Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.10.1997

Ζητήματα που αφορούν στη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής στην Κρήτη συζητήθηκαν στη δίωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της Διάσκεψης, αλλά και στις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδειχτεί η χώρα μας, μέσω της διάσκεψης αυτής, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Γνωστοποίησε ότι όλες οι Βαλκανικές χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με όλους τους αρχηγούς κρατών. Πάντως, ο Υπουργός Τύπου, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί στη διάσκεψη αυτή να κυριαρχήσουν τα διμερή ζητήματα αλλά επιδιώκει την προβολή των γενικότερων προβλημάτων της Βαλκανικής. "Η Βαλκανική διάσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα στους ηγέτες των βαλκανικών χωρών να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για το μέλλον των χωρών στην νοτιοανατολική Ευρώπη, θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία, την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και τη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Εμείς επιθυμούμε να αποκτήσει έναν μόνιμο θεσμικό χαρακτήρα αυτή η συνεργασία, να υπάρχει περιοδική τακτική συνάντηση των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών, να δημιουργηθεί μια στοιχειώδης, ευέλικτη υποδομή, μια γραμματεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα της Βαλκανικής συνεργασίας". Την Κυριακή το απόγευμα, ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στο Ηράκλειο και το απόγευμα θα υπάρξουν πιθανότατα δύο συναντήσεις του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Φάτος Νάνο. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μεσούτ Γιλμάζ θα γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Για κατασκευασμένα προβλήματα έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην επιστολή στο ΝΑΤΟ, του Τούρκου στρατηγού Χακί Καρανταγί, ο οποίος ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ελληνορωσικής συνεργασίας στο Αιγαίο. Ο υπουργός Τύπου, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Καρανταγί κατασκευάζει προβλήματα, ίσως επειδή η Τουρκία έχει απογοητευτεί από την πορεία διεθνώς των μεγάλων εθνικών της θεμάτων. Πρόσθεσε ακόμη ότι η επιστολή είναι γεμάτη από ισχυρισμούς που εύκολα ανατρέπονται. Στην επιστολή Καρανταγί απάντησε σήμερα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αθανάσιος Τζογάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την ετήσια άσκηση "Παρμενίων", που θα διεξαχθεί στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Ο κ. Τζογάνης προειδοποίησε τον Τούρκο αξιωματούχο να σταματήσει να καλλιεργεί ψυχροπολεμικό κλίμα στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αυτή είναι που δημιουργεί την ένταση στην περιοχή. Γνωστοποίησε δε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, έχουν συνάψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Η γενική αίσθηση είναι ότι πρέπει να υπάρχει φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να αποκλιμακωθεί η ένταση, δήλωσε ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Ραχμί Κότς, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον κ. Σημίτη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν μετέφερε μήνυμα του κ. Σημίτη προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός του έδωσε κάποιο μήνυμα, του οποίου απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο. Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, όμως, διέψευσε σήμερα ότι υπήρχε μήνυμα Σημίτη προς Γιλμάζ. Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε με αφορμή το συνέδριο "Θεσσαλονίκη: Ατατούρκ-Bενιζέλος", που διοργανώνει η Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, σε συνεργασία με το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και την Ένωση Τουρκικών Βιομηχανιών και Επιχειρηματιών, ο κ. Κοτς ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό το θέμα της διπλής φορολόγησης που εμποδίζει την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Μέτρα κατά της ανεργίας παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νέους μέχρι 29 ετών και τους ηλικιωμένους άνω των 55 ετών. Επίσης θα δοθεί βαρύτητα στην προστασία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε περιοχές με φθίνουσα οικονομία. Εξάλλου, πρόταση για την επιβολή φόρου υπέρ του ΙΚΑ υπέβαλε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας ο Διοικητής του Ιδρύματος, Γρηγόρης Σολωμός. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μελετά το θέμα.

Έκθεση εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Ανάπτυξης που προσδιορίζει τις κατευθύνσεις μιας νέας βιομηχανικής στρατηγικής για τη χώρα μας, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στόχος της νέας αυτής στρατηγικής, όπως σημειώνεται στην έκθεση, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, η αύξηση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Σε δηλώσεις της κατά την παρουσίαση της έκθεσης, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου επισήμανε "η βιομηχανική πολιτική θα συνεχίσει να επιδιώκει την ενίσχυση των επενδυτικών προσπαθειών για τη βελτίωση των ιδιωτικών υποδομών, την εισαγωγή καινοτομιών, τη δημιουργία δικτυώσεων και κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων". Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος υπογράμμισε την ανάγκη μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής που θα πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης. Τη συμφωνία της ΓΣΕΕ στα βασικά σημεία της έκθεσης για τη νέα βιομηχανική στρατηγική εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Από την Παρασκευή θα ισχύσει η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το οποίο θα πωλείται στην τιμή των 97,6 δραχμών το λίτρο. Η τιμή αυτή κυμαίνεται στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, ενώ κάθε οικογένεια θα κερδίζει 14.000 δραχμές σε κάθε τόνο πετρελαίου που θα αγοράζει. Εξάλλου, ο υφυπουργός ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι από το υπουργείο, αλλά και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, λόγω των κρουσμάτων νοθείας και αισχροκέρδειας που σημειώθηκαν σε βάρος των καταναλωτών.

Ορίστηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς-Εθνική Χαρτοθήκη που έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη. Στις 11.30' αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Χαρτών θα παρουσιάσουν τον προγραμματισμό για το 1998 και την πρώτη συλλογή χαρτών της Ελλάδας, της Μακεδονίας και του Αιγαίου.

Ως αποτελεσματικό όργανο τουριστικής πολιτικής και προσέγγισης της διεθνούς αγοράς, θα λειτουργήσει και φέτος στη Θεσσαλονίκη, από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου, η 13η έκθεση "PHILOXENIA", που ακολουθεί την τελευταία διετία συνεχή ανοδική πορεία, παρακάμπτοντας τα εμπόδια του παρελθόντος. Τριακόσιοι εξήντα Έλληνες και ξένοι εκθέτες -έναντι 308 πέρυσι- προερχόμενοι από τους κλάδους των αεροπορικών, διαφημιστικών και ναυτιλιακών εταιριών, των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των ξενοδοχείων, αλλά και από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας το κύρος της πρώτης σε αριθμό εκθετών και εμπορικών επισκεπτών διεθνούς έκθεσης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της διοργάνωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Νικόλαος Σκουλάς και ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης.

Καταδικαστική ήταν η απόφαση που έλαβε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σάμου για τον 35χρονο Τούρκο δουλέμπορο Ιπεκτσί Μεχμέτ, που ομολόγησε ότι μετέφερε στο νησί 51 Ιρακινούς λαθρομετανάστες. Στον Μεχμέτ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων και χρηματικό πρόστιμο ύψους δύο εκατομμυρίων επτακοσίων πενήντα χιλιάδων δραχμών.

Στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου θα αναφερθεί εκτενώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην επικείμενη έκθεση του για το Κυπριακό προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Βαλντεμάρ Ροκοσέφσκι στο ΚΥΠΕ, οι συναντήσεις συνεχίζονται και με τις δύο πλευρές, όμως "δυστυχώς δεν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα". Υπογράμμισε ότι "ωστόσο προσπαθούμε να δώσουμε και στις δύο πλευρές ευκαιρία για να παρουσιαστούν πιο θετικές στην έκθεση του γενικού γραμματέα". Ανέφερε επίσης ότι ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ θα επιδιώξει συνάντηση με τους Κληρίδη - Ντενκτάς, μόλις επιστρέψουν και οι δύο από το εξωτερικό, προκειμένου να προωθήσει τα θέματα ασφαλείας. Υποστήριξε ακόμη, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν κάθε προσπάθεια, ώστε το σχέδιο δράσης για την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να εφαρμοστεί, νοουμένου ότι και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν. Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ροκοσέφσκι είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει την ετοιμότητα της να ανταλλάξει πληροφορίες, ενώ συμφώνησε με τον επίτροπο για ανθρωπιστικά θέματα, Τάκη Χριστόπουλο, ότι χρειάζεται υπομονή.

Πιέσεις φέρεται να ασκεί ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να υποστηρίξει το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δείπνου στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τους Τουρκοκυπρίους να υποστηρίξουν την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση επειδή εκτιμούν ότι έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν την Τουρκία όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Την παραίνεση της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως είπε ο Ντενκτάς, δεν την αποδέχθηκε. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι αύριο θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και θα ακούσει τις προτάσεις του και τις ιδέες του για μια επίλυση του προβλήματος. Ο Ντενκτάς φέρεται να είπε ότι "το πρόβλημα είναι αν είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός, χωρίς να επηρεαστεί η θέση του, την οποία διατηρεί επί 34 ολόκληρα χρόνια και μετά από μεγάλες θυσίες".

Με την προσοχή τους στραμμένη στις επικείμενες εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, στις 23 Νοεμβρίου, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, ενώ προετοιμάζεται η ακρόαση εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων των δύο οντοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώπιον της πολιτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την επόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο. Στην ακρόαση αυτή συμμετέχουν και τα πέντε μέλη της βοσνιακής αντιπροσωπείας που έχουν καθεστώς "ειδικού παρατηρητή". Τα θέματα που θα αναπτυχθούν εντοπίζονται στα κριτήρια που έχουν τεθεί στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ώστε να γίνει πλήρες μέλος και αναλύονται στην επιστροφή των προσφύγων, την βελτίωση της κατάστασης στα ΜΜΕ, αλλά και τη γενικότερη πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Στο μεταξύ, διήμερη περιοδεία στη Βοσνία και την Ανατολική Σλαβονία, ολοκληρώνει ο Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, επισκεπτόμενος τη Μπάνια Λούκα, το Μόσταρ, το Σεράγεβο και το Βούκοβαρ.

Την Ουκρανία θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, συνοδευόμενος από πλήθος επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Βουλγαρικού Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μποζιντάρ Μποζίνοφ. Στη βουλγαρική αντιπροσωπεία θα λάβουν μέρος και 35 εκπρόσωποι ιδιωτικών και κρατικών εταιριών. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του κ. Κόστοφ θα είναι η πρώτη επίσκεψη Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Ουκρανία μετά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την έναρξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες. Στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, τον πρωθυπουργό Βαλέρι Πουστοβάιτενκο και με τον πρόεδρο της Βουλής, Αλεξάντερ Μαράζ.

Τοπικές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά προβλέπονται αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και χιόνια στα ορεινά, ενώ θα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 μέχρι 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 17 και στα νησιά από 11 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, αλλά τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενίσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 29 October 1997 - 17:40:33 UTC