Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.11.1997

Τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία θα επισκεφτεί στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να έχει επαφές με τους ηγέτες των δύο χωρών. Ο κ.Σημίτης, ο οποίος θα αναχωρήσει στις 26 του μηνός για το Λονδίνο, θα έχει συνομιλίες με τον ηγέτη των Εργατικών και πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ενώ θα συναντηθεί και με άλλες προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου. Στις 30 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός, θα αναχωρήσει από τη βρετανική πρωτεύουσα για το Παρίσι, όπου θα παραμείνει έως τις 3 Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια της παραμονής του ο κ.Σημίτης θα έχει συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογο του Λιονέλ Ζοσπέν. Στο μεταξύ, στα μέσα Νοεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί και στο Λουξεμβούργο, στην ειδική σύνοδο για την απασχόληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ.Σημίτης θα ξαναεπισκεφτεί το Λουξεμβούργο στα μέσα Δεκεμβρίου, για να παραστεί στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ευκαιρία της λήξης της προεδρίας του Λουξεμβούργου.

Για άλλες δέκα μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με μισθολογικά αιτήματα, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν εκ νέου με τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Επίσης, έως τη Δευτέρα συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του ειδικού τέλους του ΕΟΦ.

Υπό Ελληνική Προεδρία θα καθοριστεί η πρώτη θεσμική μεταρρύθμιση στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισαν στο Στρασβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των 40 χωρών - μελών του. Αυτό ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβιτσι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Γερμανό συνάδελφό του, Χέλμουτ Σέφερ, ο οποίος μόλις ανέλαβε την εξάμηνη Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου. Πρόσθεσε δε ότι η ετοιμασία της μεταρρύθμισης που θα αρχίσει σύντομα, θα εξελιχθεί ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας. Αποφασίστηκε μάλιστα, το Νοέμβριο του 1998, να παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα συμπεράσματα Ειδικής Επιτροπής που θα συσταθεί με τη συμμετοχή 5-6 μόνο μελών και τη διεύθυνση προσωπικότητας υψηλού πολιτικού κύρους, βάσει Έκθεσης που θα εξετάσει Υπουργική Σύνοδος στο Στρασβούργο, στην οποία θα προεδρεύει η Ελλάδα.

Η συντονισμένη προώθηση και προβολή του τουρισμού στις δύο χώρες, αλλά και η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, αποτελούν τον στόχο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφεί στο άμεσο μέλλον, μεταξύ των οργανισμών τουρισμού της Ελλάδας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της 13ης διεθνούς έκθεσης "PHILOXENIA", που ολοκληρώνεται αύριο. Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο κείμενο του πρωτοκόλλου περιλαμβάνεται η διευκόλυνση των τουριστικών μετακινήσεων (επίλυση του προβλήματος της βίζας), η ανάπτυξη δραστηριοτήτων του ΕΟΤ στη Σερβία, αλλά και του αντίστοιχου γιουγκοσλαβικού φορέα στην Ελλάδα μέσω γραφείων αντιπροσώπων, αλλά και ο σχεδιασμός κοινού προγράμματος προβολής σε τρίτες χώρες, με την κυκλοφορία ενημερωτικών εντύπων. Αυτά ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του γιουγκοσλαβικού οργανισμού τουρισμού.

Στο νομό Κοζάνης βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να εγκαινιάσει στις 8 το βράδυ την έκθεση εικαστικών εργαστηρίων, στο χώρο του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. Το πρωί, ο υπουργός πήρε μέρος σε ευρεία σύσκεψη στη νομαρχία Κοζάνης, παρουσία του Γ.Γ. περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, των βουλευτών του νομού, του νομάρχη, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και φορέων του πολιτισμού. Ο κ.Βενιζέλος θα επισκεφτεί το μεσημέρι τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αιανής, όπου θα ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος αρχαιολογικών ανασκαφών και για την ολοκλήρωση του μουσείου. Το απόγευμα, θα έχει σύσκεψη με τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ του νομού Κοζάνης, ενώ λίγο αργότερα θα επισκεφτεί τη βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό μουσείο της πόλης. Ο κ.Βενιζέλος, συνοδεύεται από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού.

Διεθνές είναι το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η 2η Έκθεση Ειδών Προστασίας από Κλοπή και Φωτιά ''SECURITY'', που θα λειτουργήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, κατά το χρονικό διάστημα 22-24 Νοεμβρίου 1997. Τα μηνύματα που φθάνουν είναι, όχι απλώς αισιόδοξα, αλλά επιβεβαιωτικά της μεγάλης απήχησης που είχε πέρσι η πρώτη ''SECURITY''. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρον να επισκεφτούν τη συγκεκριμένη έκθεση έχουν εκδηλώσει πολλοί έμποροι βαλκανικών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Βιομηχανίας της Αλβανίας και της Ένωσης Εμπόρων και Τεχνιτών Κλειδαριών Βουλγαρίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ασφαλώς το Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: ''Πυροπροστασία και Προστασία από Κλοπή'', που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της Έκθεσης, στο περίπτερο 7 της HELEXPO, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, όπου θα συμμετάσχουν επιφανείς επιστήμονες του κλάδου και εκπρόσωποι φορέων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου περιλαμβάνει θέματα όπως: Δασικές Πυρκαγιές, Προβλήματα Δασικής Πυροπροστασίας - Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, Τεχνολογίες δικτύων τηλεματικής για τον έλεγχο κατανεμημένων συστημάτων - Εφαρμογή στο σύστημα πυρόσβεσης του δάσους της αρχαίας Ολυμπίας, Αρμοδιότητες Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Δασικές Πυρκαγιές, Πρότυπα και Κανονισμοί Πυροπροστασίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, Νομοθετικό Πλαίσιο κ.ά.

Μια μεγάλη έκθεση με στρατιωτικές σχολές, εφημερίδες, περιοδικά, επιστολικά δελτάρια, χάρτες, σημαίες, μοντέλα, όπλα, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα από την εποχή του πολέμου, με τίτλο "Έτσι πολεμήσαμε το 1940 - 41", λειτουργεί αυτή την περίοδο στο εκθεσιακό χώρο της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο κυβερνείο. Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97".

Ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και η πρόσκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στους ηγέτες των δύο πλευρών της Κύπρου για την έναρξη απευθείας συνομιλιών, αποτελούν κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, τις δύο σημαντικότερες εξελίξεις της περιόδου που μεσολάβησε από την 1η Ιουνίου έως την 31η Ιουλίου του 1997, όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα. Σε έκθεση που συνέταξε και κατέθεσε χτες στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν στην προώθηση μιας τελικής πολιτικής διευθέτησης για την Κύπρο.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξη του σε αυστριακή εφημερίδα, εμφανίστηκε απειλητικός λέγοντας ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου μόνο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η διχοτόμηση του νησιού θα είναι τελεσίδικη. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο κ.Γιλμάζ είπε ότι μπορούν να επιλυθούν μόνο με διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα θα μπορούσαν να αντέξουν ένα πόλεμο.

''Ζητείται ένας τολμηρός και αποφασισμένος άνθρωπος, πολύ καλός σκοπευτής, για να πάει στα Τίρανα και να δολοφονήσει τον Μπερίσα''. Η προτροπή αυτή είναι γραμμένη σε δεκάδες αφίσες που άγνωστοι έχουν κολλήσει σε κτίρια στο κέντρο της αλβανικής πόλης Βεράτι, καθώς και στο κτίριο όπου στεγάζεται η εισαγγελία της πόλης. Στην αφίσα είναι γραμμένη και η αμοιβή του ανθρώπου που θα δολοφονήσει τον Μπερίσα, ποσό που ανέρχεται σε 100.000 δολάρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, ''Αλμπανία'', παρόλο που στις αφίσες δε γράφονται ονόματα, εμπνευστές της αφίσας είναι οι κομμουνιστές. Αν υπάρξει, με αφορμή την υψηλή αμοιβή, απόπειρα δολοφονίας κατά του τέως Προέδρου της Αλβανίας, θα είναι η τρίτη στα δύο τελευταία χρόνια, αφού είχαν προηγηθεί δύο ακόμη στα Τίρανα και στο Δυρράχιο.

Συνεχίζονται τα εγκωμιαστικά σχόλια του γιουγκοσλαβικού τύπου για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης. Το περιοδικό "Νιν" του Βελιγραδίου, σε άρθρο με τίτλο "Οι Βαλκάνιοι σε σταυροδρόμι", αναφέρει ότι ποτέ στην πρόσφατη ιστορία οι ηγέτες όλων των βαλκανικών χωρών δεν κατάφεραν να συγκεντρωθούν και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. "Και όταν τελικά αυτό συνέβη, όταν καρποφόρησε η διπλωματική προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τότε όλοι οι ηγέτες συμπεριφέρθηκαν πολιτισμένα" υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Τονίζει ακόμη ότι σε όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης, οι αρχηγοί των χωρών προέβαιναν σε καθησυχαστικές δηλώσεις για την ετοιμότητα τους, για συνεργασία, για την αποκατάσταση της μόνιμης ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή. "Κανένα από τα προβλήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στους κατοίκους των βαλκανικών χωρών και την ανησυχία ολόκληρου του κόσμου δεν επιλύθηκε σε αυτήν τη Διάσκεψη. Όμως έγινε το πρώτο απαραίτητο διπλωματικό βήμα, που ίσως οδηγήσει συλλογικά τους βαλκάνιους ηγέτες στον εξευρωπαϊσμό της περιοχής" υπογραμμίζεται στο άρθρο. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι χώρες που έλαβαν μέρος στη Διάσκεψη της Κρήτης είχαν μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτή την ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία και διαφορετικές προσδοκίες.

Αλλαγές στο σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων και συγκεκριμένα την καθιέρωση υποχρεωτικής υγειονομικής ασφάλισης για όλους τους πολίτες της χώρας, προβλέπει ο νέος νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλγαρία για τον τομέα αυτό. Τα πρώτα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία εμφανίστηκαν στη Βουλγαρία πριν από τρία χρόνια, ο αριθμός τους σήμερα είναι 7 με προοπτική να γίνουν περισσότερα. Η κυβέρνηση Κόστοφ εξετάζει την προώθηση μέτρων για την στήριξή τους με σκοπό το ασφαλιστικό σύστημα της Βουλγαρίας να εναρμονιστεί με αυτό των ανεπτυγμένων χωρών. Το κράτος πάντως διατηρεί το δικαίωμα άσκησης ελέγχου στη δραστηριότητά τους. Στο μεγάλο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποθαρρύνει τους εργοδότες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ιβάν Νέικοφ, μιλώντας στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο. Το Υπουργείο στοχεύει στη σταδιακή μείωση των εισφορών αυτών τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αφού συζητήσει πρώτα το θέμα με τις ενδιαφερόμενες πλευρές.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 8 November 1997 - 17:05:18 UTC