Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-10.10.1997

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, διαβεβαίωσε ότι όλες οι βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ, θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη, καθώς και ότι από όσα γνωρίζει οι χώρες αυτές θα έχουν εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο. Ο κ. Ρέππας, μιλώντας για το Κυπριακό και συγκεκριμένα για τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων, θεώρησε ότι είναι πρόωρο να σχολιαστούν και θα αντιμετωπισθούν όταν τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, κάνοντας λόγο για την εκλογή προέδρων σε επιτροπές της Βουλής και ειδικότερα για την εκλογή του κ. Βερυβάκη αντί του κ. Παπούλια, στη θέση του προέδρου Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στην εκλογή του κ. Δαμιανίδη, αντί του κ. Διαμαντίδη, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ουδεμία υπόδειξη υπήρξε από την καθοδήγηση του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής. Χαρακτήρισε δε, την εκλογική διαδικασία φυσιολογική και πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να μας ξυνίζει ότι ο κάθε βουλευτής ασκεί το δικαίωμα του να θέτει υποψηφιότητα". Παράλληλα, τόνισε ότι δεν προβληματίζει την κυβέρνηση το ότι ο κ. Βερυβάκης είχε εκφράσει διαφορετικές απόψεις για τα εθνικά θέματα, σημειώνοντας ότι ο πρώην υπουργός είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έχει στηρίξει θερμά το κυβερνητικό έργο. και αυτή που πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής υπέβαλε ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Δαμιανίδης. Ο κ. Δαμιανίδης δεν έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου διευκρινίζοντας ότι εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου, χωρίς να έχει θέσει υποψηφιότητα. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Σερρών έλαβε στη σχετική ψηφοφορία που έγινε το πρωί 21 ψήφους έναντι 19 του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' περιφέρεια Πειραιά, Γιάννη Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος. Μετά την παραίτηση του κ. Δαμιανίδη, ο οποίος είχε ψηφιστεί κυρίως από τους βουλευτές της ΝΔ, θα γίνει νέα ψηφοφορία τις επόμενες μέρες.

Με τη συμμετοχή και φέτος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών και ναυτικών μονάδων και παρουσία - από τις 14 Οκτωβρίου - του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Άκη Τσοχατζόπουλου, θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος '97", η οποία αρχίζει σήμερα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στην Κύπρο, τη Δευτέρα, 13 του μηνός, ενώ όπως είναι γνωστό, ταυτόχρονα με την άσκηση "Νικηφόρος '97", θα διεξάγεται στα όρια του FIR Λευκωσίας και η αεροπορική άσκηση "Τοξότης", των Αεροπορικών Δυνάμεων της Ελλάδας. Στα χαρακτηριστικά της φετινής άσκησης είναι τα αυστηρά κριτήρια που θα ισχύσουν, σε σχέση με πέρυσι, για την κάλυψη από τα ΜΜΕ της "Νικηφόρος '97", μεγάλο μέρος της οποίας δε θα καλυφθεί δημοσιογραφικά "καθ' οιονδήποτε τρόπο, με σκοπό να ασκηθούν οι μονάδες ανεπηρέαστες".

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο "Ι.Καποδίστριας" που προβλέπει τις αναγκαστικές συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων. Ο υπουργός εσωτερικών, δημόσιας διοίκησης και αποκέντρωσης Αλ.Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη τύπου στις 2 το μεσημέρι θα δώσει στη δημοσιότητα το νεό χωροταξικό χάρτη της χώρας.

Την ανάγκη ενίσχυσης της υποδομής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έθεσαν τα μέλη της απερχόμενης Επιτροπής. Στον απολογισμό που έκαναν, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας τους, σε συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους, υπογραμμίστηκε από όλα τα μέλη, η πρωτοφανής - όπως την χαρακτήρισαν - σύμπνοια και το υπερκομματικό πνεύμα που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.

Ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων άσκησε η εισαγγελέας Γιαννιτσών σε βάρος του δεκαεξάχρονου Αλβανού λαθρομετανάστη, που κατηγορείται για συμμετοχή στον αποτρόπαιο ομαδικό βιασμό που διαπράχθηκε την περασμένη Δευτέρα σε αγροτική περιοχή του νομού Πέλλας. Ο ανήλικος Β.Π. κατά την προσαγωγή του στην εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι απλά ήταν παρόν - χωρίς να συμμετέχει - στον ομαδικό βιασμό μιας 32χρονης γυναίκας από την Κρύα Βρύση και στη ληστεία που έγινε από ομάδα οπλισμένων λαθρομεταναστών μπροστά στα μάτια του συζύγου και του πεθερού της..

Για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια παραπέμπεται να δικαστεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, μαιευτήρας - γιατρός, στον οποίο επιρρίπτουν ευθύνες για το θάνατο νεογέννητου. Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, ο μαιευτήρας Διαμαντής Κελλαρτζής, κάτοικος Πανοράματος Θεσσαλονίκης, στα μέσα του 1994, ανέλαβε επ' αμοιβή την ιατρική παρακολούθηση της εγκύου Χ.Ζ - Τ., ενώ στις 20 Μαίου 1995 την εισήγαγε σε εφημερεύον νοσοκομείο της πόλης και την τοποθέτησε ορό για την πρόκληση τεχνητών πόνων για τον τοκετό. Παρά το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα η επίτοκος είχε υποστεί ρήξη εμβρυακών υμένων, ο γιατρός τη διαβεβαίωσε ότι θα γεννούσε μετά από τέσσερις μέρες και αντί να την υποβάλει στη διαδικασία τοκετού, έστω και με τη μέθοδο της καισαρικής τομής, έδωσε εντολή να νοσηλευτεί σε θάλαμο του νοσοκομείου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βούλευμα. Η έγκυος, μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, αλλά τις επόμενες μέρες άρχισε να παρουσιάζει υψηλό πυρετό και οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε υποστεί ενδομήτρια λοίμωξη. Ο γιατρός κατηγορείται ότι παρόλα αυτά, συνέχιζε να δίνει τηλεφωνικές εντολές για χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, ενώ φέρεται ακόμα ότι στη διάρκεια του τοκετού, με καισαρική τομή, δεν φρόντισε να εξασφαλίσει έγκαιρα την παρουσία αναισθησιολόγου. Τελικά, σύμφωνα με το βούλευμα, η λοίμωξη μεταδόθηκε και στο παιδί το οποίο πέθανε στις 26 Μαίου, δύο μέρες μετά τη γέννησή του. Ο θάνατος του αποδόθηκε σε συγγενή πνευμονοπάθεια. Ο γυναικολόγος παραπέμπεται να δικαστεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί.

Με υποχώρηση του Γενικού Δείκτη 0,20% ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού όμως ο Γενικός Δείκτης κατά τη διάρκειά της είχε ξεπεράσει τις 1.800 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή της συνεδρίασης το αγοραστικό ενδιαφέρον ώθησε το Γενικό Δείκτη πάνω από το φράγμα των 1.800 μονάδων, στις 1.808,85, αλλά στη συνέχεια η προσφορά τίτλων που εκδηλώθηκε είχε σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή υποχώρηση για να κλείσει τελικά ο Γενικός Δείκτης στις 1.790,60 μονάδες έναντι 1.794,14 μονάδων της προηγούμενης συνεδρίασης.

Σε δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, τόνισε ότι το Κυπριακό οδηγείται σε μια πορεία, που επιθυμούν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντενκτάς είπε, "δεν υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους. Το τρένο, που αποκαλούν ''Τρένο Κύπρου'', στην ουσία είναι ελληνοκυπριακό και κατευθύνεται προς το σταθμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απουσιάζουμε εμείς από το τρένο αυτό. Υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχουν συμφωνίες. Δεν μας επιτρέπεται να φτάσουμε στο σταθμό αυτό. Άσχετα αν όλα αυτά τους τα λέμε, αυτοί συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους, για τους στόχους που έχουν βάλει", πρόσθεσε ο Ντενκτάς.

Την ισχυροποίηση της γεωπολιτικής και γεωγραφικής της θέσης, δρομολογεί η Τουρκία, προκειμένου να καταστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενεργειακό σταυροδρόμι του κόσμου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος προέβη σε απολογισμό των 100 ημερών του έργου που επιτελέσθηκε από το υπουργείο. Η πλειοψηφία του τουρκικού Τύπου, αναφέρεται σε αυτό το θέμα, ενώ η "Turkish Daily News", υπογραμμίζει ότι ο κ. Τζεμ, δαιβεβαίωσε ότι η χώρα θα αντλήσει τα μέγιστα οφέλη από αυτήν την ευκαιρία, κάτι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ως παράγοντας ενότητας για την Τουρκία.

"Ακροβατεί" η έννομη τάξη, το επίσημο κράτος και η ασφάλεια στη βόρεια Αλβανία, όπου επικρατεί ακόμα το λεγόμενο "Κανούν",η βεντέτα με την οποία διάφοροι κάτοικοι προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο αυτό είχε εξασθενήσει, όμως μετά την κρίση που δημιουργήθηκε τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η "Αλβανική Πανεθνική Ομάδα Συμβιβασμών", οργάνωση που επιδιώκει τον συμβιβασμό μεταξύ των πλευρών που συμμετέχουν στη βεντέτα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, στο επίσημο κράτος, αλλά και στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης αυτής, 45.000 άτομα παραμένουν κλεισμένα σε διάφορα σημεία της Αλβανίας, φοβούμενα την βεντέτα, αφού διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Μήνυση κατά του πρώην συμμάχου του Ζόραν Τζίτζιτς καθώς και πολλών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης για δυσφήμηση κατέθεσε ο ηγέτης τους σερβικού κόμματος "Ανανεωτικό Κίνημα" Βουκ Ντράσκοβιτς. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Ντράσκοβιτς μήνυσε εκτός του Τζίζτιτς, δύο ημερήσιες εφημερίδες την "Demokratija" και την "Dnevni Telegraf" καθώς και την εβδομαδιαία "Nin", τις οποίες κατηγορεί για ψευδείς αναφορές εις βάρος του, ζητώντας 1,9 εκ. δολάρια για αποζημίωση.

Η αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί τις αστυνομικές αρχές του Μόσταρ για απόκρυψη σημαντικών στοιχείων όσον αφορά στην έκρηξη βόμβας του προηγούμενου μήνα, ενώ αρνείται να διαβεβαιώσει την αντικειμενικότητα της έρευνας. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι αστυνομικοί επιθεωρητές της Διεθνούς Αστυνομικής Δύναμης και των μουσουλμάνων της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, αδυνατούσαν σε κάθε είδους πρόσβαση στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την τοπική αστυνομία. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Άλεξ Ιβάνκο, δήλωσε ότι σημαντικά στοιχεία της έρευνας δόθηκαν σε αστυνομικούς της γειτονικής Κροατίας, οι οποίοι δεν έχουν δικαιοδοσία στην έρευνα, ύστερα από εντολή του τοπικού ηγέτη για τις εσωτερικές υποθέσεις, Βάλεντιν Τσόριτς, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ.Τσόριτς θα πρέπει να ζητά τη βοήθεια των ανθρώπων της χώρας του, αφού δεν είναι υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας, αλλά του ομοσπονδιακού υπουργείου για τα εσωτερικά.

Αντιπροσωπεία του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Π.Γ.Δ.Μ., με επικεφαλής τον υπουργό Τομ Τρόμπεφ, υιοθέτησε κοινό πρωτόκολλο συνεργασίας με τους Κροάτες ομόλογούς του, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κροατία. Η συμφωνία θα αποτελέσει κίνητρο καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών, ενώ θα καθιερώσει στενότερες σχέσεις ανάμεσα στις κατασκευαστικές εταιρείες. Όσον αφορά στην ανταλλαγή ειδημόνων, η Κροατία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες στη σεισμολογία.

Αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας αναχωρεί σήμερα για την Αγκυρα, για να προετοιμάσει την επίσκεψη, που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Βουκουρέστι, μέσα στο φθινόπωρο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα ''Romania Libera''. ''Η Ρουμανία και η Τουρκία'', υπογραμμίζει η εφημερίδα, ''δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα ασφάλειας στην Ευρώπη, που σχετίζονται με την προοπτική της ένταξης ορισμένων κρατών στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές''.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 10 October 1997 - 6:40:15 UTC