Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.8.1997

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, είχε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης για το θέμα των δηλώσεων του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών. Λαμπέρτο Ντίνι, για "δύο κυβερνήσεις, δύο οντότητες, δύο κράτη" στην Κύπρο. Η ιταλική κυβέρνηση προέβη σε θεαματική αναδίπλωση, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία αναγνωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ιταλού Πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας, επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών. Σημειώνεται ακόμη ότι εκφράστηκε η κοινή ανησυχία για το πρόβλημα της Κύπρου, ενώ ο κ. Πρόντι επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται πάνω στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρεται, τέλος ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να προχωρήσει, σε ό,τι αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της νήσου με την Κοινότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε το μεσημέρι ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την διευκρίνιση και τη διαλεύκανση αυτού του ζητήματος, για να μην υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής κυβέρνησης, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η αναδίπλωση του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν ικανοποιεί πλήρως την κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει η Κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει φροντίσει να έχει στην αντιπροσωπεία της και εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων. Το μεσημέρι ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον ιταλό επιτετραμμένο στην Κύπρο, Ραφαέλλε ντε Μπενεντίκτις, ο οποίος δήλωσε ότι οι δηλώσεις του κ. Ντίνι παρερμηνεύτηκαν και πρόσθεσε ότι ο Ιταλός υπουργός δεν μίλησε ποτέ για αναγνώριση της τουρκοκυπριακής κοινότητας ως κράτους.

Έντονη ήταν και η αντίδραση των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, από τη Λευκωσία, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ντίνι και ευχήθηκε να οφείλονται σε "άγνοια ή ημιμάθεια". Ο Συνασπισμός τη χαρακτήρισε "πρόκληση σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου και πλήγμα κατά της Ελλάδος" και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σημείωσε ότι πρόκειται για σχέδιο προώθησης της λύσης της διζωνικής ομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωση της προεδρείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των προκλητικών δηλώσεων του Ραούφ Ντενκτάς, μετά το ναυάγιο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η ανακοίνωση του Λουξεμβούργου επαναλαμβάνει την πάγια θέση της κοινότητας για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου και θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες του Μοντρέ. Για τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο κ. Ρέππας, έκανε λόγο για στοιχεία γελοιότητας και πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι επικίνδυνες και δεν εξυπηρετούν ούτε τους στόχους του ίδιου του Ραούφ Ντενκτάς. Στο μεταξύ, έντονες επικρίσεις δέχθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς από τα τουρκοκυπριακά κόμματα για τις δηλώσεις του αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες του Μοντρέ. Οι αρχηγοί των κομμάτων κατηγόρησαν ευθέως τον Ντενκτάς ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το Κυπριακό, ενώ ο αρχηγός του κόμματος "Νέα Κύπρος", ζήτησε την παραίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

· Καθησυχαστικές ήταν οι δηλώσεις των ειδικών επιστημόνων για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ, από το ραδιενεργό καίσιο, που εντοπίστηκε στην είσοδο του εργοστασίου. Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ.Κώστας Παπαστεφάνου, σε έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων ,χθές αργά το βράδυ, δήλωσε ότι , δεν μπορεί να γνωρίζει από πότε και για πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε το ραδιενεργό υλικό στη βιομηχανία, ούτε βέβαια πώς μεταφέρθηκε. · Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, θα έχει σήμερα στην Αθήνα το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Κατά τις συναντήσεις, οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες θα εκθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου για τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας, καθώς και για την αναπτυξιακή ανόρθωση της χώρας, και ιδιαίτερα του βόρειου άξονα. Έμφαση θα δοθεί σε θέματα οικονομικής συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκπροσώπησης της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στη Βόρεια Ελλάδα.

Το υπουργείο Παιδείας μελετά το ενδεχόμενο να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση για τους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το διορισμό τους στα σχολεία. Αυτό δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος εξάλλου γνωστοποίησε ότι το υπουργείο θα επανεξετάσει μετά από διάλογο με την ΟΛΜΕ και τη σύνθεση του σώματος αξιολογητών, για το οποίο έχουν εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις από τους εκπαιδευτικούς. "Θέλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση μέσα σε αυτά τα πλαίσια και μέσα στο άρθρο του νόμου, εάν στη σταδιακή πενταετή κατάργηση της επετηρίδας θα μπορούσε να δοθεί προνομιακή θέση σε αυτούς που έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές", είπε ο κ. Αρσένης. Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας, ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας, ενώ ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ζήτησε την άμεση κατάργηση του σώματος αξιολογητών.

Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί από χθες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε στο Τόκιο με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας κ. Καϊφού, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της ιαπωνικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε ακόμη το Εθνικό Μουσείο, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις μορφωτικές και πολιτιστικές υποθέσεις της Ιαπωνίας.

Ποινική δίωξη για πέντε συνολικά αδικήματα -σε βαθμό πλημμελήματος- άσκησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας για καταγγελλόμενες παρατυπίες και κακοδιαχείριση κονδυλίων στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Παναγή Γιαννάκη και στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για απιστία και για παράβαση καθήκοντος -από κοινού και κατ' εξακολούθηση- και ηθική αυτουργία. Ακόμα, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και για άλλα τρία αδικήματα που αφορούν αρχαιολογικές και πολεοδομικές παραβάσεις και σχετίζονται με εκδόσεις οικοδομικών αδειών για την επισκευή και χρήση διατηρητέων κτιρίων. Η προκαταρκτική εξέταση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ξεκίνησε πριν από έξι περίπου μήνες με αφορμή ανοιχτή επιστολή του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία ζητούσε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το χειρισμό υποθέσεων από μέλη της διοίκησης στον οργανισμό.

Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, εγκαταστάθηκε στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και λίγο καιρό, αφού έχει συνδεθεί με κεντρικό δίκτυο διανομής της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο πρόγραμμα ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου, που παράγεται σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και ξεκινάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Ο.Τ.Α. μείζονος Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκαν προσπάθειες δύο περίπου χρόνων, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη τεχνολογία και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου συλλογής του βιοαερίου, όμως πλέον με το πρόγραμμα αυτό θα υπάρχουν πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Ο.Τ.Α. μείζονος Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Μπαρμπουνάκη, τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα της μονάδας θα ανέρχονται στα 30 με 35 εκατομμύρια δραχμές.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συνέδριο πραγματοποιείται στην Αγία Τριάδα της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά σε μία πόλη τους συντελεστές του πανευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος "SATURN". Πρόκειται για το διήμερο συνέδριο αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που επιχορηγείται από την επιτροπή ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "SATURN", που εντάσσεται στην Κοινοτική πρωτοβουλία EUROTRAC-2, σχεδιάστηκε βάσει εξαετούς χρονικού ορίζοντα και έχει εξασφαλισμένο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια δραχμές. Στο πρόγραμμα συνεισφέρουν συνολικά 36 ερευνητικές ομάδες από είκοσι χώρες, ενώ τον γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο εμπνευστής του, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νικόλαος Μουσιόπουλος.

.Με τη συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου, το Σάββατο 30 Αυγούστου στο αμφιθέατρο Σίβηρης, πέφτει η αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Οι θαυμαστές της σπουδαίας καλλιτέχνιδας θα έχουν την ευκαιρία να την ακούσουν να ερμηνεύει παλιές και νέες επιτυχίες. Στη συναυλία εκτός από την Χάρις Αλεξίου εμφανίζεται και ένας νέος ερμηνευτής, ο Γιάννης Σαββιδάκης, ο οποίος θα συνοδεύσει τη μεγάλη ερμηνεύτρια αλλά θα ερμηνεύσει και δικές του επιτυχίες.

Ένα σημαντικό, για το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων, φθινόπωρο ετοιμάζονται να ζήσουν οι περισσότεροι λαοί της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Πολιτικοί παρατηρητές εικάζουν ότι το μέλλον της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής, έτσι όπως αυτή σχηματίσθηκε μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είναι πιθανόν ακόμη και να ακυρωθεί μετά από τις συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη αναμέτρηση είναι οι δημοτικές εκλογές στη Βοσνία στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, όπως αυτές προβλέπονται από τη συμφωνία του Ντέητον για την ειρήνευση στην ταραγμένη αυτή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία. Χθες, οι σκληροπυρηνικοί πολιτικοί φίλοι του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην προέδρου των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάραζιτς, ζήτησαν την αναβολή των εκλογών, απόφαση που δεν θα ληφθεί υπόψη από τη διεθνή κοινότητα, επειδή η σύνοδος του κοινοβουλίου είναι παράνομη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος τύπου της διεθνούς αποστολής στη Βοσνία. Η πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάβσιτς, έχει διαλύσει τη Βουλή και προκηρύξει πρόωρες εκλογές καθώς έκρινε ότι η πολιτική της συμβίωση με το ελεγχόμενο από τους σκληροπυρηνικούς κοινοβούλιο ήταν αδύνατη.

Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας της Αλβανίας και της Ιταλίας, θα υπογραφεί σήμερα στη Ρώμη. Ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Σαμπίτ Μπροκάι, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Τιράνων, τόνισε ότι το πρωτόκολλο που είχε μονογραφηθεί πριν από ένα μήνα στη Ρώμη, προβλέπει εκτός από τη χορήγηση υλικοτεχνικής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας, τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, και ειδικότερα στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ιατρικής και της διοικητικής μέριμνας. Ακόμη, όπως είπε ο κ.Μπροκάι προσβλέπει στην αποστολή στην Αλβανία ομάδας Ιταλών εμπειρογνωμόνων, υπό την αρχηγία ενός στρατηγού, η οποία θα συνεργαστεί με την αντίστοιχη αλβανική για την ανασυγκρότηση και την αναδιοργάνωση των ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 28 August 1997 - 6:05:16 UTC