Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.1.1998

Τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τον Πειραιά, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος. Τα τρία αυτά πρόσωπα είναι ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Δαμανάκη για την Αθήνα και ο Χρήστος Φωτίου για τον Πειραιά. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας υπήρχε μεγάλη προεργασία τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών, αλλά και σε συνεργασία με τις νομαρχιακές οργανώσεις σε κάθε περιοχή. Υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για τις παραπάνω υποψηφιότητες ήταν ομόφωνη. "Οι δημοτικές εκλογές για μας προπαντός είναι εκλογές όπου οι πολίτες θέλουν μια τοπική αυτοδιοίκηση που να βρίσκεται πιο κοντά τους, μια τοπική αυτοδιοίκηση που να αξιοποιεί πόρους, να είναι αποτελεσματική και να μπορεί να λειτουργήσει στις πόλεις όπου ζουν με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να αισθανθούν ότι βελτιώνεται συνεχώς η ζωή τους", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΠΑΣΟΚ και απηύθυνε ευχές σε όλα τα στελέχη του. Ο κ. Σημίτης έκανε αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας του κόμματος. Το "φλουρί" της πίτας έπεσε στο ΠΑΣΟΚ.

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να θέσει εκτός νόμου το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν. "Στην Τουρκία δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, δεν γίνονται σεβαστές οι πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο κ. Ρέππας και τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για την Τουρκία γιατί ενδέχεται να εντείνει την πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. "Το γεγονός αυτό με τη σειρά του μπορεί να επενεργήσει αρνητικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Για το οργανωτικό σχήμα των επιτροπών διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Όπως έγινε γνωστό θα λειτουργήσουν δύο επιτροπές. Η οργανωτική επιτροπή θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της τον τέως βουλευτή, δικηγόρο Στρατή Στρατήγη. Το έργο αυτής της επιτροπής θα παρακολουθεί η εθνική επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Η κ. Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου θα πάρει μέρος στην εθνική επιτροπή αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ανώνυμη εταιρία. "Επιθυμία και προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένα σχήμα αποτελεσματικό, ευέλικτο που να εγγυάται ώστε η όλη προετοιμασία και διεξαγωγή να γίνει κατά ένα τέτοιο τρόπο που να αποδώσει και να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και απόλυτος έλεγχος όλων των έργων", δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς για τη στελέχωση των επιτροπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σημείωσε ότι λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν να έχει οποιοδήποτε άλλο αξίωμα ή έργο, δεν είναι δυνατόν το πρόσωπο αυτό να είναι πρόεδρος της εθνικής επιτροπής.

Κηδεύτηκε το μεσημέρι στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χόρν, σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς επικήδειους και καταθέσεις στεφάνων, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Ο Χορν, που λάμπρυνε το θέατρο και τον κινηματογράφο πάνω από μισό αιώνα, πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων, σε κλινική των Αθηνών μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Από το πρωί στο Α' Νεκροταφείο έφτασαν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και θαυμαστές του εκλιπόντος. Ο Δημήτρης Χορν ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο Γουλανδρή, δίπλα στην αγαπημένη του γυναίκα Άννα.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θίγεται το καθεστώς εργασίας όσων απασχολούνται στις δημόσιες επιχειρήσεις έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάρτιση με νόμο, και όχι με τις συλλογικές συμβάσεις, του κανονισμού προσωπικού στις ΔΕΚΟ. "Πιστεύουμε ότι μια τέτοια διάταξη έχει τη θέση της επειδή βρισκόμαστε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μπροστά στο φαινόμενο οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν μεγάλα ελλείμματα. Θα πρέπει να εξυγιανθούν και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλλουν με καλή πίστη όλες οι πλευρές", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιατυπώσει την επίμαχη τροπολογία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε ατόπημα αυτή τη διάταξη, επισημαίνοντας ότι με αυτή δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις και τελικά εκείνος που θα πληρώσει θα είναι ο πολίτης. Συνάντηση για το θέμα θα έχει αύριο με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Το φορολογικό αποτέλεσε και το θέμα της απογευματινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Πεγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος υπέγραψε από κοινού με τον Κινέζο ομόλογό του πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα τον Κινέζο πρωθυπουργό, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και υποστήριξε το αίτημα της Ελλάδας να γίνει το 5ο μη τακτικό μέλος του ΟΗΕ.

Πενήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για νέους μέχρι 27 ετών εξήγγειλε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος γνωστοποίησε παράλληλα ότι κάθε εργοδότης θα επιδοτείται με 4.000 δραχμές ημερησίως για κάθε νέο εργαζόμενο. Μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Πρωτόπαππας ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο θα εφαρμοστούν πιλοτικά τα πρώτα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης για τη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος στις επενδύσεις.

Τραγικό θάνατο βρήκαν το μεσημέρι τρεις σπουδάστριες των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στη Σίνδο. Το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι άτυχες σπουδάστριες, συγκρούστηκε με φορτηγό, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο, οι Θεοδώρα Παπαθεοδώρου από τη Θεσσαλονίκη, Κυριακή Αγαθαγγελίδου από το Σοχό Θεσσαλονίκης και οι δύο 23 χρονών και η 22χρονη Βασιλική Ματίδου από το Κιλκίς. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το αυτοκίνητο με τις σπουδάστριες εκείνη την ώρα έβγαινε από το χώρο των ΤΕΙ. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Εντολή για πλήρη έρευνα της υπόθεσης του θανάτου έξι ατόμων στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" έδωσε σήμερα στις διοικήσεις του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ, ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, μετά από δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που αποδίδει τους έξι θανάτους σε έλλειψη συντονισμού του νοσοκομείου με το ΕΚΑΒ και σε κακή οργάνωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Ο κ. Γείτονας τόνισε ότι θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και αν χρειαστεί θα γίνει ακόμη και ένορκη διοικητική εξέταση.

Σε ένα μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα δάση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Ο κ. Τζουμάκας επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα επιλυθούν 500.000 αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης των εκκρεμών υποθέσεων στα αστικά δικαστήρια με ταχείες διαδικασίες. Οι δασοπόνοι χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο πολύ θετική εξέλιξη για την επίλυση του δασικού προβλήματος.

Στον εισαγγελέα θα καταλήξει ο φάκελος της υπόθεσης της ΑΓΝΟ "που χρεοκόπησε υπό το βάρος των ατασθαλιών των διοικήσεων των τελευταίων χρόνων", σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα σχετικά με το θέμα ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, λίγο πριν τη συνάντησή του με εκπροσώπους των εργαζομένων στη συνεταιριστική βιομηχανία, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Ο κ. Γερανίδης καταφέρθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των διοικήσεων των τελευταίων χρόνων, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για τα συσσωρευμένα χρέη της εταιρίας που ανέρχονται σε 23 δισ. δραχμές και επαυξάνονται κατά 1-2 δισ. δραχμές κάθε εβδομάδα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θράκης βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων από τους τρεις νομούς της Θράκης.

Με σύνθημα "για μια νέα εκκίνηση στο ελληνικό τραγούδι" ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος δίνει σήμερα στις 9 το βράδυ, στο Παλαί ντε Σπόρ μεγάλη συναυλία με την υποστήριξη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στη συναυλία, που πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικείας Παρέμβασης Θεσσαλονίκης, ο συνθέτης, όπως είπε, θα "επικοινωνήσει" με το κοινό της Μακεδονίας έχοντας στο πλευρό του τους: Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Πέτρο Γαϊτάνο, Μαρία Δημητριάδη, Κώστα Μακεδόνα, Αναστασία Μουτσάτσου, το τενόρο Κώστα Παλιατσάρα, τους μόνιμους συνεργάτες του Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Βασιλική Λαβίνα και τον ηθοποιό Στράτο Τζώρτζογλου ως αφηγητή. Στη συναυλία μετέχει η περίφημη πολυφωνική χορωδία του Δήμου Βόλου και η ορχήστρα "Παλίντονος Αρμονία".

H έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έπρεπε να επηρεαστεί από τυχόν αντιδράσεις που θα προέκυπταν σε περίπτωση άρνησης της υπογραφής της συνθήκης του Άμστερνταμ. Αυτή η παραίνεση προκύπτει έμμεσα αλλά σαφώς, από την απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχετική ερώτηση του συντηρητικού Δανού ευρωβουλευτή Γιενς Πήτερ Μπόντε. Στο κείμενο της απάντησης δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι επιπτώσεις πάνω στη συνέχεια της μακρόχρονης διαδικασίας διεύρυνσης, αν δεν υλοποιούνταν προηγουμένως οι θεσμικές και άλλες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η νέα συνθήκη.

Ξανά στο δικαστήριο με κατηγορίες για "πρόκληση διχασμού" θα οδηγηθεί ο Νετσμετίν Ερμπακάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ", μετά την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματός του από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, Νουχ Μετέ Γιουκσέλ, πρόκειται να ξεκινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με δηλώσεις που έκανε ο κ. Ερμπακάν, το 1994, όταν είχε πει ότι το Κόμμα της Ευημερίας θα καταλάβει την εξουσία, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει αιματοχυσία. Ο κ. Γιουκσέλ είπε ότι θα οδηγήσει τον πρώην πρωθυπουργό στο δικαστήριο την ίδια μέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο θα απαγορεύσει και επίσημα τη συμμετοχή του στην πολιτική για πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, πιθανή καταδίκη με την συγκεκριμένη κατηγορία, για "πρόκληση διχασμού", μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και τεσσάρων χρόνων.

Μονοήμερη επίσκεψη στη Σλοβενία θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, αποδεχόμενος πρόσκληση του Σλοβένου ομολόγου του, Μίλαν Κούτσαν. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Σκοπιανού προέδρου, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και οι προσπάθειες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο κ.Γκλιγκόρωφ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Ντρνόβσεκ.

Στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Β' εθνικής κατηγορίας "σκαρφάλωσε" και πάλι ο Άρης, κερδίζοντας στο γήπεδο Χαριλάου τον Πανσερραϊκό με σκορ 2-1 , σε αγώνα για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Τα τέρματα για τους γηπεδούχους, οι οποίοι βρέθηκαν να χάνουν στο 20' με γκολ του Αργυρίου, τα σημείωσαν οι Λιολίδης στο 23' και Δαλκίδης στο 75'.

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει από τις βραδινές ώρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που αργότερα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 19 January 1998 - 17:05:15 UTC