Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-7.11.1997

Κορυφαίο γεγονός στην εξέλιξη των σχέσεων των βαλκανικών χωρών τις τελευταίες δεκαετίες, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης τη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και τα Εθνικά Θέματα. Για πρώτη φορά, είπε, οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών προσήλθαν οικειοθελώς, χωρίς την παρουσία τρίτων, για να προσεγγίσουν από κοινού τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής και τα μεγάλα ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον τους και θα συνθέσουν μια νέα προοπτική ελπίδας για τα Βαλκάνια. Απαριθμώντας τα θετικά που πέτυχε η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : -επικυρώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι χρειάζεται οπωσδήποτε περιφερειακή συνεργασία και ότι χωρίς αυτήν δε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, -επιβεβαιώθηκε με έμφαση η δέσμευση στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως με τη ρητή αναφορά στις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, συμφωνήθηκε να προαχθεί το Κράτος Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την οικονομία της αγοράς.

· Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και γενικά απέναντι στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται από την υποχωρητικότητα, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Η δήλωση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού.

· Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών Αλέκας Παπαρήγα του ΚΚΕ, Νικ. Κωνσταντόπουλου του Συνασπισμού και Δημ. Τσοβόλα του ΔΗΚΚΙ. Οι πολιτικοί αρχηγοί κατηγόρησαν την κυβερνητική πολιτική και ζήτησαν τη χάραξη εθνικής στρατηγικής, για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων.

Στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι στον Τύπο προβάλουν ορισμένες απόψεις και προωθούν το έργο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας κάλυψε πλήρως τον κ. Πάγκαλο, σημειώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι σε συνθήκες ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας, γράφουν ότι νομίζουν και βεβαίως κρίνονται. "Τακτικά, συνέχισε ο κ. Ρέππας, υπάρχουν δημοσιεύματα που εξυπηρετούν αυτούς που έχουμε απέναντί μας και ο καθένας, είτε είναι υπουργός, είτε όχι, μπορεί να διατυπώσει σχόλια ή εκτιμήσεις όσων αναγράφονται στον Τύπο". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι κανένας δεν χρεώνει σε κάποιον δόλιο σχέδιο ή σκοπό να εξυπηρετήσει τουρκικές θέσεις σε βάρος της χώρας μας. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις Πάγκαλου για το θέμα εκπροσώπων των Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ, επανέλαβε ότι το θέμα τέθηκε από τον κ. Γιλμάζ, αλλά απορρίφθηκε αμέσως από τον κ. Σημίτη. Σε ερώτηση για τη συνάντησή τους, χωρίς τη συμμετοχή του κ. Πάγκαλου, τόνισε ότι έγινε ύστερα από αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι συνηθίζεται να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του φιλοξενούμενου για τον τρόπο συζήτησης.

Την ικανοποίησή του για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης και του κόμματος. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση εξετάζεται η ανάπτυξη, ο ανταγωνισμός και η απασχόληση, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκε συμφωνία για το πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Αναφερόμενος σε διαφοροποιήσεις, είπε ότι οι διαφωνίες αφορούν στην ιεράρχηση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η επιλογή του κοινωνικού διαλόγου δικαιώνεται. Ακόμη, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει διάλογος για την αγροτική πολιτική, το ασφαλιστικό και την παιδεία, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ενώ δίδοντας έμφαση στην αγροτική πολιτική είπε ότι ήδη έχουν γίνει τρεις συνεδριάσεις του Αγροτικού Πολιτικού Συμβουλίου. Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι διαπίστωσε κοινή θέληση των κοινωνικών φορέων να συνεργαστούν για την πρόοδο της χώρας. Πάντως, σε ερώτηση για τη θέση που παίρνει έναντι του κοινωνικού διαλόγου η συνδικαλιστική αντιπολίτευση, ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι την τακτική της την καθορίζουν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Στο θέμα που προέκυψε σχετικά με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη, μετά από δημοσίευση μιας υποτιθέμενης επιστολής του κ. Σκανδαλίδη προς τον ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία κατηγορούσε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης είπε ότι ο κ. Σκανδαλίδης είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει συμβάλει επί πάρα πολλά χρόνια στην ανάπτυξη και στην απήχηση του κόμματος. "Με τον Κώστα Σκανδαλίδη έχω συνεργαστεί από τις πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν ακόμη στη Νεολαία. Ξέρω τη συμβολή του, το έργο του και οποιεσδήποτε επιστολές κυκλοφορούν δεν μπορούν να αμαυρώσουν το έργο αυτό. Από εκεί και πέρα θεωρώ όλα αυτά αστειότητες και δεν με ενδιαφέρει ποια ή ποιοι οργανώνουν τέτοιου τύπου εκστρατείες. Δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το έργο μας είναι εκείνο το οποίο κατοχυρώνει και τη φήμη μας, την εικόνα μας και την απήχησή μας", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αποφάσεις σχετικά με τη διάθεση κονδυλίων για την απασχόληση και την εφαρμογή συμφώνων απασχόλησης πρέπει να ληφθούν στη Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα γίνει στις 21 και 22 Νοεμβρίου, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην τελετή έναρξης των εργασιών του 26ου συνεδρίου του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο κ.Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε την ανεργία "βόμβα" στην κοινωνική συνοχή και πρότεινε να υπάρξει μια διευρυμένη κοινωνική αλληλεγγύη για την ενίσχυση των ανέργων, ενώ σημείωσε πως το κριτήριο της ανεργίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί μαζί με τα υπόλοιπα για να είναι δυνατή η είσοδος μιας χώρας στην ΟΝΕ.

"Καταφύγιο" μέσα σε προαύλιο σχολείου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης βρήκαν δύο στρατιώτες που είχαν στην κατοχή τους μικροποσότητες χασίς σε φούντα. Πρόκειται για τους Ιωάννη Ηλιόπουλο, 20 χρόνων, από την Αθήνα και Θεόδωρο Γκιαουρόπουλο, 19 ετών, από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μπήκαν μέσα στο σχολείο για να αποφύγουν τη σύλληψη από αστυνομικούς που τους καταδίωκαν. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι δύο στρατιώτες κινούνταν με μοτοποδήλατο στην οδό Σμύρνης, αλλά κίνησαν τις υποψίες αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία επιτήρησης σε σχολικό συγκρότημα, όπου στεγάζονται το 1ο και 2ο ΤΕΛ Ευόσμου. Στην κατοχή τους βρέθηκαν -για την ακρίβεια- 23 γραμμάρια χασίς. Στην ανάκριση ισχυρίστηκαν ότι το αγόρασαν από άγνωστο άτομο στην περιοχή Ελευθερίου-Κορδελιού και ότι το προόριζαν για προσωπική χρήση.

Για τοκογλυφία κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια καταδικάστηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης εβδομηντάχρονος συνταξιούχος που φέρεται ότι δάνεισε χρήματα με τόκο που ξεπερνούσε το 100%. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Θεοφάνης Κυριακίδης, πρώην λογιστής, το Φεβρουάριο του 1992 δάνεισε στο βιοτέχνη Ι.Ζ., από τη Θεσσαλονίκη, 2.890.000 δραχμές για να εξοφλήσει κάποια επείγοντα χρέη της επιχείρησης του. Ο 70χρονος κατηγορείται ότι ανάγκασε το βιοτέχνη να υπογράψει έξι συναλλαγματικές -του ενός εκατομμυρίου δραχμών η κάθε μία- ενώ λίγους μήνες αργότερα κίνησε τις διαδικασίες πλειστηριασμού ενός οικοπέδου του βιοτέχνη επειδή αδυνατούσε να εξοφλήσει τις συναλλαγματικές. Ο βιοτέχνης δεχόταν καθημερινές πιέσεις να εξοφλήσει τα χρέη και κάποια στιγμή κατήγγειλε το γεγονός στον εισαγγελέα. Το δικαστήριο επέβαλε στο συνταξιούχο χρηματική ποινή 500.000 δρχ., ενώ ανέστειλε την ποινή του για τρία χρόνια.

Η κρίση στην διατραπεζική αγορά με την αύξηση των επιτοκίων και τη διατήρηση τους σε σχετικά υψηλά επίπεδα, επιδρά αρνητικά στη Σοφοκλέους με αποτέλεσμα την σημαντική πίεση των μετοχών. Ο γενικός δείκτης παρουσίασε χθες κάμψη κατά 4,23% και έκλεισε στις 1.513,66 μονάδες. Όπως σημείωσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες, τα υψηλά επιτόκια ελκύουν περισσότερο Έλληνες και ξένους θεσμικούς ρευστοποιώντας τις τοποθετήσεις τους στη Σοφοκλέους.

Ερωτηματικά, ανησυχίες και επιφυλάξεις προκαλεί στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου, η ανακοίνωση για την αιφνίδια επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Κύπρο. Tο θέμα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, απασχόλησε και τη σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ ο ίδιος έχει εξουσιοδοτηθεί να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη και να ενημερωθεί για τους λόγους της έκτακτης έλευσης Χόλμπρουκ στην Κύπρο. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με βάση τα όσα είχαν ειπωθεί, ο Αμερικανός απεσταλμένος θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Κύπρο, μόνο εάν σημειωνόταν εμπλοκή στο θέμα της ενταξιακής πορείας.

Οικονομική βοήθεια ύψους 200.000 δολαρίων (58 εκ. δραχμές) θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στο αλβανικό υπουργείο Υγείας για την επισκευή των ελικοπτέρων πρώτων βοηθειών. Όπως έκανε γνωστό ο Αλβανός υπουργός Υγείας Λεονάρδος Σόλης ανακοίνωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα υπέγραψε σχετική συμφωνία για την επισκευή των ελικοπτέρων-ασθενοφόρων.

Συμφωνία για την ολοκλήρωση της κατασκευής των εθνικών οδικών τμημάτων Αυλώνα-Δυρράχιο και Τίρανα-Δυρράχιο, υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών της Αλβανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος PHARE για το 1997, χρηματοδότησε την αλβανική κυβέρνηση με το ποσό των 57 εκατομμυρίων Ecu για την κατασκευή οδικών δικτύων στη χώρα, από το οποίο τα 17 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της Εθνικής οδού. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, η συμφωνία προβλέπει ότι η κατασκευή της Εθνικής οδού πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ενώ μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα του οδικού τμήματος Ντούρες-Τίρανα. Το 70% της οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη θα χρησιμοποιηθεί για υποδομές στην Αλβανία.

Το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων καρκίνου στην Ευρώπη έχει η Βουλγαρία ως αποτέλεσμα του δυστυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ το 1986, σύμφωνα με σχετική έκθεση Βούλγαρων γιατρών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση συντάχθηκε για λογαριασμό κυβερνητικής επιτροπής η οποία συστάθηκε για να μελετήσει τις συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος σε σχέση με την αυξημένη κατά 2.000% εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα σε παιδιά, τα τελευταία 11 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η μόλυνση από τη ραδιενέργεια μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 470 νέες μορφές καρκίνου στη Βουλγαρία, στα επόμενα πενήντα χρόνια. Στο διάστημα 1991 με 1994 το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου αυξήθηκε από 257 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα σε 289, ενώ το ποσοστό θανάτων εξαιτίας του καρκίνου αυξήθηκε από 179 ανά 100.000 σε 191 κατά την ίδια .

Απαράδεκτες και καταστροφικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις που έκανε ο Φατός Νάνο μετά τη συνάντησή του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε ανακοίνωσή της, το Γενικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσυφοπεδίου (LDK), του μεγαλύτερου κόμματος των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου. Στις δηλώσεις του ο κ. Νάνο χαρακτήρισε το πρόβλημα ως ζήτημα που αφορά το διάλογο μεταξύ εθνικών κοινοτήτων. Στην ανακοίνωσή του το Γενικό Συμβούλιο του LDK ζητά την υποστήριξη του αλβανικού πολιτικού κόσμου στο αίτημα των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου για ανεξαρτησία. Το LDK υπογραμμίζει ακόμα την ανάγκη για πολιτικό διάλογο προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσυφοπεδίου, με τη μεσολάβηση τρίτου, διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ ή ΕΕ), ο οποίος θα εγγυηθεί τη δίκαιη έκβαση των διαπραγματεύσεων. Καλεί ακόμα την αλβανική κυβέρνηση να επαναλάβει την υποστήριξή της στο ψήφισμα του αλβανικού κοινοβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει το Κοσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 7 November 1997 - 7:40:39 UTC