Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.10.1997

Νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρεί να προκαλέσει η Αγκυρα με τον ισχυρισμό του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της, Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, ότι ελληνικό πολεμικό σκάφος επιχείρησε να εμβολίσει τουρκικό υποβρύχιο και τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε ''μια σοβαρή επιθετική ενέργεια''. Προχθες το πρωί το ναρκαλιευτικό του Πολεμικού Ναυτικού Αύρα έπλεε 7,5 ναυτικά μίλια από τη Λέσβο, στα διεθνή ύδατα. Το τουρκικό πολεμικό που το παρακολουθούσε άρχισε να προσεγγίζει. Ακολούθησε παράλληλη πορεία και σε απόσταση μόλις 5 μέτρων το ελληνικό πλοίο για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια στην προσπάθειά του να αλλάξει πορεία συγκρούσθηκε ελαφρά με το ναρκαλιευτικό. Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη αμέσως σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα. Χθες όμως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί προσπάθησε να διαστρεβλώσει πλήρως το γεγονός, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι το ελληνικό πολεμικό επιχείρησε να εμβολίσει το τουρκικό υποβρύχιο. ''Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια επιθετική ενέργεια'', πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού Στρατεύματος. ''Ενα ελληνικό περιπολικό επιχείρησε να εμβολίσει το υποβρύχιό μας την ώρα που αναδυόταν. Ένα περιπολικό μας παρεμβλήθηκε και το ελληνικό πλοίο συγκρούσθηκε μαζί του, προκαλώντας του ελαφρές ζημιές'', υποστήριξε ο κ. Καρανταγί. Ο Τούρκος στρατηγός παρομοίασε το γεγονός ''σαν έναν άνθρωπο που τον χτυπούν ενώ προχωρά αμέριμνος στο δρόμο'' και τόνισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πολεμική αναμέτρηση, γεγονός που θα λάβει σοβαρά υπόψη του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας''.

Ανόητη πρόκληση, η οποία δείχνει μικρή αυτοπεποίθηση και μεγάλη ανασφάλεια, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου ακολούθου, Μπουλέντ Μποστάνογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας ότι "τέτοιοι κομπασμοί δεν έχουν καμιά θέση στις σχέσεις που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί, οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι διαφόρων χωρών, όταν συζητούν μεταξύ τους". Ο Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει προκλητικά ότι η Αγκυρα πάντοτε επιθυμούσε καλές σχέσεις με την Ελλάδα για αυτό και το 1974 δεν κατέλαβε ολόκληρη την Κύπρο, ενώ αμφισβήτησε ακόμη και τα στοιχεία για την απόσταση στην οποία πέταξαν τα τουρκικά μαχητικά από το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο στην Κρήτη. Ο κ. Ρέππας συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι όλα αυτά είναι "γελοία και επικίνδυνα" και συνέστησε σε όλους περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη. Αναφερόμενος στο κατά πόσο οι Αμερικανοί μπορούν να είναι αντικειμενικοί διαμεσολαβητές, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τις ΗΠΑ είναι κατ' αρχήν θετικό, αλλά "από εκεί και πέρα θα αναμένουμε στην πράξη το περιεχόμενο των σχετικών πρωτοβουλιών για τις κρίσεις. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μίλησε για στοιχεία που του είχαν προμηθεύσει οι συνεργάτες του και το γεγονός ότι προχώρησε σε δήλωση δείχνει πως έχει αίσθημα ευθύνης και αυτό τον τιμά". Τέλος, σε ερώτηση για το στρατηγείο της Λάρισας και για το αν οι Τούρκοι θα μπορούν να ελέγχουν από εκεί το Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το θέμα των στρατηγείων αποτελεί αντικείμενο συζήτησης την τελευταία περίοδο, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, ωστόσο όμως δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Ελλάδα και Βουλγαρία θα πρέπει να αναπτύξουν το δρόμο της συνεργασίας, δεδομένου ότι είναι κοινή η τύχη τους, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας σε Βούλγαρους παράγοντες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο σημείο όπου σε λίγο διάστημα θα λειτουργήσει ο νέος μεθοριακός σταθμός της Εξοχής Δράμας. Απαντώντας σε προσφώνηση του Περιφερειάρχη της Νότιας Βουλγαρίας και των Δημάρχων της περιοχής, ο κ. Σημίτης είπε: "Χαίρομαι που είμαι εδώ. Όπως γνωρίζουμε υπήρχε ένα φράγμα στη συνεννόηση και τη συνεργασία των δύο χωρών. Καταργήσαμε το φράγμα αυτό. Θα πρέπει ν' αναπτύξουμε το δρόμο που θα στηρίξει τη συνεργασία γιατί η τύχη μας είναι κοινή. Η ανάπτυξη του ενός βοηθάει την ανάπτυξη του άλλου και οι δύο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να πετύχουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Πρέπει λοιπόν να περπατήσουμε μαζί αυτό το δρόμο".

"Η βαλκανική πολιτική αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής μας", τόνισε στο Νευροκόπι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην πρώτη επίσκεψη, επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης στην ακριτική πόλη του νομού Δράμας. Ο κ. Σημίτης είπε ότι η περιοχή της Μακεδονίας αποτελεί βάση για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τα Βαλκάνια στην Ανατολική Ευρώπη. Αναφερόμενος στον τελωνειακό σταθμό της Εξοχής, τον οποίο επισκέφθηκε στη συνέχεια ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ανοίγουμε δρόμους ειρήνης και φιλίας για την ανάπτυξη, εκεί που ήταν τείχη.

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον τριμερή διάλογο ως μοντέλο συνεργασίας που οδηγεί στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές, εξέφρασαν με κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλαδας, Θ. Πάγκαλος, της Βουλγαρίας, Ν.Μιχάιλοβα και της Ρουμανίας, Α. Σεβερίν, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Σινάια της Ρουμανίας. H Αθήνα, η Σόφια και το Βουκουρέστι τάχθηκαν υπέρ της ταυτόχρονης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των υποψηφίων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξέφρασαν την ελπίδα τους η θέση τους αυτή θα ληφθεί υπόψη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λουξεμβούργο.

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει η ΓΣΕΕ εντός του Νοεμβρίου εάν, στις συναντήσεις που ζητούνται με επιστολές προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνιου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτ. Παπαϊωάννου, δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα της χθεσινής, επιτυχημένης κατά τους συνδικαλιστές, 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος ο οποίος, μιλώντας σε συγκέντρωση 5. 000 απεργών έξω από τα γραφεία της Συνομοσπονδίας, έστειλε ένα διπλό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις:- Κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει στις αλλαγές που προωθεί για τις εργασιακές σχέσεις (ελαστικό 8ωρο, επέκταση μερικής απασχόλησης), να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατά το παρελθόν για το "πάγωμα" των ασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ., αφήνοντας κατά μέρος τις προτάσεις του κ. Σπράου, αύξηση των μισθών και των συντάξεων και φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Ως προθεσμία για τις απαντήσεις της κυβέρνησης ορίστηκε το επόμενο 10ήμερο. - Κάλεσε την εργοδοτική πλευρά να μην εκμεταλλευτεί τον άνεμο της παγκοσμιοποίησης των αγορών ως μέσο σύγκρουσης με τους εργαζομένους.

Νέα τροπή προσέλαβε η υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους, που αποκαλύφθηκε πριν από δύο μέρες μέσα σε ανθοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, με εμπλεκόμενους Ελληνες και Βούλγαρους υπηκόους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, το ηλικίας δέκα ημερών κοριτσάκι, που υποτίθεται ότι γεννήθηκε στην Πάτρα από Βούλγαρους γονείς, είναι τελικά ρωσικής καταγωγής. Από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, το πιο πιθανό είναι ότι το μετέφεραν οι αλλοδαποί στην Ελλάδα, προκειμένου να το πουλήσουν αντί του ποσού των 2.100.000 δραχμών. Όπως ανακοινώθηκε από τη δικαστική αρχή το άτυχο κοριτσάκι στη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων που έγιναν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται μετά τη σύλληψη των δύο νεαρών Βούλγαρων που εμφανίστηκαν ως γονείς - διαπιστώθηκε ότι εκτός των άλλων είναι φορέας ηπατίτιδας τύπου C, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους γιατρούς, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας..

Τον αποκλεισμό του κόμματος του από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε. Σ.Ρ), καθώς και από τις ενημερωτικές εκπομπές λόγου των κρατικών καναλιών ΕΤ-1 και ΕΤ-2, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας, με γραπτή ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης του λόγου και των δραστηριοτήτων του ΔΗΚΚΙ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τους μηχανισμούς της κατευθύνει τον αποκλεισμό του. Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε κατά τη Διάσκεψη των προέδρων, ότι θα θέσει ο ίδιος το θέμα αυτό στον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, χαρακτηρίζοντας άδικο τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από το ΕΣΡ.

Την έκπληξή του για την ενδεχόμενη επιβολή νέων φόρων εκφράζει ο εμπορικός κόσμος, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις προθέσεις της και να ασκήσει αναπτυξιακή πολιτική. "Οι πληροφορίες, που αφήνει η κυβέρνηση να διαρρεύσουν περί νέων φόρων, μας αφήνουν για μία ακόμα φορά έκπληκτους", τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωσή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. "Παρά τις έντονες αντιδράσεις της ΕΣΕΕ -αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση- για τους ήδη υπάρχοντες υψηλούς και άδικους φόρους, η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα, απαντά με την επιβολή νέων φόρων. Ανακαλεί παλαιότερες δεσμεύσεις της και σε τελική ανάλυση δυναμιτίζει τον κοινωνικό διάλογο".

Στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης άρχισαν να καταθέτουν από χθες δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97" στο πλαίσιο της νέας -τέταρτης κατά σειρά- δικαστικής έρευνας που διενεργούν οι δικαστικές αρχές μετά από καταγγελίες για παράνομες πράξεις και αμοιβές στον ΟΠΠΕ. Χθες κατέθεσαν για την υπόθεση στον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Πέτρο Ραφτόπουλο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δύο δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ σήμερα κλήθηκε να δώσει κατάθεση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος στον ΟΠΠΕ κ. Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Η "συντριβή" στο Χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δεν άφησε αδιάφορη και τη Σοφοκλέους, η οποία έχει μπει στον δρόμο της διεθνοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1710, 66 μονάδες μειωμένος κατά 1,46%. Όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, η κάμψη αυτή ήταν το αποτέλεσμα της γενικότερης αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων θεσμικών επενδυτών, μετά την σημερινή εξέλιξη και δεν μπορούσε να μην επηρεάσει τη Σοφοκλέους.

Είμαστε μειοψηφία στην ίδια μας την πατρίδα, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης ''KTOS'', των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Τζεμάλ Οζουρίμ. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Οζουρίμ αναφέρει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε επί σειρά ετών, ανάγκασε τους Τουρκοκύπριους σε μετανάστευση. Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γ.Γ. της ''ΚΤΟS'', ενώ μέχρι το 1974 και όταν μάλιστα συνεχίζονταν οι δικοινοτικές συγκρούσεις, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που εγκατέλειψαν το νησί ήταν εφτά χιλιάδες, μετά το 1974 έφθασε τις 70 χιλιάδες.

Νέα επιχείρηση ανατροπής των δημογραφικών δεδομένων στην Κύπρο προωθείται από τους Τούρκους, με τη μεθόδευση μεταφοράς και άλλων εποίκων στα κατεχόμενα. Ο ''υπουργός οικονομικών'' του ψευδοκράτους, Σαλίχ Τσοσάρ, αξίωσε την αποστολή και νέων εποίκων από την Τουρκία, για να ισορροπηθεί δήθεν η αύξηση πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Τσοσάρ ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στις 700.000. Επέκρινε, εξάλλου, την Άγκυρα για έλλειψη πολιτικής επί του θέματος και υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως ένα πρόγραμμα μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία και συγκεκριμένα από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.

Δριμύτατη επίθεση κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, εξαπέλυσε ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κόμματος ''Νέα Κύπρος'', Αλπάι Ντουρντουράν, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ντενκτάς κουράστηκε από την παραμονή του στη θέση του ''προέδρου'', όπως και οι Τουρκοκύπριοι κουράστηκαν να τον εκλέγουν. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι αν και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του πολέμου, ο Ντενκτάς την καθησυχάζει και δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα κινδύνων και ότι δεν πιστεύει πως το πρόβλημα θα οδηγηθεί στον πόλεμο. Ενώ όμως ο Ντενκτάς τα λέει αυτά, συνεχίζει ο Ντουρντουράν, από την άλλη μας λέει, ότι οι Ελληνοκύπριοι αγοράζουν επιθετικά όπλα και θα μας επιτεθούν.

Εξήντα Τούρκοι δημοσιογράφοι, θα μεταβούν στα κατεχόμενα για να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις ''ΤΟΡΟΣ '97'' και ''Αποφασιστικότητα''. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Ορτάμ, γράφει ότι για τις ασκήσεις που αρχίζουν την 1η Νοεμβρίου, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι θα μεταβούν στις 3 του μηνός. Έχει μάλιστα τίτλο: ''Καταφθάνει στρατιά δημοσιογράφων''. Η άσκηση ''ΤΟΡΟΣ '97'' θα διεξαχθεί από τη 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 9 του ιδίου μήνα και αμέσως μετά θα αρχίσει η άσκηση ''Αποφασιστικότητα''.

Ο σημερινός υπουργός εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, θα είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας στις νέες προεδρικές εκλογές για τη Σερβία, που θα διεξαχθούν στις 7 Δεκεμβρίου. Την απόφαση για την υποψηφιότητα του κ. Μιλουτίνοβιτς έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του κόμματος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στο Βατικανό, σε προσωπικό επίπεδο που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ο Αλβανός Πρόεδρος συνοδεύονταν από τον Πρέσβη της Αλβανίας στο Βατικανό, Πίτερ Πέπα, και τον Γραμματέα του Βατικανού, Καρδινάλιο Άντζελο Σοντάνο, ενώ το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 24 October 1997 - 6:40:17 UTC