Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.1.1998

Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Άγκυρα, καθώς η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία προανήγγειλε την πραγματοποίηση νέων ασκήσεων στο Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και υπενθύμισε ότι και τον Ιανουάριο η Τουρκία είχε προαναγγείλλει ασκήσεις που τελικά δεν έγιναν. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα εκδώσει τις σχετικές οδηγίες (NOTAM) για τις περιπτώσεις όπου οι τουρκικές ασκήσεις θα είναι σύμφωνες με το καθεστώς που ισχύει στην περιοχή και στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θα εκδοθούν ΝΟΤΑΜ και είναι προφανές ότι οι αντίστοιχες περιοχές θα κηρυχθούν επικίνδυνες για τις πτήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας.

Για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή της επαναδιατυπωμένης τροπολογίας του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στις ΔΕΚΟ. Η αναβολή αποφασίστηκε καθώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για τη πλήρη συζήτηση της διάταξης. Το μεσημέρι συνεδρίασε η ΓΣΕΕ που αποφάσισε νέα στάση εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας για τη Δευτέρα, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Για την ίδια μέρα προγραμματίστηκε συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Δυσαρέσκεια προκάλεσε σε πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η μη τήρηση ενιαίας στάσης στο θέμα της επίμαχης ρύθμισης για τις ΔΕΚΟ. Επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή για τη στάση του κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξαπέλυσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, που χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή ως "κατ΄ εξοχήν πολιτικό των λόγων", "άβουλο και ανίκανο να λάβει μια συγκεκριμένη θέση". "Δεν θα ακολουθήσουμε την κυβέρνηση στον ολισθηρό της δρόμο", απάντησε η Νέα Δημοκρατία. Στο μεταξύ, ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος προκάλεσε το κείμενο πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων που κυκλοφόρησε χθες ανυπόγραφο στη Βουλή. Το κείμενο ασκεί προσεκτική κριτική στην πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και οι συντάκτες του ζητούν ανανέωση του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με τις αρχές που καθόρισε ο ιδρυτής του, Ανδρέας Παπανδρέου. Το κείμενο δίνει επίσης έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι για το ασφαλιστικό υπάρχει ολοκληρωμένη παρέμβαση με προτεραιότητες την ένταξη των αγροτών στο ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, που ήδη ολοκληρώθηκε, και τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του κοινωνικού διαλόγου και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα διαμορφώσει το σχετικό σχέδιο νόμου.

Στην χώρα μας έφτασε το απόγευμα για τριήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Maria Gil Robles Gil Delgado, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, επισήμανε ότι η συνθήκη του Μάαστριχτ δίνει περισσότερες εξουσίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τόνισε ότι η συμμετοχή 11 από τις 15 χώρες στο ενιαίο νόμισμα Ευρώ δεν θα δημιουργήσει δύο κατηγορίες χωρών καθώς θα υπάρξει περίοδος προετοιμασίας. Σχετικά με το θέμα των Κούρδων λαθρομεταναστών και τη στάση της Τουρκίας, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σαφή θέση, σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρκεί να πληρούν προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ύπαρξη διαφανούς δημοκρατικού συστήματος. Σχετικά με την Κύπρο, τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική του Άμστερνταμ και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι όμηρος προδιαγραφών και προϋποθέσεων τρίτων, αναφερόμενος στην απειλή της Τουρκίας να προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδυτική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων εκδήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε θετική δύναμη την Ελλάδα στην Αλβανία και τη FYROM, και υποστήριξε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί λύση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Μπερνς σχολίασε την πρόταση που απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση για κοινή συνάντηση των Φάτος Νάνο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα στην Αθήνα λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα. Ως προς τα ελληνοτουρκικά αρνήθηκε να σχολιάσει πριν συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και σημείωσε πως η Αμερική είναι πιστή φίλη και με την Ελλάδα και με την Τουρκία και η μοναδική της ελπίδα είναι πως ίσως οι δύο χώρες μπορέσουν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Ενδεικτική του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή είναι η δήλωση του πρέσβη ότι προτίθεται να αυξήσει τις αρμοδιότητες του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη γιατί πιστεύει ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη διαφάνεια για τη διαχείριση των κονδυλίων γενικά αλλά και ειδικότερα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις αναφορές του πρωθυπουργού σε συμφέροντα πίσω από τη διοργάνωση. Σχετικά με την πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για καθιέρωση "πόθεν έσχες" για τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ο υπουργός Τύπου απάντησε ότι κάθε μέτρο που συμβάλλει στη διαφάνεια έχει τη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης.

Εκατόν σαράντα ελληνόπουλα από την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, επισκέφθηκαν σήμερα τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ελληνικού κοινοβουλίου. Τα απόδημα ελληνόπουλα, ηλικίας 18 -25 ετών, τα οποία φιλοξενούνται στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, είναι φοιτητές στα πανεπιστήμια των χωρών όπου διαμένουν , και στη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, επισκέπτονται αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους. Επίσης παρακολουθούν διαλέξεις πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και τα εθνικά θέματα.

Τη δημιουργία κέντρου απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων στη Θήβα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Μιλώντας σε ημερίδα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι το κέντρο αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 5 περίπου μήνες και πρόσθεσε ότι το μόνο που απομένει είναι η στελέχωσή του.

Ελέγχους σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, νοσοκομεία, δήμους και νομαρχίες διενήργησαν σήμερα πενήντα επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης σε υπηρεσίες που έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες. Η έρευνα αφορούσε αρχεία και περιλάμβανε συνεντεύξεις με το προσωπικό βάσει ενιαίου ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παραδοθούν στον υφυπουργό Εσωτερικών, Σταύρο Μπένο.

Μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του αιώνα μας, ο βραβευμένος με το Νόμπελ της Χημείας το 1977 Βέλγος καθηγητής, Ιλία Πριγκοζίν, θεμελιωτής της "θεωρίας της πολυπλοκότητας και του χάους", θα αναγορευτεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου επίτιμος διδάκτορας των τμημάτων Πολυτεχνικής, Φυσικής και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα ο νομπελίστας καθηγητής θα δώσει διάλεξη με θέμα "Ο χρόνος, η πολυπλοκότητα και οι νόμοι της φύσης".

Τρεις σπείρες εμπόρων ναρκωτικών εξάρθρωσε η ασφάλεια Αττικής. Οι άνδρες της ασφάλειας συνέλαβαν επίσης τα τέσσερα μέλη συμμορίας Ιταλών ληστών που χρησιμοποιούσαν σύγχρονο οπλοστάσιο και ενεργούσαν σύμφωνα με τις αρχές της ιταλικής μαφίας.

Για τις χαμηλές τιμές πώλησης του ελαιολάδου διαμαρτύρονται οι αγρότες του Ηρακλείου της Κρήτης, οι οποίοι την ερχόμενη Δευτέρα θα προβούν σε αποκλεισμό του αεροδρομίου της πόλης. Στο μεταξύ, οι αγρότες του Αγρινίου πραγματοποίησαν σήμερα συλλαλητήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στους 17 αγρότες που επρόκειτο να δικαστούν για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Σε πλήρη διερεύνηση του περιεχομένου της ομολογίας που έδωσε Κούρδος πρώην στρατιώτης του τουρκικού στρατού κατοχής, σχετικά με θηριωδίες στις οποίες προέβησαν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, εναντίον 100 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, θα προβεί η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη. Ο Κούρδος Μουσταφά Ονγκάν, που υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό και πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή το 1974, αναφέρει στην ομολογία του ότι συμμετείχε στην ταφή 100 Ελληνοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από Τούρκους, κοντά στο χωριό Μόρα. Ο κ. Κασουλίδης, είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για συλλογή πληροφοριών.

Με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, ο οποίος βρίσκεται στη Μεγαλόνησο μετά από πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου. Στόχος της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για το Δίκαιο, για τις κυβερνητικές και δικαστικές σχέσεις στην Κύπρο. Ο κ.Ματθίας, συνοδεύεται από τους αντιπροέδρους Αγησίλαο Μπακόπουλο και Δημήτρη Γουργουράκη, τους Αρεοπαγίτες Αναστάσιο Καραγεώργη και Ευάγγελο Κρουσταλλάκη και τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Δημόπουλο.

H ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερβίας, Μόμιρ Παβλίτσεβιτς, με τον Ελληνα πρέσβη στο Βελιγράδι, Παναγιώτη Βλασσόπουλο. Τόσο ο κ. Βλασσόπουλος όσο και ο κ. Παβλίτσεβιτς εξέφρασαν το ενδιαφέρον των χωρών τους για ενδυνάμωση των σχέσεων στο εμπόριο, τον τραπεζικό τομέα και τις επενδύσεις. Μάλιστα, εκφράσθηκε η ελπίδα ότι η ελληνική επένδυση στο σύστημα τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, θα ανοίξει το δρόμο για άλλες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της οδοποιίας. Αναφερόμενος στο ζήτημα της κατάργησης των ευνοϊκών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Βλασσόπουλος είπε ότι η Ελλάδα έχει αντιταχθεί στην απόφαση αυτή και ότι θα προσπαθήσει να την ανατρέψει σε διάσκεψη, που προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Με 135 ψήφους κατά και 56 υπέρ το βουλγαρικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης Κόστωφ το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στην πρότασή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορούσε την κυβέρνηση για την κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Βουλγαρία. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Κοστωφ ευχαρίστησε τους βουλευτές του για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την κυβέρνηση τονίζοντας τη θετική συμβολή τους στην εξυγίανση του συστήματος της υγειονομικής περίθαλψης και γενικότερα στον τομέα της υγείας.

Νέα διπλωματική εξόρμηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, αρχίζει σήμερα με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ουσιαστικό στόχο την προσπέλαση των εμποδίων που από τον περασμένο Μάρτιο έχουν τελματώσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Τελ Αβιβ. Η Μαντλιν Ολμπραϊτ έφτασε σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Χιουμπερτ Βεντριν, ενώ αύριο θα αναχωρήσει για τη Μόσχα, όπου και θα συναντηθεί με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ευγκένι Πριμακόφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η αντιμετώπιση του κλίματος έντασης που δημιουργείται στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Βαγδάτη.

Επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα μεταξύ Αλβανών στρατιωτών και αστυνομικών και δέκα ενόπλων, διακόσια περίπου χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων. Οι ένοπλοι επιχείρησαν να λεηλατήσουν αποθήκη πυρομαχικών συναντώντας την αντίσταση των αλβανών στρατιωτών.

Πρόσκαιρη ενίσχυση θα παρουσιάσουν αύριο οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και χιονόνερο στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -6 μέχρι 5 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με σταδιακή εξασθένιση, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 29 January 1998 - 17:05:26 UTC