Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.1.1998

Άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιανουαρίου η ευρείας κλίμακας αεροναυτική τουρκική άσκηση στο Αιγαίο. Σήμερα έγιναν ασκήσεις σε περιοχή βόρεια της Λήμνου, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητικότητά της καθώς οι στρατηγοί της απέρριψαν τις υποδείξεις της Αθήνας για τροποποιήσεις σε τρεις περιοχές διεξαγωγής των ασκήσεων, τις βραχονησίδες Καλόγεροι, το χώρο μεταξύ Χίου, Άνδρου και Σάμου και την περιοχή νότια της Ικαρίας. Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας εντάσσονται στο πλαίσιο αμφισβήτησης του FIR Αθηνών και της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο, καθώς προβάλλεται η θέση ότι οι βραχονησίδες δεν περιβάλλονται από εθνικό θαλάσσιο και εναέριο χώρο. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, ενώ σε συνεχή επαφή βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης με την οποία καταγγέλλει τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται και σε επίπεδο δηλώσεων αξιωματούχων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Μιλλιέτ", ανώτερο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να υπογραμμίσει ότι τα διεθνή χωρικά ύδατα είναι δικά της χωρικά ύδατα, γεγονός που αποτελεί, όπως είπε, αιτία πολέμου για την Τουρκία. Εξάλλου, κακή χρονιά για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας χαρακτήρισε το 1997 ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού, ο οποίος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η χώρα του είναι εκείνη που επιδιώκει το διάλογο χωρίς ανταπόκριση από την Ελλάδα.

Μνημόσυνο για τους πέντε αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκαν, κατά τη συντριβή του C - 130 στο όρος Πάστρα Αττικής, τελέστηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τη διευκρίνιση των αιτίων της τραγωδίας του μοιραίου Γιάκοβλεφ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Ακριβός Τσολάκης δήλωσε ότι "η διερεύνηση προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο" και πρόσθεσε ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα ολοκληρωμένο και σωστό το ταχύτερο δυνατόν".

Επίλεκτες δυνάμεις του στρατού, πυροσβέστες και ιδιώτες συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις έρευνες στην περιοχή της Ορεστιάδας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για τον εντοπισμό τριών λαθρομεταναστών από το Ιράκ που χάθηκαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Έβρου, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Πετράδες Διδυμοτείχου, όταν η μικρή πλαστική βάρκα στην οποία είχε επιβιβαστεί ανδρόγυνο μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά του, καθώς επίσης και μια 35χρονη συμπατριώτισσα τους, ανατράπηκε. Οι άτυχοι λαθρομετανάστες στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ελλάδα, την περασμένη Τετάρτη ήρθαν σε επαφή με Τούρκους δουλεμπόρους στη γειτονική χώρα. Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς τους επιβίβασαν στη μικρή πλαστική βάρκα, η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού, προτού προλάβουν να αποβιβαστούν στο ελληνικό έδαφος.

Αρχίζει σήμερα η πρώτη από τις δύο φάσεις της διαδικασίας νομιμοποίησης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης των παράνομων εργατικών χεριών. Για την έκδοση κάρτας προσωρινής άδειας παραμονής, οι λαθρομετανάστες μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ μέχρι το Μάιο. Η άδεια αυτή θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1998, άσχετα με τον χρόνο έκδοσής της. Η χρονική διάρκεια της δεύτερης κάρτας θα είναι από ένα έως τρία χρόνια. Προκειμένου να διευκρινιστούν οι ακριβείς όροι της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών, αλλά και για περαιτέρω πληροφορίες και λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το ενημερωτικό έντυπο που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ. Μιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό για τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε: "Θέλουμε να βάλουμε τάξη στο χάος. Να σταματήσει να υπάρχει η γκρίζα ζώνη των 300.000 λαθρομεταναστών, να λήξει η υπερεκμετάλλευση των ίδιων και ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των Ελλήνων εργαζομένων". Πρόσθεσε δε, ότι βάσει αυτής της ρύθμισης θα εντοπιστούν οι ανάγκες που υπάρχουν, ενώ θα αποσαφηνιστεί πού πρέπει να υπάρχουν αλλοδαποί εργαζόμενοι και κάτω από ποιες συνθήκες νομιμότητας και ισότητας επιβάλλεται να εργάζονται αυτοί.

Κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν τον Σημίτη, όμως πρέπει να προσέξουν να μην κάνουν ζημιά στο κόμμα και τη χώρα μας, επισημαίνει ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Εξουσία". Ο κ. Ρέππας θέτει τους επικριτές του πρωθυπουργού προ των ευθυνών τους και σημειώνει: "Από τις επικρίσεις δημιουργείται οπωσδήποτε πολιτικό πρόβλημα. Είναι εμφανές ότι η εσωκομματική κριτική προς την κυβέρνηση είναι εντονότερη σε σχέση με την επικρότηση της κυβερνητικής πολιτικής από τους ίδιους". Στην ερώτηση αν ήταν θέμα που σήκωνε παραίτηση και όχι αποπομπή η διαφωνία του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Τέλος ο κ. Ρέππας διατύπωσε την πρόταση να ισχύσει ένας εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με τη δημιουργία του "Συνηγόρου επί του Τύπου", ενώ αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις που τα ΜΜΕ παραβιάζουν τα δικαιώματα του πολίτη.

Πρόταση για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για τις υπερατλαντικές πτήσεις των αεροσκαφών βαλκανικών χωρών υποβάλλει η Ελλάδα. Το ζήτημα, που απασχολεί το υπουργείο Μεταφορών και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εδώ και ένα χρόνο, έχει ήδη τεθεί στους αρμόδιους φορείς χωρών της Βαλκανικής, ανάμεσα στις οποίες η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και η Αλβανία, ενώ σχετικές κρούσεις έχουν γίνει και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Στην περίπτωση που η πρόταση βρει ανταπόκριση και υλοποιηθεί, οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο κοινό κέντρο θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο από τη Γιουγκοσλαβία μέχρι την Ελλάδα και θα παρέχουν στα αεροσκάφη πληροφορίες που θα καθιστούν τις πτήσεις ευκολότερες, ταχύτερες και μειωμένου κόστους. Το όφελος για την Ελλάδα συνίσταται σε περισσότερα έσοδα και ενίσχυση του ρόλου της στα Βαλκάνια. Για τη Θεσσαλονίκη η υλοποίηση της πρότασης συνεπάγεται, ανάμεσα σε άλλα, εκσυγχρονισμό της εναέριας κυκλοφορίας με την απόκτηση υπερσύγχρονου εξοπλισμού.

Σε βαθιές αλλαγές στην Αστυνομία είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο συνέντευξης τύπου η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Η Βραδυνή". Στους στόχους του υπουργού είναι η αύξηση της δύναμης της Αστυνομίας και ο περιορισμός του εγκλήματος, ενώ για τον εξοπλισμό της ΕΛΑΣ με σύγχρονα μέσα έχει καταρτιστεί ένα τριετές πρόγραμμα ύψους 100 δισ. δραχμών το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 1998. Ο κ. Ρωμαίος επισημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων και γι αυτό το λόγο υπογραμμίζει ότι από τη μια θα ενισχυθούν και από την άλλη θα δημιουργηθούν αστυνομικά τμήματα όπου κριθεί ότι είναι απαραίτητη η παρουσία τους και σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το σημερινό χωροταξικό σχεδιασμό.

Κανονικά εξυπηρετήθηκε σήμερα το κοινό από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία. Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι κατά μέσο όρο απουσίαζε με αναρρωτική ή άλλη άδεια το 42% των εργαζομένων, ενώ τα μικρότερα ποσοστά απουσίας παρουσιάστηκαν στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Τη Δευτέρα όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δεκτή έγινε από το Πρωτοδικείο Πειραιά η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι συγγενείς των ναυτικών, που έχασαν πέρυσι τη ζωή τους στο ναυάγιο του "Δύστος". Το δικαστήριο δέχτηκε ότι για το τραγικό συμβάν υπήρξε ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρίας "ΑΓΕΤ Ηρακλής" και, κατά συνέπεια, αυτή υποχρεούται να δεσμεύσει, με τη μορφή εγγύησης, το ποσό των 322 εκατομμυρίων δραχμών για τις οικογένειες Αρμαμέντου, Παπαϊωάννου και Τσιριγή. Πάντως, η οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον Μάιο.

Ένας 33χρονος χρήστης ναρκωτικών από τη Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο θύμα του "λευκού θανάτου" στην Ελλάδα με την έλευση του 1998. Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης βρέθηκε νεκρός σε αγροτική περιοχή στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πήρε την τελευταία δόση τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο "ανέτειλε" ο καινούριος χρόνος.

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο 33χρονος καθηγητής Χρήστος Πράπας, ο οποίος κατά την προανάκριση ομολόγησε ότι από τον περασμένο Ιούλιο ασελγούσε κατ' εξακολούθηση σε βάρος ενός 12χρονου και τριών 13χρονων μαθητών του. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Το πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια αποτελούν, μετά τη διάλυση του ΟΠΠΕΘ, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μαζί με το υπαγόμενο σε αυτό Μουσείο Φωτογραφίας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου με το Μουσείο Κινηματογράφου και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μαζί με την Όπερα Δωματίου. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ό,τι ανήκε στην κυριότητα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σε σχέση με τους προαναφερθέντες θεσμούς μεταβιβάζεται σε αυτούς, ενώ με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας-Θράκης, αρχίζουν από τη Δευτέρα οι εργασίες της εκκαθάρισης του ΟΠΠΕΘ. Όσον αφορά τη διαδικασία εκκαθάρισης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ζήτησε την απογραφή της περιουσίας του Οργανισμού, πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Σε ερώτηση για το θέμα των εργαζομένων στον ΟΠΠΕΘ, οι οποίοι με τη διάλυση του Οργανισμού μένουν άνεργοι, καθώς έχουν λήξει και οι συμβάσεις τους, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι η ανεργία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, σημείωσε όμως ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα προσπαθήσει να απασχολήσει ορισμένους από τους εργαζόμενους στα έργα του ΟΠΠΕΘ στις υπηρεσίες του ως ωρομίσθιους ή μέσα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Με την καινούρια χρονιά, αρχίζει και ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι 14 ομάδες της Α1 εθνικής, θα προσπαθήσουν να υποδεχτούν το 1998 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς το μεγάλο ντέρμπι πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο η 14η αγωνιστική. Ξεχωρίζουν όμως, οι αναμετρήσεις του Ηρακλή με τον Παναθηναϊκό το Σάββατο στο Ιβανώφειο και του Απόλλωνα με τον Ολυμπιακό την Κυριακή στην Πάτρα. Ο ΠΑΟΚ, αντιμετωπίζει αύριο το απόγευμα εκτός έδρας τον Σπόρτιγκ. Ο Άρης θα υποδεχτεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης την ουραγό Λάρισα. Η αυλαία της αγωνιστικής θα πέσει με το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Πάτρα.

Στους αγωνιστικούς χώρους, επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο και οι ποδοσφαιριστές της Α' εθνικής κατηγορίας, στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ, θα "ανοίξει" την καινούρια χρονιά, αύριο στο Φάληρο με αντίπαλο τον Εθνικό, χωρίς τον Ούγγρο Ζλόταν Κόβατς, ενώ η πρωτοπόρος ΑΕΚ, θα υποδεχθεί, σε ένα δύσκολο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια τον ΟΦΗ. Μακριά από την έδρα του θα αναγκαστεί να αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός, λόγω της τιμωρίας που του επιβλήθηκε για τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ετσι, οι "πράσινοι" θα αγωνιστούν στα Τρίκαλα, κόντρα στην Καλαμάτα. Επίσης και ο Ιωνικός, που εκτίει την ποινή των 3 αγωνιστικών, τυπικά γηπεδούχος θα υποδεχτεί στη Λιβαδειά τον Πανηλειακό. Ο Ολυμπιακός θα μεταβεί στην Πάτρα, προκειμένου να αγωνιστεί κόντρα στην Παναχαϊκή. Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής συμπληρώνεται με τον αγώνα Προοδευτικής - Βέροιας.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο κυρίως τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, αλλά από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 μέχρι 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 2 January 1998 - 17:05:35 UTC