Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ 25/12/1997

Τη γέννηση του Υιού του Θεού, γιορτάζει σήμερα η χριστιανοσύνη. Σε μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζει ότι σήμερα το φως της προσδοκίας λάμπει στα πρόσωπα κάθε ηλικίας, τα οποία όμως σκιάζονται από κλαυθμούς και συμφορές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλος κάνει έκκληση προς τον απόδημο ελληνισμό να διαφυλάξει την ενότητα. Ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ εύχεται τα Χριστούγεννα να φέρουν αγάπη, γαλήνη, ειρήνη και λύτρωση εκ των δεινών του κακού και της δυστυχίας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος τονίζει ότι ο Χριστός εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν ξένος από τις κοινωνίες που έχουν θεσμοθετήσει τη βία και την υποκρισία.

Μεγάλη ήταν και φέτος η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην επαρχία. Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 73 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα, σκοτώθηκαν έξι άτομα και τραυματίστηκαν 90. Χθες σε σύγκρουση δύο Ι.Χ. αυτοκινήτων έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν στο 60 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Νεκροί είναι ο Νικόλαος Λαδίκας 36 χρόνων και η Ευαγγελία Έλληνα 20 χρόνων από τη Θάσο. Τραυματίστηκαν οι Νικόλαος Μακρής, 33 χρόνων, η σύζυγος του Φανή Κούτρα 30 χρόνων και τα δύο τους παιδάκια Πασχαλίνα πέντε χρόνων και το 12μηνο αβάπτιστο μωρό τους.

Σοβαρά επεισόδια προκάλεσαν χθες το βράδυ σε βάρος των κατοίκων του χωριού Λαζαράτη, Αλβανοί κουκουλοφόροι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Έλληνας Κ. Μέγκουλης, 30 χρόνων, από τα Γιάννενα. Οι κάτοικοι του χωριού πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για τη σύλληψη έξι συγχωριανών τους, οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο της εξέγερσης του αλβανικού λαού στις αρχές του 1997.

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την αεροπορική τραγωδία του ουκρανικού αεροσκάφους θα δοθούν από το "μαύρο κουτί" που άρχισε να αποκωδικοποιείται στο Ανόβερο της Γερμανίας. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ.Πετσάλνικος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επέβαιναν στο μοιραίο "Γιάκοβλεφ" περισσότεροι από τους 71 επιβάτες. Οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους, προκειμένου να βρεθούν δύο αδελφάκια και ένας αστυνομικός.

Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών ή δωρεών με την προϋπόθεση ότι οι σχετικές αιτήσεις θα υποβληθούν εντός του 1997, έστω και αν το μεταβιβαστικό συμβόλαιο συνταχθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τη Δευτέρα σε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ με το προεδρείο της Ενωσης Συμβολαιογράφων θα διευκρινιστεί εάν θα γίνονται δεκτά πιστοποιητικά με ημερομηνία 1997, τα οποία εκδίδουν ή έχουν εκδώσει οι δήμοι, όπως το πιστοποιητικό τέλους ακίνητης περιουσίας.

Τριάντα χιλιάδες δηλώσεις εισοδήματος του 1996 δεν έχουν εκκαθαριστεί. Οι φορολογούμενοι πρέπει να απευθύνονται στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα εκκαθαριστούν στις εφορίες και όχι από το ΚΕΠΥΟ. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που θα προκύψει επιπλέον φόρος η καταβολή πρέπει να γίνει σε διάστημα λίγων ημερών. Οσοι δικαιούνται επιστροφή μεγαλύτερη των 250.000 δραχμών θα περιμένουν αρκετό καιρό για να πάρουν τα χρήματα τους.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ουϊλιαμ Κοέν, που καθ΄οδόν προς τη Βοσνία, πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ και τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών, Λάζαρ Κιτάνοφσκι και Μπλαγκογια Χαντζίνσκι, ενώ επισκέφθηκε και τους αμερικανούς στρατιώτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη της UNPRENDER, η οποία σταθμεύει σε αυτή την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και η υπ΄αυτόν κυβέρνηση των Τιράνων, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, έχοντας την ευθύνη για τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην Αλβανία την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 1997, μετά το πόρισμα που σχημάτισε η κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τα αίτια των αιματηρών επεισοδίων που είχαν οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της χώρας εκείνη την περίοδο.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βηθλεέμ στη δυτική όχθη του Ιορδάνη για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και η σύζυγος του, που είναι χριστιανοί, ήταν ανάμεσα στους πιστούς που άκουσαν τη λειτουργία των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Γέννησης του Χριστού. Είναι η τρίτη χρονιά από τότε που η Βηθλεέμ περιήλθε στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η χριστουγεννιάτικη ευχή του Πάπα Ιωάννη Παύλου, ο οποίος παρέστη στην καθιερωμένη λειτουργία των Χριστουγέννων, στη βασιλική του Αγίου Παύλου.

Σημαντική εκροή συναλλάγματος σημειώθηκε χθες στην ελληνική αγορά χρήματος της τάξεως των 230 εκατομμυρίων ECU, ενώ τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Στο μεταξύ, κατακόρυφη άνοδο σημείωσε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Νίκεϊ μετά από τη συνεχή καθοδική του πορεία την τελευταία εβδομάδα. Σημείωσε άνοδο 5% μετά την ανακοίνωση μέτρων της ιαπωνικής κυβέρνησης για την υποστήριξη της οικονομίας.

Πανάξια προκρίθηκε στους "16" του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο ο Ηρακλής. Οι "κυανόλευκοι" ήρθαν ισόπαλοι 2 - 2 με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και σφράγισαν το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, αφού στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο Καυτατζόγλειο ο Ηρακλής είχε κερδίσει 2 - 0. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο σκορ με αυτογκόλ του Παπαδόπουλου, ενώ στις αρχές του 2ου ημιχρόνου διπλασίασε τα τέρματα με έδωσε στους ερυθρόλευκους το δικαίωμα να ελπίζουν. Ο Ηρακλής στη συνέχεια πέρασε στην αντεπίθεση και μείωσε με τον Γκώνια, ενώ 8 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο Παπαδόπουλος με πέναλτι ισοφάρισε και χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση. Στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει τον Εδεσσαϊκό.

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες προβλέπονται σήμερα σε όλη την ώρα, ενώ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειοι ασθενείς και στα πελάγη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 11 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 3 με 15 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, ασθενείς μέχρι μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 6 με 14 και 4 με 11 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 25 December 1997 - 10:05:14 UTC