Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.12.1997

Της πολιτικής της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επαναπαύτηκε με την απόφαση της συνόδου του Λουξεμβούργου, αλλά προέβλεψε μια μακρά διαδικασία με πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια επικαλέστηκε τη συνάντηση κορυφής στην Κρήτη και το παρελθόν των ελληνοβαλκανικών σχέσεων για να επισημάνει, όπως είπε, ότι με μεγάλες και εντατικές προσπάθειες η θέση της χώρας μας βελτιώθηκε, ενώ ήταν σχεδόν απομονωμένη από τις γειτονικές χώρες. "Σήμερα εμείς πρωταγωνιστούμε στα Βαλκάνια και αυτός ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος έχει αναγνωριστεί και από τις βαλκανικές αλλά και από άλλες χώρες", είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τώρα αρχίζει μια μακρά διαδικασία, στην οποία θα γίνουν πολλών ειδών διαπραγματεύσεις και για το περιεχόμενο της απόφασης για την ευρωπαϊκή διάσκεψη αλλά και για τα ειδικότερα θέματα, όπως είναι η ένταξη της Κύπρου. "Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα υπάρξουν πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας θα υπάρχουν νέες εντάσεις και πιέσεις από την πλευρά των άλλων χωρών που μειοψήφισαν σε αυτή τη διαδικασία ή δεν την αποδέχτηκαν στο σημείο στο οποίο κατέληξε", τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: "Έχουμε κατακτήσει κάτι πολύ σημαντικό αλλά για να το διατηρήσουμε χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια και χρειάζεται προπαντός ψυχραιμία, ομοψυχία και επίγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και του τρόπου χειρισμού των θεμάτων αυτών για να μην φανούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία, δηλαδή σε ένα επίπεδο ανταλλαγής αντεκκλήσεων, ύβρεων και διαφορών σε μια γωνιά της Ευρώπης. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αναζητά μια Ευρώπη στην οποία τηρείται το διεθνές δίκαιο τα ανθρώπινα δικαιώματα που στηρίζει την δημοκρατία και την ειρήνη. Νωρίτερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του Κώστα Σημίτη στους διαφωνούντες και η φράση του ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για όποιον έχει άλλη πρόταση. Ωστόσο η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους.

Σε διευκρινιστική δήλωση για τη φράση του πρωθυπουργού ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για όποιον έχει διαφορετικές προτάσεις, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Οι πόρτες είναι ανοιχτές τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ τόσο για να μπει κάποιος όσο και για να βγει κάποιος αρκεί να το θέλει ο ίδιος. Η συμμετοχή στα κόμματα είναι εθελοντική", είπε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε: "Καθένας λοιπόν επιλέγει να ενταχθεί σε ένα κόμμα διαβαίνοντας την πόρτα εισόδου και καθένας επιλέγει εφόσον το επιθυμεί να αποχωρήσει από ένα κόμμα διαβαίνοντας την πύλη εξόδου".

Αρχίζει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 1998, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Ωστόσο, την έντονη αντίθεσή τους στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998 εκφράζουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ που έχουν εξαγγείλλει 24ωρη απεργία για αύριο. Συγκεκριμένα οι ομοσπονδίες αντιδρούν στις αυξήσεις που αποφασίστηκαν για το 1998 και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας που έγινε. Οι αμεσότερες επιπτώσεις της απεργίας εντοπίζονται στον χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς που θα παύσουν τη λειτουργία τους από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και αύριο την ίδια ώρα, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Στην απεργιακή κινητοποίηση θα μετέχει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας που εξήγγειλε δύο τετράωρες στάσεις εργασίας για αύριο από τις 6 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 4 έως τις 8 το βράδυ.

Την έντονη αντίδραση πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν οι απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βερντρίν, δήλωσε πως η Άγκυρα "μπορεί να είναι απογοητευμένη από την απόφαση των 15 στο Λουξεμβούργο, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίποινα". Πιο "σκληρός" στις δηλώσεις του ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος προειδοποίησε την Άγκυρα "να μην σκεφθεί να κάνει καμιά απόπειρα ενσωμάτωσης του βόρειου τμήματος της Κύπρου". Ως "μη λογικές" χαρακτήρισε σε συνέντευξη τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Πάντως στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ αντέδρασε στη στάση της Άγκυρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη δεν είναι "μπανανία". Στο μεταξύ, τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Κλίντον, τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ με πέντε υπουργούς καθώς και με τους προέδρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αίσθηση όμως προκάλεσε και η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι ότι οι Ευρωπαίοι προσέβαλαν την Τουρκία για να ικανοποιήσουν τη Γερμανία και την Ελλάδα. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποδεχτεί την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου από την Άγκυρα.

Ο κ. Κλίντον πρέπει να απευθύνεται κυρίως προς την Τουρκία καλώντας την να σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού που ήδη γίνονται σεβαστοί και τηρούνται από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στα ελληνοτουρκικά και το χαρακτηρισμό εκ μέρους του των ελληνοτουρκικών διαφορών ως μη λογικών. Ο Υπουργός Τύπου δήλωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει πληροφορία για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, απλά η Ελλάδα λαμβάνει πάντα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο.

Επίτιμο δημότη της ανακήρυξε το απόγευμα η πόλη της Μαριούπολης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών ανακήρυξε τον κ. Στεφανόπουλο επίτιμο διδάκτορά του. Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Ελληνισμό της Μαριούπολης, πόλη στην οποία κατοικούν περίπου 70 - 100.000 Έλληνες. Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε ότι ''σήμερα η Μαριούπολη γίνεται η πρωτεύουσα του Ελληνισμού στην Ουκρανία'', ενώ επισήμανε τη ''ραγδαία ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας'', τονίζοντας με έμφαση ότι ''για πρώτη φορά στα Γυμνάσια και τα Σχολεία της περιοχής, οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν την Ελληνική Γλώσσα''.

Ημερίδα του Κέντρου Νέας Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη. Το Κέντρο Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι ένα ίδρυμα επιστημονικής περιγραφής και τεκμηρίωσης των τάσεων της νεοελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό και το εξωτερικό που έχει στόχο τη στήριξη και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και την τόνωση της ελληνικής ταυτότητας των Ελλήνων της διασποράς. "Το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας ζωντανής, όχι μόνο στα ελληνικά σύνορα αλλά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξαρτηθεί από την αλληλεπίδραση δύο βασικών παραγόντων: ο ένας είναι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας και ο δεύτερος η ανάπτυξη της γλωσσικής μας αγωγής", επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Αρσένης.

Η ίδρυση Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η καθιέρωση διαγωνισμού απονομής κρατικού βραβείου συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου, η ίδρυση Όπερας Δωματίου στη Θεσσαλονίκη και η καθιέρωση νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου με τις επωνυμίες "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" και "Ανώνυμη Εταιρεία Προβολής της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς", προβλέπονται από το νομοσχέδιο "Θεσμοί, μέτρα και δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης" που ψηφίστηκε από τη Βουλή και παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο καθιερώνεται η ενιαία τιμή και θεσπίζεται η δήλωση του πραγματικού αριθμού αντιτύπων για κάθε έκδοση και η συγκρότηση γνωμοδοτικού Συμβουλίου Μουσειακής Πολιτικής.

Νέα επίθεση κατά του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο έγινε το μεσημέρι από αγνώστους. Η επίθεση έγινε τη στιγμή που οι υπάλληλοι άνοιγαν το κουτί στο οποίο τοποθετούνται οι αιτήσεις για τη χορήγηση βίζας. Άγνωστοι ένοπλοι πλησίασαν και άρχισαν να πυροβολούν. Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν τυχόν τραυματισμούς από την επίθεση των ενόπλων. Οι Αλβανοί αστυνομικοί δεν αντέδρασαν και οι ένοπλοι αποχώρησαν ανενόχλητοι. Οι υπάλληλοι του προξενείου και οι αρχές αποδίδουν την πρόκληση στην αναταραχή που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες για τις βίζες.

Αναφορά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Β' Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. Στην αναφορά του επισημαίνει ότι σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, δεν έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες για το δεύτερο εξάμηνο του 1997, ενώ απαιτείται τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΙΚΑ ώστε να πληρωθούν οι μόνιμοι νοσηλευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Επίσης τονίζει την ανάγκη να διευθετηθούν ζητήματα, όπως η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η πρόσληψη νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Ηρεμία επικρατεί σήμερα από το πρωί στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, μετά την χθεσινή αιματηρή απόπειρα ομαδικής απόδρασης, στη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας κρατούμενος και τραυματίστηκαν ένας κρατούμενος και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Νεκρός από πυροβολισμούς αστυφύλακα-φρουρού της Ε΄ σκοπιάς, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε επίσημα, έπεσε ο 26χρονος Αλβανός λαθρομετανάστης, Μπεκνίκ Μπρεγκάσι, από την Κορυτσά, κρατούμενος από τον περασμένο Ιούνιο για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, ο οποίος σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, κ. Βασιλειάδη, φέρει διαμπερές τραύμα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο αστυφύλακας συνελήφθη με εντολή του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, επόπτη των φυλακών, και με τη σχηματιζόμενη δικογραφία θα αποσταλεί αρμοδίως. Προανάκριση για τον εντοπισμό των πρωταίτιων των επεισοδίων και τον καταλογισμό ευθυνών διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Δενδροποτάμου.

Στην επιστημονική και αντικειμενική ενημέρωση και όχι στην αστυνόμευση και την καταστολή, θα πρέπει να αναζητηθεί το "κλειδί" για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα στελέχη της Ένωσης Αριστερών Νέων (ΕΑΝ), η οποία πρόσκειται στο κόμμα του Συνασπισμού. Αναλυτικότερα, τα μέλη της Ε.Α.Ν εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος, όσον αφορά το θέμα των ναρκωτικών, ελλοχεύει στην άγνοια και την ποινικοποίηση-καταστολή ορισμένων ψυχοτρόπων ουσιών, αφού, από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι η εφαρμογή κατασταλτικής πολιτικής δημιουργεί νέους χρήστες και οδηγεί τους ήδη υπάρχοντες στο έγκλημα και την περιθωριοποίηση. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, αντιπροσωπεία της Ένωσης συναντήθηκε με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, κ.Πλάκα και τον νομάρχη, κ.Παπαδόπουλο, ώστε να βρεθεί η "χρυσή τομή" για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράταση της παραμονής των 200 Ελλήνων στρατιωτών για άλλους έξι μήνες, στο πλαίσιο της ελληνοαλβανικής συνεργασίας. Πολλές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα ανακοίνωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Άμυνα, Ατζέμ Χαϊντάρι, με την οποία χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο αυτό "επικίνδυνο βήμα της αλβανικής κυβέρνησης". Η έκθεση του κ. Χαϊντάρι απευθύνεται όχι μόνο στους βουλευτές, αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα κόμματα και στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, καθώς και στις κυβερνήσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στην Ελληνική Κυβέρνηση. "Η εγκαθίδρυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τον αλβανικό λαό θα χαρακτηριστεί σαν εγκαθίδρυση ενός επιδρομέα, επομένως όλες οι ευθύνες για ενδεχόμενες αντιδράσεις θα βαρύνουν την ελληνική κυβέρνηση", προειδοποίησε ο Α. Χαϊντάρι.

Εικοσιτετράωρη επίσκεψη πραγματοποιεί αύριο στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι. Κατά την επίσκεψη αυτή ο κ. Ντίνι θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, με τον Πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, με τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου Σκεντέρ Γκινούσι, με τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, και με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα.

Στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ θα απονεμηθεί το Μεσογειακό Βραβείο Ειρήνης του ιδρύματος "Μεσογειακό Εργαστήρι" της Νάπολης, ανακοίνωσε η γραμματεία τύπου των Σκοπίων. Σημειώνεται ότι το βραβείο απονέμεται φέτος για πρώτη φορά, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος, την απόφαση για την απονομή του βραβείου στον Σκοπιανό πρόεδρο έλαβε το Φόρουμ για την Ευρώπη και την Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη παρουσία του Ιταλού Προέδρου Οσκαρ Λουίτζι .Σκάλφαρο, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 30 κρατών της Μεσογείου. Στην ανακοίνωση του ιδρύματος "Μεσογειακό Εργαστήρι" αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα τιμηθεί για τη συνεισφορά του στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στις σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη και για τις προσπάθειες για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1514,65 μονάδες σημειώνοντας ελαφρά υποχώρηση της τάξης του 0,04%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 31,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ιωνικό έβγαλε η κλήρωση για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 8 Ιανουαρίου 1998, ενώ οι επαναληπτικοί 20 μέρες αργότερα. Ο Άρης θα αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ, o Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τον Πανσερραϊκό, ενώ η Βέροια θα υποδεχτεί στο πρώτο παιχνίδι τη Ξάνθη. Στο μεταξύ, ο νικητής του αγώνα Ολυμπιακός - Ηρακλής, που θα γίνει στις 24 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό στάδιο, θα αντιμετωπίσει τον Εδεσσαϊκό.

Η Λοκομοτίβ Μόσχας θα είναι ο επόμενος αντίπαλος της ΑΕΚ στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, μετά από την κλήρωση που έγινε το μεσημέρι στη Γενεύη. Η κλήρωση ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για το "Δικέφαλο", αφού απέφυγε τη γερμανική Στουτγάρδη, την αγγλική Τσέλσι και την ισπανική Μπέτις, ενώ ο αντίπαλος της ΑΕΚ στους "8" της ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι επιθυμητός και μπορεί εύκολα η ελληνική ομάδα να προκριθεί στα ημιτελικά. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο μεταξύ, ορίστηκαν οι έδρες διεξαγωγής των φετινών ευρωπαϊκών κυπέλλων. Ο φετινός, για πρώτη φορά μονός τελικός του ΟΥΕΦΑ θα φιλοξενηθεί στις 6 Μαίου 1998 στο Παρίσι. Ο κυπελλούχος Ευρώπης, θα αναδειχτεί στις 13 Μαίου 1998 στην Στοκχόλμη, ενώ ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει στο Άμστερνταμ στις 20 Μαίου 1998.

Σε απολογία έχουν κληθεί αύριο στις 2 το μεσημέρι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για τα επεισόδια στο μεταξύ τους παιχνίδι στην 12η αγωνιστική του ποδοσφαίρου. Ο υπηρεσιακός αθλητικός δικαστής κ.Αναγνώστου εξέδωσε κατηγορητήριο και κάλεσε σε απολογία τις δύο ΠΑΕ. Στο φάκελο της υπόθεσης περιλαμβάνεται συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή κ.Τεβεκέλη, ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις δύο ομάδες. Στο μεταξύ, σε απολογία κλήθηκαν από τον κ. Αναγνώστου αύριο και άλλες 9 ΠΑΕ της Α' εθνικής. Πρόκειται για τις Βέροια, ΑΕΚ, Εθνικό, Ηρακλή, Ιωνικό, Πανιώνιο, Προοδευτική, Απόλλωνα και ΠΑΟΚ.

Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονόνερο στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -6 μέχρι 4 βαθμούς, στα δυτικά από έναν μέχρι 13 και στην υπόλοιπη χώρα από 2 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θερμοκρασία 2 μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 17 December 1997 - 17:05:18 UTC