Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.12.1997

"Παγωμένη" είναι η ατμόσφαιρα στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζεται η οδυνηρή διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος στα Πιέρια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωριστεί οι σοροί τριών Ελλήνων, ενώ στο νεκροτομείο δεν έφτασαν από τον τόπο του δυστυχήματος τα πτώματα δύο παιδιών, έξι μηνών και επτά χρονών, από τα συνολικά επτά που επέβαιναν στη μοιραία πτήση. Συγγενείς των πέντε θυμάτων, εξαντλημένοι από την πολυήμερη αγωνία και ταλαιπωρία, παραμένουν στο χώρο του νοσοκομείου, περιμένοντας να παραλάβουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων.

Νέες έρευνες διεξάγονται στον τόπο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους προκειμένου να βρεθούν τα πτώματα των δύο παιδιών της οικογένειας Μαυρικοπούλου από τις Σέρρες, των οποίων τα πτώματα δεν βρίσκονται στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου". Στο νοσοκομείο αναγνωρίστηκαν συνολικά 65 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, εκ των οποίων 34 Έλληνες, 23 Ουκρανοί και το οκταμελές πλήρωμα του αεροσκάφους. Δεν έχουν αναγνωριστεί τρεις ακόμη Έλληνες. Στο μεταξύ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβατών καθώς ενώ αρχικά η εταιρεία είχε αναφέρει 71 επιβάτες, τελικά γίνεται λόγος για 70. Νέα στοιχεία για τα αίτια της πτώσης του ουκρανικού αεροσκάφους έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν τα όργανα στα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους ο κυβερνήτης είχε ακολουθήσει λάθος πορεία καθώς έκανε λάθος στο όργανο που τον κατευθύνει και έτσι αντί να ορίσει 344 μοίρες για να κάνει τον κύκλο και να επιστρέψει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όρισε 250 μοίρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόκλιση περίπου 90 μοιρών και να κατευθυνθεί προς την Πιερία.

Αδικη και απαράδεκτη, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Τουρκίας να απελάσει τον Ελληνα διοικητικό υπάλληλο του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διευκρίνισε ότι "σε αυτήν την περίπτωση η αντίδρασή μας είναι η παγίως ακολουθούμενη". Τέλος, αναφερόμενος στην απέλαση του υπαλλήλου Νεντίμ Εζεργκίν, από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι του δίνεται η δυνατότητα να προετοιμάσει για λίγες μέρες την αναχώρησή του.

Την απέλαση υπαλλήλου του Τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη διέταξε η κυβέρνηση, απαντώντας, σύμφωνα με τον κανόνα της αμοιβαιότητας, στη νέα πρόκληση της Άγκυρας να απελάσει από το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολη, έλληνα διπλωματικό υπάλληλο για δήθεν κατασκοπευτική δραστηριότητα. Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών για τα ελληνοτουρκικά ανακοίνωσε την απόφαση αυτή στον νέο πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα.

Λήξαν, τόσο για τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, όσο και για την κυβέρνηση, θεωρείται το θέμα της αποπομπής των τριών βουλευτών, Βασίλη Κεδίκογλου, Μόσχου Γικόνογλου και Χρήστου Κηπουρού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα. Ο κ. Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι "δεν έχει η κυβέρνηση να κάνει κάτι άλλο, όσον αφορά τους τρεις βουλευτές", ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις των Πεπονή και Παπαθεμελή, σημείωσε ότι "είναι στο πλαίσιο της δημιουργικής πολυφωνίας. Εξάλλου, απαντώντας στην ερώτηση αν οι τρεις αποπεμφθέντες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι και πάλι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε ότι "δεν είναι ορθό να μιλάμε από τώρα για τις εκλογές του 2000. Ασφαλώς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει διαδικασίες, βάσει των οποίων επιλέγει τους υποψηφίους".

Η απόφαση του πρωθυπουργού για τη διαγραφή των βουλευτών Κεδίκογλου, Γικόνογλου και Κηπουρού, είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση, ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ παρατήρησε πως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα των βουλευτών να λένε την άποψη τους και να ψηφίζουν ελεύθερα. Σχετικά με όσες πληροφορίες κυκλοφόρησαν για τη συνεδρίαση του Ε.Γ. του Κινήματος είπε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ισχύουν μόνο οι δηλώσεις που έκανε ο γραμματέας της Κ.Ε. Κώστας Σκανδαλίδης. Υπογράμμισε ότι όλα τα μέλη του Ε.Γ. συμφώνησαν να μην δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος που άρχισε και χαρακτήρισε "μαυραγορίτικη" τη συμπεριφορά ορισμένων ως προς την ερμηνεία κομματικών ή κυβερνητικών πληροφοριών. Ο υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης την ψήφιση του προϋπολογισμού κι αυτό είπε είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, είχε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μόλις προχθές παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας του κ. Μπερνς με τον πρωθυπουργό, ενώ τέθηκαν και τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, όπως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε άριστο το κλίμα της και τόνισε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα της γύρω περιοχής που αφορούν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Συναντήσεις με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ θα έχει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τις ποικίλες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος των Βασίλη Κεδίκογλου, Μόσχου Γικόνογλου και Χρήστου Κηπουρού. Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου διατύπωσαν φόβους ότι η απόφαση αυτή θα υποδαυλίσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος. Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης επισήμανε ότι η απόφαση για διαγραφές δεν ταιριάζει στον πρωθυπουργό. Πάντως τα περισσότερα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου επικρότησαν την απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος ζήτησε ανασύνθεση του κορυφαίου κομματικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ.

Για την πορεία των μεγάλων έργων και τις λεπτομέρειες για την κατασκευή τους ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο κ. Λαλιώτης έδωσε στα μέλη της επιτροπής φακέλους με τις λεπτομέρειες για τα μετρό Θεσσαλονίκης και Αθήνας, την Εγνατία Οδό, την πορεία των έργων στον νέο αερολιμένα στα Σπάτα, την μετεγκατάσταση της Ολυμπιακής στο νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και την πορεία των έργων εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των μεγάλων έργων.

Η σύμβαση προμήθειας του στρατού με 2.000 τζιπ από την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) υπογράφτηκε χθες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Η σύμβαση είναι ύψους 32 δισ. δραχμών, έχει τριετή διάρκεια και ο πρόεδρος της ΕΛΒΟ, Λυκούργος Σακελλάρης, τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη παραγγελία του στρατού από την εταιρία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σακελλάρης πρόσφατα η ΕΛΒΟ υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή 305 στρατιωτικών τζιπ και 45 φορτηγών συνολικού προϋπολογισμού 5,8 δισ.

"Οπισθοδρομικές" θεωρεί η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τις ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την επαγγελματική στέγη. Με επιστολή τους προς την υπουργό Βάσω Παπανδρέου, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, κ.κ. Χ. Φώλιας και Δ. Λοτσάρης, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους που εστιάζονται σε τέσσερα σημεία του νομοσχεδίου, ενώ διατυπώνουν και τις αντίστοιχες προτάσεις τους.

Σε επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτύχει την προώθηση ειδικών προγραμμάτων αναβάθμισης της τεχνολογίας των ελληνικών ναυπηγείων, καθώς και την αύξηση του πλαφόν της επιδότησης για κατασκευές νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι, το ποσοστό της επιδότησης να διαμορφωθεί σε περίπου 15%, από 9% που ισχύει σήμερα, καθώς το 20% που ζητούν οι εφοπλιστές, δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό από την ΕΕ.

Η καλύτερη θωράκιση για τον ελληνισμό είναι η δημιουργία σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς και η οικοδόμηση ενός μετώπου φιλίας. Με αυτά τα λόγια ο μορφωτικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο και υπεύθυνος του παραρτήματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωστής Μοσκώφ, εξέφρασε την επιθυμία του να πάει στην Τουρκία και να ασχοληθεί με τα εκεί πολιτιστικά θέματα. "

Απλήρωτοι παραμένουν για δεύτερο δεκαπενθήμερο οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Αιτία η έλλειψη χρημάτων από το ταμείο του θεάτρου. Οι ηθοποιοί έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία κατέθεσε μήνυση κατά της διεύθυνσης του ΚΘΒΕ για τη μη καταβολή αποδοχών του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου, του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου και του δώρου των Χριστουγέννων.

Με ένα υπερθέαμα του Goran Bregovic και με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα πέφτει στις 30 Δεκεμβρίου στο Παλαί ντε Σπόρ η αυλαία της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997. Ο Bregovic θα παρουσιάσει το έργο "Θεσσαλονίκη" με υπότιτλο "Η σιωπή των Βαλκανίων".

Ανοδικά αντέδρασε η Σοφοκλέους στη συνεχή πίεση που παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων και παρά την άνοδο των επιτοκίων. Έτσι ο γενικός δείκτης παρουσίασε άνοδο κατά 1,16% και έκλεισε στις 1.478,21 μονάδες..

Η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου προσπαθεί να εντοπίζει και να διεκδικεί κλεμμένους εκκλησιαστικούς θησαυρούς που βρίσκονται παράνομα στο εξωτερικό, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, καλώντας παράλληλα το λαό να εντείνει τον αγώνα του για δίκαιη λύση του Κυπριακού, ως το μόνο τρόπο που τελικά θα λύσει το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας από τα κατεχόμενα.

Επικυρώθηκαν από την κεντρική εκλογική επιτροπή τα επίσημα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών στη Γιουγκοσλαβία, που ανέδειξαν τον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην εκλογική διαδικασία ανήλθε μόλις στο 50.98%, οριακό ποσοστό ελάχιστα παραπάνω από τη συνταγματική απαίτηση του 50% των εγγεγραμμένων, προϋπόθεση που δεν επαληθεύθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι οποίες είχαν κηρυχθεί άκυρες.

Έμμεση προειδοποίηση στη Ρωσία ότι αν παραδώσει τους αμυντικούς πυραύλους S- 300 στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έχει μερίδιο στους στρατιωτικούς διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η Τουρκία, απηύθυνε ο υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν στον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα, κ. Κουζνετσιόφ. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", ο κ. Σεζγκίν απέστειλε αυτό το μήνυμα στη Ρωσία για να αποτρέψει την παράδοση των πυραύλων. ''Παίζεται κρίσιμο παζάρι ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία..

Εκτενή αναφορά στην κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Τουρκίας - Ισραήλ, δίνει ο τουρκικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι θα αρχίσει στις 5 Ιανουαρίου και σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, το σενάριο της άσκησης "Reliant Mermaid" έχει σαν θέμα δραστηριότητες διάσωσης αλιευτικού σκάφους στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Τις αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες εξέφρασε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων γειτονικών προς αυτή χωρών, επανέλαβε σε σχόλιό του ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων. Διέβλεψε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ στις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες θα συνεχίσουν να υφίστανται και τον επόμενο χρόνο εξαιτίας της ανυποχώρητης, όπως ισχυρίστηκε, στάσης που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις τους. "Οι γείτονές μας αποφάσισαν να περάσουν στον 21ο αιώνα με βαλκανικούς μύθους και μεγαλεπίβολες επιδιώξεις", ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Πέντε χιλιάδες δολάρια, περίπου 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες δραχμές, δώρισε το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στο ειδικό πρόγραμμα του Ερυθρού Σταυρού της Βουλγαρίας, για οικονομική υποστήριξη των ορφανών και άπορων παιδιών.

Σοβαρές καταστροφές έχουν προκληθεί στην περιοχή Λέζα στη νοτιοδυτική Αλβανία, όπου οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου πλημμύρες, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Αντριάν Σεβερίν, καθώς εμμένει στις καταγγελίες του ότι Ρουμάνοι μεγαλοεκδότες και πολιτικοί εμπλέκονται σε σκάνδαλο κατασκοπείας. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο κ. Σεβερίν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις καταγγελίες του για τις θεωρεί βάσιμες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 24 December 1997 - 8:40:19 UTC