχε εντάξει τη σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, έκανε προσθήκη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς και για ποινές φυλάκισης που εκτελούνται ήδη, ενώ η αρχική ήταν μόνο για ανεκτέλεστες ποινές φυλάκισης. Τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σε νέο κύκλο αποκλιμάκωσης εισέρχεται ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Την άποψη αυτή ενισχύουν και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία ο τιμάριθμος έκλεισε τον Ιούλιο στο 5,4%, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Η θετική εξέλιξη του τιμαρίθμου των Ιούλιο αποδίδεται στις εκπτώσεις και στη μείωση κατά 2,9% των τιμών των νωπών φρούτων, του ελαιόλαδου και της πατάτας, αλλά και στην πτώση της τιμής των λεγόμενων "διαρκών αγαθών", ήτοι των ειδών νοικοκυριού και των υπηρεσιών. Πάντως, η τάση περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού επιβραδύνεται από την πορεία του δολαρίου, καθώς εξακολουθεί η επιβάρυνση των τιμών των καυσίμων, παρά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μέχρι στιγμής το μέτρο αυτό έχει "εξουδετερώσει" σε ένα βαθμό τις πιέσεις που δημιουργεί στον πληθωρισμό η "εκτίναξη" του αμερικανικού νομίσματος, αλλά εάν η κατάσταση συνεχιστεί, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να οριστικοποιήσει τη στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερων πληθωριστικών πιέσεων.

Η χώρα μας για πρωτη φορά συμμετέχει με αθλητή της στον τελικ'ο των 200 μέτρων ανδρών με τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο. Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος αγωνίστηκε και αυτός ενάντια στους καλύτερους σπρίντερ, και πέτυχε την πρόκριση, με χρόνο που αποτελεί ατομικό ρεκόρ.

Δημοπρατείται το εκθεσιακό κέντρο του νομού Κοζάνης, προϋπολογισμού ενός δισ. 490 εκατομμυρίων δραχμών, που θα ανεγερθεί στη θέση Κοίλα, αναβαθμίζοντας το επιχειρηματικό "προφίλ" της ευρύτερης περιοχής και εξασφαλίζοντας την καλύτερη προώθηση των προϊόντων της. Το σημαντικό αυτό έργο μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, αφού οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης ανακοίνωσαν τη δημοπράτησή του.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα, όταν ανατράπηκαν τρακτέρ σε αγροτικές περιοχές του νομού Πέλλας. Στην αγροτική περιοχή "Αμπέλια" στο Νησί Πέλλας, έχασε τη ζωή του ο 60χρονος Τρύφωνας Μπλιούτσης, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε και μετέφερε πέτρες ανατράπηκε σε δρόμο με μεγάλη κλίση. Σε αγροτική περιοχή των Γιαννιτσών, σκοτώθηκε ο 25χρονος Αλβανός Τζίμι Τόσκου, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Τραυματίστηκε ο συνεπιβάτης Δημήτρης Σείχ, 25 χρόνων, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Έδεσσας, όπου και νοσηλεύεται.

Στο Περιβόλι Γρεβενών, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό των Βλάχων, θα "εξορμήσουν" αυτό το Σαββατοκύριακο οι λάτρεις της ποίησης, "για να δροσίσουν τις ψυχές, να ξεσηκώσουν μνήμες", στην 6η Έξοδο Ποιητών που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί από την Πλατεία Αγίας Σοφίας, με προορισμό το χωριό Περιβόλι, που είναι "σκαρφαλωμένο" στα 1200 μέτρα του ορεινού όγκου της Πίνδου. Εκεί, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη γιορτή των Βλάχων κατοίκων του Περιβολιού και των γύρω περιοχών, που συγκεντρώνονται στα χωριά τους, κάνοντας τις απαραίτητες προετοιμασίες για το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το Κυπριακό είναι μια πολύχρονη διαμάχη σε ένα χώρο όπου μπορεί να υπάρξει μία λύση, ειδικά εφόσον η Κύπρος προχωρά προς τον στόχο της, που είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο οι ΗΠΑ έχουν οποιαδήποτε σχέδια να αναμειχθούν πιο ενεργά για να βοηθήσουν τα δύο μέρη στην Κύπρο να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Την απόφαση της αμερικανικής διπλωματίας να επιβάλει την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον στην Βοσνία, τόνισε ο αμερικανός διαμεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη διάρκεια των επαφών του, με τον πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και τον ηγέτη των μουσουλμάνων Αλία Ιζεμπέγκοβιτς. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Οι προθέσεις του State Department διαφάνηκαν στις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κροατία Πήτερ Γκαλμπρέιθ, ο οποίος και τόνισε, την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την υλοποίηση πράξεων και όχι πλέον γραπτών εγγυήσεων, αναφορικά με την πορεία εξέλιξης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος των συνομιλιών στο Σπλίτ, οι Τούτζμαν και Ιζετμπέκοβιτς έδωσαν διαβεβαιώσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, σχετικά με την επιστροφή τους στις εστίες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από την εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον. Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα μετέφρασαν ως ουσιαστικής σημασίας (για την σπουδαιότητα με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στη Βοσνία) την αποστολή του Χόλμπρουκ δεδομένου του “αρχιτεκτονικού” του ρόλου στην υπογραφή της παραπάνω αναφερόμενης συνθήκης.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον δώδεκα ατόμων στα Σκόπια, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο επεισόδιο που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην πόλη Κρούσεβο, κατά τον εορτασμό του Ίλιντεν και της 53ης επετείου από την κήρυξη της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σκοπιανού υπουργείου εσωτερικών, τα δώδεκα άτομα, τα οποία είναι οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, κατηγορούνται ότι ποδοπάτησαν δημοσίως την κρατική σημαία, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο του Συντάγματος το οποίο απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε επέμβαση κατά την σημαίας του κράτους.

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η εθνική μας ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού νίκησε στον τελικό που έγινε στην Τεχεράνη την Ιταλία με σκορ 1 - 0 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Το γκολ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέτυχε ο Νίκος Λυμπερόπουλος στο 55' λεπτό, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον προπονητή και τους παίχτες, τονίζοντας ότι τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 8 August 1997 - 6:40:13 UTC