Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.8.1997

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Πρίμο Νεμπιόλο, ο οποίος επιχείρησε να καρπωθεί την άψογη διοργάνωση του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου και επιτέθηκε κατά πάντων, χαρακτηρίζοντας "μετριότητες" τους Έλληνες υπευθύνους του "Αθήνα ΄97". Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, έκανε λόγο για πρωτοφανή απρέπεια και επισήμανε ότι ο κ. Νεμπιόλο παρέβη τον βασικό κανόνα κάθε αθλητικού παράγοντα και κάθε φιλάθλου, που είναι να μην ανακατεύεται η πολιτική με τον αθλητισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως, σε ότι αφορά στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, ο κ. Νεμπιόλο δεν είναι καλά πληροφορημένος, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει άριστες σχέσεις με το σύνολο των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας με την οποία υπάρχουν κάποια προβλήματα, για τα οποία δεν ευθύνεται η Ελλάδα.

Στο θέμα των δηλώσεων Νεμπιόλο παρενέβη και το ΚΚΕ, το οποίο, με ανακοίνωσή του, τις χαρακτηρίζει απαράδεκτες και επισημαίνει ότι για να μην χρησιμοποιηθούν για λαϊκή κατανάλωση πρέπει να θυμίζουν στους αρμοδίους τις σοβαρές ευθύνες τους και την υποχωρητικότητά τους απέναντι στα διεθνή αθλητικά κυκλώματα. "Οι μηχανισμοί αυτοί εμποδίζουν και εκτρέπουν τον αθλητισμό από την κοινωνική του αποστολή και τον μετατρέπουν σε εμπορεύσιμο είδος και γρανάζι της διαφημιστικής εκστρατείας και των κερδών της", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ. Με ανάλογες ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τις δηλώσεις Νεμπιόλο, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, αποτέλεσαν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν, το μεσημέρι, στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Θεόδωρος Πάγκαλος και Μίλαν Μιλουντίνοβιτς. Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ως αναγκαία την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής της συνθήκης του Ντέιτον, χωρίς αναθεωρήσεις. Ο κ. Πάγκαλος καταδίκασε την πολιτική διακρίσεων κατά του Βελιγραδίου και ο κ. Μιλουντίνοβιτς, ο οποίος μετέφερε πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να επισκεφθεί τη χώρα του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Γιουγκοσλαβία, με στόχο την επανένταξή της στη διεθνή Κοινότητα. Εξάλλου, εκφράστηκε κοινό ενδιαφέρον για την κατασκευή του οδικού άξονα Βελιγραδίου - Σκοπίων και εγκρίθηκε η πίστωση εκατό εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση και άλλων τέτοιων έργων. Ο κ. Μιλουντίνοβιτς έθεσε στον κ. Πάγκαλο και το θέμα της χορήγησης θεώρησης στους Γιουγκοσλάβους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα μας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι σύντομα θα λειτουργήσει προξενικό γραφείο στην πόλη Νις.

Τα θέματα της ασφάλειας, των εδαφών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τους βασικούς άξονες των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς που συνεχίζονται στο Μοντρέ της Ελβετίας. Στις μέχρι στιγμής επαφές ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός, θέτοντας εκ νέου το θέμα της αναστολής της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία για την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Πορεία που κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν σήμερα, με τα τρακτέρ τους, βαμβακοπαραγωγοί από την περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, οι οποίοι ζητούν άμεση αποζημίωση από τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου, στην περιοχή του θεσσαλικού Κάμπου. Μάλιστα, το μεσημέρι προκλήθηκε ένταση καθώς οι αγρότες αρνήθηκαν να εκπροσωπηθούν, στη συνάντησή τους με τον Περιφερειάρχη, από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών, Γιάννη Πατάκη.

To Yπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Καθημερινή'', σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση μελετά πρόταση για καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια, στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καθώς και την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων και αλλαγές στον τρόπο εκλογής νέων δημάρχων, σε περιπτώσεις παραιτήσεων των δημοτικών αρχόντων, κατά τη διάρκεια της θητείας.

Δύο Αλβανοί, που μετέφεραν όπλα και χασίς, σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης τους από αστυνομικούς, όταν το φορτηγό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν "καρφώθηκε" σε κολόνα της ΔΕΗ, στο δρόμο Έδεσσας-Θεσσαλονίκης, έξω από τα Γιαννιτσά. Όλα ξεκίνησαν στις 3:30 το πρωί, όταν το πλήρωμα περιπολικού του τμήματος τροχαίας Γιαννιτσών επιχείρησε τροχονομικό έλεγχο σε ύποπτο φορτηγό αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν ξαφνικά καταιγισμό πυρών από όπλα Καλάσνικωφ, ενώ ο οδηγός του φορτηγού, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, επιχείρησε να διαφύγει. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς και το φορτηγό "καρφώθηκε" σε κολόνα της ΔΕΗ. Επί τόπου σκοτώθηκε ο οδηγός του, καθώς και ένας ακόμη Αλβανός, ενώ τρίτος συμπατριώτης τους που επέβαινε στο αυτοκίνητο, κατόρθωσε να διαφύγει, πυροβολώντας εναντίον των αστυνομικών. Στο φορτηγό, το οποίο κλάπηκε προχθές από το χωριό Κολχικό Φλώρινας, βρέθηκαν, κατά τη διάρκεια έρευνας, 137 κιλά χασίς, δύο Καλάσνικωφ, ένα πιστόλι ρωσικής κατασκευής και προέλευσης, 174 φυσίγγια Καλάσνικωφ και 109 φυσίγγια πιστολιού.

Με ταχύτητα έξι εκατοστών ετησίως, που θεωρείται πολύ μεγάλη για τα τεκτονικά γεγονότα, πλησιάζει τις ακτές της Αφρικής η λιθοσφαιρική πλάκα του Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εφόσον η κίνηση της πλάκας του Αιγαίου συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, η συγκοινωνία της χώρα μας με τις βόρειες ακτές της Αφρικής θα μπορεί να είναι...χερσαία σε πέντε εκατομμύρια χρόνια. Το φαινόμενο της σταδιακής προσέγγισης των δύο πλακών εντείνεται από την κίνηση της Αφρικής προς τη χώρα μας κατά ένα εκατοστό τον χρόνο. Το ενδιαφέρον των γεωφυσικών στρέφεται επίσης τελευταία στην πλάκα της Ανατολίας, που αποτελείται από τη γειτονική Τουρκία. Η πλάκα αυτή πλησιάζει σταδιακά τη χώρα μας, "σπρώχνοντάς" την από τα ανατολικά.

Ανοιχτή επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της σκοπιανής κυβέρνησης και του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ έκανε ο Αρμπεν Τζαφέρι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, που προήλθε από τη συνένωση του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και τα οποία εκπροσωπούν την ακραία πτέρυγα των αλβανόφωνων. Σε ομιλία του σε στελέχη του κόμματός του, στο Τέτοβο, o Τζαφέρι με ιδιαίτερα προκλητικές, όπως χαρακτηρίστηκαν από πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, δηλώσεις κήρυξε ουσιαστικά τον "πόλεμο" στην κυβέρνηση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις των αλβανόφωνων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα αμερικανική πρωτοβουλία για την επανέναρξη των συνομιλιών για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Νέες συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχο, έχει σήμερα ο Αμερικανός μεσολαβητής για το μεσανατολικό, Ντένις Ρος. Ο Αμερικανός διπλωμάτης απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να συνεργαστούν, ώστε να συνεχιστεί το έργο της πάταξης της τρομοκρατίας. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα μεταβεί στις 24 Αυγούστου στην Ιαπωνία, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Χασιμότο, για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Δύο νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός ένοπλης επίθεσης εναντίον λεωφορείου, εκατόν τριάντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αλγερίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλοι είναι μουσουλμάνοι αντάρτες. Εξάλλου, τρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, σε σιδηροδρομικό σταθμό στην επαρχία Μπίλντα.

Αρχίζουν σήμερα οι αγώνες των ελληνικών ομάδων για την κατάκτηση των ευρωπαϊκών κυπέλλων ποδοσφαίρου. Σήμερα το βράδυ ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη Σλοβακική Σπάρτακ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ λίγο αργότερα ο ΟΦΗ θα αντιμετωπίσει την Τρνάβα Ρέικιαβικ.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1631,68 μονάδες παραμένοντας απολύτως σταθερός. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 7,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο, στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, αύριο, θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες, με βροχή και πιθανόν καταιγίδα τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 12 August 1997 - 17:05:32 UTC