Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.12.1997

Ο δρόμος που ακολουθεί η Άγκυρα είναι επικίνδυνος και θα αποβεί εις βάρος της, δήλωσε το μεσημέρι από την Κέρκυρα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, μετά τις αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και την αεροναυτική άσκηση που προγραμματίζει η Τουρκία για τον Ιανουάριο. Ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Ναυτικό Σταθμό της Κέρκυρας, το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Άκτιο και τις μονάδες της παραμεθορίου στα Ιωάννινα, χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι επελέγησαν οι μέρες των Χριστουγέννων για να διατυπωθούν προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και υπογράμμισε: "Δεν δεχόμαστε καμία απειλή και θα υπερασπιστούμε, και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε, τόσο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας, όσο και τα δίκαια του ελληνισμού, οπουδήποτε και αν βρίσκεται". Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, εξέφρασε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί. "Η Τουρκία έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Ελπίζουμε να είναι μόνο λεκτικές οι προκλήσεις της, παρά το γεγονός ότι είδαμε και καταστάσεις που μάλλον απομακρύνουν την Τουρκία, τόσο από τη διεθνή Κοινότητα, όσο και από τους στόχους που λέει ότι έχει", είπε ο κ. Αποστολάκης. Η Τουρκία όμως επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα έντασης και στο Αιγαίο καθώς έχει προγραμματίσει άσκηση ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας, από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, και για το λόγο αυτό έχει δεσμεύσει οκτώ μεγάλες περιοχές του Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι την Κρήτη. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Άγκυρα επιδιώκει να ασκήσει εξωτερική πολιτική με στρατιωτικά μέσα και επισημαίνει ότι αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας την απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κηδεύτηκε το μεσημέρι στο Παλαιό Ηράκλειο η 26χρονη δημοσιογράφος Ναυσικά Σελήμογλου που έπεσε θύμα τροχαίου προχθές το βράδυ, δύο μέρες μετά τον αρραβώνα της τα Χριστούγεννα με τον Θεόδωρο Πετρινόλη, ηχολήπτη του MEGA, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Στην κηδεία της παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, αφού η 26χρονη δημοσιογράφος κάλυπτε το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Ειδήσεων της ΝΕΤ. Συνολικά από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι χθες αργά το βράδυ σκοτώθηκαν συνολικά τριάντα άτομα και τραυματίστηκαν 394 σε 271 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα.

Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν σήμερα, σε όλες τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες της Ελλάδας, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν να διευθετήσουν τις υποθέσεις αγοραπωλησίας και μεταβίβασης ακινήτων, πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, οπότε παύουν να ισχύουν οι παλιές, μειωμένες αντικειμενικές αξίες. Η ταλαιπωρία των φορολογουμένων είναι πολύ μεγάλη, καθώς στις περισσότερες εφορίες, ο μέσος όρος αναμονής στις ουρές ξεπερνά τις τρεις ώρες, ενώ δεν λείπουν τα φραστικά επεισόδια μεταξύ υπαλλήλων και πολιτών, λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα και αύριο, οι ΔΟΥ θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ την παραμονή της πρωτοχρονιάς θα λειτουργήσουν μέχρι τις 3 το μεσημέρι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Η ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο χρόνος για την υποβολή της δήλωσης που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου είναι περιορισμένος και ζητά παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ετήσιας διάρκειας, διενήργησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το προς δημοπράτηση ποσόν ήταν 280 δισεκατομμύρια δραχμές, με δικαίωμα να γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές οι οποίες θα πρέπει, πάντως, να ανέρχονται απαραιτήτως στο 30% των ανταγωνιστικών.

Ιπτάμενοι άγγελοι, τσιγγάνοι τραγουδιστές, χορευτές, χορωδίες, μουσικοί, (σχεδόν διακόσια άτομα) πλαισιώνουν τη "Θεσσαλονίκη", το πολυθέαμα με υπότιτλο "Η σιωπή των Βαλκανίων", του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, με το οποίο πέφτει αύριο η αυλαία της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η όλη παράσταση είναι εμπνευσμένη από την βυζαντινή κουλτούρα τόνισε ο σκηνοθέτής της Τόμας Παντούρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Δεν πρόκειται για μία ακόμη συναυλία, αλλά για μία συναυλία λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας γεγονός που της προσδίδει κάτι το ιδιαίτερο", επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Πάνος Θεοδωρίδης, προσθέτοντας ότι ο σκελετός των σκηνικών της, είναι μία ξεχωριστή κατασκευή που για πρώτη φορά έχει γίνει στην Ελλάδα.

Η Συνθήκη του Σένγκεν και ο έλεγχος στην διακίνηση των πολιτών των χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανησυχεί την Τουρκία. Η τουρκική πολιτική ηγεσία φοβάται "αποκλεισμό" της χώρας από την υπόλοιπη Ευρώπη και υποστηρίζει, ότι οι κανόνες και οι περιορισμοί, που επιβάλλονται "χρησιμοποιούμενοι από την Ελλάδα, θα ήταν δυνατόν να αποτελέσουν "φράγμα" για την ελεύθερη επικοινωνία της Τουρκίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" δημοσιεύει άρθρο του Ορχάν Τοκατλί, στο οποίο αναφέρονται τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, κάνοντας αναφορά στη Συνθήκη Σένγκεν επισημαίνει, ότι "μετά την αποδοχή της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, ως αιτίας πολέμου, τώρα συζητείται και η άποψη, πως μπορεί να θεωρηθεί 'αιτία πολέμου" η επιμονή στην εφαρμογή από την Ελλάδα του συστήματος Σένγκεν, που έχει σαν σκοπό να αποκόψει την Τουρκία από την Ευρώπη".

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τη σφαγή 45 Ινδιάνων από παρακρατικές ομάδες πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεξικό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τους διαδηλωτές 500 μέτρα από την προεδρική κατοικία. Στο μεταξύ τα χωριά τους εγκαταλείπουν χιλιάδες Ινδιάνοι στην επαρχία Τσιάπας του Μεξικού από το φόβο νέων σφαγών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κεντρική Ασία, αφού πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι στο Αζερμπαϊτζάν, ο Γιλμάζ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Γκαϊντάρ Αλίγιεφ, διάρκειας δύο και πλέον ωρών, στην οποία εκφράστηκε η υποστήριξη του Μπακού στα τουρκικά σχέδια για την υλοποίηση των διαδρόμων που θα μεταφέρουν τον "μαύρο χρυσό" από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν στις δυτικές αγορές. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Τουρκίας, του Τουρκμενιστάν και του Ιράν, (χθες το απόγευμα) δόθηκε το πράσινο φως στην ολλανδική Shell για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου 1,6 δις δολαρίων, που θα διέρχεται από το έδαφος τους.

Συμφωνία για την από κοινού κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική επαρχία Γιανγκσού της Κίνας υπέγραψαν σήμερα η Κίνα και η Ρωσία με την ευκαιρία της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ και του υπουργού Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας Βίκτορ Μιχαήλοφ, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Ξίνχουα". Το πρακτορείο δεν ανέφερε το ύψος του συμβολαίου, αλλά πριν την αναχώρησή του για την Κίνα ο κ. Νεμτσόφ είχε πει ότι θα έχει ύψος 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου και θα είναι η μεγαλύτερη εξωτερική συμφωνία της Ρωσίας για το 1997.

Ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 29 December 1997 - 17:05:22 UTC