Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.8.1997

Συνεχίζονται οι έρευνες που διεξάγουν πολεμικά πλοία, σκάφη του λιμενικού, ελικόπτερα, αλιευτικά και ομάδα βατραχανθρώπων για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων του ιστιοπλοϊκού "Γκόλντεν Φιν". Όπως αποκαλύπτει ο ιατροδικαστικός έλεγχος και η νεκροψία που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο πτώμα του Χαράλαμπου Ζήση, ο θάνατός του επήλθε από πνιγμό στο χρονικό διάστημα από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Οι νεκροψίες των άλλων τεσσάρων πτωμάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ. Η κηδεία του Χαράλαμπου Ζήση θα γίνει το απόγευμα στο Αξιοχώρι Κιλκίς.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας διορισμών αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί της χώρας, οι οποίοι συνεδρίασαν και σήμερα προκειμένου να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για την κατάργηση της επετηρίδας και τις υπόλοιπες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Αύριο, Τετάρτη, θα προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την Πέμπτη 28 Αυγούστου οργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 7μ.μ. στην Καμάρα και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, την Παρασκευή καλούν σύσκεψη με τη συμμετοχή των διοικήσεων των ΕΛΜΕ, στις 7μ.μ., στην αίθουσα της ΕΔΟΘ, και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου αδιορίστων εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα εγκαινιάζει την 62η Διεθνή Εκθεση, ενώ την ημέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αδιόριστοι από τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν με λεωφορεία στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει έξω από το Κοινοβούλιο. Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη και επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς για την επετηρίδα, ζήτημα για το οποίο έχουν ήδη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται από το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ψευδοπρωθυπουργό Ντέιβιντ Ερόγλου, επέρριψε ευθύνες στους Ελληνοκύπριους για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό. Ο Ντενκτάς αναφέρθηκε και στις απευθείας συνομιλίες, τονίζοντας πως μετά τη συνάντηση στο Μοντρέ αποδείχθηκε ότι το Κυπριακό δεν είναι πλέον δυνατό να επιλυθεί με διακοινοτικές συνομιλίες. "Θα πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό και να ενεργήσουμε κατάλληλα. Οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν τις συνομιλίες ως μέσο για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση", ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης.

Αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε με πόλεμο, αν η Κύπρος γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: "το ερώτημα είναι με ποιόν θα πολεμήσει ο κ. Ντενκτάς με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή με εμάς". Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας στο συνέδριο των Κυπρίων Αποδήμων, επισήμανε ότι οι απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία δεν πτοούν τον Κυπριακό λαό και πρόσθεσε ότι η απάντηση στην απαράδεκτη αξίωση για αναστολή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "όχι". Έντονη ήταν και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπός της, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε : "Δεν καταδικάζουμε απλώς τέτοιου είδους δηλώσεις. Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος, ως μέθοδος, δεν έχει καμία θέση στην πολιτική των χωρών στο σύγχρονο κόσμο αλλά και η λέξη "πόλεμος" δεν πρέπει καν να συμπεριλαμβάνεται στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί παράγοντες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα θέματα που τους απασχολούν".

Υπέρ του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου, αλλά υπό διαφορετική μορφή, έτσι ώστε η προσπάθεια αυτή να έχει πραγματικά έργα και χειροπιαστό αποτέλεσμα, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο. Σήμερα ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρο, Χρυσόστομο και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις εξελίξεις στο εθνικό αυτό θέμα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού και για το λόγο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να την υπερασπιστεί ως οποιοδήποτε κομμάτι του ελλαδικού κορμού.

Την εκτίμηση ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει θετικά αποτελέσματα διατύπωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ των υπουργών είναι χειροπιαστά και αποδεικνύονται από την πορεία του κυβερνητικού έργου. "Η προσπάθεια που θα καταβάλλουμε στοχεύει στο να αποκλιμακωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός. Πιστεύουμε ότι θα το επιτύχουμε", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "Βεβαίως η πολιτική που ακολουθούμε έχει τα θετικά αποτελέσματά της, πρέπει όμως να πάρουμε κάποιες αποφάσεις την επόμενη περίοδο προκειμένου να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις μας, τη σταθερή και σημαντική βελτίωση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη και στον πληθωρισμό, και να προωθήσουμε ακόμη καλύτερα τις πολιτικές μας στους συγκεκριμένους τομείς". Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί περίπου στα επίπεδα που έχουν εξαγγελθεί από την αρχή του χρόνου.

Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πολιτιστικό κέντρο και άξονα πολιτισμικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες, καθώς και η καθιέρωση θεσμού που θα επαναλαμβάνεται στην πόλη κάθε τρία χρόνια, είναι ο στόχος της Διεθνούς Συνάντησης "Γυναίκες Δημιουργοί των δύο θαλασσών: Μεσόγειος και Μαύρη θάλασσα". Η συνάντηση πραγματοποιείται από τις 28 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου και οργανώνεται από το κέντρο ΟΥΝΕΣΚΟ για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", το τμήμα "Γυναίκες της Μεσογείου" της ΟΥΝΕΣΚΟ και την Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών. Υπεύθυνη της διοργάνωσης είναι η πρόεδρος του Κέντρου ΟΥΝΕΣΚΟ Καίτη Τζιτζικώστα, και καλλιτεχνική επίτροπος η Wassyla Tamzali, διευθύντρια του Τμήματος "Γυναίκες της Μεσογείου" της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το 70% του πληθυσμού των πόλεων της Ευρώπης εκτίθεται σε επίπεδα διοξειδίου του θείου που ξεπερνούν τα όρια τα οποία έχουν θεσπίσει οι υπηρεσίες της Ευρωπαικής Ενωσης και το ίδιο συμβαίνει και με το όζον, καθώς το 80% του αστικού πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα που υπερβαίνουν το όριο για την προστασία της υγείας. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται σε έκθεση του Ευρωπαικού Οργανισμού Περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μακρόπνοο συντονισμένο ερευνητικό πρόγραμμα με την επωνυμία "SATURN". Το πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένο προυπολογισμό 6 δισεκατομμυρίων δραχμών, συμμετέχουν σ' αυτό 36 ερευνητικές ομάδες και το γενικό συντονιμό του έχει αναλάβει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νικόλας Μουσιόπουλος.

Κοριτσάκι ηλικίας τριών ετών απήγαγαν άγνωστοι από καταυλισμό αθίγγανων σε κοινότητα του νομού Καστοριάς, όπως κατήγγειλε ο πατέρας του στην αστυνομία. Ο 37χρονος Αλβανός υπήκοος Κότσι Νούρι, τις τελευταίες έξι μέρες ήρθε στην Ελλάδα με την κόρη του και φιλοξενήθηκε στον καταυλισμό, στην κοινότητα Κολοκυνθού Καστοριάς. Αργά χθες το βράδυ πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και κατήγγειλε ότι τσιγγάνοι άρπαξαν το παιδί του και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Ανακρίσεις διεξάγονται από την ασφάλεια Καστοριάς.

Ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκε στο διαμέρισμα 25χρονου Ελληνοπόντιου, στην πόλη της Βέροιας, ο οποίος κατηγορείται και για κλοπές σε καταστήματα γουναρικών. Σε έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της ασφάλειας στο σπίτι του Λαυρέντη Μουρατίδη, ομογενή από την Τυφλίδα, βρήκαν δύο πολεμικά αυτόματα όπλα, ρωσικής προέλευσης, ένα πιστόλι, εκατό περίπου σφαίρες, ποσότητα δυναμίτιδας, πυροκροτητές με βραδύκαυστο φυτίλι και μικροποσότητες ηρωίνης και χασίς. Στην κατοχή του Μουρατίδη βρέθηκε και ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από αλλοδαπούς στην περιοχή Πιερίας. Οι αστυνομικοί, μαζί με το Μουρατίδη, συνέλαβαν και τον 20χρονο συμπατριώτη του Κώστα Χειμωνίδη, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα την ώρα που έγινε η έρευνα.

Κυρίαρχη στον χώρο του ψωμιού και των αρτοποιημάτων παραμένει στην Ελλάδα η βιοτεχνική αρτοποιία, αφού ο παραδοσιακός φούρνος εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα της εθνικής αγοράς της χώρας μας, περιορίζοντας το μερίδιο του βιομηχανικού ψωμιού στο 2%. Αναλυτικότερα, η παραγωγή της βιοτεχνικής αρτοποιίας ξεπέρασε το 1996 τους 602 χιλιάδες τόνους, ενώ εκείνη της βιομηχανικής περιορίστηκε στους 16 χιλιάδες τόνους. Ενδεικτικό της ανάπτυξης του κλάδου είναι και το γεγονός ότι η κατανάλωση ψωμιού τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε κατά 10%.

Υπέρ του ανοιχτού διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων που εκκρεμούν στις σχέσεις με τους γείτονες, τάχθηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "DUGA" του Βελιγραδίου. Ο Σκοπιανός πρόεδρος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι "οι διενέξεις μεταξύ των γειτόνων μπορούν να επιλυθούν μόνο με την από κοινού εξέταση και κατανόηση των προβλημάτων και με την αναζήτηση λύσεων οι οποίες, παρά τις διαφορές, θα δώσουν την δυνατότητα για την ανάπτυξη της αμοιβαίας συνεργασίας" και πρόσθεσε πως η χώρα του είναι διαθέσιμη να ανοίξει δρόμους για τη συνεργασία με τους γείτονες σε όλους τους τομείς, στους οποίους υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Ο Σκοπιανός Πρόεδρος επισήμανε ότι η χώρα του "δεν έχει εδαφικές βλέψεις εναντίον των γειτόνων και δεν επιθυμεί την ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις". Τόνισε, ωστόσο, ότι οι γείτονες είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, κυρίως όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Τροπολογία που αφορά στο νόμο για τη λειτουργία της αλβανικής κρατικής τηλεόρασης, κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος. Η πρόταση προβλέπει την τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής, μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων των πολιτικών κομμάτων. Η πρόταση κατατέθηκε μετά την απεργία πείνας που συνεχίζει ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου, Πιέταρ Αρμπνόρι, διαμαρτυρόμενος για τη μη μετάδοση από την κρατική τηλεόραση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου, όπου συζητιόταν ο νόμος "περί γενοκτονίας", καθώς και για τη διαστρέβλωση, όπως ισχυρίζεται, δηλώσεων του.

Η κλήρωση της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ. Σε αυτό το γύρο συμμετέχουν, οι 24 ομάδες της Β' και Γ' εθνικής κατηγορίας, που προκρίθηκαν από τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Οι τέσσερις "τυχερές" ομάδες που πέρασαν απευθείας στην επόμενη φάση χωρίς αγώνα είναι το Αιγάλεω, ο Ιάλυσος, η Αναγέννηση Καρδίτσας και ο Αγροτικός Αστέρας. Ο Άρης και ο Εδεσσαϊκός αναμένεται να πάρουν εύκολα την πρόκριση, αφού κληρώθηκαν με ομάδες της Γ' εθνικής, ενώ οι Λύκοι θα αντιμετωπίσουν τον Πανελευσινιακό. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επαναληπτικοί στις 24 του μηνός. Στη συνέχεια, οι 14 ομάδες που θα προκριθούν μαζί με τους 18 συλλόγους της Α' εθνικής, θα μπουν στην κληρωτίδα για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Ελλάδος.

Τάσεις σταθεροποίησης επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1565,96 μονάδες σημειώνοντας οριακή βελτίωση της τάξης του 0.06%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 9,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 32 και στα νησιά από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος, αλλά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 26 August 1997 - 16:05:18 UTC