Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.1.1998

Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που συμμετείχαν στην αεροναυτική άσκηση της γειτονικής χώρας, σημειώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί κατά μήκος του Αιγαίου, από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο, ενώ πέρασαν και πάνω από τα Ψαρά. Τα 32 τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά και τα επιτελεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των νέων τουρκικών προκλήσεων. Η Ελλάδα θα ενημερώσει τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σημερινές παραβιάσεις και παραβάσεις εκ μέρους τουρκικών αεροσκαφών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε : "Οι πτήσεις αυτές έτσι όπως εκδηλώθηκαν δεν ήταν πτήσεις στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων τουλάχιστον των ασκήσεων αυτών που είχε αναγγείλει η Τουρκία ότι θα κάνει. Έχουμε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και γι΄ αυτό ακριβώς αντιμετωπίστηκαν με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη". Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στην ανακίνηση από την τουρκική πλευρά του θέματος των βραχονησίδων που ξεκίνησε μετά την εξαγγελία της υπουργού Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη για ένταξη 14 μικρών νησιών και βραχονησίδων σε ευρωπαϊκό οικολογικό πρόγραμμα. "Είναι ένα πρόγραμμα που αναφέρεται στην ήπια ανάπτυξη που θα επιδιωχθεί σε διάφορες περιοχές και νησιά και βραχονησίδες, για λόγους οικολογικούς κυρίως", είπε ο κ. Ρέππας. Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τις τουρκικές προκλήσεις έδωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση με ψυχραιμία.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία σε δηλώσεις της καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. "Η Ρωσία τάχθηκε και τάσσεται πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των προβλημάτων με πολιτικούς τρόπους και μέσω του διαλόγου", είπε η κ. Ματβιένκο και εξέφρασε την προθυμία της Ρωσίας να συμβάλλει στην εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή.

Την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα των Κούρδων λαθρομεταναστών επισήμανε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, το Κουρδικό θα είναι μια συνεχής ανοιχτή πληγή, είπε ο κ. Κρανιδιώτης και σημείωσε πως η Ελλάδα τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με πολιτικά μέσα σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Συνθήκης του Σένγκεν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη Βουλγαρία αν επιμείνει να μην εφαρμόζει τη συμφωνία της Ε.Ε. για κλείσιμο του. Είπε ακόμα ότι εκτός από τα χρήματα που έχουν δοθεί ήδη στη Βουλγαρία από την Ε.Ε. για εκσυγχρονισμό του πυρηνικού εργοστασίου, προβλέπονται και νέες χρηματοδοτήσεις-ενόψει των ενταξιακών διαδικασιών-για εναλλακτικές μορφές ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου. Το θέμα έθεσε στην Επιτροπή ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ανατρέψει τη συμφωνία με την Ε.Ε. που προβλέπει το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι μέχρι το 2001.

Υποκριτική χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών για το Κουρδικό. Παράλληλα το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Κουρδικό λαό που δοκιμάζεται από την πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων. Εξάλλου, καταυλισμό Κούρδων στην Πεντέλη επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι το Κουρδικό δεν είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας αλλά διεθνές και πρόσθεσε ότι : "η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει σχετική πρωτοβουλία και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες άλλων χωρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το Κουρδικό". Στο μεταξύ, τα ξημερώματα έφτασαν στα παράλια της Χίου με ψαρόβαρκα άλλοι 13 Κούρδοι λαθρομετανάστες.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση "μια συζήτηση πρέπει να είναι παραγωγική". Τη δήλωση αυτή έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και όπως είπε, βασικά μεγέθη που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ενσωματωμένα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 1998 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι δεν προηγήθηκε συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, πριν από την κατάθεση του. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε και στο θέμα των πιέσεων που δέχεται η δραχμή, λέγοντας ότι "η σταθερή δραχμή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής μας πολιτικής. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν, να λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της δραχμής". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα πρόσφορα μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία. Τόνισε δε, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να προκύψουν δευτερογενή προβλήματα, μέσω ενός κλίματος ανησυχίας και αναταραχής.

Βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας ο Δημήτρης Τσοβόλας και μεταφέρθηκε στο τμήμα ανάνηψης, ενώ αύριο το μεσημέρι αναμένεται να μεταφερθεί σε κανονικό θάλαμο νοσηλείας της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου". Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Κώστας Καλλέργης, ο οποίος χαρακτήρισε "άριστη" την κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΔΗΚΚΙ.

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ασκούσε ερασιτεχνική εξωτερική πολιτική εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε αφελείς αυτές τις δηλώσεις και σημείωσε χαρακτηριστικά: "ερασιτέχνης ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι ένας χαρακτηρισμός, ο οποίος, νομίζω, ξεφεύγει των ορίων των πολιτικών χαρακτηρισμών της πολιτικής κριτικής". Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε: "θα μπορούσα να πω πολλά για την εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω τώρα γιατί ακριβώς δεν θέλω να αναδείξω τις διαφορές που υπάρχουν σε χειρισμούς που έχουν κάνει κατά καιρούς για τα εθνικά θέματα οι ελληνικές κυβερνήσεις, πολύ περισσότερο σήμερα που χρειάζεται να υπάρχει ομοψυχία και κοινή στάση απέναντι στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα".

Ξεπέρασαν τις 100.000 οι αλλοδαποί, υπήκοοι κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έσπευσαν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, για να εξασφαλίσουν νόμιμη παραμονή και εργασία στην Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, και ξεπερνούν τις 25.000 οι αλλοδαποί που υπέβαλαν, μέχρι σήμερα το πρωί, συμπληρωμένα τα σχετικά έντυπα. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, μοιράστηκαν μέχρι στιγμής τουλάχιστον 100.000 αιτήσεις στους 5. 000 αλλοδαπούς που προσήλθαν στα γραφεία των νομών της Περιφέρειας, και υποβλήθηκαν συμπληρωμένες 600 από αυτές, το 50% των οποίων αναλογεί στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, Θεόκλητος Μαργαρίτης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου για την αντιμετώπιση της ομίχλης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αερολιμένα, που με την υλοποίησή του αναμένεται να καταστήσει το δεύτερο αεροδρόμιο της χώρας όχι μόνο διαβαλκανικό αλλά και διεθνές. Το έργο, για το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί σχετική μελέτη από γραφείο συμβούλων, αφορά στην εγκατάσταση συστήματος ILS 2 και στη φωτοσήμανση του διαδρόμου 1634, με παράλληλη επέκταση του φωτισμού προς τη θάλασσα, καθώς και σε άλλες μικρότερης εμβέλειας επεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δις δραχμών. Αναμένεται να αποπερατωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 1998.

Νέο ισχυρό πλήγμα στα κυκλώματα Τούρκων εμπόρων ναρκωτικών που διακινούν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης στην Ελλάδα - μέσω του ποταμού Έβρου - κατάφεραν οι αστυνομικές αρχές της Μακεδονίας και της Θράκης με τη σύλληψη ενός 34χρονου από τη γειτονική χώρα. Αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν, ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες να διεισδύσουν στο κύκλωμα του λευκού θανάτου που το αποτελούν τουλάχιστον 3 άτομα, τουρκικής καταγωγής. Τα ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου, οι αστυνομικοί συνέλαβαν σε παραμεθόρια περιοχή κοντά στο Σουφλί Έβρου, τον Εκρέμ Αρσλάν Νούρι Αχμέτογλου από το Μέρικ της Τουρκίας, ο οποίος μετέφερε στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, 1,5 κιλό καθαρή ηρωίνη. Οι Έλληνες αστυνομικοί αναζητούν άλλα δύο άτομα που παρέμειναν στην τουρκική όχθη και δεν πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Πρόκειται για τον Τούρκο υπήκοο Γιούκσελ και τη σύζυγο του Σεμίνα, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία, μετά τις καταγγελίες του Σαλί Μπερίσα εναντίον της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά των σοσιαλιστών, τους οποίους κατηγόρησε ως άμεσα υπεύθυνους για την "πολιτική" όπως τη χαρακτήρισε, δολοφονία τριών πρώην μυστικών αστυνομικών, μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Τροπόγια. Ο Μπερίσα σε δηλώσεις του έκανε λόγο για "κρατική βία" και κήρυξε τη σημερινή ημέρα "ημέρα πένθους για τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος", ενώ κάλεσε το λαό να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο των Τιράνων.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Κροατία ο θάνατος στο Ζάγκρεμπ 11 παιδιών από σηψαιμία, μετά από εγχειρήσεις καρδιάς στις οποίες είχαν υποβληθεί σε κρατικό νοσοκομείο. Επίσημοι παράγοντες του χώρου της υγείας στην κροατική πρωτεύουσα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως τα δημόσια νοσοκομεία της πρώην αυτής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Άρης - Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός - ΑΕΚ, είναι τα ζευγάρια που θα συμμετάσχουν στο φάϊναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ, μετά από κλήρωση που έγινε το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Οι ημιτελικοί και ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας θα γίνει το διήμερο 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες είναι νοκ άουτ και οι νικητές των δύο ζευγαριών θα περάσουν στον τελικό που θα γίνει την επόμενη μέρα, προκειμένου να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Οι δύο χαμένοι, θα αναμετρηθούν στον μικρό τελικό που θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου για την 3η θέση.

Με ένα κρίσιμο παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία, μπαίνει αύριο στη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος πόλο, που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας, η εθνική μας ομάδα των ανδρών. Οι ομάδες που παίρνουν μέρος στον τελικό είναι 16 και έχουν χωριστεί σε 4 ομίλους. Μαζί με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στον 3ο όμιλο συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ισπανία και η Ν.Αφρική. Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, προκρίνονται οι 3 πρώτοι κάθε ομίλου. Η εθνική μας ομάδα των γυναικών, όμως μπήκε πρώτη στο "χορό" των αγώνων του πόλο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο αντιμετώπισε τα ξημερώματα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ολλανδία, έχασε 2 - 8. Επόμενη αντίπαλος της εθνικής μας θα είναι η Ιταλία. Στόχος των γυναικών είναι η πρόκριση στους οκτώ της διοργάνωσης.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα βορειοανατολικά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 8 January 1998 - 17:05:15 UTC