Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.2.1998

Ελπίδες για διπλωματική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ δημιουργεί η αυριανή επίσκεψη στη Βαγδάτη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ο κ. Ανάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε ότι τον ενθαρρύνει το γεγονός ότι έλαβε από τη Βαγδάτη το μήνυμα πως οι αξιωματούχοι εκεί είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την επίσκεψή του εποικοδομητικά, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Σήμερα ο κ. Ανάν επισκέφθηκε το Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα της αποστολής του κ. Ανάν δεν θα είναι δεσμευτικά.

Υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση στο Ιράκ τάχθηκε και πάλι η ελληνική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπός της, Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε την ελπίδα να έχει αποτελέσματα η επίσκεψη του Κόφι Ανάν στον Περσικό και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Ερωτηθείς για τη χθεσινή έκρηξη στη General Motors, ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και διαβεβαίωσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα από την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής πάντως ενημερώθηκε το μεσημέρι ο Aμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, για την έκρηξη βόμβας χθες τα μεσάνυχτα, στις εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας της εταιρείας General Motors, στο Μαρούσι Αττικής. Η αστυνομία ερμηνεύει την έκρηξη ως αντιαμερικανικό χτύπημα που σχετίζεται με την κρίση στον Περσικό.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας των στελεχών της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Συγκεκριμένα ο κ. Αρσένης ενημέρωσε τον κ. Σημίτη για την πορεία εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ενώ εκτιμάται ότι συζητήθηκε και το θέμα των αντιδράσεων των καθηγητών στους διαγωνισμούς για το διορισμό τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση γίνεται σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ όλα προχωρούν κανονικά παρά τα διοικητικά προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο χώρο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα να λύσει από μόνη της η νεολαία τα προβλήματά της.

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο δεύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός για την πλήρωση 2.353 θέσεων στο Δημόσιο. Το Σαββατοκύριακο, οι 120.327 υποψήφιοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, θα κληθούν να αποδείξουν τις ικανότητές τους στο πρώτο μάθημα, την έκθεση και την περίληψη κειμένου. Στις νομαρχίες όλης της χώρας βρίσκονται από το πρωί αναρτημένοι οι κατάλογοι με τα εξεταστικά κέντρα, όπου πρέπει να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Ο διαγωνισμός αρχίζει στις 8 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το απόγευμα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο εξεταστικό κέντρο μισή ώρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και μπλε ή μαύρο στυλό. Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και το κάπνισμα, ενώ, έξω από τις αίθουσες θα παραμείνουν κάθε είδους σημειώσεις και βιβλία, αλλά και οι αριθμομηχανές και τα διορθωτικά υγρά.

Σύσκεψη για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μεταξύ των διοικήσεων των οργανισμών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. Για τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης μέσα σε έξι μήνες, ενώ προβλέπεται περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, μετατάξεις, πάγωμα των προσλήψεων και αλλαγές των δρομολογίων. Στη χώρα μας βρίσκονται από χθες ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διεξάγουν διαχειριστικό έλεγχο στην Ολυμπιακή. Το αεροδρόμιο του Ελληνικού επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ολυμπιακή. Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο Συνασπισμός επιθυμεί την εξυγίανση του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού.

Κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που ετοίμασε η κυβέρνηση για το θέμα των πανωτοκίων, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε παράνομο το ισχύον καθεστώς. Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης στην εξόφληση των δόσεων των δανείων, οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα να κάνουν τον ανατοκισμό ανά εξάμηνο και όχι ανά έναν ή τρεις μήνες. Στο μεταξύ, μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες προέβλεψε σήμερα ο διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας, Μιχάλης Ράπανος, παρουσιάζοντας το νέο στεγαστικό πρόγραμμα της Τράπεζας. Μέχρι το τέλος του χρόνου η ελαφρά αποκλιμάκωση θα αντανακλά τις γενικότερες μακροοικονομικές συνθήκες της χώρας, είπε ο κ. Ράπανος. Σχετικά με το δανειοδοτικό πρόγραμμα της Κτηματικής Τράπεζας ο κ. Ράπανος είπε ότι έχει προϋπολογιστεί σε 180 δισεκατομμύρια δραχμές και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν να ικανοποιηθούν.

Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου επισκέφθηκε σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη και Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα, Εθνικής Οικονομίας, Χρήστο Πάχτα, Υγείας-Πρόνοιας, Θεόδωρο Κοτσώνη και Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες των ανωτέρω υπουργείων. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα επίδομα διακοσίων χιλιάδων δραχμών, ενώ για τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές θα υπάρχει η δυνατότητα δανειοδότησής τους με επιδοτούμενο επιτόκιο. Στο μεταξύ, πάνω από το όριο συναγερμού -4,80μ- παραμένει και σήμερα η στάθμη των νερών του ποταμού. Φθάνει στα 5,80μ στο Πύθιο. Υπερκάλυψη της σιδηροδρομικής γραμμής από νερά στην περιοχή Μάνδρας, προκάλεσε διακοπή της συγκοινωνίας του ΟΣΕ μεταξύ Σουφλίου-Λαβάρων. Πολλές γεωργικές εκτάσεις κατά μήκος της παρέβριας γραμμής, παραμένουν πλημμυρισμένες.

Το γεγονός ότι η κρίση της ασιατικής αγοράς θα έχει πραγματικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες, παραδέχεται η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας, πάντως, ότι αυτές κρίνονται ελέγξιμες. Σε απάντησή της προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιάννη Θεωνά, η προεδρία του Συμβουλίου επισημαίνει ότι, ένεκα και της ιδιαίτερης σημασίας των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή της Ασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μεταφοράς της κρίσης στην "πλάτη των εργαζομένων" και για την πιθανότητα πολλαπλασιασμού των κερδοσκοπικών νομισματικών πιέσεων στο μέλλον.

Δέκα χιλιάδες καρναβαλιστές, τριάντα σύλλογοι και δεκάδες άρματα μετέχουν στο φετινό Καρναβάλι της Ξάνθης ενώ περισσότεροι από 200.000 χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν αυτές τις ημέρες στην πόλη για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και 33 χρόνια. Τα ξενοδοχεία της πόλης, που έχουν μόνο 1000 κλίνες, είναι πλήρη εδώ και πολλές ημέρες ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Φίλιππος Αμοιρίδης, συνιστά στους επισκέπτες να μένουν στη γειτονική Καβάλα ή την Κομοτηνή. Το κόστος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 80 προέρχονται από τον δήμο, τα 200 από τους 30 συλλόγους και το υπόλοιπο ποσό συμπληρώνεται από διάφορους χορηγούς.

Οι πύραυλοι S-300 αποτελούν σημαντικό και διαπραγματευτικό συστατικό της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Μεγαλόνησο Γκεορκι Μουράτοφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Παράλληλα επισήμανε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία για αποστρατικοποίηση οι πύραυλοι δεν θα έρθουν ή εάν ήδη βρίσκονται στην Κύπρο θα απομακρυνθούν. Ο κ. Μουράτοφ τόνισε ότι μετέφερε μήνυμα του Ρώσου Πρόεδρου, Μπόρις Γιέλτσιν, προς τον κ. Κληρίδη, στο οποίο όπως ανέφερε "εκφράζεται η ετοιμότητα της Ρωσίας για την παραπέρα συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για το καλό των λαών μας και το καλό της επίλυσης του Κυπριακού για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή".

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας, έδωσε στο σημερινό πρωθυπουργό, Μίρκο Μαριάνοβιτς την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Σερβία. Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Σέρβου Προέδρου, αναφέρεται ότι ο Μίρκο Μαριάνοβιτς το διάστημα της θητείας του ως πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε με επιτυχία στα καθήκοντά του. Αναμένεται, εντός των ημερών, ο κ.Μαριάνοβιτς να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του η οποία στη συνέχεια πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη σερβική Βουλή.

Τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα επισκεφθεί στα μέσα Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκενι Πριμακώφ. Την επίσκεψη Πριμακώφ στη Βοσνία ανήγγειλε ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάνταρ Ακσενονιακ, ο οποίος συναντήθηκε στη Μπανιαλούκα με την Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπίλιανα Πλάβσιτς. Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου, η συνάντηση Πλάβσιτς-Ακσενονιακ αφορούσε στην περιοχή του Μπρτσκο, η οποία θα απασχολήσει και τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου.

Εξασθένιση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπονται αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, όμως μετά το μεσημέρι στα δυτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 15 βαθμούς, στα δυτικά από 0 μέχρι 18, στην υπόλοιπη χώρα από έναν μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 14 βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 19 February 1998 - 17:05:30 UTC