Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.12.1997

· Μέχρι το 2002 πρέπει να ενταχθεί η χώρα μας στην ΟΝΕ τόνισε χθές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τη σύγκλιση της εθνικής οικονομίας με εκείνες των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, ενώ επανέλαβε πως στόχος είναι η συμμετοχή της χώρας στο "ευρώ". · Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί σε όλα τα επίπεδα και την χαρακτήρισε "παραπαίουσα". Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κατά 5,1% προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρίας MRB και δημοσιοποιήθηκε χθές από τηλεοπτικό σταθμό. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά, που σημειώνεται μεταξύ των δύο κομμάτων , μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1996. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προηγείται του πρωθυπουργού και σε δημοτικότητα, ενώ πρώτος σε δημοτικότητα από τις πολιτικές προσωπικότητες είναι σταθερά ο δήμαρχος της Αθήνας Δημ. Αβραμόπουλος.

''Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, η Ελλάδα δεν έχει καμία αμφιβολία για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Όμως η Αγκυρα θα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια "προς την καλή κατεύθυνση"'', τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Libre Belgique'', ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Παπανδρέου. Ο Ελληνας υπουργός καλεί τους ''15'' να είναι ειλικρινείς απέναντι στην Αγκυρα, επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει προβλήματα που πρέπει να επιλύσει και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα ''θα δεχθεί να ξεμπλοκάρει την κατάσταση'' στο θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, αν η Τουρκία δεχθεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων. Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι συμφωνεί με όσους προβλέπουν ότι μια μέρα η Τουρκία θα αποτελέσει μέλος της (ευρωπαϊκής) οικογένειας. ''Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση θρησκευτικά ή πολιτιστικά κριτήρια, κάθε κράτος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Όμως η ΕΕ έχει βασικές αρχές, δημοκρατικούς θεσμούς, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου'', σημειώνει, προσθέτοντας ότι ''όλες οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη, θα πρέπει να τις αποδεχθούν''.

· "Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν είναι στις επιλογές του να ασκεί το ρόλο του με διαδικασίες διοικητικού κυρωτικού χαρακτήρα κυρίως γιατί θεωρεί πως η άσκηση της προσωπικής ευθύνης, ιδιαιτέρως των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών είναι αυτή η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή τους". Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το πώς ο πρωθυπουργός προτίθεται να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας. "Είναι θέμα προσωπικής ευθύνης του καθένα πως θα αντιμετωπίσει τα θέματα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει λόγω αρμοδιότητας. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος βεβαίως έχει την αρμοδιότητα να κρίνει σε τελικό στάδιο πόσο οι συμπεριφορές των μελών της κυβέρνησης συνάδουν με τη λειτουργία που πρέπει να έχει η κυβέρνηση" κατέληξε ο κ. Ρέππας.

· Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο για την νέα δομή του ΝΑΤΟ και την ελληνοτουρκική συμφωνία για τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου του Αιγαίου. Εξάλλου, συνέρχεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λουξεμβούργο η κοινή τυπική σύνοδος των δεκαπέντε αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Μεταξύ άλλων στη σύνοδο θα τεθούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Ανακοίνωση της προεδρίας του Λουξεμβούργου επισημαίνει ότι θα καταβληθεί μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα τεθεί στη διάσκεψη των 15 την Παρασκευή. Συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι η προεδρία του Λουξεμβούργου θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες σήμερα και αύριο με την ελληνική και την τουρκική πλευρά.

Σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπό την προεδρία του υπουργού, Γιώργου Ρωμαίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γ.Γ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Αττικάρχης, Γιάννης Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ε, Στέλιος Σφακιανάκης, ο πρόεδρος της ΕΣΑΚ, Θεόδωρος Καρατζάς, οι πρόεδρος της ΕΠΟ και της ΕΟΚ, Σωτήρης Αλημίσης και Ζαχαρίας Αλεξάνδρου αντίστοιχα, και ο Γενικός Διευθυντής Αγωνιστικού Αθλητισμού, στη Γ.Γ.Α, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος. Όπως τονίσθηκε στη σύσκεψη, κοινό στόχο αποτελεί η καταπολέμηση της βίας, σε όλους τους αθλητικούς χώρους, απ' όπου και αν προέρχεται. Το θέμα που τέθηκε από πλευράς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς συζήτηση, ήταν η εφαρμογή του υφισταμένου νομικού πλαισίου, ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια και να περιοριστεί στο ελάχιστο, η αστυνόμευση των αθλητικών εκδηλώσεων.

Πενήντα ηλιακά σχολεία, δηλαδή σχολεία που θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα μέχρι το 1999. Πρόκειται για ένα δίκτυο ηλιακών σχολείων που στοχεύει να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά πάνω στην ηλιακή ενέργεια ενώ 15.000 μαθητές θα επωφεληθούν τα δύο πρώτα χρόνια της εφαρμογής του σχετικού προγράμματος. Το δίκτυο ηλιακών σχολείων δημιουργήθηκε μετά από πρόταση της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας. Το εκπαιδευτικό υλικό και την ευθύνη για την οργάνωση του δικτύου έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, την οικονομική υποστήριξη το ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ η Greenpeace παρέχει την τεχνική υποστήριξη.

Η ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνεται στην πολιτιστική διάσταση της κάθε χώρας και θα αγγίζει τον κάθε πολίτη επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης της UNESCO με θέμα "Περιβάλλον και κοινωνία: εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αειφορία". Ένας από τους καταλληλότερους τρόπους για την εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας θεωρήθηκε η μεταφορά των γνώσεων που υπάρχουν με παραδείγματα τα οποία θα τις κάνουν πιο κατανοητές τους απλούς ανθρώπους ή τους μαθητές.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τις προχθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, είπε ότι μέσα από το όλο σκηνικό και εξελίξεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η "ευρωπαϊκή μας πορεία προχωρεί με θετικά βήματα και καλούς προστάτες". Το ελληνικό βέτο στη συγκεκριμένη περίπτωση, και η στάση της Ελλάδας, είπε, είναι ανεκτίμητης αξίας, ως προς αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Η Τουρκία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, "επέλεξε την οδό των απειλών, των εκβιασμών, της αλαζονείας, της δύναμης, για να πετύχει πρόοδο στην ευρωπαϊκή της πορεία. Βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αρχές της Ευρώπης", σημείωσε. Υπογράμμισε δε ότι η Τουρκία, προτιμά την οδό της αδιαλλαξίας και της αλαζονείας, "και πολύ σωστά η Ελλάδα επιμένει ότι για να υπάρξει πρόοδος προς αυτήν την προοπτική, πρέπει να σεβαστεί τις προϋποθέσεις που τίθενται".

Δημοσιεύματα για τουρκική προβοκάτσια στην Κύπρο βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς αλλά δεν υπάρχει τίποτε το απόρρητο για τέτοιο θέμα, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι "έχουν γνώση οι φύλακες, παρακολουθούμε τα γεγονότα, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα". Ωστόσο είπε ότι υπάρχουν και προειδοποιητικές φωνές και από την Ευρώπη, και από την Αμερική και από αλλού, "που συνιστούν στην Τουρκία ότι πρέπει μέσα σε ειρηνικά πλαίσια να επιλύονται οι διαφορές και ότι είναι ανεπιθύμητες τέτοιες ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας", κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Υπάρχει μια σταθερή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία αντανακλάται κυρίως στο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος το πρώτο εξάμηνο του 1997 κυμάνθηκε γύρω στο 1%, ενώ το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να φθάσει γύρω στο 4%. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μετά από σύσκεψη ειδικής επιτροπής που εξετάζει δυο φορές το χρόνο την πορεία της οικονομίας. Η οικονομία "δεν προσφέρεται ούτε για ωραιοποιήσεις, αλλά ούτε και για ασχημοποιήσεις", είπε ο κ. Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι "χρειάζεται προσοχή και υπεύθυνη συμπεριφορά από μέρους όλων και ιδιαίτερα τώρα που διερχόμαστε περιόδους προεκλογικές, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, να κινδυνολογούμε και να δίνουμε διαστάσεις διαφορετικές από τις πραγματικές", γιατί και ο παράγων της ψυχολογίας επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα.

Μήνυση σε βάρος του προέδρου του αλβανικού Κοινοβουλίου, Σκεντέρ Γκινούσι από τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτή είναι η αντίδραση των 5 από τους 9 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μετά από τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Γκινούσι, ο οποίος κατηγόρησε σκληρά το Συνταγματικό Δικαστήριο για ''αντεθνικές πράξεις''. Κλιμακώνεται έτσι η διένεξη μεταξύ αλβανικού Κοινοβουλίου και Συνταγματικού Δικαστηρίου, δημιουργώντας μια παράδοξη κατάσταση. Τη διένεξη αυτή χρησιμοποιεί τώρα η αλβανική αντιπολίτευση. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα Τίρανα οι αρχηγοί των 5 πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τονίστηκε ότι ''η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον της νέας "δικτατορίας"''.

Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σκοτώθηκε προχθες τη νύχτα ο εισαγγελέας, Ακμάν Ακιουρέκ, ο οποίος διερευνούσε το σκάνδαλο "Σουσουλρούκ" που αφορούσε τις σχέσεις κυβέρνησης και οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Ακιουρέκ συγκρούστηκε στο πίσω μέρος ενός φορτηγού λόγω της κακοκαιρίας. Ο τουρκικός τύπος, ωστόσο, επισημαίνει ότι ο εισαγγελέας είχε στην κατοχή του σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται μέλη της τουρκικής μαφίας και πολιτικές προσωπικότητες. Ακόμη και ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος και δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας να διεξάγει εκτεταμένες έρευνες γύρω από το δυστύχημα. Τόνισε ωστόσο ότι παρόλο που η σχετική έκθεση αναφέρει ότι το δυστύχημα οφείλεται σε λάθος του οδηγού, η ιδιότητα του θύματος επιβάλει τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 10 December 1997 - 7:40:20 UTC