Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.1.1998

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ότι η Άγκυρα θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα αλλά και για τις άλλες διεκδικήσεις που προβάλλει. "Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Αυτή είναι η πάγια εξωτερική μας πολιτική. Τίποτα καινούριο δεν προστίθεται. Απλά καλείται η Τουρκία να συνάψει σχέσεις με το Δικαστήριο της Χάγης, να αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του και από εκεί και πέρα να σταματήσει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται μέχρι σήμερα ως διεθνής ταραξίας", διευκρίνισε ο κ. Ρέππας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι ο δρόμος αυτός είναι επικίνδυνος και ιδιαίτερα ολισθηρός, ακόμη και για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, απέστειλε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος ζητά τη σύγκλιση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής, στην οποία θα πρέπει να κληθεί ο κ. Πάγκαλος προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις. Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ζήτησε η Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΔΗΚΚΙ και την Πολιτική Άνοιξη.

Για το θέμα των αντιδράσεων που προκάλεσε η συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής καθώς η Ελλάδα έχει αποδεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο υπουργός εξωτερικών, όποια χώρα έχει κάποιο πρόβλημα με την Ελλάδα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, αρκεί η χώρα αυτή να αποδεχτεί αυτό το διεθνές νομικό πλαίσιο επίλυσης διαφωνιών. Τα ελληνοτουρκικά, το πρόβλημα των Κούρδων λαθρομεταναστών και η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη είναι τα θέματα που συζητούνται σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αν η Άγκυρα σεβαστεί τους όρους που τέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου.

Την απόσυρση της ρύθμισης του φορολογικού νομοσχεδίου, που καθορίζει το είδος της σχέσης εργασίας του προσωπικού στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ζητά η ΓΣΕΕ που έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία για αύριο, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις τράπεζες του δημοσίου τομέα. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα κάνουν αύριο στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4:30 το απόγευμα. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι, απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει τη ρύθμιση, οι ίδιοι θα την ακυρώσουν στην πράξη. "Τα συνδικάτα του χώρου θα παρέμβουν και με κινητοποιήσεις και με κάθε τρόπο που θα κρίνουν πρόσφορο και αποτελεσματικό", είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν ακόμη και στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να ακυρώσουν την επίμαχη ρύθμιση ως αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει αύριο προς συζήτηση στη Βουλή την τροπολογία που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, αλλά με νέα διατύπωση, τόνισε το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. "Αν αυτές οι αλλαγές δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και οι πρώτοι που θα πληρώσουν θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου. Για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική της σε ότι αφορά στα εργασιακά ζητήματα. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η κυβέρνηση σέβεται τον κοινωνικό διάλογο, αλλά πρέπει να πάρει και τις αποφάσεις της.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιφέρειας, αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, προκειμένου να διεκδικήσουν την ικανοποίηση φορολογικών αιτημάτων τους. Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου των προεδρείων των οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη οι μικρομεσαίοι θα "πολιορκήσουν" τη Βουλή, με απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ και αμέσως μετά θα αποφασιστούν από το κεντρικό όργανο και τα προεδρεία περιφερειακές κινητοποιήσεις.

Τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων και τους περιφερειάρχες ενημέρωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τη νέα συγκρότηση των 13 περιφερειών της χώρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα "Καποδίστριας" μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι τα περισσότερα υπουργεία έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταγραφή.

Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, απηύθυνε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συνάντησης εργασίας για τα δίκτυα επιχειρήσεων. Αναφερόμενη στις προστριβές που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα μεταξύ της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ, με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στο εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ, η υφυπουργός σημείωσε: "Επιβάλλεται να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ένα πρόγραμμα, που στην αιχμή του έχει μια από τις πιο αδύναμες κατηγορίες, που είναι οι άνεργοι".

"Η Ελλάδα προχώρησε στην κατάργηση του άρθρου 19 για την ιθαγένεια και τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ζητήσουμε επίμονα από την τουρκική κυβέρνηση επιτέλους στοιχειώδη σεβασμό στα δικαιώματα του ελληνισμού της Τουρκίας, με την αναγνώριση των κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Πόλης, την κατοχύρωση των περιουσιών των Ιμβρίων και Τενεδίων, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης". Τα παραπάνω δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, και εξέφρασε την απορία γιατί σιωπούμε γι αυτά τα ζητήματα, σε ομιλία του στο Σύλλογο Κωνσταντινοπουλιτών που μαζί με την πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία τον ανακήρυξε ισόβιο επίτιμο μέλος.

Η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του βορειοελλαδικού χώρου, η διεύρυνση της διαβαλκανικής και παρευξείνιας συνεργασίας, η επίλυση προβλημάτων των παλιννοστούντων και η υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για το 1998. Όπως είπε ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος βασικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων είναι η αξιοποίηση του θεσμοθετημένου Συντονιστικού Συμβουλίου Μακεδονίας-Θράκης, η αξιοποίηση του προγράμματος παραμεθορίων περιοχών και η ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων.

Θέματα που αφορούν στην οργάνωση της εκλογικής μάχης στο Δήμο της Αθήνας απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, με την υποψήφια δήμαρχο Μαρία Δαμανάκη, μια μάχη που θα αρχίσει να δίνεται από αύριο στις γειτονιές της Αθήνας. Όπως δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη μετά το τέλος της συνάντησης, πρόκειται ναι μεν για μια δύσκολη μάχη, αλλά με τη συμβολή όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα. Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών εμφανίστηκε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι όλο το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα προχωρήσει σε εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη μιας νέας δημοτικής αρχής.

Τέλος στο θέμα της βασιλικής περιουσίας έθεσε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που έκρινε νόμιμες τις νομοθετικές διατάξεις περί δήμευσης της περιουσίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ως αποτέλεσμα η λεγόμενη βασιλική περιουσία περιέρχεται οριστικά στο ελληνικό δημόσιο.

Άλλους εξήντα Ιρακινούς λαθρομετανάστες Κουρδικής καταγωγής εντόπισαν οι λιμενικές αρχές στην Ιεράπετρα της Κρήτης και την Κω. Τους λαθρομετανάστες είχαν μεταφέρει στη χώρα μας Τούρκοι και Λιβανέζοι δουλέμποροι που διέφυγαν της σύλληψης.

Μέχρι το Σάββατο θα μπορούν να προμηθεύονται το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν προμηθευτούν το σήμα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα.

Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Τουρκική πλευρά. Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με σημερινές του δηλώσεις απείλησε ότι τα αεροπλάνα που θα απογειωθούν από την αεροπορική βάση στην Πάφο δεν θα βρουν βάση να προσγειωθούν όταν επιστρέψουν. Στη νέα αυτή πρόκληση απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής κυβέρνησης, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η βάση θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί εναντίον της Κύπρου και κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την πεποίθηση ότι η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών που έχει η χώρα του με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" της Μόσχας, ο Σκοπιανός Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως "η Ρωσία έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να επιδράσει θετικά στην επίλυση του προβλήματος".

Ανεπίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί από χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, την πρώτη μετά την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή την μη αποδοχή της αίτησης της Άγκυρας για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εξελίξεις στο Κουρδικό. Ο κ. Τζεμ παρευρέθηκε στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των Τούρκων προξένων που υπηρετούν στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, και ενημέρωσε τους διπλωμάτες της χώρας του για τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αύριο το απόγευμα ο κ.Τζεμ θα συναντηθεί στη Βόννη με το Γερμανό ομόλογο του, Κλάους Κίνκελ και αμέσως μετά θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γέλτσιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την κατάσταση στο Ιράκ και στέλνει ειδικό απεσταλμένο προκειμένου να μεσολαβήσει όσον αφορά στις επιθεωρήσεις όπλων από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο εκπρόσωπός του Γέλτσιν, Σεργκέι Γαστρέμπσκι, προσέθεσε ότι ο πρόεδρος Γέλτσιν έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτεί τη Βαγδάτη για να συζητηθούν τρόπους επίλυσης της κρίσης. Ο Γέλτσιν συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Πριμακόφ για να συζητήσουν το θέμα σχετικά με τα πιθανά σχέδια των ΗΠΑ να προβούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ, εξαιτίας της άρνησής του να επιτρέψει στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να επιθεωρήσουν σημεία για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι περιέχουν απαγορευμένα χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας είπε σχετικά, ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει με τη χρήση στρατιωτικού εξαναγκασμού, μόνο αν αυτό επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αίτηση, με σκοπό την εξεύρεση προσωρινής διοίκησης στον Άρη, κατατέθηκε στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά το ναυάγιο με τον Ζαφείρη Σαμολαδά, ο οποίος δεν δέχτηκε τελικά να αναλάβει την προεδρεία του συλλόγου. Η αίτηση θα συζητηθεί την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, οι φίλαθλοι του Άρη έχουν ξεκινήσει από σήμερα το πρωί έναν έρανο, με σκοπό την εξεύρεση χρημάτων, προκειμένου να καλυφθούν κάποια ελλείμματα και να πληρωθούν ορισμένοι παίχτες. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια δραχμές.

Πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δραχμών επέβαλε σήμερα η FIBA στην τουρκική ΡΤΤ Άνκαρα για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό για την Ευρωλίγκα. Παράλληλα η FIBA αναγκάζει την τουρκική ομάδα να παίξει δύο εντός έδρας αγώνες χωρίς φιλάθλους. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού από πέτρες και άλλα αντικείμενα που πετούσαν εναντίον τους οι οπαδοί της τουρκικής ομάδας.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1427,79 μονάδες, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 1,40%.

Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στα πελάγη και οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην βόρεια Ελλάδα, το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων, ενώ βροχές θα εκδηλωθούν στα νότια πεδινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 4 βαθμούς, στα δυτικά από 0 μέχρι 12 και στην υπόλοιπη χώρα από 2 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις σποραδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 26 January 1998 - 17:05:25 UTC