Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.10.1997

Την προκλητική στάση της Τουρκίας καυτηρίασε και πάλι η ελληνική πολιτική ηγεσία, μετά και τις νέες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ ο οποίος κατηγορεί τη χώρα μας ότι επιδιώκει μια περιορισμένη πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία, με στόχο την παρεμπόδιση της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Είναι υπερβολικό ο κ. Ετζεβίτ να ζητεί από πάνω και τα ρέστα, να μιλά για ευθύνες της Ελλάδας, λόγω της πολιτικής που ακολουθούμε, ενώ γνωρίζει ότι ο ίδιος, είναι άλλωστε ο πολιτικός του Αττίλα, έχει δυναμιτίσει κατ΄ επανάληψη, με τη στάση και τις δηλώσεις του, πολλές προσπάθειες που γίνονται για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι και η Ελλάδα παρεμβαίνει και δημιουργεί προβλήματα, έτσι ώστε να μην μείνει μόνο η Άγκυρα ως υπεύθυνη και υπόλογη για το ρόλο του διεθνούς ταραχοποιού. Το μεσημέρι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Καψής, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της, επισημαίνοντας στροφή 180 μοιρών στην αμυντική της πολιτική. Η Ελλάδα οδηγείται σε εγκατάλειψη κυριαρχικών της δικαιωμάτων, είπε ο κ. Καψής. Την ανάγκη επικράτησης ψύχραιμων και ώριμων θέσεων στις πολιτικές Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και ο Λεωνίδας Κύρκος σε συνέντευξη Τύπου του "Μετώπου Λογικής κατά του Εθνικισμού", που δόθηκε με αφορμή την επικείμενη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη.

Η Τουρκία θα πρέπει να κοιτάξει να προωθήσει την Τελωνειακή Ένωση και να μην επιμένει στην ένταξη δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ραχμί Κότς. Πρόσφατα ο κ. Κότς είχε δηλώσει ότι εφόσον η ΕΕ δεν θέλει την ένταξη της Τουρκίας δεν υπάρχει λόγος να επιμένει η χώρα του σε αυτό το θέμα. "Εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη και να ακολουθώ την ίδια γραμμή σε αυτό το θέμα" είπε ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόσθεσε ότι αξιωματούχος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του είχε πει ότι η Κοινότητα έχει απηυδήσει να απορρίπτει την Τουρκία. Μετά από αυτό, όπως είπε ο κ. Κοτς, η Τουρκία πρέπει να αρκεστεί στην Τελωνειακή Ένωση και να μην επιμένει στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί και αυτή έχει τα δικά της κριτήρια. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, Μουχαρέμ Καϊχάν, μιλώντας στο Μ.Π.Ε., εξέφρασε τη θέση ότι δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα από την επικείμενη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη. Εκτίμησε ακόμη ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά και αναφέρθηκε στις αρνητικές της επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μικροεπεισόδια, ένταση και κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της πόλης, προκάλεσαν περίπου τριακόσιοι συγκεντρωμένοι μπροστά στο Εμπορικό- Βιομηχανικό Επιμελητήριο επί της οδού Τσιμισκή, αργά το μεσημέρι, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας κέρματα και αυγά στους οργανωτές και τους μετέχοντες του Συνεδρίου "Θεσσαλονίκη - Βενιζέλος - Ατατούρκ". Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν ότι ανήκουν σε συγκεκριμένη οργάνωση. Ωστόσο στο χώρο υπάρχουν πανώ της φοιτητικής οργάνωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης "Πρωτοπορία" και της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας. Σύντομη ομιλία απηύθυνε στην αντισυγκέντρωση παραγωγός περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος στη χθεσινή εκπομπή του είχε επιτεθεί κατά μελών του φορέα "Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια" που οργανώνει την εκδήλωση, καλώντας ταυτόχρονα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου. Ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος εκ μέρους της "Ένωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια" δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν τιμούν τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και μας λυπούν βαθύτατα. Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε γενίκευση και κλιμάκωση των επεισοδίων. Στο χώρο έσπευσε Εισαγγελέας ο οποίος έδωσε εντολή να εκκενωθεί το οδόστρωμα της Τσιμισκή. Μιάμισυ ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν με κλούβες της ΕΛΑΣ σε άλλον χώρο, ώστε να γίνει η εκδήλωση. Ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Νέστωρ δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ότι αυτό είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας και αποχώρησε.

Αρχίζει αύριο σε όλη την Ελλάδα η απεργία των φαρμακοποιών, όπως αποφάσισαν οι ίδιοι το απόγευμα στη συνεδρίασή τους, παρά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Κώστα Γείτονα για την κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων που συμπεριλαμβάνονταν στις τιμές των φαρμάκων. Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν εγγράφως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου τα διοικητικά συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των συλλόγων Αττικής και Πειραιά προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, η μείωση στις τιμές των φαρμάκων θα φτάσει το 10% για το καταναλωτικό κοινό, όμως τα κέρδη των φαρμακοποιών θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα Το κέρδος για τους καταναλωτές ανέρχεται στα 16 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που θα καλυφθεί από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και το εξοδολόγιο του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, ταμεία που ήδη αγοράζουν τα φάρμακα φτηνότερα.

Τη μετατροπή, από 1.1.1998, σε ανώνυμη εταιρεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προανήγγειλε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, σε δηλώσεις του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που βρίσκεται στο Ρέθυμνο. "Η σχέση μιας ανώνυμης εταιρείας με το υπουργείο που εποπτεύει είναι διαφορετική από στην περίπτωση μιας υπηρεσίας ή ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Αυτό δίνει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων μια ευελιξία να πάρει αποφάσεις και να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, από ότι μπορεί να κινηθεί μια δημόσια υπηρεσία", δήλωσε ο κ. Αρσένης και γνωστοποίησε ότι σύντομα θα υπογραφεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξετάστηκαν σε διαδοχικές επαφές που είχε το πρωί ο πρωθυπουργός με μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Νέες απώλειες υπέστη σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών, που έκλεισε στις 1550,85 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση της τάξης του 3,37%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 97,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Η νέα πτώση αποδίδεται στο αυξημένο ενδιαφέρον πώλησης των μετοχών εκ μέρους των ξένων, κυρίως, επενδυτών. Η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε συνεχείς παρεμβάσεις, έτσι ώστε τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά να διατηρηθούν στο 11,6%. Ακόμη παρενέβησαν μεγάλες τράπεζες προκειμένου να αποτρέψουν τις μεγάλες απώλειες του Γενικού Δείκτη Τιμών. Η ελληνική οικονομία έχει αναπτύξει ανθεκτικούς μηχανισμούς, τόνισε το μεσημέρι, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι σύντομα θα επανέλθει ηρεμία στη χρηματιστηριακή αγορά.

Στην τελική ευθεία εισήλθε η αναθεώρηση του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Σήμερα συνεδρίασε στην Αθήνα η Επιτροπή Παρακολούθησης που αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις, αύριο το απόγευμα. Για το λόγο αυτό βρίσκονται στην πρωτεύουσα οι γενικοί γραμματείς όλων των Περιφερειών της Επικράτειας, ενώ στη συνάντηση συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των εμπλεκομένων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γεωργίας, Εργασίας, Υγείας και Πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το κυβερνητικό σχέδιο, που τίθεται υπό έγκριση, προβλέπει τη μετακίνηση πόρων σε δράσεις εντός των ίδιων προγραμμάτων, αλλά και τη μεταφορά κονδυλίων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, με κριτήριο την πορεία υλοποίησης του έργου και τη δυνατότητα απορρόφησης του συνόλου των δεσμευμένων κονδυλίων εντός των προκαθορισμένων χρονικών ορίων.

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης κινδυνεύουν να μείνουν πολλά σπίτια της Βόρειας Ελλάδας κατά τις επόμενες ημέρες, καθώς η συνεχής επιδείνωση του καιρού και η μεγάλη ζήτηση που αναμένεται αύριο, πρώτη ημέρα διάθεσης του φθηνότερου πετρελαίου, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η φημολογούμενη απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, που ενδέχεται να αφήσει χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης τους καταναλωτές. Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να ομαλοποιηθεί η αγορά, εξέφρασε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Βορείου Ελλάδος, Γεώργιος Ηλιάδης. Πάντως, τα νοσοκομεία και τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θερμαίνονται στην πλειοψηφία τους κανονικά, αφού οι επικεφαλής των ιδρυμάτων μερίμνησαν έγκαιρα για την πραγματοποίηση προμηθειών πετρελαίου θέρμανσης.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει πόρους και έργα στην Αττική, ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, αλλά και εξαιτίας του κινδύνου να μείνει η πρωτεύουσα εκτός πακέτου "Σαντέρ", αποδίδει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας την προσπάθεια αναθεώρησης του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Παράλληλα, εκφράζει το φόβο ότι η προτεινόμενη απομάκρυνση δεσμευμένων κονδυλίων από τα έργα της Εγνατίας οδού, του μέσου σταθερής τροχιάς Θεσσαλονίκης, του φυσικού αερίου και του κτηματολογίου, στο πλαίσιο του σχεδίου αναθεώρησης, που εξετάζεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα από την Επιτροπή Παρακολούθησης, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία υλοποίησης των έργων.

Με τη σύσκεψη 40 βιομηχάνων τροφίμων της Μακεδονίας και της Θράκης στις 19 Νοεμβρίου, συνεχίζεται το πρόγραμμα κλαδικών συναντήσεων που εγκαινίασε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εδώ και ένα μήνα. Στόχος του προγράμματος είναι να καταγράψει τα προβλήματα και τις προοπτικές κάθε κλάδου, ώστε οι παρεμβάσεις που θα εξειδικευτούν και θα υιοθετηθούν, να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΣΕΒΕ για το 1998.

Εκατόν είκοσι προσωπικότητες από τριάντα χώρες θα συμμετάσχουν στη φετινή γενική συνέλευση του συμβουλίου εβραϊκών κοινοτήτων της Ευρώπης, που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Στη διάρκεια της συνέλευσης θα εξεταστούν τα βασικότερα θρησκευτικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που απασχολούν το απανταχού εβραϊκό στοιχείο της Ευρώπης. Η πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, όπου θα αναγνωστεί μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Η Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της κοινότητας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όπως έχει καθορίσει η Ενωση. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ στον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε στο Λονδίνο. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δυο υπουργών ήταν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της Βρετανίας η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της κοινότητας, "στην πιο σημαντική για την Κύπρο περίοδο, περίοδο που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη", τόνισε ο κ. Κασουλίδης σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

Δεν πρόκειται να αναβληθεί η άσκηση "Ταύρος '97", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν. Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Σεζγκίν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει δήθεν επιδείξει "καλή θέληση", με την πρόταση για μη διεξαγωγή ασκήσεων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, κατά την περίοδο της συνάντησης Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ στην Κρήτη. Ωστόσο οι Έλληνες, όπως είπε, προχώρησαν στην άσκησή τους και το ίδιο θα πράξουν και οι Τούρκοι.

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα δράσης για να σταματήσει κάθε ακραία μορφή παιδικής εργασίας, ιδιαίτερα όταν στερεί από τα παιδιά το δικαίωμα της εκπαίδευσης, απηύθυνε η διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι. Στην ομιλία της στο διεθνές συνέδριο για την παιδική εργασία στο Οσλο, η κ. Μπέλαμι, ανέφερε ότι τα 250 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται σήμερα ανά τον κόσμο, στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων, όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης αλλά ακόμα και το "δικαίωμα της παιδικότητας", είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας η διευθύντρια της UNICEF, πρότεινε, στο πνεύμα των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, μια σύμβαση για την παιδική εργασία που θα καθορίζει σαφή χρονικά περιθώρια για την καταπολέμησή της και θα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ιρλανδία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Το αξίωμα διεκδικούν πέντε γυναίκες και ένας άνδρας. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν στην πρώτη θέση την Μαίρη Μακ Κάλλις, υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος.

"Το κακό κτυπά την πόρτα της Σερβίας" δήλωσε ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου, την οποία δημοσιεύει σήμερα η σερβική εφημερίδα "Vecernje Novosti". Ο κ. Ντράσκοβις, υποστήριξε πως σε περίπτωση που στις επικείμενες προεδρικές εκλογές νικήσει η ριζοσπαστική πτέρυγα, το μέλλον της χώρας θα είναι δυσοίωνο, καθώς η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας θα έρθει αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις από τους διεθνείς οργανισμούς. Ο πρόεδρος του σερβικού Κινήματος Ανανέωσης τόνισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο εμφύλιος πόλεμος στο Μαυροβούνιο θα είναι αναπόφευκτος, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο αποχώρησης της δημοκρατίας αυτής από την γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Εν μέρει αποδεκτή -σε πρώτη ακρόαση- έκανε η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την προσφυγή των Τούρκων βουλευτών, Σελίμ Σαντάκ, Λεϊλά Ζανα, Χατίπ Ντιζλέ και Ορχάν Ντογκάν του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά της Τουρκίας. Ως γνωστόν στις 2 Μαρτίου 1994, η τουρκική εθνοσυνέλευση, μετά από αίτημα του εισαγγελέα της Δημοκρατίας προς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αποφάσισε να άρει τη βουλευτική ασυλία των παραπάνω βουλευτών, κατ΄εφαρμογή του άρθρου 83 του τουρκικού συντάγματος. Στις 8 Δεκεμβρίου 1994, οι εν λόγω βουλευτές καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 15 ετών με την κατηγορία της συμμετοχής σε ένοπλη οργάνωση, δηλαδή στο ΡΚΚ. Η επιτροπή θα συντάξει έκθεση και βάσει της απόφασης που έχει λάβει θα προσπαθήσει να συμφιλιώσει τα δύο μέρη εμπνεόμενη από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αγώνα μπαράζ με την Αγγλία, θα κριθεί αν τελικά η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 31 Μαΐου του 1998. Η εθνική μας ομάδα, μετά τη χθεσινή νίκη των Νορβηγών επί των Γάλλων, κατέλαβε την όγδοη θέση στον τελικό πίνακα των νικητών. Η Ελλάδα χρειαζόταν την ισοπαλία ή τη νίκη της Γαλλίας για να προκριθεί αυτή και όχι η Νορβηγία στα τελικά της διοργάνωσης. Για τους αγώνες μπαράζ Ελλάδας - Αγγλίας δεν έχουν οριστεί ακόμη ημερομηνίες, όμως οι Άγγλοι σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν στην ΕΠΟ, προτείνουν το πρώτο παιχνίδι να γίνει στις 14 ή 15 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός στις 3 Δεκεμβρίου.

Έφτασε σήμερα στην Αθήνα, ο νέος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ Ουϊλι Άντερσον, ο οποίος θα καλύψει τη θέση του δεύτερου ξένου. Ο Αμερικανός, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της "Ένωσης" έναντι του ποσού των 400.000 δολαρίων, θα αντικαταστήσει τον Ρίκι Πιρς. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, ο Άντερσον φάνηκε ιδιαίτερα χαρούμενος που θα αγωνιστεί για την ΑΕΚ και για τον "καλύτερο", όπως είπε, προπονητή της Ελλάδας. Σχετικά με το άσχημο ξεκίνημα της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα, τόνισε ότι "μερικές φορές είναι καλό να ξεκινάς άσχημα, για να έχεις την ευκαιρία να τερματίσεις καλά".

Πολύ ισχυροί άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και το βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα κεντρικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από - 2 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 30 October 1997 - 19:24:35 UTC