Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.11.1997

Την πληροφορία για πρόταση, εκ μέρους του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τριζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, διέψευσαν κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε ανακριβές το σχετικό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας και πρόσθεσε ότι ουδέποτε τέτοιο θέμα ετέθη. "Είναι αδιανόητο ακόμα και να συζητούμε ότι μπορεί να υπάρχει υπόψη μας κάποια τέτοια πρόταση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές ως ανάξιες διάψευσης και γνωστοποίησε ότι το σχέδιο αυτό εμφανίστηκε σε τουρκοκυπριακό έντυπο. Ο κ. Πάγκαλος αναφορικά με τις ενέργειες του Αμερικανού μεσολαβητή για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική για την επίλυση του Κυπριακού, υπό τον όρο να αναλάβουν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν μέσα πίεσης προς την Τουρκία, διότι προτάσεις προς την Τουρκία έχουν κάνει πάρα πολλοί με τις καλύτερες των προθέσεων εδώ και πάρα πολύ χρόνο. Σημείωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να περιορίσουν τον εξοπλισμό της Τουρκίας, ή τουλάχιστον να της επιβάλλουν να μην τον χρησιμοποιεί στις ακτές του Αιγαίου και στην Κύπρο. "Η προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε χρειάζεται Αμερικανό μεσολαβητή, αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα των ναρκωτικών, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος. "Το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας, είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα την έκταση που έχει σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ολοκληρωμένη απάντηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι δύσκολη", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, επισήμανε ότι την τετραετία 1993-1997 πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα από την Πολιτεία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των προσπαθειών για την απεξάρτηση και την επανένταξη. "Ενισχύθηκαν οι θεραπευτικές κοινότητες. Εφαρμόσθηκε πειραματικά η χορήγηση υποκατάστατων. Για μας η πρόληψη αποτελεί τον μόνο τρόπο ριζικής αντιμετώπισης της διάδοσης της χρήσης ναρκωτικών", επισήμανε ο κ. Σημίτης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 1997 θα λειτουργούν τουλάχιστον 26 νέα κέντρα πρόληψης στους κύριους νομούς της Ελλάδας, ενώ πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί κινητή μονάδα άμεσης βοήθειας. "Σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική συμμετοχή, όπως πρέπει να υπάρχει και εθελοντισμός. Οι νέοι συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος προσφέροντας εθελοντική εργασία στις κοινότητες απεξάρτησης". Καταλήγοντας, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ενταθεί η συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να γίνεται στο ίδιο πλαίσιο, να καθορίζεται από τα ίδια κριτήρια, "γιατί τότε θα είναι πιο αποτελεσματική".

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και Χίου, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας. Οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία.

Αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την 24η Επέτειο του Πολυτεχνείου. Αύριο το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και τη Δευτέρα συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 4.30 μ.μ και πορεία μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ, με κατάληξη στο Πολυτεχνείο. Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις άρχισαν σήμερα με κατάθεση στεφάνων. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έθεσε σε επιφυλακή 3000 αστυνομικούς για την περιφρούρηση του Ιδρύματος, ενόψει της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν περιορίζεται στο πλαίσιο ενός στενά αντιχουντικού αγώνα αλλά ζει στους λαϊκούς αγώνες κατά των μονοπωλείων και του ιμπεριαλισμού.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών Περιόδου 1967 - 74 καλεί τους Θεσσαλονικείς να κάνουν δική τους υπόθεση τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ώστε να αποκτήσει μαζικό παλλαϊκό χαρακτήρα με εκδηλώσεις σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 24η Επέτειο του Πολυτεχνίου θα γίνουν την: Αύριο, κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και τη Δευτέρα, συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 4.30 μ.μ και πορεία μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ, με κατάληξη στο Πολυτεχνείο. Στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αναφέρονται σε ανακοίνωση τους και οι καθηγητές και μαθητές των Γυμνασίου - Λυκείου Παλιννοστούντων και καλούν τους συμμαθητές και συναδέλφους τους του 3ου Γυμνασίου - Λυκείου να τιμήσουν από κοινού την 24η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευσης για ολόκληρη τη νεολαία.

Επίσημη συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ, Φεντερίκο Μαγιόρ είχε στο Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία του Πρέσβη - Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό, Βασίλη Βασιλικού. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας για την αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή, που έχει αναλάβει να συντονίσει ο κ. Παπανδρέου. Κατά τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Μαγιόρ για την πορεία της πρωτοβουλίας αυτής και ειδικότερα για τις συνεννοήσεις της με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την υποστήριξη της ελληνικής πρωτοβουλίας, καθώς και για την απόφαση της Ελλάδας να συγκηδεμονεύσει το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, το 1998.

Πέντε χιλιάδες και πλέον αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί απ' όλη την Ελλάδα πήραν μέρος χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στη μεγαλύτερη πανελλήνια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ένστολων που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα στη χώρα διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Οι ένστολοι διαδηλωτές - πολλοί από τους οποίους έφθασαν στη Θεσσαλονίκη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με ναυλωμένα υπεραστικά λεωφορεία, συγκεντρώθηκαν στο "Ιβανόφειο" κλειστό γυμναστήριο. Οι πρόεδροι των πανελληνίων συνδικαλιστικών ενώσεων μίλησαν στους συναδέλφους τους για τα αιτήματα των κλάδων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, και άλλων φορέων, ενώ στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και τοπικοί βουλευτές.

''Η βαλκανική Διάσκεψη είναι ένα πρώτο βήμα προς μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων. Ολοι οι Βαλκάνιοι ηγέτες συμφώνησαν ότι για τη Νοτιανατολική Ευρώπη, την οποία σημάδεψαν κατά καιρούς, αντιπαραθέσεις και διαιρέσεις, ήλθε η στιγμή, ώστε τα κράτη της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στον 21ο αιώνα'', τόνισε σε αποκλειστική του συνέντευξη στη ρουμάνικη εφημερίδα ''Curentul'', o υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας. Οπως είπε ο υπουργός, ένα σημαντικό βήμα που η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο, είναι η επισήμανση της βαλκανικής συνεργασίας. Μιας συνεργασίας, που όπως σημείωσε, πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, να λειτουργεί συστηματικά και περιοδικά, προκειμένου να υπάρχει μια επικοινωνία και μια συνεχής ανταλλαγή απόψεων.

Την απογοήτευσή του για τον προϋπολογισμό του 1998, εκφράζει με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντάς τον αντιφατικό. "Δηλαδή, ενώ υπερφορολογούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καθημερινά δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους από τον εξοντωτικό ανταγωνισμό που δημιούργησαν τα μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα στη χώρα μας, λόγω της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας τους, έρχεται η Πολιτεία και επιβάλλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ παράλληλα αυξάνει τις ήδη υπάρχουσες", σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, σημειώνει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, "πέρα από τα μεγάλα και πλάνα λόγια, είναι για μια ακόμη φορά στην πράξη εισπρακτική και σε κάθε περίπτωση απέχει πολύ από το να βοηθάει την ανάπτυξη, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια ''νοικοκυρέματος'' του δημοσίου τομέα".

Στην επικαιρότητα επανέρχεται το θέμα της αποζημίωσης των Ελλήνων πολιτών που υπέστησαν δεινά κατά τη διάρκεια του πολέμου από τα ναζιστικά στρατεύματα. Εξάλλου, οι ελληνικές εβραϊκές κοινότητες προτίθενται να ζητήσουν από τις ελβετικές τράπεζες, το ποσό των 8,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί κατά ένα μέρος στο χρυσό που πλήρωσαν 28 ελληνικές εβραϊκές κοινότητες το 1941-1942 στα ναζιστικά στρατεύματα. Αυτό υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Pravo" και παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων, Νισίμ Μάϊς, ο οποίος διευκρινίζει ότι το ποσό των 8,4 εκατομμυρίων δολαρίων, θα το ζητήσει μέσω του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου.

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε τραγωδία σε σχολικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όταν κατέρρευσε τσιμεντένιο στέγαστρο, επειδή - σύμφωνα με την αστυνομία - δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η τεράστια τσιμεντένια κατασκευή που βρισκόταν στην είσοδο όπου λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία, 28ο και 99ο, στη συμβολή των οδών Κατσιμίδη και Αγίου Δημητρίου, έπεσε ξαφνικά μισή ώρα πριν από την προσέλευση εκατοντάδων μαθητών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πανικός λίγη ώρα αργότερα, όταν άρχισαν να φθάνουν στο σχολείο μαθητές της απογευματινής βάρδιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, η γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το ατύχημα οφείλεται σε ολιγωρία των εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρίας που πραγματοποιεί χωματουργικές εργασίες για την επέκταση του σχολικού συγκροτήματος στο προαύλιο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα εκδώσει το πόρισμα του και τις αποφάσεις του σχετικά με τις διαφημίσεις εταιρειών παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών, (οι γνωστές γραμμές 090) από τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ίδιος λόγω της σοβαρότητας του θέματος έχει αναλάβει κατ' επανάληψη σειρά πρωτοβουλιών, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου είχε στείλει επιστολή στο ΕΡΣ. Μάλιστα, το τελευταίο έχει συστήσει ειδική επιτροπή σε συνεργασία με τον ΟΤΕ που εμπλέκεται σε αυτήν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εξετάζει όλες τις πλευρές του θέματος.

Νέες πιέσεις δέχθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών στην αγορά της Σοφοκλέους, μία μέρα μετά τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν, πράγμα που έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι οι πιέσεις θα μειωθούν. Παρόλα αυτά η δημοπρασία ομολόγων και τα αναμενόμενα υψηλά επιτόκια, καθώς και η εκτίμηση, ότι θα υπήρχαν αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, ήταν αρκετά ώστε να εκδηλωθεί νέα μείωση του δείκτη στο Χρηματιστήριο. Έτσι ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.384,73 μονάδες, σημειώνοντας κάμψη κατά 1,74%.

Η κυπριακή κυβέρνηση καταγγέλλει την προκλητική και παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του πρωθυπουργού της εισβολής και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, για πανηγυρισμούς ντροπής για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ "τριγυρνά και πάλι στον τόπο του εγκλήματός του, και αποδεικνύει και πάλι ότι όλα τα εγκλήματα στην Κύπρο ενάντια στο διεθνή νόμο και τη διεθνή νόμιμη τάξη, διαπράττονται από την Τουρκία". Στο μεταξύ διάβημα προς τους εδώ πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την πρόσφατη ενίσχυση του τουρκικού κατοχικού στρατού με νέο έμψυχο και άψυχο υλικό, προέβη ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Σιάμπος. Το διάβημα αναφέρεται και στην αποστολή αντιπροσωπείας στο ψευδοκράτος, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ για τους "εορτασμούς" με την ευκαιρία της "επετείου" της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, διέψευσε πληροφορίες που προήλθαν από τις Βρυξέλλες, ότι αναμένεται ταυτόχρονη επίσκεψη στην Κύπρο, στις αρχές Δεκεμβρίου, του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντε Μπρουκ. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η δήλωση αυτή πρέπει να οφείλεται σε παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην περιοχή, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και τη δική του επίσκεψη, που αναμενόταν από την κυπριακή κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Επομένως, όπως παρατήρησε ο κ. Κασουλίδης, αυτός ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο στις αρχές του άλλου μήνα είναι ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, και όχι ο κ. Χόλμπρουκ.

Το ενδεχόμενο να καταργηθεί η Τελωνειακή Ενωση μεταξύ της Ε.Ε και της χώρας του, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, Σουκρού Γκιουρέλ, αν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Δεκέμβριο στο Λουξεμβούργο, δε ληφθεί απόφαση υπέρ της Τουρκίας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ''Μιλλιέτ'', ο κ. Γκιουρέλ τόνισε ότι δεν έχει νόημα η Τελωνειακή Ενωση, χωρίς την πλήρη ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σημείωσε πως η απόφαση που θα ληφθεί το Δεκέμβριο στο Λουξεμβούργο, δεν είναι για την Τουρκία, ζωτικής σημασίας, διότι αυτή έχει και άλλες επιλογές και μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με άλλες περιοχές του κόσμου.

Τα τέσσερα εκατομμύρια ξεπερνά ο αριθμός των ''φτωχών'' στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Κοινωνικής Υποστήριξης της Πρωθυπουργίας, που δημοσιεύει το αγγλόφωνο εβδομαδιαίο δελτίο ''8th Day''. Τα ανεπίσημα στοιχεία όμως ανεβάζουν τον αριθμό των Τούρκων που διαβιούν σε κατάσταση φτώχειας, στα 10 εκατ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανομή των ατόμων που διαβιούν σε κατάσταση φτώχειας στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει ως εξής : Στην Κωνσταντινούπολη 410.000 άτομα, στη Σμύρνη 227.500 άτομα, στο Ντιγιάρμπακιρ 199.000, στη Σαμψούντα 131.000, στην Κόνυα (Iκόνιο) 97.000 και στην πρωτεύουσα Αγκυρα 66.000 άτομα.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης των 19 Αλβανών που δικάζονται στην Πριστίνα ως ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών, ζήτησαν τη γνώμη των ειδικών για τα στοιχεία που παρουσίασε η εισαγγελία της Σερβίας, καθώς επίσης και την απόρριψη της ομολογίας των κατηγορουμένων, την οποία κατέθεσαν κατά την ανάκριση στην οποία ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν. Στην κατάθεσή τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι είναι αθώοι και επεσήμαναν ότι αναγκάστηκαν να καταθέσουν ψευδή μαρτυρία λόγω των βασανιστηρίων που υπέστησαν από τους Σέρβους ανακριτές.

Επίσκεψη στο Βιετνάμ πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση υψηλού επιπέδου του Κινήματος των Γαλλοφώνων, που θα διεξαχθεί στο Ανόϊ, αναφέρει η εφημερίδα ''Dimineata''. Πριν την αναχώρησή του, ο αρχηγός του ρουμάνικου κράτους δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής στρατηγικής που ακολούθησε η Ρουμανία κατά το διπλωματικό έτος 1997. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Κίνημα επιχειρεί με την ευκαιρία της συνάντησης στο Ανόι, να διαμορφώσει μια δομή, συμπεριλαμβάνοντας και την εκλογή ενός Γενικού Γραμματέα στο πρόσωπο του Μπούτρος Γκάλι, πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στον οποίο η Ρουμανία, όπως σημείωσε, και ο ίδιος προσωπικά, θα τον υποστηρίξουν, διότι πρόκειται για έναν παλιό φίλο της χώρας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας απέλυσε 25 αξιωματούχους του στρατού, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κλοπή και πώληση όπλων, πετρελαίου και τροφίμων, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας "Στάνταρντ". Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Υπουργείο, εξαφανίστηκαν από τις αποθήκες του στρατού αρκετές χιλιάδες πολεμοφόδια για την περίοδο του Σεπτεμβρίου του 1996 μέχρι και τον Αύγουστο του 1997, ενώ κατά τη διάρκεια του 1995, 500 τόνοι γκαζολίνης και 600 τόνοι diesel πετρελαίου, κλάπηκαν από τη στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και πωλήθηκαν παράνομα στη Γιουγκοσλαβία, παραβιάζοντας ταυτόχρονα τους διεθνείς κανονισμούς που ισχύουν για τις δυνάμεις.

Με μια μέρα καθυστέρηση, έφθασε στα Σκόπια, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μαλαισία και στα Αραβικά Εμιράτα. Ο κ. Γκλιγκόροφ, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, διευκρίνισε ότι η προγραμματισμένη επιστροφή του, αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας, καθώς και ότι αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει για ένα βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, όπου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Παράλληλα, σημείωσε ότι είχε και μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, όπου διαπιστώθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ καλές και αναπτύσσονται.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 15 November 1997 - 9:05:19 UTC