Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.11.1997

Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προκειμένου να παραστεί στην έκτακτη διήμερη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Σημίτης θα καταθέσει στη σύνοδο πακέτο προτάσεων για την απασχόληση και την ανάπτυξη και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων ανέργων.

Οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις, οι μεγαλύτερες από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,9 και 4,8 Ρίχτερ είναι το κύριο χαρακτηριστικό της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Ζάκυνθο. Οι σεισμολόγοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι η χθεσινή σεισμική δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός, προβλέπουν έντονη και διαρκή μετασεισμική δραστηριότητα. Συνεργεία των νομαρχιών των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό διεξάγουν ελέγχους από το πρωί, προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών. Στο ίδιο επίκεντρο που σημειώθηκε ο χθεσινός σεισμός έχουν σημειωθεί από τον Μάιο του 1952, 16 σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 5,8 έως 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στην περιοχή του Ιονίου από το 1965 σημειώθηκαν 68 σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5 μέχρι 6, 7 Ρίχτερ. Το πρωί συνεδρίασε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, με αντικείμενο την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Ιονίου, αλλά και στον ελλαδικό χώρο γενικότερα. Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Χρήστο Βερελή. Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από το χθεσινό σεισμό, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκαν για την άμεση υλοποίηση από το 1998 προγράμματος προσεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολεία της χώρας. Δύο συνεργεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων μετέβησαν ήδη στη Ζάκυνθο και τον Πύργο προκειμένου να εξετάσουν τις ζημιές σε σχολικά κτίρια.

Η διεύρυνση του στόλου των μαχητικών αεροπλάνων τρίτης γενιάς, η αντιμετώπιση της τουρκικής υπεροπλίας με ενίσχυση της αεράμυνας, η ενίσχυση της δύναμης κρούσης του στρατού ξηράς καθώς και η ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με μια φρεγάτα από την Ολλανδία και με την κατασκευή τεσσάρων κανονιοφόρων είναι οι προτεραιότητες των ενόπλων δυνάμεων που προσδιορίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η νέα δομή του ΝΑΤΟ, οι επικείμενες κρίσεις στο στράτευμα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η παράταση κατά ένα χρόνο της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Αθανάσιου Τζογάνη.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων προχωρά σύμφωνα με όσα είχαν αποφασιστεί πριν ένα χρόνο, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου, αναφερόμενος στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι η χώρα μας θα μετέχει σε αυτή αλλά θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα της αρχής της ομοφωνίας στην πολιτική και τη στρατιωτική επιτροπή, στην περίπτωση σχεδιασμού και εκτέλεσης ασκήσεων, όταν βέβαια θεωρεί ότι θίγονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που άσκησε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, ζητώντας τον διαχωρισμό της ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα από την επίλυση του Κυπριακού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το θέμα αυτό έχει διαχωριστεί εδώ και δυόμισι χρόνια και χαρακτήρισε την αναφορά αυτή του κ. Καραμανλή πολιτικό σφάλμα. Επίσης, ο υπουργός Τύπου απέρριψε την πρόταση για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Την περιοδεία της στις ΗΠΑ ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της εξέφρασε ανησυχία για τα εθνικά θέματα και εκτίμησε ότι σχεδιάζεται η διχοτόμηση του Αιγαίου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί για τη διχοτόμηση του νησιού και δεν θα εξασφαλίζει λύση βασισμένη σε μία κυριαρχία και μία οντότητα. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αναχώρησε για το Τορόντο του Καναδά, προσκεκλημένη από τα κομμουνιστικά κόμματα των χωρών αυτών. Στο μεταξύ, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την εναρμόνιση των συντάξεων του δημοσίου με το νέο μισθολόγιο των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να κατατεθεί σε δύο εβδομάδες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει ότι από την 1η Αυγούστου του 1998, οι συνταξιούχοι του δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 31.12.1996 θα πάρουν αναδρομικά αυξήσεις μέχρι και 40.000 δραχμές το μήνα, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα ισχύουν και για τους συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους αγροτικούς γιατρούς, τους ανάπηρους πολέμου και τους φυλακισθέντες κατά τη δικτατορία.

Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ αύριο το πρωί μέλη της συντονιστικής επιτροπής θα υποβάλλουν στον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα, τα αιτήματα των παραγωγών της περιοχής για αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων τους, αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις θεομηνίες και παύση των ποινικών διώξεων για τα περσινά μπλόκα. Την Παρασκευή, η επιτροπή θα συνεδριάσει στη Λάρισα για να εξετάσει τις απαντήσεις του κ. Τζουμάκα. Πάντως, ήδη οι αγρότες προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων σε πρώτη φάση από τις 5 Δεκεμβρίου έως τα Χριστούγεννα.

Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), που θα ξεκινήσει αύριο στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί στις 22 Νοεμβρίου. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα για την παρουσίαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που, στο πλαίσιο της 1ης διεθνούς έκθεσης "POLIS", θα συγκεντρώσει στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 3.500 εκπροσώπους τοπικών αρχών, νομάρχες και περιφερειάρχες από διάφορες χώρες. Από τις κορυφαίες στιγμές του συνεδρίου αναμένεται να είναι η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή για τη δημιουργία δικτύου συνεργαζομένων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΚΕΔΚΕ, Απόστολο Κοιμίση, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο έχουν ήδη εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία του δικτύου.

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος. Το πρωί θα παρακολουθήσει τις εργασίες της ολομέλειας της ΚΕΔΚΕ, στη 1μ.μ. θα δώσει συνέντευξη τύπου, στις 5 το απόγευμα θα επισκεφθεί την Εκθεση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "POLIS '97" στη HELEXPO-ΔΕΘ, στις 6.30' μ.μ. θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών και στις 7.30' το βράδυ θα παραστεί στην τελετή έναρξης του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και ίσως το μοναδικό που άπτεται θεμάτων πολιτισμού, πραγματοποιείται στις 24 και 25 Νοεμβρίου στις αίθουσες του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97". Το συνέδριο που φέρει τον τίτλο "Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά" έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον καθώς έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να το παρακολουθήσουν και να καλύψουν δημοσιογραφικά τις εργασίες του απεσταλμένοι από τα τρία μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου: το Associated Press, Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP) και το Ρόιτερ καθώς επίσης από το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA την εφημερίδα Corriera Dela Sera και την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

Πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα τις τηλεματικές εφαρμογές στην υγεία διοργανώνει στις 12-13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την τεχνική υποστήριξη του τμήματος τηλεματικών εφαρμογών για την υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν επιτυχημένα παραδείγματα τηλεματικών εφαρμογών στο χώρο της υγείας. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση του συνεδρίου ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του 4ου προγράμματος πλαισίου έχει θεσπίσει την υλοποίηση ειδικών τηλεματικών εφαρμογών σε θέματα υγείας. Η επιτυχημένη παροχή υπηρεσιών υγείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή πληροφοριών και γνώσεων προσθέτει ο κ Τρακατέλλης τονίζοντας ότι η αύξηση των ιατρικών γνώσεων και η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας καθιστούν τα θέματα υγείας πολύπλοκα.

Επίσκεψη αστραπή στη Βοσνία θα πραγματοποιήσει αύριο στη Βοσνία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα. Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ.Σολάνα θα συναντηθεί με την τριμελή προεδρία της Βοσνίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ετοιμασίες που γίνονται ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Υιοθετήθηκε από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 31 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 4 αποχές, η έκθεση του Ολλανδού χριστιανοδημοκράτη Oostlander και του Ισπανού σοσιαλιστή Baron Crespo, σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση θα ξεκινήσουν "στις αρχές του 1998" και θα αφορούν όλες τις υποψήφιες χώρες, πλην της Σλοβακίας, η οποία δεν πληροί, το πολιτικό κριτήριο που όρισε το συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται σε σχέση με το σεβασμό εκ μέρους κάθε χώρας, των κριτηρίων ένταξης και την ικανότητα τους να ενσωματωθούν στο κοινοτικό κεκτημένο.

Νέα συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων εκδοτών εφημερίδων και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που άρχισαν προκειμένου να λυθεί η γενική απεργία που κήρυξαν οι εκδότες από την 16η Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει και την αδιαφορία, που, όπως υποστηρίζουν, επιδεικνύει η κυβέρνηση Νάνο στα αιτήματά τους. Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των εκδοτών και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, υπουργών Προεδρίας και Οικονομικών, Καστριότ Ισλάμι και Αρμπεν Μαλάι, απέβη άκαρπη και οι εκδότες δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπίλιανα Πλάβσιτς και ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ εγκαινίασαν χθες το αεροδρόμιο της Μπανιαλούκα. Την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Μπανιαλούκα χαιρέτησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η λειτουργία του αεροδρομίου θα αποτελέσει θετικό βήμα για το άνοιγμα των πυλών της Σερβικής Δημοκρατίας και της Βοσνίας γενικότερα προς τον υπόλοιπο κόσμο και για την ενίσχυση της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης.

Πλούσιο το σημερινό πρόγραμμα από αγώνες μπάσκετ. Δύο εκπρόσωποι μας, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, θα αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα, ενώ άλλοι τέσσερις ο Άρης, το Περιστέρι, ο Παπάγου και ο Σπόρτιγκ, θα ριχτούν στη μάχη του κυπέλλου Κόρατς. Δύσκολο θα είναι το έργο του ΠΑΟΚ κόντρα στην Εστουντιάντες, για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Μεγάλη προσπάθεια θα πρέπει να κάνει και η ΑΕΚ απέναντι στην ιταλική Τιμσιστεμ, για την κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ. Η "Ενωση" στις 9:15 το βράδυ στο ΟΑΚΑ, θα έχει αντιπάλους της δύο παλαιούς γνώριμους των ελληνικών γηπέδων, τους Ντέϊβιντ Ρίβερς και Ντομινίκ Ουϊλκινς. Με τα σημερινά παιχνίδια του κυπέλλου Κόρατς, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διοργάνωσης. Ο Άρης βρίσκεται ήδη στην Ουγγαρία, χωρίς τους δύο ξένους Ορτίθ και Πάσπαλι, προκειμένου να αντιμετωπίσει στις 8 το βράδυ τη Φάλκο. Το Περιστέρι θα αντιμετωπίσει στην έδρα του τον πρωτοπόρο του ομίλου Ερυθρό Αστέρα, ενώ ο Παπάγου δοκιμάζεται στο Βουκουρέστι απέναντι στη Δυναμό. Τέλος, ο Σπόρτιγκ, ο οποίος διατηρεί ελάχιστες ελπίδες για πρόκριση στη διοργάνωση, θα υποδεχτεί στις 7:30 τη βουλγάρικη Τσέρνο Μόρε.

Νότιοι άνεμοι και τοπικές βροχές προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα βρέξει, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 μέχρι 12 βαθμούς, στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 19 November 1997 - 17:40:22 UTC