Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.1.1997

· Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους, 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα σήμερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου , ο σεισμός είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και τοποθετείται στην περιοχή της Νέας Ευκαρπίας. Η δόνηση έγινε αισθητή, από τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών.

Μήνυμα προς την Τουρκία, ότι με τέτοιου είδους συμπεριφορές διολισθαίνει μόνη της στη γωνία, απομονώνεται, καταγγέλλεται από άλλους και επομένως δεν έχουν καμιά προοπτική εξέλιξης οι σχέσεις της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που σημειώθηκαν από τουρκικά αεροσκάφη στα Ψαρά και άλλες περιοχές του Αιγαίου. Δεν είναι δυνατό να επιχειρείται κάθε φορά να δοθεί μια τέτοια εντυπωσιακή διάσταση σε στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες θέλει να κάνει η Τουρκία, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα εγγυάται πως το Αιγαίο είναι μια περιοχή ελεύθερη για ναυσιπλοία, αεροπλοία, εφόσον ακολουθούνται το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις, και πρόσθεσε: "Κάθε τι που γίνεται στο Αιγαίο πρέπει να εντάσσεται στους κανόνες του ICAO που ισχύουν για το FIR της Ελλάδας.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, στην οποία υποβλήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, στο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, από το διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου. "Η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, κ. Τσοβόλα, έχει αποκατασταθεί πλήρως, είναι άριστη, και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας", δήλωσε φανερά συγκινημένος, μετά την ολοκλήρωση της εγχείρησης, ο προσωπικός φίλος του κ. Τσοβόλα, καθηγητής Σπύρου, για να προσθέσει, καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο θα επανέλθει πλήρως στα καθήκοντά του. Στην εντατική μονάδα θα παραμείνει ένα με δύο εικοσιτετράωρα. Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι ο κ. Τσοβόλας υποβλήθηκε σε τέσσερα μπάι μπας, δεν θέλησε όμως να απαντήσει αν το καρδιολογικό πρόβλημα εντοπίστηκε ύστερα από κάποιο επεισόδιο. Χαρακτήρισε την εγχείρηση επέμβαση ρουτίνας και υπογράμμισε ότι για την περίπτωση του κ. Τσοβόλα δεν έγινε τίποτα εξαιρετικό. "Χειρουργήθηκε με τις ίδιες συνθήκες και με την ίδια μέριμνα που χειρουργούμε κάθε άρρωστο, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός", τόνισε ο κ. Σπύρου, αποσπώντας και πάλι τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.

· Ένας 24χρονος Θεσσαλονικιός, ο Σωτήρης Μεχιλής, ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό από τα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού, όπου πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων στη Θεσσαλονίκη. Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη Δοξολογία που προηγήθηκε στο μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Παντελεήμονα του Β' παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

· Κατατίθεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει τη θέσπιση δώδεκα νέων φόρων. Το νομοσχέδιο, που δημοσιεύθηκε προχθές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αρχίζουν, από σήμερα, και επίσημα οι εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, ύστερα από απόφαση των εμπορικών συλλόγων της χώρας. Το μέτρο ισχύει, γιατί, όπως επισημαίνουν οι έμποροι, η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική, ακόμη και στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και πολλές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα.

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, σε σχέση με τις τουρκικές ασκήσεις και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, δήλωσε στην Πάφο ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Γιώργος Χαραλαμπίδης. Ανέφερε, επίσης, ότι η Εθνική Φρουρά έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση οποιωνδήποτε εξελίξεων. Στη συνέχεια, ο κ. Χαραλαμπίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη διεξαγωγή κοινής άσκησης, λέγοντας ότι ''ούτε αυτό μας ανησυχεί'' και ότι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ είναι πολύ καλές. Ο κ. Χαραλαμπίδης, σχολιάζοντας τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τη ματαίωση της άφιξης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι προχωρούν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα της συμφωνίας. Όσον αφορά στην ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς αυτές τις μέρες, ο κ. Χαραλαμπίδης, είπε ότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης, αναφερόμενος στη συνεργασία Κύπρου κι Ελλάδας αυτές τις μέρες, είπε ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το ΓΕΕΘΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Μετά τη διεθνή κατακραυγή σε βάρος τους, για τη μαζική φυγή των Κούρδων, προς τις ευρωπαϊκές χώρες, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 57 λαθρομετανάστες, στην περιοχή της Αδριανούπολης, ενώ ετοιμαζόταν να περάσουν στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε, οι 52 από τους λαθρομετανάστες είναι Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής, ενώ οι υπόλοιποι είναι από το Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται, ότι οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει 200 λαθρομετανάστες στην Κωνσταντινούπολη, που θα επιβιβαζόταν σε πλοία, με προορισμό τις ιταλικές ακτές.

Η κοινή αεροναυτική άσκηση "έρευνας και διάσωσης" Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ δεν στοχεύει εναντίον οποιασδήποτε χώρας, τόνισαν στρατιωτικοί των τριών χωρών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Τελ Αβίβ. Υπογράμμισαν, επίσης, την ανθρωπιστική πτυχή της άσκησης, ενώ ανέφεραν ότι το FIR της Κύπρου δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης, είπαν ότι το κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης στην Επισκοπή δεν εμπλέκεται στην άσκηση αυτή, με την ονομασία "Έμπιστη Γοργόνα" που θα διεξαχθεί σήμερα 20 έως 100 μίλια από την ακτή του Ισραήλ. Δύο τουρκικές φρεγάτες, μία "TGG Yavuz F - 240" που φέρει ένα ελικόπτερο και μία "TGG Zafer", ένα αμερικάνικο αντιτορπιλικό "USS John Rodgers" που φέρει δύο ελικόπτερα, καθώς και τέσσερα ισραηλινά σκάφη θα λάβουν μέρος στην 12ωρη άσκηση, που θα εμπλέκει επίσης ένα ισραηλινό ταχύπλοο σκάφος περιπολίας και ένα αεροσκάφος για έρευνες θάλασσας από αέρος.

Την άποψη ότι μέσα στο 1998 πρέπει οπωσδήποτε να εγκριθεί το σύνταγμα της Αλβανίας εξέφρασε ο ένας εκ των δύο προέδρων της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προετοιμασία του συντάγματος, Σαμπρί Γκόντο. "Η χώρα αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο χωρίς σύνταγμα, Δεν καταλαβαίνω την αντίθετη στάση μερικών κομμάτων", είπε ο κ. Γκόντο, και πρόσθεσε ότι "το σύνταγμα είναι για όλους, κανείς δεν μπορεί να πει: θα γίνει όταν έρθουμε εμείς στην εξουσία", αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων Ένωση για τη Δημοκρατία, τα οποία μποϋκοτάρουν το έργο της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Δεν έγινε χθες στη Βουλγαρία ο παραδοσιακός ετήσιος καθαγιασμός των σημαιών του βουλγαρικού στρατού, λόγω του σχίσματος στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και επτά χρόνια, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, μιλώντας στην πόλη Καλόφερ, με την ευκαιρία της επετείου των 150 ετών από τη γέννηση του ποιητή - επαναστάτη και αγωνιστή για την ελευθερία της Βουλγαρίας από τον τουρκικό ζυγό, Χρίστο Μπότεφ. Ο κ.Στογιάνοφ χαρακτήρισε ως "σκάνδαλο" και "ντροπή" το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας και εξέφρασε την αγανάκτησή του για την ανεκτικότητα με την οποία η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 7 January 1998 - 8:05:22 UTC