Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.8.1997

Ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αποτυχία των συνομιλιών για το κυπριακό στο Μοντρέ επέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κορντοβεζ, εξήρε τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι από την ενημέρωση του κ.Κορντοβέζ, προκύπτει ότι αξίζει έπαινος στον Πρόεδρο της Κύπρου για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε στον δεύτερο γύρο συνομιλιών, ενώ υπογράμμισε ότι υπήρξε ταυτόχρονα απογοήτευση και ανησυχία για την παρεμπόδιση προόδου λόγω της προσπάθειας να τεθούν προϋποθέσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Το Συμβούλιο συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και θεωρεί την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο απαράδεκτη, τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", δήλωσε ότι η Τουρκία αν είχε βλέψεις στα νησιά του Αιγαίου, θα τα είχε καταλάβει με ευκολία κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως θα είχε καταλάβει, αν ήθελε, ολόκληρη την Κύπρο. Ακόμη είπε, ότι "Ατατούρκ δείχνοντας τη μεγαλοψυχία του άφησε στην Ελλάδα την αγαπημένη του γενέτειρα, τη Θεσσαλονίκη". Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις, τόνισε ότι "οι ιστοριολογικές αναφορές του κ.Ετζεβίτ φανερώνουν έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης", ενώ χαρακτήρισε παράλογη, επικίνδυνη και εγκληματική τη θέση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία αμφισβητούνται ουσιαστικά τα σύνορα. Οι δηλώσεις του κ.Ετζεβίτ δυσχεραίνουν σοβαρά τις δυνατότητες εφαρμογής του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη-Ντεμιρέλ που υπογράφτηκε στη Μαδρίτη, υπογράμμισε ο κ.Ρέππας,. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε για το θέμα ότι η πολιτική χαμηλών τόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση αποθρασύνει την Τουρκία.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η χάραξη των βασικών κατευθύνσεων του επόμενου και οι τρόποι για την αύξηση των δημοσίων εσόδων θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, και τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη. Στους κόλπους της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία η απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 1998. Αύριο ο κ.Παπαντωνίου θα ενημερώσει για το θέμα τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ολοκληρώνεται σήμερα στο θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων της φορολογικής νομοθεσίας. Το θέμα δεν συζητήθηκε χθες λόγω ελλείψεως απαρτίας στο Κοινοβούλιο που διαπιστώθηκε όταν η Νέα Δημοκρατία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου που προβλέπει σειρά ρυθμίσεων και συμβιβασμών για οφειλόμενους φόρους.

Συνεχίζονται οι εργασίες του 29ου παγκόσμιου σεισμολογικού συνεδρίου της IASPEI που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών ανακοινώθηκε ότι σεισμογενές ρήγμα βάθους 8-12 χιλιομέτρων, που μπορεί να δώσει καταστρεπτικούς σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ, εντοπίστηκε πριν τρεις μήνες Βόρεια του Πηλίου με μία νέα μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πετρελαίου. Τη σχετική ανακοίνωση αυτή η ερευνήτρια σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μαρία Σαχπάζη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν προκύψει με τη σεισμική μέθοδο διάθλασης ή ανάκλασης, το ρήγμα είναι ενεργό και έχει δώσει κατά το παρελθόν ισχυρούς σεισμούς , η τελευταία φορά ήταν το 1930 με ένταση μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ.

Πρόστιμα που θα κυμαίνονται από πεντακόσιες χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο δραχμές επιβάλλονται σε 1420 υποψήφιους βουλευτές που δεν δημοσίευσαν κατάσταση των εκλογικών τους δαπανών. Τη σχετική απόφαση έλαβε και ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Η υπόθεση παραπέμφθηκε και στον εισαγγελέα για την επιβολή ποινικών κυρώσεων, εκτός από τα πρόστιμα.

Εκδήλωση με τίτλο ''Αμμόχωστος. Ζει και Μας Καρτερεί - Αγώνας Επιστροφή'' θα πραγματοποιηθεί αύριο στο οδόφραγμα της Δερύνειας.Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, η εκδήλωση πραγματοποιείται ''για να σταλεί το μήνυμα ότι δεν ξεχνούμε την Αμμόχωστο και τα άλλα κατεχόμενα μας μέρη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και επιστροφή''.Ο Δήμος Αμμοχώστου καλεί το λαό της Κύπρου να παρευρεθεί στην εκδήλωση, διότι, ''κάθε Αμμοχωστιανός, κάθε Ελληνοκύπριος, κάθε άνθρωπος που αγαπά και σέβεται τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι εκεί''.

Μεγαλειώδεις προβλέπονται να είναι και φέτος οι εκδηλώσεις "ΠΡΕΣΠΕΣ '97", που θα αρχίσουν αύριο στην ακριτική Φλώρινα και θα διαρκέσουν έως τις 24 Αυγούστου. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν έξι υπουργοί, δέκα βουλευτές και ογδόντα δημοσιογράφοι, ενώ ο αριθμός των θεατών που θα μεταβούν γι' αυτό τον σκοπό στην περιοχή από ολόκληρη την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 20.000. Στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου οι Υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας- FYROM- Αλβανίας και πέντε δήμαρχοι των όμορων με την Πρέσπα και τη Φλώρινα δήμων θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε μία συνάντηση ειρήνης και φιλίας.

Ένα μοναδικό ηλεκτρονικό οδηγό για τη Θεσσαλονίκη στα ελληνικά και αγγλικά, έθεσε σε λειτουργία το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στον κόμβο του στο Internet, προκειμένου οι χρήστες του παγκόσμιου αυτού διαδικτύου και ιδιαίτερα οι επισκέπτες της Μακεδονικής πρωτεύουσας, Έλληνες και ξένοι, να έχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, να διασκεδάσουν, να ψωνίσουν και να ξεκουραστούν. Στον οδηγό αυτό του ΜΠΕ, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες με έγχρωμες φωτογραφίες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία και τα μουσεία της, ενώ επίσης παρέχεται πλήρης ενημέρωση για τον τουρισμό, τις μεταφορές, την αγορά, τη διασκέδαση και τα προξενεία της πόλης.

Στην Κύπρο είναι αφιερωμένο το 6ο αντάμωμα των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας που διοργανώνει το τριήμερο 29-31 Αυγούστου στην πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας, η Ομοσπονδία συλλόγων Σαρακατσάνων της χώρας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συνάντηση δημοσιογράφων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, δημόσια συζήτηση με θέμα ''Οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας σήμερα και αύριο'', στην οποία συμμετέχουν και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα, αναπαραστάσεις παραδοσιακών εθίμων, παρουσίαση των αυθεντικών σαρακατσάνικων χορών, τουρνουά ποδοσφαίρου από τους 19 συλλόγους Σαρακατσάνων που υπάρχουν στη Βουλγαρία.

Ισχυρές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Βοσνία (SFOR) και της διεθνούς αστυνομίας (IPTF), υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, απέκλεισαν χθες το κτίριο της κρατικής ασφάλειας στην Μπάνια-Λούκα και πολλά αστυνομικά τμήματα της πόλης, εντοπίζοντας μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών τα οποία δεν είχαν δηλωθεί. Ο αναπληρωτής διοικητής της IPTF, Βέρνερ Σουμ, ανέφερε ότι στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Μπάνια- Λούκα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Επαφές με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί η νέα αλβανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την απρόσκοπτη πορεία του κυβερνητικού έργου. Οι επαφές αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η πλειοψηφία των δήμων ελέγχεται από το αντιπολιτευόμενο πλέον Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ηπειρωτική χώρα, ενώ στο Αιγαίο θα διατηρηθούν οι ισχυροί άνεμοι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, κυρίως στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 32 και στα νησιά από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αρχικά θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθεί πρόσκαιρα βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 21 August 1997 - 7:05:26 UTC