Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.12.1997

Τη νέα βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας διάκονος, καταδίκασαν έντονα το Πατριαρχείο, η ελληνική κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα και οι πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων που συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη. Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημειώνει ότι το επεισόδιο καταγράφηκε με θλίψη και ανησυχία και καταδικάζεται το γεγονός ως πράξη βίας και ως γενικότερη αντίληψη περί της ανοχής και της προστασίας των δικαιωμάτων των θεσμών και των ατόμων. Καταδικάζεται επίσης κάθε άλλη μορφή βίας και τρομοκρατίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται, ενώ ζητείται από τις τουρκικές αρχές η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ασφάλεια του Πατριαρχείου. Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοινωθέν που καταδικάζει το γεγονός και υπόσχεται ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για απουσία των ενδεικνυόμενων μέτρων ασφαλείας και προστασίας του Πατριαρχείου με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα σε κύκλους φανατικών να επιδίδονται σε τέτοιες εγκληματικές και τρομοκρατικές επιδόσεις. Η Ν.Δ. καταδικάζοντας τη χθεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον του "φάρου του Ελληνισμού", του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες και αντίστοιχες για την περίσταση ενέργειες. Εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, της αμερικανικής κυβέρνησης, του Στέητ Ντηπάρτμεντ και της αμερικανικής Βουλής θα πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για τη νέα βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Άντριου Άθενς στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Ποικίλες αντιδράσεις στο χώρο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επικύρωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η κατ΄αρχήν συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναερίου χώρου στο Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας έκανε λόγο για υπεραπλουστεύσεις και γενικούς αφορισμούς και διευκρίνισε ότι τα επιμέρους ζητήματα θα τεθούν στις συνεδριάσεις των ειδικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος. Παρουσιάζοντας το βιβλίο του ο πτέραρχος Νίκος Κουρής, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ καθιστά και τυπικά κυρίαρχους τους αμερικανούς στην περιοχή, νομιμοποιεί τους μηχανισμούς βίας και υποδούλωσης των λαών και ανοίγει το δρόμο στον ακρωτηριασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος έκανε λόγο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο που θα έχει άγνωστες συνέπειες στο μέλλον, ενώ ο Γεράσιμος Αρσένης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις της Ελλάδας, τώρα που, όπως είπε, βρισκόμαστε μέσα στο ναρκοπέδιο. Ο Στέλιος Παπαθεμελής χαρακτήρισε μέγιστο λάθος την αποδοχή της κατάργησης των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, λάθος που ουσιαστικά βάζει την Τουρκία με νατοϊκό διαβατήριο στο Αιγαίο. Πάντως, ως την καλύτερη λύση που θα μπορούσε να επιτευχθεί χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος κατήγγειλε προσπάθεια αλλαγής του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ έκανε λόγο για μυστικότητα στη διπλωματία. Το ΔΗΚΚΙ σημειώνει ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο και για την πολιτική συγκυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου και μελλοντικά στη συνεκμετάλλευσή του.

Παγκόσμια ημέρα σήμερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και οργανώσεις των ατόμων αυτών σε όλο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Εκπρόσωποι φορέων ατόμων με ειδικές ανάγκες επισκέφθηκαν τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο. Κατά τη συνάντηση ο υπουργός είπε ότι σε ένα μήνα θα τοποθετηθεί ειδικός ανελκυστήρας στο υπουργείο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια για τη δρομολόγηση του πρώτου στην Ελλάδα ειδικού ταξί για άτομα με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίστηκε η χρηματοδότηση για την τοποθέτηση 33 ηχητικών σηματοδοτών σε διασταυρώσεις της Θεσσαλονίκης και από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει στο ΥΜΑ-Θ ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στην Αθήνα εκπρόσωποι των οργανώσεων ατόμων με ειδικές ανάγκες συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναπτύχθηκε, στην απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού - ΣΑΕ Αμερικής, η θεματική ενότητα που αφορούσε στα εθνικά θέματα της Ελλάδος κάτω από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών στις οποίες ζουν Έλληνες ομογενείς. Προσκεκλημένοι ήταν οι πρεσβευτές των χωρών αυτών και πιο συγκεκριμένα ο νέος Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, Πολ Στίβενσον, ο Καναδός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέρεκ Φρέϊζερ, καθώς και οι πρέσβεις της Αργεντινής και του Περού στη χώρα μας. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του κ. Φρέϊζερ, ο οποίος αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είπε ότι αυτή πρέπει να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα στην περιοχή. Αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα είπε με έμφαση ότι δυσκολεύτηκε να εξηγήσει στους προϊσταμένους του, πρώτον τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου το Σεπτέμβριο στη Μεγαλόνησο, παρά τις συστάσεις του διεθνούς παράγοντα και δεύτερον την άκαιρη όπως τη χαρακτήρισε αγορά πυραύλων S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη διάρκεια των ερωτήσεων στον Καναδό πρέσβη τέθηκε το ζήτημα της προθέσεως του Καναδά να πουλήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου "Καντού" στην Τουρκία, παρά τις περιβαλλοντικές ενστάσεις που εγείρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, αφού η περιοχή που προορίζεται να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Τουρκία είναι σεισμογενής. Ο κ. Φρέϊζερ στην απάντησή του αφού σημείωσε πως δεν είναι πρέσβης του Καναδά στην Τουρκία εξήγησε ότι υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί και απόλυτες εγγυήσεις ότι οι πυρηνικοί αυτοί αντιδραστήρες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και ότι τα απόβλητά τους επίσης θα διέπονται από το ίδιο καθεστώς.

Τις θετικές κριτικές που δέχτηκε πρόσφατα η ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού. "Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα, γιατί έχοντας κατακτήσει τη σταθερότητα και δημιουργήσει τις υποδομές για ανάπτυξη θα πρέπει τώρα να κερδίσει τον επόμενο αγώνα που είναι η μάχη της ανταγωνιστικότητας", σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου. Η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους παρά τις επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. O γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό "αντιαναπτυξιακό, αναξιόπιστο και πλαστό". Ο νέος προϋπολογισμός θα εισαχθεί στη Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση στις 17 Δεκεμβρίου. Μετά από πέντε συνεδριάσεις στις οποίες θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τη διαδικασία της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου.

Η βία στα γήπεδα είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Στη σημερινή συζήτηση τις απόψεις τους παρουσιάζουν οι πρόεδροι της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ, της αθλητικής δικαιοσύνης, της επιτροπής φιλάθλου και εκπρόσωπος της διαιτησίας. Το μεσημέρι συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού Σταδίου το οποίο αποφάσισε να εισηγηθεί στον υφυπουργό Αθλητισμού να απαγορευτεί στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να ξαναγωνιστούν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Για αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης, χωρίς περιορισμό των πόρων για το ποδόσφαιρο έκανε σήμερα λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας ο οποίος γνωστοποίησε την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει σχετικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Στο μεταξύ, στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν σήμερα οι 26 νεαροί στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού. Σε ορισμένους από τους νεαρούς ασκήθηκε ποινική δίωξη για διακεκριμένες φθορές και αντίσταση κατά της αρχής. Όλοι οι νεαροί αρνούνται τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. Το μεσημέρι έφτασε από το υφυπουργείο Αθλητισμού στην εισαγγελία της Αθήνας βιντεοκασέτα στην οποία είναι καταγεγραμμένα τα επεισόδια.

Πορεία διαμαρτυρίας κάτω από βροχή πραγματοποίησαν περίπου 700 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί των ΕΛΜΕ και φοιτητές του ΑΠΘ που ζητούν να καταργηθεί ο νόμος του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στους δύο αδιόριστους απεργούς πείνας, Δημήτρη Κούγκα και Ελένη Παληοζήκα, που διανύουν την 56 ημέρα της απεργίας και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου". Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καμάρας και στη συνέχεια με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Σε 52 εκατομμύρια δραχμές ανέρχονται τα διαφυγόντα κέρδη για το κράτος από τα 150.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα που εντοπίστηκαν από τις αρχές σε φορτηγό που κατευθυνόταν στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Τα λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν μετά από μπλόκο που έστησαν οι αστυνομικοί της τροχαίας Μαλακάσας και της ασφάλειας Αττικής.

Συνεχίζονται και σήμερα στην Οτάβα του Καναδά, οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για την υπογραφή συμφωνίας και εκπόνησης σχεδίου δράσης για την απαγόρευση χρήσης ναρκών κατά προσωπικού, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, 115 εθνικών αντιπροσωπειών και δεκάδων εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο, με την υπογραφή της συμφωνίας από τις χώρες που συμμετέχουν. Την Ελλάδα εκπροσωπεί αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά Ιωάννη Θωμόγλου. Αύριο το απόγευμα αναμένεται η χώρα μας να υπογράψει τη συμφωνία και να δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο διακήρυξης της Ελλάδας γι αυτό το θέμα. Σημειώνεται ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, δεν υπογράφουν τη συμφωνία.

Κατά δύο άτομα το λεπτό αυξάνεται ο πληθυσμός της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός ανέρχεται στα 64.177.000 άτομα, ενώ ως τα τέλη του 1997 αναμένεται ότι θα φτάσει τα 64.266.000. Η προηγούμενη απογραφή είχε γίνει το 1990 και ο πληθυσμός που καταγράφηκε ήταν 56.473.035 άτομα. Η Διεθνής Τράπεζα πιστεύει ότι το 2010 ο πληθυσμός της Τουρκίας θα φθάσει τα 75 εκατομμύρια και θα καταλαμβάνει την 17η θέση στις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο, από την 16η που κατέχει σήμερα με βάση την απογραφή του 1990.

Τη μονομερή μείωση των στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα βορειοδυτικά της χώρας κατά 40% από την 1η Ιανουαρίου 1999, ανακοίνωσε σήμερα κατά την ομιλία του στο σουηδικό κοινοβούλιο ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την περιοχή της Βαλτικής και είπε ότι η Ρωσία προτίθεται να εγκαταστήσει "κόκκινη τηλεφωνική γραμμή" ανάμεσα στις στρατιωτικές διοικήσεις της περιοχής του Καλίνινγκραντ και Λένιγκραντ της Βαλτικής. "Επιθυμούμε τα κοινά μας σύνορα να μη μας χωρίζουν, αλλά να μας φέρουν πιο κοντά", είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γευγκένι Πριμακόφ και ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Σεργκέιεφ "διόρθωσαν" τον Ρώσο πρόεδρο, διευκρινίζοντας ότι η μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων θα γίνει ειδικά στη βορειοδυτική Ρωσία και μέσα σε ένα χρόνο δύο μονάδες θα μειωθούν κατά 40% από το στρατό ξηράς και το ναυτικό.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού και εξασθένιση των ανέμων προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βαθμιαία, ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στα δυτικά αυξημένες με βροχές μικρής διάρκειας τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 3 December 1997 - 19:23:40 UTC