Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:49 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.11.1997

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιπροσωπεία μελών της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας που επισκέπτεται τη χώρα μας. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης είχε συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας το Σάββατο, από την Κύπρο και είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και θα συζητήσουν εφ' όλης της ύλης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έκανε την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για το συνέδριο του ΜΠΕ με θέμα "Ευρώπη και ΜΜΕ η πολιτιστική μας κληρονομιά". Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Μαρία Δαμανάκη και το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τον καλεί να θέσει στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης το θέμα των εξελίξεων σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και για τις ανησυχίες που εκφράζονται από διάφορες πλευρές. "Η κυβέρνηση, αλλά και το Κίνημα που τη στηρίζει συζητά με εξαντλητική λεπτομέρεια τα θέματα της ασκούμενης πολιτικής σε όλους τους τομείς. Αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει αποφάσεις και για το θέμα των στρατηγείων του ΝΑΤΟ και είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Ιδιαίτερο φαινόμενο της τεχνολογίας και του πολιτισμού χαρακτήρισε τα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς δημοσιογραφικού συνεδρίου με τίτλο "Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά", που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με τον Oργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Το διήμερο δημοσιογραφικό συνέδριο συνεχίζεται, ενώ, ανοίγοντας τη δεύτερη ενότητα των εργασιών του, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στη συμβολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη δημιουργία πολιτισμικών προϊόντων. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ-3, Μιχάλης Αλεξανδρίδης, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη της συλλογικής εργασίας των λαών της ευρύτερης περιοχής, για τη δημιουργία της κοινωνικής συνοχής. Στη δημιουργία "ερτζιανών γεφυρών" μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, προκειμένου να υπάρχουν αμοιβαίες γνώσεις πολιτισμού, αναφέρθηκε ο Alexandru Dorogan, Γενικός Διευθυντής του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Teleradio Moldova". Η δημοσιογράφος και εκδότρια του περιοδικού "NEMECIS", Λιάνα Κανέλλη, έκανε λόγο για παράνοια και για αντιφάσεις στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή κουλτούρα, ωστόσο σημαντικό χαρακτήρισε τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτιστικής "πολιτικής", ο αρχισυντάκτης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "RTS" της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ντούσαν Βουίκβοντιτς. Την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων που θα καλύπτουν τις προσδοκίες των τηλεθεατών, υπογράμμισε ο αρχισυντάκτης του ουγγρικού ραδιοηλεοπτικού σταθμού ''ΜΤΜ'', Γκιόργκι Κάκουκ. Η πολιτισμική πολυμορφία αποτελεί τη ραχοκκοκαλιά του σουηδικού ραδιοφώνου, επισήμανε η παραγωγός και ρεπόρτερ του, Κατερίνα Τρυψιάνη, ενώ για τη μεγάλη σημασία που δίνει η Κοινότητα στις μεταδόσεις, στις οποίες συμμετέχουν ραδιοτηλεοπτικά μέσα από 49 χώρες, μίλησε ο αντιπρόεδρός της, Γενικός Διευθυντής του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Τσεχίας, ''CT1-CT2'', Ίβο Μάτε. Η διευθύντρια σύνταξης του ραδιοφωνικού ιρλανδικού σταθμού, ''RΤΕ'', Neasa Ni Chinneide, πρότεινε να ενταχθούν στα πολιτιστικά προγράμματα και θέματα που αφορούν στις μειονότητες. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παντολέων, αναφέρθηκε στους αγώνες του Δημοτικού Ραδιοφώνου και της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης για να ''σπάσει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό μονοπώλιο''.

Για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου απάντησε πως ο κ. Πάγκαλος έχει διατυπώσει ως υπουργός Εξωτερικών τις απόψεις του για το ζήτημα αυτό. Κατηγόρησε τη γειτονική χώρα ότι παραβιάζει και υπερβαίνει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, και σημείωσε ότι πρέπει να αντιληφθεί πως είναι προς το δικό της κυρίως συμφέρον να λήξει η εκκρεμότητα του ονόματος. Συμπλήρωσε ότι το κοινό συμφέρον και των δύο χωρών επιβάλλει να υπάρξει συμφωνία στο πρόβλημα του ονόματος.

Πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη δημιουργία ενός "αντι-Σημιτικού μπλοκ εξουσίας" -όπως το αποκάλεσε- απηύθυνε από τη Γερμανία ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε Έλληνες δημοσιογράφους, στην Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Βούππερταλ, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "με τη Συμφωνία της Μαδρίτης ο κ. Σημίτης αναγνώρισε στην Τουρκία ότι έχει "ζωτικά συμφέροντα" στο Αιγαίο και μάλιστα μη προσδιοριζόμενα".

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, προβάλλοντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Στη Θεσσαλονίκη οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τα αιτήματα των απεργών παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων της πόλης, Δημήτρης Κίτσιος. Μεταξύ των διεκδικήσεων των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας κυριαρχούν η χορήγηση πραγματικών αυξήσεων για το 1998, η άρση της τριχοτόμησης των αποδοχών σε βασικό μισθό, επίδομα εξομάλυνσης και κίνητρο απόδοσης, η καθιέρωση των 200.000 δραχμών ως κατώτερου μισθού των νεοεισερχομένων, η αύξηση του ορίου του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα δύο εκατομμύρια δραχμές και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Αύριο αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998. Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε πως ο νέος προϋπολογισμός θα έρθει στην Ολομέλεια του Σώματος στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η συζήτηση του θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί τα μεσάνυχτα σε ψηφοφορία προς έγκριση. Στο μεταξύ, στη συμβολική κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδος προβαίνουν την Τετάρτη οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τον προϋπολογισμό του 1998, που, σύμφωνα με τους ίδιους, "επιφυλάσσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε μια εποχή, μάλιστα, δραματικής μείωσης του τζίρου τους". Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης εντάσσονται στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Την επισήμανση αυτή έκαναν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Εμπόρων της πόλης, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου.

Τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία της χώρας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι με τα μέτρα που προωθεί ρίχνει τα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Βασικός άξονας των προτάσεών του για την σύγκλιση της οικονομίας της χώρας μας με τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών ήταν η προώθηση της ανάπτυξης. "Ο μέσος όρος της αύξησης του εθνικού μας εισοδήματος από το 1981 και μετά είναι κάτι παραπάνω από 1%, δηλαδή περίπου το μισό από τον αντίστοιχο μέσο όρο όλα αυτά τα χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πορεία διαχρονικής συστηματικής απόκλισης", είπε ο κ. Καραμανλής.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστηρίζει ότι ορισμένες ΔΕΚΟ χρησιμοποιούν τις προγραμματικές συμφωνίες για να ευνοήσουν συγκεκριμένους κομματικούς φίλους, που είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές των Επιμελητηρίων. Όπως αναφέρει η κ. Μπακογιάννη, σε πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ εγκρίθηκαν συμφωνίες ύψους 13,4 δισ. δραχμών στις οποίες συμμετέχει εταιρία που εκπρόσωπος της είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Αθανάσιος Αθανασούλης. Επισημαίνει ακόμα πως φαινόμενα αυτής της μορφής εμφανίζονται και στις προεκλογικές διαδικασίες άλλων Επιμελητηρίων και καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι επεμβάσεις των ΔΕΚ όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος στα Επιμελητήρια.

Πρωτεύουσα-Μητρόπολη του οικουμενικού ελληνισμού, αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση της Α΄ Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, δύο χρόνια μετά την ιστορική ιδρυτική συνέλευση του Δεκεμβρίου του 1995. Δεκάδες ομογενείς- εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου, χρησιμοποιώντας όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, θα καταφθάσουν στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας για να συζητήσουν την πορεία του κορυφαίου οργάνου θεσμικής τους έκφρασης, για τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την ιστορική ημέρα του Δεκεμβρίου του 1995, που συγκροτήθηκε.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο γήπεδο της Νίκαιας, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα Ιωνικού - Ολυμπιακού στην 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα του Πειραιά οδηγήθηκαν τέσσερις νεαροί, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, που συνελήφθησαν έξω από το γήπεδο της Νίκαιας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως Γιάννης Παπαδογιαννάκης, τόνισε ότι οι ομάδες πρέπει να αναλάβουν την περιφρούρηση των γηπέδων, ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο περιμένει την έκθεση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Το 20% των Ελληνίδων μετά την εμμηνόπαυση προσβάλλεται από οστεοπόρωση παρουσιάζοντας εμφανή κύφωση και απώλεια αναστήματος μεγαλύτερη των πέντε εκατοστών, σύμφωνα με στοιχεία, που θα παρουσιαστούν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν το βράδυ της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Πάλας" της Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου. Από έρευνες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών που είναι και η διοργανώτρια του συνεδρίου, προκύπτει ότι τα κατάγματα του μηριαίου οστού εξ αιτίας της οστεοπόρωσης σε ηλικιωμένα άτομα αυξήθηκαν σε μια δεκαπενταετία κατά 105%.

Την όπερα "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος", το "κύκνειο άσμα" του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, παρουσιάζει στις 26 και 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, η Φιλαρμονική Ορχήστρα "Robert Schumman" του Καίμνιτς της Γερμανίας, μεταφέροντας το κοινό στην εποχή της άλωσης της Πόλης και τη θρυλική ιστορία του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα. Πρόκειται για το μουσικό θρύλο "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος", που βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη, έργο που ενέπνευσε τον Καλομοίρη και τον οδήγησε στη σύνθεση ενός από τα πιο σημαντικά δείγματα της ελληνικής μουσικής στον αιώνα μας.

Εντός των ημερών θα γίνει ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εκτέλεση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της Τουρκίας, σχετικά με τη βίαιη παρεμπόδιση της ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοιζίδου να επισκεφθεί το σπίτι της στα κατεχόμενα.

Από την κυβέρνηση κάθε κράτους εξαρτάται το πως θα διατίθενται στο κοινό ή θα διαφημίζονται τα φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή. Την απάντηση αυτή έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση και επισήμανε πως η κάθε κυβέρνηση έχει το νομική δυνατότητα να διατηρήσει διατάξεις που ορίζουν ότι η διάθεση γίνεται μόνο από φαρμακεία απαγορεύοντας κάθε άλλο μέσο διανομής στο εθνικό έδαφος.

Να είναι προετοιμασμένοι να αναδιοργανώσουν το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας σε περίπτωση που διαλυθεί από το δικαστήριο ζήτησε από τους συνεργάτες του ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Προς το παρόν το κόμμα βρίσκεται σε δίκη στο συνταγματικό δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ενώ ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την απαγόρευσή του για "υποβιβασμό του λαϊκού καθεστώτος της χώρας". Ο Ερμπακάν κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα και το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του τον επόμενο μήνα.

Σε δήλωση του, εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε στο θέμα της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με την Γιουγκοσλαβία, επισημαίνοντας ότι η πλήρης αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, είναι απόρροια των επαφών που έγιναν στη βαλκανική διάσκεψη της Κρήτης. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι μένουν να επιλυθούν "τεχνικά προβλήματα" για την εκατέρωθεν εγκατάσταση διπλωματικών αντιπροσωπειών. Σημειώνεται ότι το καθεστώς του Σαλί Μπερίσα τηρούσε αρνητική στάση στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία, καθώς συνέδεε το όλο θέμα με την ολική αναβάθμιση της κατάστασης στο Κόσοβο, υπέρ των επιδιώξεων της αλβανικής μειονότητας.

Σταδιακή βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα ανατολικά και τα νότια θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 μέχρι 14 βαθμούς, στα δυτικά από 7 μέχρι 14 και στην υπόλοιπη χώρα από 9 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 24 November 1997 - 17:05:35 UTC