Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.8.1997

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και η εφαρμογή του νομοσχεδίου Ι. Καποδίστριας, "περί συνενώσεως δήμων και κοινοτήτων" θα είναι στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή των υπουργών, Γ.Παπαντωνίου και Α.Παπαδόπουλου. Ο κ.Παπαντωνίου θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πορεία της οικονομίας και την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 1998, που προσδιορίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο κ.Παπαντωνίου σε δηλώσεις του χθες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην οικονομία, έδωσε το στίγμα του νέου προϋπολογισμού με τη φράση "λιτότητα στο κράτος", ενώ επισήμανε ότι το 1998 θα είναι το έτος της εμπέδωσης των μεγάλων φορολογικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας τετραετίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέκλεισε τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τις δαπάνες και τα ελλείμματα με δραστικές περικοπές στο δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζοντας "Κασσάνδρες" όσους κινδυνολογούν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού Ο κ.Σημίτης θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής στα εγκαίνια της 62ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κίνδυνος ανατροπής του προϋπολογισμού εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. και ζητά άμεσες διαρθρωτικές τομές και γενναία βήματα. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι προετοιμάζεται νέα επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ το ΔΗΚΚΙ εκτιμά ότι η οικονομική λιτότητα θα παραταθεί.

Αισθητή σε όλη τη βόρειο Ελλάδα έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6 το πρωί. Το επίκεντρο της δόνησης εστιάζεται στην περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία επιρρίπτονται ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει και την αποτυχία των διακοινοτικών συνομιλιών του Μοντρέ. Στο μεταξύ ο Ντενκτάς, απέδωσε τη θέση του βρετανού προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Γουέστον με την οποία καταλόγιζε την ευθύνη για την αποτυχία του Μοντρέ στην τουρκοκυπριακή πλευρά, σε πίεση της Ρωσίας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", ο κ.Ντενκτας είπε ότι η Ρωσία πίεσε τον κ.Γουέστον να εμφανίσει τους τουρκοκυπρίους ως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να μπορέσει να πουλήσει τους πυραύλους SS-300 που έχει παραγγείλει η Λευκωσία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28 Αυγούστου στην Αθήνα αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης όλων των εκπαιδευτικών φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές αντιδρούν στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα στην κατάργηση της επετηρίδας. Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη λάβει την απόφαση για κατάργηση της επετηρίδας και διευκρίνισε ότι ο διάλογος που θα μπορούσε να διεξαχθεί με τους εκπαιδευτικούς θα αφορά μόνο τον τρόπο κατάργησης της επετηρίδας. Στο μεταξύ οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται για την κατάργηση της επετηρίδας δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Είκοσι επτά σεισμοί μεγέθους άνω των έξι Ρίχτερ αναμένονται στην Ελλάδα στη δεκαπενταετία 1996-2010, όπως ανακοινώθηκε κατά τις χθεσινές εργασίες του 29ου διεθνούς συνεδρίου της IASPEI στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του με θέμα "Time dependent seismicity in Greece" (Χρονικώς εξαρτώμενη σεισμικότητα στην Ελλάδα), ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Καρακαϊσης, ο μέσος όρος ισχυρών σεισμών μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ είναι 20 ανά δεκαπενταετία, ενώ για την περίοδο 1996-2010 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της σεισμικότητας και θα γίνουν 27 σεισμοί.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή αποκατάσταση της καταστραμμένης περιοχής του δάσους-πάρκου του Σέιχ Σου και την προστασία της Θεσσαλονίκης από το ενδεχόμενο πλημμυρογενέσεων, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Δασών, Στέλιος Παπαδόπουλος, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη στην πόλη του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, προκειμένου να ελέγξει επιτόπου την πορεία των εργασιών. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι "οι όποιες ανθρώπινες επεμβάσεις δεν είναι δυνατό να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες και την προστασία που πρόσφερε το δάσος στην πόλη, και ο κίνδυνος για μικρής έκτασης προβλήματα, όπως πλημμυρικά φαινόμενα και μεταφορά φερτών υλικών, δεν μπορεί να αποσοβηθεί".

Τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, έξι διακεκριμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θα επισκεφθούν την έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Όρους". Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση, που έγινε στην αμερικανική αντιπροσωπεία από το "Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο" των Η.Π.Α. σε συνεργασία με την "Πανελλήνια Οργάνωση Ελληνοαμερικανικής φιλίας". Ο υπουργός πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε την αμερικανική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Η.Π.Α., για την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αποφάσισε να αρχίσει την επίσκεψή της στην Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη.

Ομοιώματα μηχανών, όπλων, πλοίων, υπολογιστικών μηχανισμών, μηχανισμών επικοινωνίας, καθώς και αυτόματων μηχανισμών, που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ αιώνα ως τα βυζαντινά χρόνια και αναδεικνύουν την ισότιμη παρουσία της τεχνολογίας, μαζί με τις επιστήμες και τις τέχνες, στην κληρονομιά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, περιλαμβάνει η έκθεση "Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία", που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό και εγκαινιάζεται επισήμως στις 24 Αυγούστου. Η έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 22 Σεπτεμβρίου οργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του οποίου και εντάσσεται.

"Γλυκιά πατρίδα" χαρακτηρίζουν την Ελλάδα τα 40 ελληνόπουλα τρίτης γενιάς της Βουλγαρίας, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Δράμα, προσκεκλημένα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Τα παιδιά, ηλικίας έξι έως 22 χρόνων, που φιλοξενούνται εδώ και 13 ημέρες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης, μπόρεσαν να επισκεφτούν την Ελλάδα ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Νομαρχίας Δράμας και του Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας στη Σόφια, με τη μεσολάβηση του Έλληνα πρόξενου στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

"Ο αγώνας όλων των αποδήμων, όπου και αν βρίσκονται, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο για την προβολή των δικαίων της Κύπρου", υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της πραγματοποίησης από τις 25 - 28 Αυγούστου του Ι' Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων. Ο κ. Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι οι απόδημοι θα εργαστούν συστηματικά "τόσο προς τα κέντρα αποφάσεων όσο και προς τους βουλευτές και ευρωβουλευτές, για να συνεχιστεί ανεπηρέαστα η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη και να αποκαλυφθούν πλήρως τα διχοτομικά και επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας".

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, για την αναβολή εκτέλεσης της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης, που αφορά στην επαναπροώθηση των περίπου δέκα χιλιάδων Αλβανών λαθρομεταναστών που κατέφυγαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των ταραχών στη χώρα, ζητούν με επιστολή τους προς τον Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο, εκπρόσωποι των Αλβανών που ζουν στο Πρίντεζι.

Προβλήματα, ανέκυψαν στις σχέσεις Βουλγαρίας - Η.Π.Α., μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Σόφιας να μην αποδεχθεί το αμερικανικό αίτημα καταστροφής των πυραύλων SS-23 που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την περίοδο ακόμη που η Βουλγαρία, επί εποχής της σοβιετικής παντοδυναμίας, θεωρούνταν ως ο πιο στενός σύμμαχος της Μόσχας. Όπως μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στις 19 Αυγούστου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει ότι πρέπει οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας να καταστρέψουν τους πυραύλους SS-23 που έχουν μείνει στις δύο χώρες ακόμη από την σοβιετική εποχή. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι εγκατεστημένοι οκτώ πύραυλοι SS-23 στη Βουλγαρία και άλλοι έξι στη Σλοβακία.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, στο βόρειο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο τοπικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 έως 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 31 και στα νησιά από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 22 August 1997 - 6:40:14 UTC