Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.12.1997

Μέχρι να νυχτώσει συνεχίστηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, στην ορεινή περιοχή των Πιερίων και ειδικότερα στην περιοχή της Σφηκιάς, οι έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροπλάνου του οποίου η τύχη αγνοείται από χθες το βράδυ στις 9.15, όταν προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια χάθηκε. Το αεροσκάφος με 8μελές πλήρωμα εκτελούσε την πτήση Οδησσού - Θεσσαλονίκης και μετέφερε 62 επιβάτες εκ των οποίων οι 42 είναι Έλληνες. Το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Άκη Τσοχατζόπουλου και με τη συμμετοχή των αρχηγών των γενικών επιτελείων με σκοπό τον προγραμματισμό των ενεργειών, από αύριο το πρωί. Όπως δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, είναι πιθανόν το αεροσκάφος να συνετρίβη σε ορεινό όγκο καθώς πετούσε σε ύψος 3.500 ποδιών, ενώ ο ορεινός όγκος των Πιερίων έχει υψόμετρο 5.500 πόδια. Το μεσημέρι δόθηκε στη δημοσιότητα η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μεταξύ του πύργου ελέγχου και του μοιραίου αεροσκάφους. Το αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 20.42, στις 20.54 ειδοποίησε ότι πλησιάζει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στις 21.04 ανέφερε στον πύργο ελέγχου ότι είναι σε κάθοδο. Στις 21.08 ο πιλότος ζητά οδηγίες ραντάρ, γεγονός που σημαίνει ότι είχε αποπροσανατολιστεί. Στις 21.10 ο πιλότος σημειώνει ότι βρίσκεται στα 28 μίλια, όμως η συνομιλία σε αυτό το σημείο δεν ακούγεται καλά και έτσι δεν γίνεται γνωστός ο προσανατολισμός του αεροσκάφους. Ο πύργος ελέγχου ρωτά τον πιλότο αν είναι ικανός να ακολουθήσει τα ραδιοβοηθήματα για προσέγγιση. Ο πιλότος απαντά θετικά και δηλώνει ότι θα τα ακολουθήσει. Ο πύργος ελέγχου ρωτά αν ο πιλότος γνωρίζει τη διαδικασία προσέγγισης. Ο πιλότος δηλώνει ότι βρίσκεται στα 3.500 πόδια. Ο πύργος ελέγχου λέει στον πιλότο να πάει στο σημείο έναρξης καθόδου. Ο χειριστής απαντά εντάξει. Στις 21.12 το αεροσκάφος δηλώνει στον πύργο ελέγχου ότι θα αναφέρει όταν θα φτάσει στο σημείο έναρξης καθόδου. Αυτά είναι τα τελευταία λόγια του πιλότου του αεροσκάφους προς τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου.

Την οδύνη τους για το συμβάν με το ουκρανικό αεροσκάφος, η τύχη του οποίου αγνοείται εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε τον κ. Στεφανόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, τις εξελίξεις που ακολούθησαν και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη διεθνή κοινότητα. "Συνέπεια, σταθερότητα και ψυχραιμία υπάρχουν στην πολιτική μας", σημείωσε ο κ. Σημίτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε με δηλώσεις του τη λύπη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την αεροπορική τραγωδία στη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ότι είναι δυνατόν για να έχουν επιτυχία οι έρευνες. Τόνισε επίσης ότι όλες οι υπηρεσίες τέθηκαν σε ετοιμότητα αμέσως, ενώ χρησιμοποιούνται όλα τα τεχνικά μέσα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους ή τμημάτων του. Τις ενέργειες συντονίζουν οι υπουργοί Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης και Μακεδονίας Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Σε ερωτήσεις σχετικά με την καθυστέρηση της τοποθέτησης του νέου ραντάρ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ανέφερε ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν. Απέδωσε ευθύνες επίσης για τη μη τοποθέτηση ραντάρ τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο και σε τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι διαφωνούσαν με την τοποθέτηση του, τονίζοντας ότι την πολιτική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, αλλά για να πετύχει στο έργο της χρειάζεται και τη συνδρομή των αρμόδιων κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι για την ώρα και πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες, δεν μπορούμε να ταυτίσουμε την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους με την καθυστέρηση της τοποθέτησης του νέου ραντάρ. Σε άλλη ερώτηση για τον αποτελεσματικό έλεγχο του FIR Αθηνών, ο κ. Ρέππας είπε ότι ο έλεγχος είναι πάρα πολύ καλός. Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο στην καθιερωμένη συνεδρίαση του θα ασχοληθεί με θέματα του υπουργείου Μεταφορών, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα την πορεία των μεγάλων έργων.

Σε άμεσο καταλογισμό ευθυνών θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μόλις έχει στα χέρια της το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών-Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη. Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", παραδέχθηκε ότι το ατύχημα ίσως είχε αποφευχθεί, αν το αεροδρόμιο διέθετε ραντάρ. Εξήγησε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ήδη προμηθευτεί το ραντάρ κι έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την τοποθέτησή του σε περιοχή εκτός του αεροδρομίου. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί, διότι περίοικοι αντιδρούν, επικαλούμενοι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Ο κ. Μαντέλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξαν προβλήματα στην επικοινωνία του κυβερνήτη του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου, το οποίο όμως θα ξεκαθαρίσει με την εύρεσή του και με την απομαγνητοφώνηση της χθεσινοβραδινής συνομιλίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, αναφέρθηκε στις δυνάμεις, επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες, που διενεργούν τις έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους. Όπως τόνισε, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, χαμηλή νέφωση χιονοπτώσεις, μικρή ορατότητα, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας εξέφρασαν την αντίθεση τους στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 1998, που από χτες συζητείται στη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο χώρο μπροστά από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Κώστας Παγκαρλιώτας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, ο γενικός γραμματέας Θεόδωρος Κυριακίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κίτσιος. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται "αντιλαϊκός" και "αντιαναπτυξιακός" που σηματοδοτεί νέα φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, παραπέρα μείωση του πραγματικού εισοδήματος, μείωση των κοινωνικών παροχών. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών στο δημόσιο τομέα η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε στο 50% ενώ στον ιδιωτικό υπήρξαν εργοστάσια όπου η συμμετοχή έφτασε στο 100% , άλλά και εργοστάσια που λειτούργησαν κανονικά. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη είχε σήμερα η νέα Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Η Ρωσίδα διπλωμάτης μετέφερε στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου τη μεγάλη ικανοποίηση του ομολόγου της Ρωσικής Δούμα, για την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι στην Ελλάδα, καθώς και πρόσκλησή του προς τον κ. Κακλαμάνη να επισκεφθεί και πάλι τη Μόσχα. Η κ. Ματβιένκο εξήρε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και τη στήριξη που η Βουλή των Ελλήνων έχει προσφέρει στους Διεθνείς Οργανισμούς προς το Ρωσικό Κοινοβούλιο. Ζήτησε δε, τη συνδρομή του κ. Κακλαμάνη για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, καθώς και τη μέριμνά του για την ταχεία επικύρωση δύο εκκρεμουσών συμφωνιών για τον ηλεκτρικό σταθμό της Φλώρινας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τη διευθέτηση της ονομασίας της γειτονικής χώρας, καθώς η σκοπιανή πλευρά επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη χρήση της συνταγματικής, όπως αποκαλείται, ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων Makpress, επικαλούμενο δήλωση εκπροσώπου του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο τέλος Ιανουαρίου.

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα την ιστορική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πλαισιώνουν την έκθεση "Μέγας Αλέξανδρος-Βιβλία από όλο τον κόσμο" που εγκαινιάστηκε χτες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται αύριο η εκδήλωση "Ο Μέγας Αλέξανδρος στο δημοτικό μας τραγούδι". Εξάλλου, με την έκθεση "Σκίτσα και Κόμικς" ολοκληρώνει τη λειτουργία του το ομώνυμο εργαστήρι κόμικς που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ΟΠΠΕΘ με τον Τεχνοχώρο "Πράξις". Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22 Δεκεμβρίου στο κτίριο "Μέλισσα" και θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ, ένας από τους σημαντικότερους άξονες του εικαστικού προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97", που αφορά την παρουσίαση των Ελλήνων δημιουργών των δεκαετιών 1950-70, ολοκληρώνεται με την αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη που εγκαινιάζεται αύριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση, που εγκαινιάζεται τρία χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Τέλος, τοπία της Κωνσταντινούπολης ζωντανεύουν μέσα από τους πίνακες του Γιάννη Ηγουμενίδη που θα εκτίθενται από την Κυριακή στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο "Τοπία από την Κωνσταντινούπολη" διοργανώνεται από τον ΟΠΠΕΘ και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.

Σαφή και ταυτόσημη θέση τήρησαν για πρώτη φορά όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στην Τουρκία στη χτεσινή συνεδρίαση για τον απολογισμό της λουξεμβουργιανής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν χρειάστηκε να παρέμβουν Έλληνες ευρωβουλευτές, γεγονός που εκφράζει υιοθέτηση και κατανόηση των ελληνικών θέσεων που αποδεικνύονται σαφείς και δίκαιες. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ Junker αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της Κοινότητας δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θέλησε να πει "όχι" στην Τουρκία διότι είναι μία μεγάλη χώρα και η θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί ένα κεκτημένο. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία λέσχη με κανόνες. Κατά συνέπεια για να γίνει η Τουρκία μέλος της λέσχης αυτής, πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Η Κοινότητα αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια την Τουρκία αλλά αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί και τη δική της αξιοπρέπεια" πρόσθεσε.

Την προθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία νομιμοποίησης των 25-30.000 Αλβανών, που επέλεξαν την Τουρκία ως χώρα διαμονής τους τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εργασίας, με μήνυμά του στον Αλβανό ομόλογό του. Το μήνυμα του Τούρκου υπουργού διαβίβασε η τουρκική πρεσβεία στα Τίρανα. Παρά το γεγονός ότι στην Τουρκία δεν υπήρξαν ποτέ αντιδράσεις των Αλβανών, όπως σε άλλες χώρες όπου έχουν καταφύγει, ο Αλβανός υπουργός εκτίμησε την πρωτοβουλία της Άγκυρας, η οποία κατέχει την 5η θέση ως προς τον αριθμό των Αλβανών μεταναστών, τονίζοντας ότι θα απαντήσει θετικά στο μήνυμα του Τούρκου ομολόγου του.

Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα. Οι νεφώσεις, οι χιονοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία κυμαίνεται στα βόρεια ηπειρωτικά μεταξύ -6 και 4 βαθμών, στα δυτικά μεταξύ ενός και 13 και στην υπόλοιπη χώρα μεταξύ 2 και 10 βαθμών Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις με χιονόνερο όμως βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 18 December 1997 - 17:40:21 UTC