Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.8.1997

Aκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, για την ανεύρεση των υπόλοιπων επτά από τους οκτώ ναυαγούς, που αγνοούνται από την Παρασκευή το μεσημέρι. Σώα μέχρι στιγμής περισυνελέγη η 32χρονη Βάλια Ζήση. Οι αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο μικρά παιδιά, όλοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, είχαν ξεκινήσει με ιστιοφόρο από κάμπινγκ της Χαλκιδικής, με προορισμό τη Λήμνο. Την ώρα που το σκάφος έπλεε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστη αιτία. Οι επιβάτες εγκατέλειψαν το ιστιοπλοϊκό, προτού προλάβουν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου, και επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό σκάφος. Η Ζήση εντοπίστηκε από αλιευτικό σε βραχονησίδα, όπου κατόρθωσε να φθάσει αφού κολύμπησε δεκαέξι ώρες, και ενημέρωσε τις αρχές.

Συνεδριάζει αύριο εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, με αντικείμενο τον πολιτικό σχεδιασμό κυβέρνησης και κόμματος για τους επόμενους μήνες, το νομοσχέδιο για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ανασυγκρότηση του κυβερνώντος κόμματος.

Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM, στον τομέα του πολιτισμού, στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Νέας Υόρκης, υπέγραψαν χθες στη Φλώρινα οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Σλόμπονταν Ούνκοφσκι. "Ήδη, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το πρωτόκολλο αυτό", τόνισε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι "υπάρχει συμμετοχή της FYROM στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στη Θεσσαλονίκη". Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Σκόπια.

Οριστική και αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στην ομιλία του στη διημερίδα για το λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ, που πραγματοποιείται στη Φλώρινα. Ο κ. Πετσάλνικος εκτίμησε ότι "η διαδικασία, μέχρι να γίνει η εκτίμηση του εύλογου κόστους του έργου και να ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική σύμβαση, θα κρατήσει περίπου ένα εξάμηνο, και στη συνέχεια, λίγο μετά τις αρχές του νέου έτους, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου". Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη μεγάλη σημασία του έργου αυτού για την ανάπτυξη της Φλώρινας, της Μακεδονίας και της Ελλάδας γενικότερα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μετέφερε στους κατοίκους της Φλώρινας τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι "το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί".

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων κατάργηση των γενικών εξετάσεων, δημιουργία ενιαίου λυκείου και κατάργηση της επετηρίδας. Την Τετάρτη, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προγραμματίζουν καταλήψεις των γραφείων εκπαίδευσης. Παράλληλα, έχουν εξαγγελθεί δύο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στις 28 Αυγούστου και στις 3 Σεπτεμβρίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, σε έκτακτη συνεδρίαση των διοικήσεων της ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Με τη μεγάλη συναυλία στο Παραλίμνι της Κύπρου κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των Τ.Ισαάκ, Σ.Σολωμού και των άλλων ηρώων, που έπεσαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών κομμάτων. Τη συναυλία διοργανώνει ο δήμος Παραλιμνίου. Οι κυπριακές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα προστασίας, καθώς το στάδιο όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση βρίσκεται πολύ κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Στη Λευκωσία μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί από την Κυπριακή πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις στο θέμα της Μεγαλονήσου, μετά το ναυάγιο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, στο Μοντρέ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Καραμανλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Τραγικό θάνατο βρήκαν χθες το βράδυ δύο έφεδροι του πεζικού από έκρηξη νάρκης, στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρόκειται για τον λοχία Βασίλη Μουστάκα, 27 ετών, και τον στρατιώτη Αναστάσιο Βερούχη, 20 ετών. Οι δύο έφεδροι εισήλθαν σε επισημασμένο ναρκοπέδιο για να ερευνήσουν την ύπαρξη ατόμων, έπειτα από θορύβους που άκουσαν.

Την Τρίτη, τελικά, θα ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει την παροχή πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη τιμή, κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και καθώς δεν υπήρξε απαρτία, η ψήφιση της διάταξης αναβλήθηκε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιδράσεις για τον περιορισμό κατά ενάμισι μήνα της διάρκειας χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ανακοίνωσε ότι η περίοδος αυτή θα επιμηκυνθεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Εξι διακεκριμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Θα συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο και θα επισκεφθούν τον ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, την Ανω Πόλη, και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για να θαυμάσουν την έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Ορους" και τα ιερά κειμήλια της Κιβωτού της Ορθοδοξίας.

Σταθερή παραμένει στην πρόταση της η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) του Νομού Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία 26 νέων δήμων στην περιοχή. Η πρόταση της ΤΕΔΚ επικυρώθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των μελών της, όπου εκτιμήθηκε ότι το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας" δεν θα κριθεί από το αν δημιουργηθούν τελικά 22 ή 28 δήμοι από τους υφιστάμενους 112 ΟΤΑ της β' εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η ΤΕΔΚ κάλεσε το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκο Παπαδόπουλο, να δώσουν διευκρινήσεις στις περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα ή κάποιες τροποποιήσεις που απαιτούνται να τις εξετάσουν με τη συμμετοχή και της ΤΕΔΚ, ώστε το πρόγραμμα των συνενώσεων να εξελιχθεί στο νομό με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Συνεχίζονται αύριο οι εργασίες του 29ου παγκοσμίου συνεδρίου σεισμολογίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναμένονται ενδιαφέροντες ανακοινώσεις από Ελληνες και ξένους επιστήμονες.

Το ταξίδι πάνω στους δρόμους του μεταξιού, που ξεκίνησαν στις 4 Ιουλίου οι δυο νέοι Έλληνες μοτοσυκλετιστές -"πρεσβευτές" του ΟΠΠΕΘ- ο Κώστας Μητσάκης και η Ολγα Παπαδόγιαννη, φτάνει αύριο στο τέλος του. Οι δυο σύγχρονοι Μάρκο Πόλο ταξίδεψαν από τη μακρινή Κίνα προς τη Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τα ίδια μονοπάτια που χάραξαν στα χρόνια του Βυζαντίου τα καραβάνια των μοναχών και των μεταξεμπόρων διανύοντας μία απόσταση 12.000 χιλιομέτρων με μια μηχανή BMW 650. Οι δυο ταξιδιώτες αφού διέσχισαν όλη την Κίνα πέρασαν στο Ουζμπεκιστάν. Στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη, ο δήμαρχος και η ελληνική παροικία επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους δυο ταξιδιώτες οι οποίοι μέσω του Τουρκμενιστάν κατέληξαν την περασμένη Δευτέρα στο Ιράν. Στη συνέχεια οι δυο νέοι ταξίδεψαν για την Αγκυρα και από κει για την Κωνσταντινούπολη και αύριο φτάνουν στον τελικό σταθμό που είναι η Θεσσαλονίκη, όπου ο ΟΠΠΕΘ του επιφυλάσσει ειδική υποδοχή.

Εντείνεται η κρίση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Με την αιτιολογία ότι η Πρόεδρος Μπιλιάν Πλάβσιτς παραβιάζει το σύνταγμα, η κυβέρνηση του Πάλε να αποφασίσει να διακόψει τις σχέσεις μαζί της. Χθες η κ.Πλάβσιτς απηύθυνε προειδοποίηση στους υποστηρικτές του Ράντοβαν Κάρατζιτς ζητώντας να σταματήσουν μέχρι σήμερα το βράδυ να χρησιμοποιούν την κρατική τηλεόραση ως μέσον για πολιτικές επιθέσεις. Πάντως, η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει την κ.Πλάβσιτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Κάρατζιτς και στους σκληροπυρηνικούς του Πάλε, τονίζοντας ότι "κανείς εγκληματίας πολέμου δεν θα αποφύγει τη δικαιοσύνη.

Λήγει αύριο η προθεσμία που έθεσε η νέα Αλβανική κυβέρνηση για την παράδοση εκ μέρους των πολιτών των όπλων που κατέχουν. Ωστόσο, οι ρυθμοί παράδοσης του οπλισμού χαρακτηρίζονται εξαιρετικά αργοί. Πάντως η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους συλλαμβάνονται να κατέχουν όπλα μέχρι τις 30 Αυγούστου, ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά θα επιβάλλονται ποινές μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης, για παράνομη οπλοφορία. Στο μεταξύ χθες βράδυ στο Τεπελένι, ένοπλοι μασκοφόροι ακινητοποίησαν δύο λεωφορεία του ΟΣΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Τίρανα και λήστεψαν τους επιβάτες. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από τις σφαίρες των μασκοφόρων τραυματίστηκε ελαφρά ένας από τους επιβάτες.

Καλυτέρευση της κατάστασης για την αλβανική μειονότητα, διελεύκανση της εθνικής ταυτότητας τμήματος του πληθυσμού που θεωρείται ως "αγνώστου προελεύσεως", παύση του αποκλεισμού μειονοτήτων από τη συμμετοχή σε δημόσια αξιώματα στην πράξη και υποβολή καθυστερημένης έκθεσης για τα ατομικά δικαιώματα στην ΠΓΔΜ, ζήτησαν αρμόδια όργανα του ΟΗΕ που άρχισαν να εξετάζουν την εσωτερική κατάσταση του Σκοπιανού καθεστώτος για πρώτη φορά. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι έρευνες από τη Γενεύη του διεθνούς οργανισμού, που καλωσορίζει νομοθετικές βελτιώσεις, αλλά εκφράζει ανησυχίες για την εφαρμογή τους και ζητά καλύτερη πληροφόρηση, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ είχε προτείνει συγκριτική μελέτη της κατάστασης των μειονοτήτων στα Βαλκάνια, εκφράζοντας σχετικές απαιτήσεις έναντι της Ελλάδος και παρουσιάζοντας-κατά την επίσκεψή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο- τα Σκόπια σαν μοντέλο προστασίας των μειονοτήτων.

Σχεδόν αίθριο καιρό με τοπικές νεφώσεις προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στο βόρειο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές νεφώσεις, κυρίως το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 30 και στα νησιά από 22 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 24 August 1997 - 9:06:06 UTC