Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.1.1998

Το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει το αντικείμενο διαδοχικών επαφών του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αύριο και μεθαύριο με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος. Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προσπαθειών υπέρβασης των προβλημάτων συνοχής που έχουν εμφανιστεί λόγω της διαφωνίας στελεχών σε βασικά σημεία της πολιτικής της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, και του γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, συνεδρίασε η διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Κινήματος, με θέμα τη στρατηγική του κόμματος στην πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Την εισήγηση της Ν.Ε. παρουσίασε ο γραμματέας της, Κώστας Μαμέλης, ενώ την ανάγκη ενότητας του κόμματος υπογράμμισαν οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Σκανδαλίδης Όπως, εξάλλου, αποφασίστηκε, η Νομαρχιακή Επιτροπή πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών του Κινήματος, θα αποφασίσουν για το πρόσωπο που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Οπως είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης οι υποψηφιότητες για την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έθεσε ως προϋπόθεση ότι θα πρέπει να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τους συγκεκριμένους δήμους ταυτόχρονα και επομένως δεν τίθεται χρονικό όριο η 20η Ιανουαρίου για την επιλογή του υποψηφίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης,

Συνεχίζεται η τουρκική αεροναυτική άσκηση "Ευέλικτη Πένσα", ενώ η αυριανή μέρα θεωρείται κρίσιμη καθώς οι Τούρκοι στρατηγοί έχουν ζητήσει να διεξάγουν ασκήσεις στις περιοχές νότια της Χίου και νότια της Ικαρίας, για τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει δώσει τη σχετική άδεια. Στην αήθη επίθεση της Άγκυρας, η οποία κλιμακώνοντας τις προκλήσεις κατά της χώρας μας και σε διπλωματικό επίπεδο, χαρακτήρισε τον Θεόδωρο Πάγκαλο "απόγονο των φασιστών που οδήγησαν χιλιάδες Εβραίους στα κρεματόρια", απάντησε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας. "Με άθλιες ύβρεις και αναίτιες προκλήσεις, το μόνο που επιτυγχάνει η Αγκυρα είναι να δυσχεραίνει τη θέση της. Όσο το συντομότερο το αντιληφθεί τόσο το καλύτερο γι' αυτή", δήλωσε ο κ. Ρέππας. Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ο οποίος παρομοίασε την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους με την πολιτική του Χίτλερ, αναφέρεται ότι η παρομοίωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών "ταιριάζει στον ίδιο", ενώ υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα οδηγείται σε περιπέτειες ακολουθώντας τον κ. Πάγκαλο "σαν τα ποντίκια πίσω από το μαγικό αυλό".

Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, επανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία με τη στάση της απειλεί σταθερά όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και την ασφάλεια, την ειρήνη, την σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή, καθώς και το σύγχρονο οικοδόμημα του Διεθνούς Δικαίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα τηρεί μια αδιαμφισβήτητη, σταθερή, ήρεμη και αποφασιστική στάση, τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της αμυντικής επάρκειας και της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Την προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. "Μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, τα ψεύδη και τις συκοφαντίες είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά", υπογράμμισε.

Δεν φοβάται το ενδεχόμενο "θερμού επεισοδίου" στο Αιγαίο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, και σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" τονίζει ότι η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κρανιδιώτη, η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο συνδέεται ως ένα βαθμό με την απώλεια ψυχραιμίας εξαιτίας των δυσμενών για τα συμφέροντα της εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι η Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ουσιαστική και σοβαρή επιλογή της Τουρκίας, για τη σταθεροποίηση του πολιτικού της συστήματος, τον εκσυγχρονισμό των κρατικών και κοινωνικών της δομών και την οικονομική της εξέλιξη. Γι αυτό το λόγο και η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ως προς την ελληνική στάση υπογραμμίζει πως είναι δεδομένη η αυτοσυγκράτηση και η νηφαλιότητα που χαρακτηρίζει τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας και προσθέτει ότι ισχύουν οι προτάσεις για βήμα προς βήμα προσέγγιση.

Παρέμβαση σε ρόλο "πυροσβέστη" επιχειρεί η Γερμανία στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο. Εκτιμώντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να δεχτεί την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την Ελλάδα να αναζητήσει κοινές και συναινετικές λύσεις για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Οι δηλώσεις Κίνκελ αποκτούν αυτή τη χρονική στιγμή ιδιαίτερη σημασία καθώς φανερώνουν τη διαρκή επιθυμία της Βόννης να έχει λόγο στα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, που ανέκαθεν θεωρεί ως "ζωτικό χώρο" για τα συμφέροντά της.

Τη διαβεβαίωση ότι οι δεσμοί της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι αδιάρρηκτοι, έδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Το Βήμα". Ο κ. Βεντρίν αναφέρεται στις στενές σχέσεις φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει πως συμβαίνει να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις απέναντι σε έναν περίπλοκο σύγχρονο κόσμο και με δεδομένη τη δυσκολία να αντιληφθούμε και να προετοιμάσουμε τις νέες ισορροπίες πάνω στις οποίες θα εγκαθιδρυθούν στο μέλλον η ειρήνη και η διεθνής συνεργασία. Στην ερώτηση αν η Γαλλία έχει αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.- Κύπρου απάντησε ότι η Γαλλία δεν είχε ποτέ αντιρρήσεις. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προωθεί καθημερινά έναν πολιτικό διακανονισμό για την επίλυση του Κυπριακού και σημείωσε πως οι δύο αυτές διαδικασίες πρέπει να προωθούνται παράλληλα.

Συζητείται αύριο στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου προτίθεται να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την αυτοπρόσωπη υποβολή φορολογικών δηλώσεων από φορολογούμενους. Τριτοκοσμική χαρακτήρισε τη διάταξη αυτή ο Πρόεδρος των Εφοριακών Ανδρέας Μακρυπίδης, ενώ την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναφορικά με τις εξελίξεις στη δραχμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τηρεί στάση επιφυλακής καθώς δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι πιέσεις των κερδοσκόπων στο εθνικό μας νόμισμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει αυστηρές ποινές για τους τοκογλύφους και ανατοκισμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τις τράπεζες, ενόψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια.

Στη Λωζάνη μεταβαίνει αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής θα βρεθεί συμβολική πρόταση για τη θέσπιση εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο μεταξύ, το σχήμα και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Εκτελεστική και Οργανωτική Επιτροπή για τη Διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Με απόφαση του πρωθυπουργού συγκροτήθηκε ήδη διυπουργική Επιτροπή, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για την παρακολούθηση και εποπτεία των έργων που θα αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή. Επιτροπή για την παρακολούθηση της διοργάνωσης των Αγώνων συγκρότησε η Νέα Δημοκρατία, με Πρόεδρο τον Τζαννή Τζαννετάκη.

Τρεις με τέσσερις χιλιάδες νέους φοιτητές θα απορροφήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στο πλαίσιο των προγραμμάτων ελεύθερων κύκλων σπουδών. Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης έχει διαβεβαιώσει ότι η επιλογή των φοιτητών θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, με κριτήρια το απολυτήριο Λυκείου και την προηγούμενη εμπειρία. Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας εξετάζει τις 62 προτάσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ για τα προγράμματα σπουδών επιλογής, στις οποίες περιλαμβάνονται πρωτοποριακά γνωστικά αντικείμενα όπως κινηματογράφος, τηλεόραση και νέες τεχνολογίες, νοτιοανατολικές σπουδές, επιχειρήσεις στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, χαρτογραφία, μουσειοπαιδαγωγική εκπαίδευση και μάνατζμεντ του αθλητισμού και του ελεύθερου χρόνου. Τα προγράμματα σπουδών επιλογής χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, που θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου, αποτέλεσαν το αντικείμενο σημερινής συνεδρίασης της γραμματείας οργανωτικού του κόμματος, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και τομεαρχών, των προέδρων των νομαρχιακών διοικουσών επιτροπών (ΝΟΔΕ) και των προέδρων και μελών των νομαρχιακών εφορευτικών επιτροπών Μακεδονίας και Θράκης της κομματικής οργάνωσης. Την εκλογική διαδικασία, όπως αυτή προβλέπεται από το νέο κανονισμό περιφερειακής οργάνωσης του κόμματος, παρουσίασε ο γραμματέας οργανωτικού, Γιώργος Βλάχος. Για το χρονοδιάγραμμά των εκλογών μίλησε ο αναπληρωτής γραμματέας οργανωτικού, υπεύθυνος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τουσιάκης. Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των επανεγγραφών στις οργανώσεις του κόμματος. Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για τις τοπικές επιτροπές και στις 8 Μαρτίου τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για την ανάδειξη των νέων ΝΟΔΕ.

Την εκτίμηση ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο, διατυπώνει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής". Για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τη συμπεριφορά της Τουρκίας η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη προσοχής, σταθερότητας και υπεύθυνων χειρισμών και εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία μπορούμε ανοιχτά να μιλήσουμε για ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας στην Ελλάδα. Η βουλευτής της Ν.Δ. κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι γίνεται "νεκροθάφτης της οικονομίας και συντηρεί ένα σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος" και τονίζει πως δεν θα ήθελε να είναι στη θέση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καλούνται να εξηγήσουν γιατί άλλα έλεγε και άλλα πράττει το κόμμα τους.

Υπογράφεται αύριο στο Παρίσι, από 17 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το πρώτο διεθνές πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα απαγορεύει ρητά την κλωνοποίηση ανθρώπων. Το πρωτόκολλο θα προβλέπει αυστηρές ποινές σε ερευνητικά ιδρύματα και επιστήμονες που θα κάνουν έρευνες για τη δημιουργία κλώνων από νεκρούς ή ζωντανούς ανθρώπους. Η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου θα γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς. Το πρωτόκολλο μπορούν να υπογράψουν μόνο οι χώρες που έχουν ήδη υπογράψει την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Κωνσταντινούπολη προέβη η τουρκική αστυνομία σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των δυσμενών εντυπώσεων που προκάλεσε η διεθνής κατακραυγή για τη στάση της Άγκυρας στο Κουρδικό. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 1.474 λαθρομετανάστες, 1000 εκ των οποίων προέρχονται από τρίτες χώρες. Οι υπόλοιποι είναι Κούρδοι από το Ιράκ και το Ιράν.

Αυξάνει η ένταση στο Κόσοβο και ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου, καθώς οι Σέρβοι της περιοχής απειλούν με ένοπλη δράση μετά την εμφάνιση του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", που δημιούργησαν Αλβανοί εξτρεμιστές. Οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι στην πόλη Ιστοκ του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλώντας τους συμπατριώτες τους "να απελευθερώσουν το Κοσσυφοπέδιο από τους τρομοκράτες, όσο το δυνατόν γρηγορότερα".

Ο Μίλαν Μπόζιτς, μέλος του προεδρείου του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO), δήλωσε ότι το κόμμα θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι στη νέα σερβική κυβέρνηση, αφού διαπιστώσει κατά πόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας είναι έτοιμο να αποδεχθεί λύσεις που προτάθηκαν με το πρόγραμμα του SPO. Ο Μπόζιτς δεν διευκρίνισε ποιο είναι το μίνιμουμ των προϋποθέσεων που θέτει το κόμμα του για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Στην ερώτηση ποιος πιστεύει ότι θα είναι ο εντολοδόχος της νέας κυβέρνησης, ο Μπόζιτς είπε ότι η επιλογή θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός Μίρκο Μαριάνοβιτς.

Στους σαράντα επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα σε βόρειες περιοχές της χώρας, κοντά στο Σινικό Τείχος. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 10.000.

Εξασθένιση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και διαστήματα ηλιοφάνειας σε όλη τη χώρα προβλέπονται για αύριο σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και νότια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 12 βαθμούς στα δυτικά από 1 μέχρι 17 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 11 January 1998 - 17:28:18 UTC