Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 22 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 26.12.97

· Τα πρώτα στοιχεία από την εξέταση του "μαύρου κουτιού" του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, που συνετρίβη στις 19 Δεκεμβρίου στα Πιέρια Ορη, παρέδωσαν οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες, στις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες. Από τα στοιχεία αυτά αναμένεται να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 τουλάχιστον άτομα, Έλληνες και Ουκρανοί.

· Στη θέση "Ντίτσιος" στα Πιέρια, ειδικά συνεργεία συνεχίζουν, πάντως, τις αναζητήσεις και άλλων θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύεται ότι στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν ακόμη πέντε, τουλάχιστον, άτομα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση των δύο μικρών παιδιών, της τρίχρονης Τασούλας Μαριγκοπούλου και του βρέφους 7 μηνών αβάπτιστου αδελφού της, που ταξίδευαν μαζί με τους γονείς τους, με το μοιραίο αεροσκάφος.

· Στο μεταξύ, χθες στις 5 το απόγευμα αναχώρησαν οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες, παίρνοντας και τις σορούς των θυμάτων της τραγωδίας. Η αναχώρηση ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, τυπικές όμως διατυπώσεις ανάγκασαν τους Ουκρανούς να φύγουν το απόγευμα.

· " Η υπομονή έχει και τα όριά της" είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, πάνω από το Αιγαίο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ακόμη, ότι ήταν αναμενόμενες οι παραβάσεις του FIR Αθηνών και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, οι οποίες αποδεικνύουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και τη μη συμμόρφωσή της με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

· Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών ή δωρεών, με την προϋπόθεση ότι οι σχετικές αιτήσεις θα υποβληθούν εντός του 1997, έστω και αν το μεταβιβαστικό συμβόλαιο συνταχθεί μετά της 31η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρύ με το προεδρείο της ένωσης συμβολαιογράφων, για να διευκρινιστεί αν θα γίνονται δεκτά πιστοποιητικά με χρονολογία του 1997, που εκδόθηκαν από δήμους.

· Αιματηρή ήταν και φέτος η έξοδος για τις εορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου δημόσιας τάξης, από το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκαν 141 τροχαία σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 10 άτομα και να τραυματιστούν 194.

· " Αιώνια πολιτιστική πρωτεύουσα" χαρακτηρίζει την Θεσσαλονίκη δημοσίευμα δανικής εφημερίδας, με αφορμή την τελετή παράδοσης της σκυτάλης του ευρωπαϊκού θεσμού, από τη Θεσσαλονίκη στην Στοκχόλμη. Το δημοσίευμα, που υπογράφεται από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Πήτερ Γουίνερ, ο οποίος συμμετέσχε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με θέμα "Ευρώπη και ΜΜΕ:Η πολιτιστική μας κληρονομιά" αναφέρεται με θαυμασμό στην έκθεση θησαυρών του Αγίου Όρους και κάνει εκτενή αναφορά στη δραστηριότητα της εβραϊκής κοινότητας.

· Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας παίρνουν οι αρχές των Σκοπίων στα σύνορα με την Αλβανία. Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Κιτάνοφσκι, εξήγγειλε, ότι θα εξοπλιστούν επιπρόσθετα ορισμένες μονάδες, ιδιαίτερα οι μεθοριακές, αναφερόμενος στις "εμπειρίες" του στρατού από τα πρόσφατα γεγονότα στην Αλβανία, όπου τα ένοπλα επεισόδια έγιναν ολοένα και συχνότερα.

· Ουσιαστικά δεν αλλάζει το καθεστώς βίζας, που θα χορηγείται στους Γιουγκοσλάβους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Π. Βλασσόπουλος. "Θα χρειάζεται , ίσως, περισσότερος χρόνος είπε, για την εξέταση του κάθε αιτήματος.

· Υπό κατηγορίες βρίσκεται στην Αλβανία ο Σαλί Μπερίσα, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησής του, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη χώρα από τις αρχές του 1997, ως το τέλος του Ιουνίου, οπότε η κρίση αποκλιμακώθηκε με τις εκλογές. Το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ασχολήθηκε με τα αίτια που προκάλεσαν την αναταραχή καταλογίζει σοβαρά λάθη και παραλείψεις στον τότε πρόεδρο της χώρας, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό ατόπημα η πρόσκληση στους πολίτες να μην παραδώσουν τον οπλισμό, που έκλεψαν από τις αποθήκες του στρατού.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 26 December 1997 - 9:40:12 UTC