Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.10.1997

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ". Από την εξέδρα των επισήμων την παρέλαση θα παρακολουθήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, άλλοι υπουργοί, ο δήμαρχος και ο νομάρχης της πόλης, βουλευτές, εκπρόσωποι των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών και άλλοι επίσημοι.

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζει με επισημότητα και ο ελληνισμός της διασποράς. Στις ΗΠΑ, το Πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Νέα Υόρκη διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση που περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων, ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και ακροάσεις τραγουδιών του 1940, ενώ την περασμένη Κυριακή στο Ατλάντικ Σίτυ του Νιου Τζέρσεϋ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση του "ΟΧΙ", που φέτος ήταν αφιερωμένη στους Ελληνοαμερικανούς παλιούς πολεμιστές.

Την ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας μας για να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή επισήμανε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά την ομιλία του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, η διοίκηση του Γ΄Σώματος Στρατού. "Η χώρα μας έχει ανάγκη να αποκτήσει, ή μάλλον ορθότερον να ενισχύσει και εδραιώσει δια των ιδίων της δυνάμεων, το αίσθημα ασφαλείας και την αυτοπεποίθηση του λαού της για την αποτελεσματική απόκρουση πάσης εναντίον μας απειλής. Η γνωστή ρήση "εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης", εκφράζει το αίσθημα αυτό κατά τον καλύτερο τρόπο", είπε ο κ.Στεφανόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δηλώσεις του χθες στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, τόνισε ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση τη σταθερότητα στην περιοχή. "Είναι δική μας ευθύνη και δική μας αν θέλετε πρωτοβουλία να κινηθούμε να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις σε όλα μας τα θέματα, είτε έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είτε με την οικονομία, την πρόοδο και την ευημερία", είπε χαρακτηριστικά. "Το μήνυμα που ερμηνεύει κανείς από τα γεγονότα των μεγάλων ιστορικών στιγμών είτε του '12 είτε του '40 είναι ότι σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να πετύχουμε", πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Η Τράπεζα της Ελλάδας παρενέβη χθες για να συγκρατήσει τη δραχμή μετά την αναστάτωση στη διεθνή χρηματαγορά που προκάλεσε η πτώση του δείκτη στο Χονγκ Κονγκ. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Ντάου Τζον σημείωσε πρωτοφανή πτώση 252 μονάδων και οδήγησε σε ημίωρη διακοπή της λειτουργίας. Με την επανέναρξη των εργασιών όμως η πτώση συνεχίστηκε μέχρι τις 550 μονάδες και οι αρχές του Χρηματιστηρίου έκλεισαν τις συναλλαγές. Το ελληνικό νόμισμα δέχθηκε έντονες πιέσεις καθώς ξένοι επενδυτές πουλούσαν μακροχρόνιους τίτλους του ελληνικού δημοσίου και αγόραζαν ECU. Η Τράπεζα της Ελλάδας πούλησε περισσότερα από 520 εκατομμύρια ECU για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στο εθνικό νόμισμα.

Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε τις οικονομικές, ούτε τις πολιτικές προϋποθέσεις για να αρχίσει τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τάχθηκε κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα, αλλά και τη θέση που εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι οι ελληνικές απόψεις σχετικά με τη διεύρυνση της Κοινότητας είχαν απήχηση και επανέλαβε την ελληνική θέση για τη δημιουργία ιδιαίτερης σχέσης της Τουρκίας με την κοινότητα κάτι που θα πρέπει να έχει ως αφετηρία την κοινή θέση των 15 στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας τον Απρίλιο.

Απεργούν από χθες και μέχρι τις 7 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΙΚΑ. Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τονίζεται ότι οι γιατροί του ιδρύματος αναγκάζονται να απεργήσουν, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα αιτήματά τους. Οι γιατροί κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση σε βάρος τους λόγω της μη καταβολής των διαφορών του νέου μισθολογίου. Αιτήματά τους είναι, μεταξύ άλλων, η ένταξη των συμβασιούχων του ΙΚΑ στις κενές οργανικές θέσεις, η ικανοποίηση των ασφαλιστικών αιτημάτων και η αναβάθμιση των συνθηκών περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Σειρά μέτρων που θα έχουν στόχο την άμεση ένταξη των νέων στην εργασία, θα εξαγγείλει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης τον επόμενο μήνα, μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου και πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής στο Λουξεμβούργο για την απασχόληση. Τα μέτρα, θα αφορούν κυρίως τους άνεργους σήμερα νέους, ηλικίας έως 29 ετών και θα περιλαμβάνουν σειρά ρυθμίσεων και παροχών από τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ κλπ. Στόχος, είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις είτε μέσω επιδότησης, είτε μέσω πρακτικής άσκησης και επανεκπαίδευσης νέων εργαζομένων σε επιχειρήσεις.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Ντιγιαρμπακίρ στη Κωνσταντινούπολη πως ο Κώστας Σημίτης του έστειλε μήνυμα ότι επιθυμεί κατ ιδία συνάντηση μαζί του, στο πλαίσιο τη συνόδου κορυφής στην Κρήτη. Ο Γιλμάζ υποστήριξε πως το μήνυμα μετέφεραν οι γνωστοί Τούρκοι επιχειρηματίες Ραχμί Κοτς και Σαρί Ταρά οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Προκλητική συμπεριφορά εξακολουθεί πάντως να επιδεικνύει η Άγκυρα, και πάλι δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα για άρνηση διαλόγου με τη χώρα του και για δημιουργία προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις, ενώ κάνει λόγο για αύξηση των εξοπλισμών στην Κύπρο με στόχο τον εκφοβισμό της τουρκικής πλευράς. Σε συνέντευξή του στην ημιεπίσημη σκοπιανή εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", ενόψει της επίσκεψής του σήμερα στην ΠΓΔΜ, ο τούρκος Υπουργός αναφέρεται στις σχέσεις της χώρας του με τα Σκόπια, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά και την επικείμενη διάσκεψη της Κρήτης.

Συνέντευξη Τύπου στον πεζόδρομο του κτιρίου της Κρατικής Τηλεόρασης, στο χώρο όπου οι τέσσερις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, συνεχίζουν την απεργία πείνας. έδωσε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα και δύο αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην "Ένωση για τη Δημοκρατία". Κάνοντας λόγο για "απάνθρωπο και εγκληματικό καθεστώς που επικρατεί σήμερα", ο κ. Μπερίσα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την τελευταία πρωτοβουλία του δημάρχου των Τιράνων, Αλμπέρτ Μπρόικα, ο οποίος οργάνωσε το πρωί συνάντηση με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής κοινότητας στα Τίρανα, προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία δέσμευσης των κομμάτων για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Αλβανική βουλή και ρυθμίζει τον χρόνο προβολής από την κρατική τηλεόραση των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων.

Αρχίζουν στις 30 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι εργασίες του 5ου συμποσίου αρχαιολογίας και ιστορίας της Μέσης Ανατολής με τίτλο "κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Το συμπόσιο, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ως και τις 2 Νοεμβρίου, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του τμήματος Μέσης Ανατολής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και του μορφωτικού τμήματος της πρεσβείας της Ελλάδος στη Αίγυπτο. Πρόκειται για μία προσπάθεια πολιτιστική, αλλά και πολιτική που σκοπεύει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο.

Σποραδικές βροχές αναμένονται σήμερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 μέχρι 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με ασθενείς βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 28 October 1997 - 8:05:23 UTC