Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.12.1997

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν περιοχές του Αιγαίου, που έχουν ήδη δεσμευτεί από την Ελλάδα, για την αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Παράλληλα διακόπηκε ο διάλογος των εμπειρογνωμόνων των δυο χωρών, ύστερα από την απαίτηση της Τουρκίας να περιοριστεί σε διμερές επίπεδο και χωρίς τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. H στάση των Τούρκων εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση της Αγκυρας να διακόψει κάθε επαφή με την κοινότητα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη στους Ελληνες εμπειρογνώμονες. Κατόπιν αυτού η Ελλάδα θα ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκφράζει με ανακοίνωσή του το Στέητ Ντιπάρτμεντ, μετά το νέο κύκλο παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική ίσων αποστάσεων και καλεί Ελλάδα και Τουρκία να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για την αποφυγή ενός σοβαρού περιστατικού που μπορεί να στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές. Ως παράδειγμα τέτοιων ευκαιριών αναφέρεται το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Το θέμα της συγκρότησης περιφερειακού θεσμού συλλογικής ασφάλειας των χωρών της Βαλκανικής συζήτησαν στα Τίρανα οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Αλβανίας, Ακης Τσοχατζόπουλος και Σαμπίτ Μπροκάι. Σε κοινή συνέντευξη τύπου στα Τίρανα, ο κ. Μπρόκαϊ επεσήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, ήταν και ο απολογισμός της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και η περαιτέρω συνέχιση της συνεργασίας αυτής και το 1998. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας στον στρατιωτικό τομέα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Εξάλλου, μιλώντας για την ελληνική βοήθεια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ιατρείο που εγκαινιάζεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων, αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων, στη μελέτη για την κατασκευή του στρατιωτικού αεροδρομίου από Ελληνες ειδικούς, στη βοήθεια της Ελλάδας για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, καθώς και σε άλλες ενέργειες που ουσιαστικά αποτελούν κινητήρια δύναμη για την βελτίωση της εικόνας του στρατού της Αλβανίας. Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι "ο απολογισμός της στρατιωτικής συνεργασίας επιβεβαιώνει γενικότερα τη θετική συνεργασία που αναπτύσσουν οι δύο χώρες σε διάφορους τομείς".

Με ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, του Γκόραν Μπρέκοβιτς, έκλεισε η αυλαία των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997. Το πολυθέαμα , εμπνευσμένο από την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή των Βαλκανίων, που παρουσιάστηκε στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, περιελάμβανε, μουσική, τραγούδι, βίντεο, χορό και θεατρικά δρώμενα, το παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές.

Επισκέψεις στα μεθοριακά φυλάκια της Νίκης και της Διποταμιάς της Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσει τις ερχόμενες μέρες, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, όπου θα ανταλλάξει ευχές και θα προσφέρει βιβλία και γλυκά στους στρατιώτες με την ευκαιρία των εορτών. Σήμερα, ο κ. Πετσάλνικος στις 11:30 θα ανταλλάξει ευχές για το νέο Ετος με αντιπροσωπεία της Τροχαίας, στο τροχονομικό βάθρο της πλατείας του Λευκού Πύργου, ενώ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα παραστεί στην δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και αμέσως μετά θα δεχθεί ευχές από εκπροσώπους αρχών της πόλης στο υπουργείο.

Στα ίχνη κυκλώματος που πραγματοποιεί αγοραπωλησίες ακινήτων εν αγνοία των ιδιοκτητών, βρίσκονται οι δικαστικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, όπου με απόφαση του ανακριτή οδηγήθηκε στις φυλακές, δικηγόρος που φέρεται - σύμφωνα με καταγγελίες - ως "εγκέφαλος" στην υπόθεση. Ο ΣΤ' τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης, Κ. Σισμανίδης, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα έκρινε προφυλακιστέο το δικηγόρο Περικλή Καλλιδόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσαν εναντίον του, συνάδελφος του από την Αθήνα και ένας Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που τον κατηγορούν ότι πούλησε ακίνητα τους - αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών - με πλαστούς τίτλους κυριότητας και πληρεξούσια.

Δέκα νέες υποβρύχιες αρχαιολογικές θέσεις εντόπισε και κατέγραψε κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη θαλάσσια περιοχή του Αργοσαρωνικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους. Στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας εντοπίσθηκαν δύο ναυάγια βυζαντινής περιόδου. Στο πρώτο εντοπίσθηκε τμήμα του φορτίου που αποτελείται από ακέραιους αμφορείς του 8ου και 9ου αιώνα. Το ναυάγιο αυτό, που θεωρείται πιο σημαντικό, πιθανόν να σώζει τμήματα του ίδιου του πλοίου, καθώς βρίσκεται βυθισμένο σε αμμώδη βυθό. Κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου ταξιδιού του κλιμακίου στην περιοχή του νοτιοδυτικού Αιγαίου, εντοπίσθηκαν δύο ακόμη ναυάγια της ρωμαϊκής περιόδου. Στο πρώτο βρέθηκαν περισσότεροι από 50 αμφορείς που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά άρμης (αλμυρού νερού για τη διατήρηση τροφίμων) και στο δεύτερο, ακέραιο το φορτίο του, το οποίο αποτελείται κυρίως από αμφορείς και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Το ναυάγιο αυτό χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση για σημαντικά κέρδη αρκετών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βελτιώσει σημαντικά και το γενικό δείκτη, ο οποίος και έκλεισε στις 1.469,14 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,24%. Η εικόνα των επιμέρους κλάδων ήταν μικτή και πιο συγκεκριμένα: άνοδο είχαν ο τραπεζικός με 1,46%, ο επενδυτικός με 0,88%, ο leasing με 0,92%, ο βιομηχανικός με 0,92%, ο δείκτης των διαφόρων εταιριών με 1,22% και ο δείκτης των εταιριών συμμετοχών με 1,35%.

"Προσωρινό μέτρο" χαρακτήρισε τη διακοπή των δικοινοτικών συναντήσεων ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχόμενων, Ντερβίς Ερόγλου, διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά μέτρα που θα πάρει το ψευδοκράτος για τις συναντήσεις, θα ανακοινωθούν μέσα στο νέο έτος. Ο Ερόγλου είπε ότι το "υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας" του ψευδοκράτους επεξεργάζεται τα νέα μέτρα, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από τον Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνηση. O ψευδοπρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και συζήτησαν τα μέτρα, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και για το ταξίδι του Ντενκτάς στην Ταρσό.

Εκκληση προς τους πολίτες να διαφυλάξουν την ηρεμία και σταθερότητα στη χώρα που-όπως εμμέσως άφησε να διαφανεί- απειλούνται από τη δράση των ακραίων εθνικιστικών "αλυτρωτικών" στοιχείων και των αλβανόφωνων εξτρεμιστών, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Κάνοντας ευθέως λόγο για στοιχεία που δρουν με εκβιασμούς, απειλές, βία και παραβίαση του συντάγματος και των νόμων."Οι λύσεις μπορούν να αναζητηθούν στο πλαίσιο του συστήματος και των μηχανισμών του. Οι αναγκαστικές πιέσεις και οι πολιτικές περιπέτειες μπορούν να καταστούν σοβαρή απειλή για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα κάθε πολίτη μας καθώς και για την ασφάλεια του κράτους γενικά", είπε ο κ. Γκλιγκόροφ.

Στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, προτίθεται να προσφύγει η ΠΓΔΜ, επιδιώκοντας την έκδοση νέας απόφασης, η οποία θα ακυρώνει την παλιά που καθιέρωσε το όνομα ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από ισχυρή έκρηξη βόμβας, η οποία σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο σιδηροδρομικό σταθμό, Μπακίρκοϊ, της πόλης, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV. Μέχρι στιγμής κανείς δεν ανάλαβε την ευθύνη της έκρηξης, ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές έρευνες, πιθανώς να υπήρχε και δεύτερη βόμβα σε κουτί που βρέθηκε στα συντρίμμια της έκρηξης.

Την παραπομπή της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ σε δίκη, ζητούν οι εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας εξαιτίας δήλωσής της με την οποία απηύθυνε έκκληση για τη μη διάλυση του ισλαμικού κόμματος της "Ευημερίας". Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του "Ορθού Δρόμου", της Τανσού Τσιλλέρ, ζητά από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας να μη διαλύσει το κόμμα του Νετσμετίν Ερμπακάν υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βλάψει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Φόβους για ενδεχόμενη σύλληψή του εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ύστερα από τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του για υπέρβαση καθήκοντος. Ο κ. Μπουλάτοβιτς, ο οποίος έχασε τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου από τον Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι "υπάρχει πρόθεση να συλληφθεί", μετά την αποχώρησή του από την προεδρία στις 15 Ιανουαρίου. Ο Τζουκάνοβιτς είχε κατηγορήσει τον αντίπαλό του ότι χορήγησε αμνηστία σε 606 κατάδικους για να εξυπηρετήσει, όπως υποστήριξε, συγγενικά ή φιλικά του πρόσωπα. "Γνωρίζοντας τον τρόπο που σκέφτονται οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, δήλωσε ο Μπουλάτοβιτς, είμαι σίγουρος ότι θα κινήσουν τις διαδικασίες σύλληψής μου, γεγονός για το οποίο είμαι έτοιμος".

Μια από τις χειρότερες χρονιές για την Αλβανία ήταν το 1997, αφού λόγω των ενόπλων εξεγέρσεων που άρχισαν την άνοιξη, περίπου 1.500 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 12.000 εισήχθησαν στα νοσοκομεία. Τα στοιχεία αυτά τα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και "φιλοξενούνται" στις αλβανικές εφημερίδες. Πάντως για τους τραυματίες δεν υπάρχουν ακριβείς στατιστικές, ενώ ο Μάρτιος χαρακτηρίστηκε ως ο πιο βίαιος μήνας, αφού υπήρξαν 39 περιπτώσεις βιασμού γυναικών, ενώ οι επιθέσεις εξεγερθέντων και οι απαγωγές ήταν δύο άλλα κύρια συστατικά που συνέθεσαν την κατάσταση που επικρατούσε στον ταραγμένο νότο της Αλβανίας.

Η Ρωσία προώθησε το διεθνές προφίλ της κατά το έτος 1997, πετυχαίνοντας μεγάλες καινοτομίες στις σχέσεις της με τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν. Σε ένα είδος απολογισμού του 1997 προς τους δημοσιογράφους ο κ.Γιέλτσιν υποστήριξε ότι "οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πείστηκαν ότι είναι μάταιο να φαντάζονται μια Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία", ενώ πρόσθεσε ότι "υπογράψαμε την ιδρυτική πράξη Ρωσίας- ΝΑΤΟ, η οποία καθιέρωσε τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά και η συμφωνία μας με την Ε.Ε. είχε ικανοποιητικό αποτέλεσμα".

Ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, προειδοποίησε την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της με νέες ιδέες, προκειμένου η χώρα να τύχει οικονομικής ανάπτυξης το 1998. Συγκεκριμένα, ο κ.Γιέλτσιν δήλωσε ότι η Ρωσία "έχει ανάγκη από ριζοσπαστικές ιδέες και νέες προσεγγίσεις, εάν θέλει να κάνει πραγματικότητα την οικονομική ανάπτυξη", ενώ σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με το ποιές είναι οι προβλέψεις του για την πορεία της ρωσικής οικονομίας κατά το 1998, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι "οι προβλέψεις δεν είναι δική μου δουλειά. Μπορώ μόνο να διευκρινίσω αυτό που πρέπει να γίνει το 1998. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα στον τομέα της οικονομίας και να φροντίσει για την ανάπτυξη της χώρας".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 31 December 1997 - 9:05:12 UTC