Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.10.1997

Ως διεθνή ταραχοποιό καταγγέλλει την Άγκυρα, προς τις ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τους διεθνείς οργανισμούς η ελληνική κυβέρνηση, για τη δεύτερη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, με την παρενόχληση, από μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας, του C-130 που μετέφερε τον υπουργό από την Κύπρο στην Κρήτη. Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε την Τουρκία ότι διολισθαίνει σε ψυχροπολεμικές συμπεριφορές.

O υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη τη συγκεκριμένη πολιτική πρακτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ στην Κρήτη, ο κ. Πάγκαλος την τοποθέτησε στο πλαίσιο των διμερών επαφών του πρωθυπουργού και με άλλους ομολόγους του, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

Την τουρκική τακτική καταδίκασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί την πολιτική της με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σύνεση και με βάση όσα υποδεικνύουν οι νόμιμες διαδικασίες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι η Άγκυρα οφείλει να γνωρίζει ότι το ελληνικό έθνος δεν πτοήθηκε από καμία απειλή ακόμη και όταν αυτή ήταν άμεση και σοβαρή. Πάντως, συνεχίστηκαν και σήμερα οι τουρκικές προκλήσεις και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εσωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να σεβαστεί πλέον το μορατόριουμ πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του Τζιμ Φόλει, πάντως, απέφυγε να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Φόλει υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τις τεχνικές δυνατότητες, για να αποδείξουν ότι πραγματικά συνέβη το περιστατικό. Δήλωσε, πώς θα ήταν καλύτερα, αν το επιβεβαίωναν και οι δύο χώρες.

Αντίθετα, το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε "αρνητικές για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις τουρκικές ενέργειες" και κάλεσε την κυβέρνηση της Αγκυτρας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή.

Επιστολή προς τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας απέστειλαν διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα που έχουν βραβευθεί στο παρελθόν με ειδικά βραβεία "Ιπεκτσί", ζητώντας με τη συνάντησή τους στην Κρήτη να αναζωογονήσουν τη "συμφωνία αρχών της Μαδρίτης" και να αποκαταστήσουν συνθήκες που θα επιτρέψουν πρόοδο στις σχέσεις των δύο κρατών και λαών.

Η απορρόφηση των κονδυλίων του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, και Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαντωνίου παρουσίασε εισήγηση του υπουργείου του, με την οποία ζητείται να μεταφερθεί στην κατασκευή μεγάλων έργων, αλλά και στον γεωργικό τομέα ποσό περίπου 130 δισεκατομμυρίων δραχμών. Στο μεταξύ, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι αν η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για τους επόμενους μήνες, θα προσεγγίσει το 98%, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση στην κυβέρνηση.

Τριήμερη επ'ίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρωθυπουργός Κών. Σημίτης. Θα συνοδεύεται από 11 υπουργούς, 5 υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργεών και θα επισκεφθεί και τους τέσσερις νομούς της περιφέρειας. Θα επιθεωρήσει σημαντικά έργα ανάπτυξης και θα εγκαινιάσει το νέο οικισμό στην Καστανιά Σερβίων, για τους σεισμόπληκτους, καθώς και την 5η μονάδα του ατμοηλεκτρικού σταθμού του Αγίου Δημητρίου.

Την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, ζητάει με αίτημα του προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βελβεντού. Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σημίτη στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας το δημοτικό συμβούλιο προβάλλει τα αιτήματα για επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής της Εγνατίας οδού, στήριξη της αγροτικής παραγωγής και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Διαμαρτύρεται, επίσης, γιατί μέσα από το σχέδιο "Καποδίστριας" αποδυναμώνεται ο Δήμος Βελβεντού, όχι πληθυσμιακά, αλλά εδαφικά και αναπτυξιακά.

Με την υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ζντένκα Κράμπλοβα, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Κατά τη συζήτηση που είχαν οι δύο υπουργοί, αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών και ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σλοβακίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες, και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε πως ανοίγονται μεγάλοι ορίζοντες στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς, υπέγραψε με τον σλοβάκο ομόλογο του συμφωνίες εμπορικής, οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Η νέα έκθεση του καθηγητή Γιάννη Σπράου για τα έσοδα του δημοσίου, δόθηκε, το μεσημέρι, στη δημοσιότητα. Ο καθηγητής προτείνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότερη είσπραξη και διαχείριση των φορολογικών εσόδων, καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιβολή νέων φόρων, διότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού εισηγείται τη θέσπιση ενός νέου νόμου που θα χαρακτηρίζει αυτόφωρο αδίκημα την υπεξαίρεση φόρων και εισφορών και δεν θα αναστέλλει την ποινή ακόμη και αν ο κατηγορούμενος υποβάλλει ταυτόχρονα και έφεση..

Η δημιουργία νέου φορέα πτήσεων τσάρτερ από ιδιώτες που θα μπορούν να συνεργαστούν και με την εταιρεία "Μακεδονικές Αερογραμμές" ανακοινώθηκε από τον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, ο οποίος επισήμανε ότι οι "Μακεδονικές Αερογραμμές" μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και συνεργασιών, πράγμα που θα αποφασίσουν ελεύθερα τα ενδιαφερόμενα μέρη, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται τα εκατέρωθεν συμφέροντα. Την πρόταση για τη δημιουργία νέου φορέα αερομεταφορών για ναυλωμένες πτήσεις είχε κάνει ο ΕΟΤ.

Περισσότερες από 63 χιλιάδες καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα έγιναν στο Ινστιτούτο Καταναλωτών κατά την τελευταία εικοσιπενταετία. Ο αριθμός αυτός, συγκρινόμενος με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 323,6%. Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει ότι οι καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα, που μόνο το 1996 ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες, αντιπροσωπεύουν το 10, 86% του συνόλου των παραπόνων των δυσαρεστημένων πολιτών.

Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης στο νομό Θεσσαλονίκης, αφού η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υπέγραψε πρόσφατα προγραμματικές συμβάσεις με τις εταιρίες EKO, Hellenic Steel και Διυλιστήρια Ασπροπύργου, για τον έλεγχο της μόλυνσης και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το διεθνές συνέδριο με θέμα τις βιομηχανικές δραστηριότητες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Η λειτουργία οικολογικών συστημάτων παραγωγής, η οποία προβλέπεται από τις τρεις προγραμματικές συμβάσεις, εκτιμάται ότι, εκτός από το περιβάλλον θα βοηθήσει και τις ίδιες τις εταιρίες.

Αφιερωμένο στην Ελλάδα είναι το τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού "Europe" με τίτλο εξωφύλλου "Athens 2004 - An Olympic City". Στο περιοδικό προβάλλεται η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, με άρθρα που είναι αφιερωμένα στη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην αποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, στο θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή, καθώς και στην πολιτιστική συμβολή της χώρας, όπου φέτος παρουσίασε τους ανεκτίμητους θησαυρούς του Αγίου Ορους στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 1998 είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου. Στην εισήγηση της η αρμόδια επιτροπή προϋπολογισμών προτείνει αύξηση των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων κατά 1 δισ. ECU, χρηματοδότηση πρωτοβουλιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την απασχόληση, με το ποσό των 150 εκατομμυρίων ECU, και "πάγωμα" των πιστώσεων προς την Τουρκία. Επίσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθούν προτάσεις για μια κοινή στρατηγική στον τομέα της απασχόλησης, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, η συμφωνία μεταφορών Ε.Ε. - FYROM και οι επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Άκαμπτη καθιστά την αγορά εργασίας η δια νόμου εφαρμογή του 35ωρου, εκτιμά ο Κοινοτικός επίτροπος, Μάριο Μόντι, συμπληρώνοντας ότι αυτό που στην πραγματικότητα απαιτείται για την αναθέρμανση της απασχόλησης είναι η ευελιξία. Ο κ.Μόντι, σε συνέντευξή του σε ιταλική οικονομική εφημερίδα γνωστοποίησε την αντίθεσή του στη δέσμευση που έλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, για υποχρεωτική εφαρμογή του 35ωρου μέχρι το 2001, προκειμένου να αποκτήσει την υποστήριξη των κομμουνιστών στο σχηματισμό κυβέρνησης. "Η εβδομάδα των 35 ωρών είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας", δήλωσε ο κ.Μόντι, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο στον πρωθυπουργό και τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των βιομηχάνων και των εμπόρων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 17 October 1997 - 7:05:28 UTC