Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.8.1997

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι καθηγητές, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς αντιδρούν στις αλλαγές του συστήματος της επετηρίδας που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Το πρωί συνεδρίασαν το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αλλά και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί προκειμένου να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης επισήμανε ότι οι καθηγητές επιμένουν στην υλοποίηση της πρότασης και της ΟΛΜΕ και της εκπαιδευτικής κοινότητας για θεσμοθέτηση της παιδαγωγικής κατάρτισης των υποψηφίων για διορισμό στην εκπαίδευση με βάση την επετηρίδα. "Θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν είναι μόνο οι απεργίες των εκπαιδευτικών που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Είναι όλες οι κινητοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει συντονισμένα η εκπαιδευτική κοινότητα", πρόσθεσε ο κ. Καλομοίρης. στο μεταξύ για αύριο το μεσημέρι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας. Εξάλλου, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν στις 5 Σεπτεμβρίου πορεία προς τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας για να κηρύξει την έναρξη της διοργάνωσης.

Με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή συναντήθηκε το μεσημέρι στην Πολιτεία ο Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής ο οποίος εντός των ημερών θα έχει επαφές με κορυφαία στελέχη του κόμματος, ενόψει της ανακοίνωσης των αλλαγών στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα τα εθνικά θέματα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό. Όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τη Λευκωσία προκειμένου να συζητήσει με την Κυπριακή ηγεσία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο θέμα της Μεγαλονήσου. Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής θα αρχίσει, την μεθεπόμενη εβδομάδα, περιοδεία σε όλη τη χώρα, που θα αρχίσει από την Κέρκυρα και την Ήπειρο.

Μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης προς την Ελλάδα και την Τουρκία απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης κ.Βαρθολομαίος, λίγο πριν την αναχώρηση του από τη Χίο για το Φανάρι. Ο κ.Βαρθολομαίος τόνισε ότι οι δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από την ειρήνη και οι ηγέτες τους δεν έχουν τίποτα ρεαλιστικότερο από την ειρήνη. Ευχήθηκε επίσης το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης, να διαπνέει τις δύο χώρες μέχρι να λυθούν όλα τους τα προβλήματα. "Ευρισκόμενοι εις έτη εν Ελλάδι και ατενίζοντες εκ Χίου τα παράλια της Τουρκίας δεν δυνάμεθα να παραλείψουμε να ευχηθώμεν διά μίαν ακόμη φορά υπέρ της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνυπάρξεως εκατέρωθεν του Αιγαίου και της δημιουργικής συνεργασίας των δύο χωρών", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης, ο οποίος, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, επισκέφτηκε τη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, όπου του επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου προσκεκλημένος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου. Σήμερα συναντάται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ προκειμένου να προετοιμάσουν ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με αντικείμενο την αντιμετώπιση του ανοίγματος του τρέχοντος προϋπολογισμού και τη χάραξη των βασικών κατευθύνσεων του επόμενου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς θα παρουσιάσει τους πέντε βασικούς στόχους που είναι η άμεση είσπραξη του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των νέων τελών των τυχερών παιχνιδιών, των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε όσους δεν έχουν υποβάλει ή υπέβαλαν λανθασμένα στοιχεία τιμολογίων, των χρεών των μεγαλοφειλετών άνω των 5 εκατομμυρίων δραχμών και του φόρου εισοδήματος από την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Επαφές με στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Χρήστος Ζαχαράκις και Νίκος Αγαθοκλέους, με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο που προκλήθηκε εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας. Οι επαφές αυτές είναι επίκαιρες και ενόψει της αυριανής συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται πως "η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δημιουργηθείσα κατάσταση μετά τις απευθείας συνομιλίες για το κυπριακό απαιτεί συνεχή εγρήγορση και αντίδραση στην τουρκική αδιαλλαξία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και από τον απόδημο Ελληνισμό''.

Τους λόγους για τους οποίους εκδηλώνονται σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο διευκρίνισε σήμερα ο σεισμολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας στο 29ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Σεισμολογίας και Φυσικής του Εσωτερικού της Γης που συνεχίζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπαζάχος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, επισήμανε ότι στο νότιο Αιγαίο η συχνότητα εμφάνισης σεισμών είναι μεγαλύτερη από ότι στο βόρειο καθώς, όπως είπε, τα νησιωτικά αυτά τόξα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα σεισμικότητας που βρίσκεται σε δράση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ομάδα επιστημόνων από το Μεξικό παρουσίασαν μια νέα μέθοδο βραχείας πρόγνωσης σεισμών που βασίζεται στο γεγονός ότι μέχρι να φτάσουν τα σεισμικά κύματα σε κάποιες κατοικημένες περιοχές μεσολαβούν κάποια δευτερόλεπτα, χρόνος ικανός για τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, ο σεισμολόγος Βασίλης Καρακώστας, επισήμανε ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας επειδή οι καταστροφές μετά από ένα μεγάλο σεισμό γίνονται συνήθως σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Αναμένεται σήμερα το πόρισμα του ιατροδικαστή για τα ακριβή αίτια του τραγικού θανάτου του 26χρονου Βρετανού ηθοποιού, Τόνι Γουίλερ, ο οποίος απαγχονίστηκε ενώ υποδυόταν τον Ιούδα σε θεατρική παράσταση στην ακτή Σάνη της Χαλκιδικής. Το συμβάν έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Νίκος Βασιλειάδης, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατος ήταν συνέπεια του απαγχονισμού, ωστόσο εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο παθολογικής κατάστασης.

Αρχίζει αύριο η διάθεση των εισιτηρίων σε όσους κάνει προεγγραφή για τη συναυλία των U2 που θα δοθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στην προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι προεγγραφές ξεπέρασαν τις 25.000 και όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ, Πάνος Θεοδωρίδης, ήδη έχουν έρθει 25.000 εισιτήρια από το Λονδίνο, όπου και τυπώθηκαν ενώ αναμένονται και τα άλλα 25.000. Η πρώτη δόση των εισιτηρίων προορίζεται για όσους έχουν κάνει προεγγραφή και διατίθενται από αύριο σε πέντε εκδοτήρια στη ΔΕΘ-πλατεία ΧΑΝΘ - μέχρι τις 31 Αυγούστου. Οσοι έχουν κάνει προεγραφή μπορούν να πηγαίνουν με την ταυτότητά τους για να παραλάβουν τα εισιτήρια. Εξακόσια εισιτήρια θα παραδοθούν ταχυδρομικώς με αντικαταβολή σε όσους έχουν προεγγραφεί και βρίσκονται σε πόλεις όπου δεν υπάρχουν γραφεία ή εκδοτήρια του ΟΠΠΕΘ.

Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του κατήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος γνωστοποίησε ότι η αστυνομία απέτρεψε βομβιστική επίθεση εναντίον του την Κυριακή, μία μέρα μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το κλείσιμο θρησκευτικών σχολείων.

Τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία, με το 50% της ισχύος του, ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Χτες το βράδυ σημειώθηκε βλάβη στον εν λόγω αντιδραστήρα και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου διέκοψαν τη λειτουργία του μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας.

Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των βομβαρδισμών που πραγματοποίησε χθες η φιλο-ισραηλινή πολιτοφυλακή κατά της Σιδώνας, στο Νότιο Λίβανο. Σιγή ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση του Ισραήλ που απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Στο μεταξύ σήμερα η οργάνωση "Χεζμπολάχ" βομβάρδισε, με πυραύλους Κατιούσα, περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία του Απριλίου του 1996, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών στόχων.

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1613,02 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,61%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε σήμερα τα 11,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν και αύριο στην ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο, στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 32 και στα νησιά από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να σημειωθεί τοπική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 19 August 1997 - 19:40:48 UTC