Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.10.1997

Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η πορεία ένταξης της Μεγαλονήσου στην Κοινότητα αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι μεταξύ του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν επιδιώκουν την ένταση και την αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά την προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους και χαιρέτισε την ετοιμότητα, το θάρρος και την προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική αεροπορία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου θα επιμείνει στο θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300.

Με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, συναντήθηκε χθες ο ειδικός συντονιστής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο κ. Μίλερ επισήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Πάγκαλο για τις επαφές που είχε στην Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους. Οι ΗΠΑ δεν κομίζουν κάποια συγκεκριμένη πρόταση για διαπραγμάτευση αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ο Αμερικανός συντονιστής και χαρακτήρισε το ταξίδι του διερευνητικό. Είπε ακόμη ότι το θέμα της Μεγαλονήσου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσής του. Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, ο Τόμας Μίλερ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ την υποστηρίζουν, ωστόσο θα επιθυμούσαν να δουν και αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Μεγαλονήσου θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής, δηλαδή τον Απρίλιο του 1998.

Η Αγκυρα πήρε το μήνυμα, δήλωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κοινής άσκησης "Νικηφόρος ' 97" στην Κύπρο. Ο πλήρης συντονισμός των δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην άσκηση και η απόλυτη ακρίβεια ήταν από τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας των κινήσεων των ελληνικών και κυπριακών αεροναυτικών μονάδων.

Τα Τίρανα αποτελούν την πρώτη βαλκανική πρωτεύουσα που επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών, στα πλαίσια της βαλκανικής περιοδείας. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, και τον Πρωθυπουργό Φατός Νάνο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αλβανίας δήλωσε ότι "βασικός στόχος της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι να δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία".

Με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζνα Μιχάιλοβα, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν διμερή θέματα και τα προβλήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με την υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Αντοανέτα Πριματάροβα και επιβεβαίωσε την ελληνική θέση υπέρ της "κοινής αφετηρίας" των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 11 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και υπογράμμισε την υποστήριξη της Αθήνας για την ενταξιακή πορεία της Σόφιας. Ο κ. Παπανδρέου είχε ακόμη συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και τον αντιπρόεδρο της Βουλγαρικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ.

Υπεύθυνη συνεισφορά στον κοινωνικό διάλογο χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την έκθεση του καθηγητή Γιάννη Σπράου, για το ασφαλιστικό σύστημα. "Η θέση του κ. Σπράου είναι μια επιστημονική πρόταση που ενεργοποιεί έναν κοινωνικό προβληματισμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα και καταλήγει σε τεκμηριωμένες επιστημονικά εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Αντιδράσεις προκάλεσε η έκθεση του καθηγητή Γιάννη Σπράου, τόσο στους κόλπους των εργαζομένων όσο και στα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι η ομοσπονδία δεν δέχεται ανατροπές στα όρια της συνταξιοδότησης και κατ' επέκταση περικοπή ή μείωση των παροχών. Ακαδημαϊκή χαρακτήρισε την έκθεση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ ο υπεύθυνος του τομέα οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, έκανε λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης στο θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Παραλύει η λειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργατοτεχνίτες και οι υπάλληλοι κατέρχονται σε δύο 48ωρες απεργίες στις 16 και 18 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο τεσσάρων χημικών εργοστασίων του ομίλου ΔΕΠ και για τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας που επιβάλλει η διοίκηση. Αναλυτικότερα, αύριο θα πραγματοποιηθεί 48ωρη προειδοποιητική απεργία στα τμήματα φορτοεκφόρτωσης και διακίνησης προϊόντων και πρώτων υλών, ενώ στις 18 θα σταματήσει για 48 ώρες η λειτουργία όλων των μονάδων παραγωγής του βιομηχανικού συγκροτήματος, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα. Τον φόβο ότι η παύση της λειτουργίας των χημικών εργοστασίων αιθυλενίου, που προωθεί η διοίκηση της ΕΚΟ, θα έχει ως συνέπεια, εκτός από την κατάργηση θέσεων εργασίας και την απώλεια συναλλάγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΕΚΟ ΑΒΕΕ Βορείου Ελλάδος, Θ.Ακριτίδης.

Ρόλο συνδέσμου μεταξύ του ελληνικού και του ρωμαϊκού κόσμου έπαιξαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι εκχριστιάνισαν τους Σλάβους. Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα "Χριστιανική Θεσσαλονίκη: Πόλις Συναντήσεως Ανατολής και Δύσεως" ο καθηγητής της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος, ο ρόλος των ισαποστόλων ως συνδέσμων μεταξύ ελληνικού και ρωμαϊκού κράτους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και δεν έχει μελετηθεί. Ο καθηγητής τόνισε ότι το ρωμαϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, η οποία υπήρξε η πύλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας προς τη Δύση, φαίνεται τόσο από τα ρωμαϊκά μνημεία αλλά και από το γεγονός ότι ως τον 8ο αιώνα ανήκε στην εκκλησία της Ρώμης.

Σαράντα υποτροφίες θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε νέους και νέες από 8 χώρες της βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής (Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Γιουγκοσλαβία, Βοσνία, Ρουμανία, Αρμενία, Γεωργία) να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είπε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει τη διαβαλκανική συνεργασία και προσφέρει νέες δυνατότητες στους νέους της Ελλάδας για σύσφιξη των σχέσεων με τους νέους των βαλκανικών χωρών.

Σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν ο Αλβανός δήμαρχος του Τετόβου, Αλαϊντίν Ντεμίρι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πέντι Μπετζέπι, αφού το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους. Ο κ. Ντεμίρι αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι δεν εκτέλεσε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου των Σκοπίων για υποστολή της αλβανικής και τουρκικής σημαίας από το κτίριο του δημαρχείου, ενώ όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, η αλβανική σημαία εξακολουθεί να είναι υψωμένη στο δημαρχείο του Τετόβου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 15 October 1997 - 6:40:15 UTC